Aslına bakarsak düşüncelerim en azından 3 yaşına kadar çocuklara annelerin kendilerinin bakması gereği...
3 yaşına kadar anne sevgisi ve ilgisiyle büyüyen bebeklerin psikolojik olarak daha sağlıklı olduğunu okumuştum bir yerde...
Okuduğum zamandan kalan bir önyargı da olabilir...
Birde çok genellemeleri sevmem hayatımda çünkü her insan bir değildir...
Herkesin olaylardan ve yaşananlardan etkilenme süreci başkadır...
O yüzden Çalışan annelerin çocukları sağlıksız, çalışmayanların sağlıklı diye yanlış bir anlama olmasın...
Ama hepimiz anneyiz ve çocuklarımızın asla geri gelemeyecek o anlarının tadına vararak yaşamak isteriz.
Ama çağımızdaki zorunluluklar bunu es geçmemize de sebep olmuyor değil...
Keşke bir bebek doğduğu andan itibaren anne 3 yıl özel izinli olabilse ve çocuğunu kendisinin büyütmesi için gerekli tüm imkanlara sahip olabilse...
Fakat yine de merak ediyorum
Çocuk mu?
Kariyer mi?
Her ikisi de olsun diyenler de vardır...
Birbirimizin düşüncelerine saygı duyarak keyifle paylaşalım düşüncelerimizi...
Benim kesin bir yanıt veremediğim bir soru bu...
Çalışıyorum 2 yaşında da bir kızım var...Kızıma kendi teyzem bakıyor bu nedenle içim çok rahat...Bir de ilk 7,5 ay evde kaldım...Sonrasında işe başladım ama akşam 16:30 da çıkıyor 17:00 da kızımla buluşmuş oluyorum...Hafta sonu iki gün tatilim ve allaha şükür izin ihtiyacım olduğunda sıkıntı çıkarmayan bir müdürem var...Bunları söyledim çünkü her çalışanın koşulu aynı değil...Malesef çok daha ağır şartlarda çalışanlar var...
Şimdi ben bu durumdayken bile bazen şikayet ediyorum..Kızıma yetişemiyorum diyorum ki eşim her işime yardımcıdır...
Ama mesela geçen yaz tam bir ay evde kaldım...İlk günlerden sonra şunu fark ettimki evde olunca sürekli bir iş yapma derdine düşüyorum..Tabii kendime hemen dur dedim sen bu izni ev için değil kızın için aldım dedim ve normale döndüm...
Yani diyorumki acaba evde olsam bunu yapabilir miydim evde olduğum için belki eşim bu derece yardımcı olmazdı ve ben gene de kızımla çok da kaliteli zaman geçirmiş olmazdım..
Oysa işe giderken öyle mi...İnanın tüm haftasonumu akşamlarımı meleğime ayırıyorum banyomu bile onla beraber yapıyorum...Kuzumu öyle özlüyorum ki evin halini de hiççç takmıyorum...
Bu nedenle herkesin koşulları bakışı yaşama şekli öyle farklı ki bu sorunun yanıtı her annenin kendisine özel sanırım..Çünkü herkesin ruh hali farklı..Bir de ben evde kalmayı da sevmem alışmışım üniversite iş hayatı derken böyle olduk...Doğum iznimde bile kızımın 40 ını beklemedim..Kangurunun içinde hergün bi yerdeydik...Maşallah diim belki de bünyesi alıştı kızıımda pek dirençli oldu :) Hep evde olsam bunalımlı bir anne olma ihtimalim de artardı sanırım...Elimde değil evde sıkılan bir insanım..
E bir de maddi koşullarda var, kendin kazanmak kazandığını yavruna harcamak da çok güzel bir duygu...Şimdi çok anlamıyorlar belki ama biraz daha büyüdüklerinde bu çocuklarında çok hoşuna gidecektir..
