Kayıp çocukların ürperten esrarı
Gazeteci-Yazar Önder Şuşoğlu ile Kriminal Odada her hafta farklı bir yaşanmış cinayet öyküsü
Kayseride Ramazan Bayramının ikinci günüydü. Mahallenin çocukları en güzel elbiselerini giymiş, neşe içinde bayramın tadını çıkartıyordu. Evleri dolaşıp geleneksel el öpmenin ve büyüklerinin bayramını kutlamalarının ardından şeker ve lokumlarını aldıklarında adeta havalarda uçuyorlardı. Ancak, gün bu şekilde geçmiş, hava kararmaya başladığında iki ailenin bayram mutluluğu hüzne dönüşmüştü. Zira üç çocuk akşam evlerine dönmemişti. Eron ailesinin on yaşlarındaki oğlu Berk ile yedi yaşındaki kızları Mine ile Geren ailesinin on bir yaşındaki kızları Tülay tüm aramalara bulunamıyordu. Komşu aileler hep birlikte çocuklar için seferber olmuş, muhitte geniş bir arama başlatmıştı. Ama küçük çocuklardan en ufak bir ize dahi rastlanılmadı. Bir netice alamayan aileler, durumu en yakın polis karakoluna bildirerek, çocuklarının bulunması için kayıp ilanı verdi. Polis telsizleri devreye girerek daha da geniş bir alanda arama çalışmaları başlatıldı.
Ne yazık ki tüm aramalara rağmen üç küçük çocuktan bir haber alınamadı. Bu gelişme üzerine olaya cinayet masası dedektifleri el koydu. Büyük bir soruşturma başlatıldı. Mahallede onlarca çocukla konuşuldu. Ailelerden yardım istendi. Şüpheli birçok kişi sorguya alındı. Ama beklenen ipucuna ulaşmak mümkün olmadı.
ÖZEL EKİP GELDİ
Olay ile ilgili araştırma yaklaşık bir buçuk sene sürmüş ama altmış kişilik bir ekibin tüm uğraşlarına rağmen çözülememişti. Bu durum üzerine Cumhurbaşkanı bunun üzerine devreye girerek bu olayın bir an önce çözülmesini istedi. Devletin en tepesinden gelen bu talimat üzerine Konyada başarılı çalışmaları ile göz dolduran cinayet masasında görevli özel bir ekip hazırlanarak Kayseriye hareket etti. Ekip Kayseriye yerleşerek çalışmalarına başladı. Ekip önce Organ mafyası bağlantısı ile ilgili iddia ihtimallerini devre dışı bıraktı. Çünkü Türkiyede böyle bir cinayet hiç işlenmemişti. Ardından ise çocukların aileleri, yakınları ya da husumetleri olan birisi tarafından mı bu olay gerçekleştirildi diye araştırma yaptı. Ancak bu da sonuçsuz kaldı. Özel ekip, çocuklardan ikisinin kız olması nedeniyle pedofili örneklerini inceledi. Çemberi daraltıp özelden genele gittiler.
Uzman ekip aralarındaki değerlendirmelerde, suçlu profillerine dışarıdan bakıldığında çevresinde iyi bilinen, mülayim insanlar olduğunu ama içlerindeki fırtınaların bilinmediğini, bunu dışarı çıkarmanın da kendi işleri olduğunu söylüyordu. Bu olayda en önemli detay, kaybolan üç çocuktan en büyüklerinin kız olmasıydı. Bunun üzerine dedektifler, cinsel saldırı olabileceği ihtimali üzerine yoğunlaşmaya başladı. Diğer iki çocuğun da görgü tanığı olduğu için öldürülebileceği üzerinde durdk. Önceki deneyimlerine göre katilin bir kişi olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle de çevrede yaptıkları incelemelerde bu konu üzerine yoğunlaşmışlardı.
TEMİZLİK YAPAN BEKAR ERKEK
Deneyimli ekip, çevrede yaptıkları incelemeler sonucu çocukların araçla kaçırılmadığını ve başka bir yere gitmedikleri belirledi. Sonra ise olayın bir evde gerçekleşmiş olabileceği üzerine durdu. Ekip, çocukların şeker toplamak için dolaştığı mahalledeki tüm kamera kayıtlarına ulaştı. Çocukların apartmanlardan çabuk çıktığını gördü. Bu durumu değerlendirdiklerinde, çocukların sadece birinci kattaki ilk dairelere girip çıktıkları izlenimi edinmişlerdi. Daha önce olayı araştıran cinayet masası dedektifleri çalışmalarında, bekar bir erkeğin her gün evinde temizlik yaptığı notu bırakmıştı. Uzman polisler bu kişiyi araştırma kararı alarak şüpheli üzerine yoğunlaştı.
ŞÜPHELİ OTO KİRALAMA
Dedektifler, takip ettikleri şüphelinin maddi imkanları yerinde olmamasına rağmen Küçük çocukların kaybolması olayından iki gün sonra arkadaşının adına bir otomobil kiraladığını öğrendi. Bu kişinin daha öncesinde bir otomobil kiralayıp kiralamadığına bakıldı. Kiralamamıştı. Polisler şüpheliyi daha iyi araştırdığında olaydan iki hafta sonra memleketi Yozgata taşındığını belirledi. Özel ekip ismi Duran Nice olduğu tespit edilen şüphelinin cinayetin birinci derecede sorumlusu olduğuna inanıyor ama delilleri tam toplayamadıkları için zamana ihtiyaç duyuyordu. Çünkü maddi deliller gerekiyordu. Bu nedenle bir taraftan da teknik ve fiziki takip başlatmışlardı.
