Çocuk İstemek... Maddi kaygılar, kararsızlıklar...

captain price

erkek değilim ben
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
29 Nisan 2015
26.564
91.289
biliyorum defalarca soruldu ama ben de kendi durumumdan bahsetmek ve fikir almak istiyorum.

2019 ağustos ayında evlendik. yani 1,5 senedir evliyiz. öncesinde de 1,5 yıllık sevgililik var. yaşlar ben 29, eşim 27. buçukluyuz hatta. evliliğimizle ilgili hiç bi sorun yok. eşim benden çok yemek yapar. temizlik vs de yapar, kesinlikle işten kaçmaz. yani çocuğun bakımı konusunda elinden geleni yapacağına eminim. yani manevi olarak bir korkum yok. yüzde yüz istediğimden emin miyim? hayır değilim ama kimse değildir diye düşünüyorum. aklımızdaki en erken tarih mayıs gibi denemelere başlamak.

toplam gelirimiz şu an 9bin(yeni yıl zamlarıyla biraz daha artar). sabit giderimiz de dönem dönem eklenen taksitlerle birlikte 5-6 bin civarı + mutfak masrafı.
3 sene sürecek bir araba kredimiz var, aylık 2.500 tl
ev kira. çocuk da olursa ev hayal olur diye düşünüyorum çünkü kayda değer bir peşinatımız yok. 50bin gibi bir altınımız var sadece. evimiz 2+1. kedimiz de var, o yüzden pek sığamıyoruz aslında. evden memnun değilim pek ama kiradan kiraya taşınmak çok manasız geldiği için oturuyorum. bir de konumuna vs göre kirası idare eder. 1100 tl. haziranda zam gelir. ankara batıkentteyiz bu arada.

kenarda birikimiz var altın harici. ama o da doğum masraflarına filan gider. aslında özelde doğurma hevesim yok ama panik biriyim biraz o yüzden devlet zor olur. yakın doğum hastanesi yok zaten. medicalpark var 10.000 civarıdır sanırım. bu da ayrı bi başlığın konusu olsun.

eşim de ben de cumartesi çalışmıyoruz ama eşim hazirandan sonra cumartesi çalışacak sanırım. iş yüküm artarsa belki ben de çalışırım ama iş arkadaşlarım anlayışlılar, yardımcı olurlar diye düşünüyorum. önceki işimde işten çıkar, kreş yaşına kadar kendim bakarım diyordum çünkü işim dandikti. bu işim ise iyi. istifa edip gidemem. 6 aylık ücretsiz izinden sonra işe başlarım. asıl kafamı kurcalayan da bu.

maaşım net 3.000. şu an bir çocuğum olsa heralde maaşı olduğu gibi bakıcıya vermem gerekirdi. o zaman da çalışmak manasız geliyor. benim ailem uzakta oturuyor, kardeşim engelli. yani annem devamlı bakamaz. eşimin ailesi yakın oturuyor. aramız da çok iyidir. maddi olarak da yardımcı olurlar sağolsunlar. düşünceli insanlar aynı zamanda. davet ederiz, size zahmet olmasın der gelmezler, siz gelin derler. kayınpederim yemek bırakmaya gelse asla içeri girmez. çalışmadığım dönemde dahi kayınvalidem haftada bir yemek gönderirdi. öyle insanlar yani. ama çocuk bakımı başka iş. kayınvalidem güçsüz, rahatsızlıkları olan biri. teklif etmem yani gel bak diye. gönüllü olacağını da sanmam zaten herkesin bir düzeni var, belli yaşa gelmiş, zor artık. ha yardımcı olur mu olur, ama devamlı olmaz. bir de zor dönemler, iyiyken kötü olmak istemem. bu durumda kreş yaşına kadar maaşımı olduğu gibi bakıcıya mı vereceğim tereddütleri var aklımda.

ne diyorsunuz? nasıl yapıyorsunuz? öyle konuşalım diye geldim.

teşekkürler şimdiden.

Ev almak gibi bir derdiniz yoksa çocuk için uygun yaştasınız.
Altınınız ve kenarda birikmişiniz de varmış.
Hemen çocuk olacak mı bir de onun düşünün. Mayıs diye planlıyorsunuz ama Allah korusun belki bir 3 sene daha olmayacak.
3 sene daha beklerim diyorsanız, kredi borçlarınız bitince düşünün, kafanız rahat olur.