Bu nedenle ben herşeye rağmen iş ve çalışma hayatı bir arada en güzeli diyorum...Hem bir süre sonra çocuklarımızın okulu kursu vs. başlayınca anneler boşluğa düşmez mi..Bu yüzden bir yakınınız bakabilecekse gözünüz arkada kalmayacaksa işi bırakmaktan yana değilim...
Malesef bu konu bizim durumumuzda olan bayanlar için çok büyük bir ikilem, Ben henüz 12 haftalık hamileyim ama şimdiden derdi çöktü üstüme. Dün şirketim benden izin programımı istedi. Ne yazacağımı, ne diyeceğimi bilemedim. Bu benim 1,5 yılda 3. gebeliğim. Kan pıhtılaşmasından dolayı tedavi görerek hamilelik geçiriyorum. Bebeğimi kaybetme riskim yüksek, daha önceki kayıplarımı ve sağlık durumumu bildikleri halde şimdiden şirket kendince program yapmaya başladı, ne zaman gideceğim geleceğim hakkında. Bebek doğduğunda bırakabileceğim kimse yok. Bütün akrabalarım burda ama herkesin kendine göre işi gücü var, ücret teklif etmeme rağmen kabul edeceklerini zannetmiyorum, mecburen bakıcı arayışına gireceğim. Ne annemde ne de kayınvalidemde bebeğe bakabilecek potansiyel yok malesef, ikisi birbirinden mızmız, ikisi birbirinden hasta , benim onlarla ilgilenmemi, bakmamı bekliyorlar, bebeğin üstüne bide onlar var anlayacağınız. eşim saolsun büyük destek , hamileliğim riskli olduğu için şimdiden ev işlerinde ve her konuda yardımcı oluyor saolsun. ama ben yinede kendime güvenemiyorum, hem iş hem ev hemde bebek nasıl olacak bilmiyorum.
İlk aklımıza gelen seçenek işi bırakmak, ama buda maddi açıdan bizi çok zorlayacak, ev ve araba kredisi, üstüne bide bebeğin masrafları, maddi açıdan eşim tek başına çok zorlanacak. Hadi bu sıkıntıları geçtim senelerdir çalışıyorum, neredeyse 10 sene oldu. Mühendisim ve sanayide, şantiyede bir bayan olarak inanın kimsenin çalışmayacağı yerlerde, çok zor şartlar altında büyük emeklerle çalıştım. Sırf aileme maddi destek olabilmek için evlenmedim, senelerce ev geçindirdim. Şimdi onca mücadelenin üstüne işi gücü bırakıp, evde oturuyum demekte çok zoruma gidiyor.
Zor ve riskli bir hamilelik geçiyorum, ailemden de destek bulamaıyorum, üstüne birde şirketin ne zaman ayrılacan ne zaman gelecen demesi dün moralimi çok bozdu. Biz istemesekte malesef hayat çocuk mu, kariyer mi? sorusunu önümüze getiriyor. Bende aylarca bu ikilemle yaşayacağım gibi görünüyor, ama bir ümit herşey yolunda gider bende seçim yapmak zorunda kalmadan hem anneliğin tadını çıkarır, hemde işime devam ederim :)
hmm canim insallh hersey yolunda gider bebisine sag salim kavusursun.bebisler kismetiyle gelir derler insallh is yönündende zorluk cekmessin.
Cnm çok saol. İnş. kolaylıkla olur herşey. Birde çevremdeki herkes bebek ve iş konusunda çok korkutuyor beni, konu ne zaman açılsa bütün çalışan arkadaşlar şikayetçi herşeyden. Ev işi, bebek bakımı ve işin bir arada çok zor olduğundan bahsedip duruyorlar. Evlenmeden öncede böyleydi, herkes bekarlığın evlilikten çok rahat olduğunu söyleyip dururlardı, bende tam tersi oldu, evlendim bekarlığımdan daha rahat ettim şükür. Şimdide bebek için aynısını diyorlar, allah bi kolaylık verecektir diyorum.