Bende yaş ilerledikçe tahammülün düştüğünü düşünüyorum o yüzden çocuğu daha fazla ertelemeyin bence. Zaten karar verene kadar 2 senelik evli oluyorsunuz yeterince beklemişsiniz. Hani ikinizinde maaşlar çok dusuk olur imkan yoktur elbette önce şartları uygun hale getirin derdim ama su an çok elzem bi ihtiyaç durumunuz yokmuş. Eşinizin ailesi de yardım edecektir size çocuk konusunda

Ben yerinizde olsam biraz daha ertelerdim sanırım. 1.5 yıllık evliymissiniz. Yasiniz da ileri değil.
Bir de pandemi surecinde onumuzu göremiyoruz biraz ertelemek en mantiklisi geliyor bana.
Su donemde sahsen hamile olmak istemezdim. Kontrole hastaneye gidince bile paranoyak oldum ki hamilelikte 3 haftada bir gitmek zorundaydim.

Ev almak, hele de Ankara’da, çok zor değil mi? Aileler destek olmazsa ya da ciddi bir peşinat yoksa ev almak bana nerdeyse imkansız geliyor şu an. Küçük bir şehirde yaşıyorum burda bile evler400.000 den başlıyor.
Siz bilirsiniz tabi ama çocuk sahibi olmak için ev alıp borcunu bitirmeyi beklerseniz bu süreç çok uzar gibi.
Hakkınızda hayırlısı inşallah.

Yaşınız, evliliğiniz, düzeniniz vs. çocuk için ideal gibi.
Eğer ev almayı düşünmüyorsanız doğru zaman gibi görünüyor.
Ama ülkenin hatta dünyanın hali malum bence asıl düşünmeniz gereken şu an bu.
Bende bebek düşünüyordum ama bu ay itibariyle erteleme kararı aldık, en azından önümüzü görene kadar.
Aksi halde şu an çok büyük haksızlık gibi geliyor, hastanelere bile gidemiyoruz ne olacağımız belli değil.

Maddi anlamda mutlaka sıkışırsınız. Bizim ev kendi evimiz, arabanın borcu var, toplam borcumuz 15 bin flndır. Aylık gelirimiz de sizden biraz fazla. Tek çocuğumuz var. İlk seneler özellikle harcamaları fazla. Odası, yatağı, baştan sona kıyafeti, bebek arabası, araba koltuğu, temel oyuncaklar derken epey bir para gidiyor. Ama aileler de destek oluyor tabii. Eh gebelikteki sağlık kontrolleri, bebeğin aylık kontrolleri de epey pahalı. Ama içine çocuk isteği geldiğinde, çocuktan sonra da mutlaka değiyor bunlar. Asıl soru şu zaten mutlaka çocuj istiyorsanız bu yola illa girecekseniz yapın. Eninde sonunda o paralar harcanacak zaten.
Tek önerim hamilelikten önce sigorta yaptırım, o zaman özelde doğum ciddi avantaj. Gebelikten sonra doğum sigortası olmuyor.

Çocuk konusunda maddiyat önemli. Bence ev de önemli. Ev almaktan bahsetmiyorum ama kendine ait bir odası mutlaka olmalı çocuğun. Daha büyük bir eve taşınabilirsiniz.
Ama siz çok fazla ince düşünüyorsunuz
Mayısda çalışmalara başladınız diyelim, hemen olacakmı belli değil. Hastanenin doğum masrafı şukadar diyorsunuz, sizin doğum yaptığınız dönem aynı kalcakmı oda belli değil. Yaşınız bence beklemek için müsait. Tabii kaç çocuk istediğinize görede değişebilir.
Bakıma gelince imkanlar dahilinde en az 2 yıl anne bakmalı bence. Kv, anne onlar yan faktörler herzaman yardım etmeyebilirler, zorunda de değiller demeniz gibi. Bakıcı fikri bana çok uzak hata korkunç geliyor. Onun yerine 1 yaşında kreşe bile vermeyi tercih ederdim sanırım.

biliyorum defalarca soruldu ama ben de kendi durumumdan bahsetmek ve fikir almak istiyorum.

2019 ağustos ayında evlendik. yani 1,5 senedir evliyiz. öncesinde de 1,5 yıllık sevgililik var. yaşlar ben 29, eşim 27. buçukluyuz hatta. evliliğimizle ilgili hiç bi sorun yok. eşim benden çok yemek yapar. temizlik vs de yapar, kesinlikle işten kaçmaz. yani çocuğun bakımı konusunda elinden geleni yapacağına eminim. yani manevi olarak bir korkum yok. yüzde yüz istediğimden emin miyim? hayır değilim ama kimse değildir diye düşünüyorum. aklımızdaki en erken tarih mayıs gibi denemelere başlamak.

toplam gelirimiz şu an 9bin(yeni yıl zamlarıyla biraz daha artar). sabit giderimiz de dönem dönem eklenen taksitlerle birlikte 5-6 bin civarı + mutfak masrafı.
3 sene sürecek bir araba kredimiz var, aylık 2.500 tl
ev kira. çocuk da olursa ev hayal olur diye düşünüyorum çünkü kayda değer bir peşinatımız yok. 50bin gibi bir altınımız var sadece. evimiz 2+1. kedimiz de var, o yüzden pek sığamıyoruz aslında. evden memnun değilim pek ama kiradan kiraya taşınmak çok manasız geldiği için oturuyorum. bir de konumuna vs göre kirası idare eder. 1100 tl. haziranda zam gelir. ankara batıkentteyiz bu arada.

kenarda birikimiz var altın harici. ama o da doğum masraflarına filan gider. aslında özelde doğurma hevesim yok ama panik biriyim biraz o yüzden devlet zor olur. yakın doğum hastanesi yok zaten. medicalpark var 10.000 civarıdır sanırım. bu da ayrı bi başlığın konusu olsun.

eşim de ben de cumartesi çalışmıyoruz ama eşim hazirandan sonra cumartesi çalışacak sanırım. iş yüküm artarsa belki ben de çalışırım ama iş arkadaşlarım anlayışlılar, yardımcı olurlar diye düşünüyorum. önceki işimde işten çıkar, kreş yaşına kadar kendim bakarım diyordum çünkü işim dandikti. bu işim ise iyi. istifa edip gidemem. 6 aylık ücretsiz izinden sonra işe başlarım. asıl kafamı kurcalayan da bu.

maaşım net 3.000. şu an bir çocuğum olsa heralde maaşı olduğu gibi bakıcıya vermem gerekirdi. o zaman da çalışmak manasız geliyor. benim ailem uzakta oturuyor, kardeşim engelli. yani annem devamlı bakamaz. eşimin ailesi yakın oturuyor. aramız da çok iyidir. maddi olarak da yardımcı olurlar sağolsunlar. düşünceli insanlar aynı zamanda. davet ederiz, size zahmet olmasın der gelmezler, siz gelin derler. kayınpederim yemek bırakmaya gelse asla içeri girmez. çalışmadığım dönemde dahi kayınvalidem haftada bir yemek gönderirdi. öyle insanlar yani. ama çocuk bakımı başka iş. kayınvalidem güçsüz, rahatsızlıkları olan biri. teklif etmem yani gel bak diye. gönüllü olacağını da sanmam zaten herkesin bir düzeni var, belli yaşa gelmiş, zor artık. ha yardımcı olur mu olur, ama devamlı olmaz. bir de zor dönemler, iyiyken kötü olmak istemem. bu durumda kreş yaşına kadar maaşımı olduğu gibi bakıcıya mı vereceğim tereddütleri var aklımda.

ne diyorsunuz? nasıl yapıyorsunuz? öyle konuşalım diye geldim.

teşekkürler şimdiden.
Cocuk konusunda plan islemiyor.
Mayıs da deneriz demissiniz gülümsetti
2015 mayısda deneyelim diye basladık Aralık 2018 de hamile kaldım:)
Arabayı satıp daha ucuz bi araba alınsa?Kendiniz bakma sansınız dogar belki kres yasına kadar.
Ben yarım gün dönüsümlü anneanne /babanneye bırakıyrm.
Cidden zor.
Hep bi oflama modu.
İsten cıksam tek maas ,arac kredisi ,ev kirası cocuk aclık sınırında mı yasasın diyorm:KK43:
Allah yardımcınız olsun.
İmkanı olan kendi baksın kres yasına kadar derim .

Baskasina guvenerek bir işe girişmeyin derim özellikle mevzu cocuksa. 🙄 Bakacagiz derler bir sorun olur, birsey cikar bakamazlar belki siz ona gore hesaplayin.

Sizin maaşı cıkarinca eşinizin maaşi sabit giderler icin verdiginiz rakama denk geliyor. Bu durumda ucu ucuna gecinir sıkışırsınız.