Kimsenin anneliği tartışılmaz tabi, herkesin evladı kıymetli ama evlat sahibi olupta herşeyinden şikayet edenlere de içten içe kızmıyor değilim. Bizim gibi zorlu hamilelik yollarından geçenler ne yapsınlar, bebeğini sabah sabah bırakıp, sıcak yatağından kalkıp işe gitmek zorunda olanlar ne yapsın... Bebeklerimiz sağlıklı sıhhatli olsunda herşey yoluna girecektir mutlaka.
Benim kesin bir yanıt veremediğim bir soru bu...
Çalışıyorum 2 yaşında da bir kızım var...Kızıma kendi teyzem bakıyor bu nedenle içim çok rahat...Bir de ilk 7,5 ay evde kaldım...Sonrasında işe başladım ama akşam 16:30 da çıkıyor 17:00 da kızımla buluşmuş oluyorum...Hafta sonu iki gün tatilim ve allaha şükür izin ihtiyacım olduğunda sıkıntı çıkarmayan bir müdürem var...Bunları söyledim çünkü her çalışanın koşulu aynı değil...Malesef çok daha ağır şartlarda çalışanlar var...
Şimdi ben bu durumdayken bile bazen şikayet ediyorum..Kızıma yetişemiyorum diyorum ki eşim her işime yardımcıdır...
Ama mesela geçen yaz tam bir ay evde kaldım...İlk günlerden sonra şunu fark ettimki evde olunca sürekli bir iş yapma derdine düşüyorum..Tabii kendime hemen dur dedim sen bu izni ev için değil kızın için aldım dedim ve normale döndüm...
Yani diyorumki acaba evde olsam bunu yapabilir miydim evde olduğum için belki eşim bu derece yardımcı olmazdı ve ben gene de kızımla çok da kaliteli zaman geçirmiş olmazdım..
Oysa işe giderken öyle mi...İnanın tüm haftasonumu akşamlarımı meleğime ayırıyorum banyomu bile onla beraber yapıyorum...Kuzumu öyle özlüyorum ki evin halini de hiççç takmıyorum...
Bu nedenle herkesin koşulları bakışı yaşama şekli öyle farklı ki bu sorunun yanıtı her annenin kendisine özel sanırım..Çünkü herkesin ruh hali farklı..Bir de ben evde kalmayı da sevmem alışmışım üniversite iş hayatı derken böyle olduk...Doğum iznimde bile kızımın 40 ını beklemedim..Kangurunun içinde hergün bi yerdeydik...Maşallah diim belki de bünyesi alıştı kızıımda pek dirençli oldu :) Hep evde olsam bunalımlı bir anne olma ihtimalim de artardı sanırım...Elimde değil evde sıkılan bir insanım..
E bir de maddi koşullarda var, kendin kazanmak kazandığını yavruna harcamak da çok güzel bir duygu...Şimdi çok anlamıyorlar belki ama biraz daha büyüdüklerinde bu çocuklarında çok hoşuna gidecektir..
Bu nedenle ben herşeye rağmen iş ve çalışma hayatı bir arada en güzeli diyorum...Hem bir süre sonra çocuklarımızın okulu kursu vs. başlayınca anneler boşluğa düşmez mi..Bu yüzden bir yakınınız bakabilecekse gözünüz arkada kalmayacaksa işi bırakmaktan yana değilim...[/QUO
sonuna kadar katılıorum canım soyledıklerıne...
bende calışan bı anneyım ..vardıyalı calışıorum ustelık...kışları cok rahatım haftada 15 20 saat calışıorum ama yazları manyak ustu younluk..haftada 1gun ızın kımı gun akşam kımı gun gece kımı zaman sabah yokum ewde..yazın annem bakıor ogluma mayısta 3 u dolduracak.kışları rahat gecıor ama...gene de yazın vıcdanım hiç rahat olmuyor..bende ısterdım 24 saat onla olmayı ılk lerını bırebır yaşamayı...
ama ewde oturmak bana gore hiç deıl bunalımlı bır anne olabılme rıskım cok yuksek...
ewde olunca 8 aylık dogun ıznımde ozellıkle ew işi yapmadan durulmuyo ewde...eşim benımde her konuda cok yardımcı ama ewde olsam dureklı okadar yapmaz emınım kı ben bırakmam ona zaten....
ama yazın o youn tempoda bıle kımı zaman uykumdan kımı zaman kuaforumden carsıdan pazardan gezmeden odun werıp her bos anımı ogluma ayırıorum...
uykusuz kalmayı bıle goze alıorum ona vakıt ayırabılmek adına...
bende her ıkısı bır arada dıyenlerdenım sozun ozu...işin de çocuğuda bır arada yurutebıldığımı yurutebılmeye calıştığımı dusunuyorum...işin maddı yonu de ağırlıklı goz ardı etmemek lazım.
calismak uretmek biseylerle ugrasiyor olmak cok guzel bisey,imkani olan herkes te calismali ama bence cocugunla vakit gecirmek bambaska bisey.kesinlikle en az 2 yasina kadar anne- cocuk ayrilmamali.o anlari bir daha gelmiyor cunku.her anina sahit oluyorsunuz....ilk kelimesini,ilk adimini baskasi degil siz goruyorsunuz..ayrica evde durunca coukla yuz goz olup daha kalitesiz vakit gecirildigini soyleyenlere asla katilmiyorum.bu bence bi vicdan rahatlatmaya calisma...benim icin ne ev isi ne yemek..oncelik cocuklarim her zaman.Allahtan cok anlayisli ve yardimci bir esim var..cok olmustur mesela cocuk durmaz o gunu sirf ona ayiririm hic bir is yapamamisimdir..ev darmadaginik yemek yok...ama esim asla takmaz..cunku onun icinde oncelik cocuk..hemen isten gelince uzerini degistirip elini yuzunu yikar onlarla oynarken ben mutfakta yemek yaparim hizlica..onlar piserken evi toparlarim..hatta evi oyle gorunce "sakin ugrasma disardan soyleyelim" yada "2 yumurta kir,hic zahmet etme cay demler iceriz" der.sagolsun gercekten cok anlayisli(masallah) tabi bu herzaman olmuyor genelde o gelene kadar yemegimde hzir olur evimde temiz olur..ogle uykularini sarilip uyuyoruz ya varmi daha guzel bi duygu...
calismak uretmek biseylerle ugrasiyor olmak cok guzel bisey,imkani olan herkes te calismali ama bence cocugunla vakit gecirmek bambaska bisey.kesinlikle en az 2 yasina kadar anne- cocuk ayrilmamali.o anlari bir daha gelmiyor cunku.her anina sahit oluyorsunuz....ilk kelimesini,ilk adimini baskasi degil siz goruyorsunuz..ayrica evde durunca coukla yuz goz olup daha kalitesiz vakit gecirildigini soyleyenlere asla katilmiyorum.bu bence bi vicdan rahatlatmaya calisma...benim icin ne ev isi ne yemek..oncelik cocuklarim her zaman.Allahtan cok anlayisli ve yardimci bir esim var..cok olmustur mesela cocuk durmaz o gunu sirf ona ayiririm hic bir is yapamamisimdir..ev darmadaginik yemek yok...ama esim asla takmaz..cunku onun icinde oncelik cocuk..hemen isten gelince uzerini degistirip elini yuzunu yikar onlarla oynarken ben mutfakta yemek yaparim hizlica..onlar piserken evi toparlarim..hatta evi oyle gorunce "sakin ugrasma disardan soyleyelim" yada "2 yumurta kir,hic zahmet etme cay demler iceriz" der.sagolsun gercekten cok anlayisli(masallah) tabi bu herzaman olmuyor genelde o gelene kadar yemegimde hzir olur evimde temiz olur..ogle uykularini sarilip uyuyoruz ya varmi daha guzel bi duygu...
çalışıyorum ve büyük pişmanlık yaşıyorum ve şuanda seni acayip kıskanıyorum
nediyeyim ne mutlu sana ne mutlu valla
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?