Esim tek çalışıyor, İstanbul'da yaşıyoruz. Maaşı sizden az. 1+ ikiz toplam üç çocuk var. Çok şükür yetiyor. Kredi borcu yok ama kızımız özel okul gidiyor. Ev kira. Zorlanmıyoruz bence. Bir şekilde yetiyor.
Buna inanamıyorum işte nasıl oluyor? Maaşlarımız da konudaki maaşlardan bir tık fazla.
Küçük bir şehirdeyiz, ev kiramız yok. Tek çocuk. Bu sene kreşten de aldık. Ona rağmen ucu ucuna yetiyor. Kreşe başlayınca ne yapacağız diyoruz hatta. Bir de kolej diyorsunuz ya. Mümkün değil

Çocuk da ev de evlilik de bana göre böyle oturup mimar gibi ölçüp biçip çizip verilecek kararlar değil. Hayat, biz plan yaparken olup bitenlerdir diye bir söz var. Bir bakarsınız acil satılık bir ev çıkar, ucuza gelir. Belki mahalleden bir tanıdık talip olur bakıcılığa, hesaplı olur... kervan yolda düzülür demişler... (linç etmeyin ya iyimser olun 🙏😊)

Esim tek çalışıyor, İstanbul'da yaşıyoruz. Maaşı sizden az. 1+ ikiz toplam üç çocuk var. Çok şükür yetiyor. Kredi borcu yok ama kızımız özel okul gidiyor. Ev kira. Zorlanmıyoruz bence. Bir şekilde yetiyor.
Formül?
Misal özel okulu tek maasla nasıl karslıyorsunuz?
5 bin desek maasa ev kirası ,okul taksidi bitti para:KK43:
Cidden merak ettim.
Haftada pazar parası ?
Kasap nekadr ayırıyorsunuz.
1kg kıymayla kac yemek cıkıyor ?
Yanlıs anlamayın da yeter dediniz ya ondan soruyorum.

Buna inanamıyorum işte nasıl oluyor? Maaşlarımız da konudaki maaşlardan bir tık fazla.
Küçük bir şehirdeyiz, ev kiramız yok. Tek çocuk. Bu sene kreşten de aldık. Ona rağmen ucu ucuna yetiyor. Kreşe başlayınca ne yapacağız diyoruz hatta. Bir de kolej diyorsunuz ya. Mümkün değil

Her kolejin fiyatı 40 lira değil ki. 😊Daha hesaplı bir okul ve babamın arkadaşını öğretmenlik yapıyordu. Ocak da indirim vardı çok daha hesaplıya geldi. Normal fiyat 25 bin lira gibi bir rakamdi biz daha düşük fiyata kayıt ettirdik.

Konuda ki maaştan az ama bir tık az, cokda az sayilmaz. Bizim bir sıkıntımız yok Şükür 😊

Kendi maasin neredeyse tamami arabaya gidiyor. Giderlere baktiginda elinizde 4-5bin kaliyor. Senin maasinda giderse ne ile geçineceksiniz? Cocuk dedigin pahali birseydir. Dedigin gibi doktoru, dogum masrafi, sonra bakicisi, kiyafeti, vitaminleri,.. Evindende memnun degilsin.

Memnun olmadigin bir evde, bir cocuk ile tek kalip (esin is yerinde oluyor) ve maddi zorluklar ile bogusmak seni depresyona sokar. Yerinde olsam en az 2-3 yil beklerdim. Arabanin borcu bitsin. Istedigin bir eve tasin. Kiraya tasinmak niye mantiksiz olsun? Mecburmusun simdi ev almaya? Kim bilir 10 yil sonra ancak alacaksin. 10 yil boyunca rahat olmadigin evdemi yasayacaksin?

Dedigim gibi ev meselesini çöz. Rahat oldugun, cocugun odasi oldugu bir ev olsun. Arabanin borcuda bitsin biraz ferahlarsiniz ve daha fazla para kenara atarsiniz. 1.5 yil evlilikte o kadar uzun degil. Birbirinizi daha tanirsiniz, gezersiniz, doyarsiniz. Simdi zaten pandemi süreci, ne olacagi belli degil. Önce bir önünüzü görün, ondan sonra plan yapin.

Formül?
Misal özel okulu tek maasla nasıl karslıyorsunuz?
5 bin desek maasa ev kirası ,okul taksidi bitti para:KK43:
Cidden merak ettim.
Haftada pazar parası ?
Kasap nekadr ayırıyorsunuz.
1kg kıymayla kac yemek cıkıyor ?
Yanlıs anlamayın da yeter dediniz ya ondan soruyorum.

Beş bin liradan fazla hesaplayın 😊

Her kolejin fiyatı 40 lira değil ki. 😊Daha hesaplı bir okul ve babamın arkadaşını öğretmenlik yapıyordu. Ocak da indirim vardı çok daha hesaplıya geldi. Normal fiyat 25 bin lira gibi bir rakamdi biz daha düşük fiyata kayıt ettirdik.

Konuda ki maaştan az ama bir tık az, cokda az sayilmaz. Bizim bir sıkıntımız yok Şükür 😊
Kafamda 25 i 12 ye bölüyoırm suan:KK70:
2100 tl
Ben cift maasla özele yazdıramam herhlde .
Helal olsun .

X