ŞÜPHELİ, HİSSETTİRİLMEDEN SORGULANDI
Uzman ekip, katilin Duran Nice olduğunu tahmin etmesine rağmen bunu ona hiç hissettirmemişti. İfadesi gerekiyordu. Bu nedenle dedektifler Niceyi sıkmadan küçük bir sorgudan geçirdi. Dedektifler şüpheli ile binasına girerken tesadüf gibi karşılaşarak on dakika ayak üstü konuştu. Zanlıyla sigara bile içti. Daha sonra uzman dedektifler bu on dakikalık görüşmeyi on saat analiz etmeye çalıştı. Burada doğru hamleleri yapmak, onları neticeye götürecekti. Nice ile ilgili delil toplamada artık doğru şifreleri bulmaları, pin kodunu çözmeleri gerekiyordu.
HİÇ HATA YAPMADI
Katil profillerini incelediğinizde cinayet işleyen kişilerin serin kanlı, heyecan yapmayan, rahat kişiler olduğunu bilirsiniz. Duran Nice ile konuşulurken, bu profile uyuyordu. Nice, hiç şüphelenmeden normal yaşamına devam ediyordu. Bu sürede teknik ve fiziki takip devam ediyordu. Polis, bir yandan delilleri topluyor bir yandan katili takip ediyordu. Cinayet masası dedektifleri son günlerde Nicenin üzerinde baskı kurmaya başladı. Artık kendisinin önemli bir şüpheli olduğunu ona yavaş yavaş hissettiriyorlardı. Niceyi hata yapmaya zorluyorlardı. Ancak Duran Nice hiç hata yapmıyordu.
Şahsı tespit ettikten sonraki süreç de önceki süreç gibi çok zorlu ilerliyordu. Bu, sıfır hata soruşturmasıydı. Sıfır hata soruşturmasında sebebi iyi belirleyemezseniz istediğiniz kadar çalışın, sonuca gidemezsiniz. Olay yerini, delil toplamayı, faili doğru belirleyemediyseniz sonuca gidemezsiniz. En son aşamada artık ellerinizin titrememesi gerekiyordu. Ameliyat çok önemli olduğu gibi çok da büyüktü.
ZANLININ YOZGATTAKİ KÖYÜNE GİDİLDİ
Cinayet masası dedektifleri, Duran Nicenin kiraladığı arabayla çocukları Yozgattaki köyüne getirdiğini ve oraya gömmüş olabileceğini düşünüyordu. Aralarında yaptıklarında istişarede, ceset aramak için eğitimli köpekleri getirerek köyde çalışma yapmaya karar verdiler. Bu uzun soluklu bir çalışma olacaktı. Ama bu esnada çok ilginç bir gelişme oldu. Dedektifleri şaşırtan gelişmede, polis Niceyi değil de o polisi çözmüştü. Duran Nice, uzman polislerin kendisini tespit ettiğini ve olayı çözdüğünü fark etti. Polisin son adımı atmak üzere olduğunu anlayan Nice, dedektifler tam köye doğru yola çıkarken, Ben de geleyim dedi. Geldi ve hiç tereddüt etmeden cesetlerin yerini gösterdi. Nice öldürdüğü çocukların cesetlerini köy yakınında bulunan baraj yakınlarında gömdüğünü söylemesi üzerine ekipler, belirtilen bölgede yüzey kazısı yaptı. Polis kazıda, çocuklara ait kemik ve elbise parçaları yanında şeker ve şeker kağıtları da buldu.
KAN DONDURAN İTİRAF
Üç çocuğun katili duran Nice polise verdiği ifade de; dört kardeş olduklarını bir ağabeyinin Avusturyada, ablasının ise Fransada yaşadığını belirtti. Ortaokulu birinci sınıftan terk ettiğini ve bahar nezlesi nedeniyle okulundan ayrıldığını söyledi. İyi bir köpek eğitimcisi olduğunu öne süren Nice askerde de köpek eğiticisi olarak görev yaptığını belirtti.
CİNSEL İLİŞKİYE DÜŞKÜNÜM
Nice, Askerden geldikten sonra ağabeyimin yanına Avusturya'ya gittim. Çiçek serasında çalıştım. Ağaç kesme makinesiyle odun doğrardım. Bir evlilik yaptım. Bu evlilik on beş ay sürdü. Eşim cinsel ilişkiden hoşlanmıyor, soğukluk duyuyordu. Ben ise cinsel ilişkiye düşkünüm. Bu aramızda sorun oldu. Bu yüzden boşandık. Sonra Türkiye'ye döndüm dedi.
KIZ ARKADAŞIMI BEKLİYORDUM
Duran Nice olay günü ise, Herhangi bir psikolojik sorunum yoktur. Sigara tiryakisiyim. Günde 1.5 paket sigara içerim. Bayanlara karşı aşırı isteğim var. Düzenli cinsel hayatım yok. Günde bir kez cinsel içerikli filmler izlerim. Küçük çocuklara ise ilgim yoktu. Bayramın ikinci günü kız arkadaşım eve gelecekti. Heyecanla onu bekliyordum. Kız arkadaşımla cinsel ilişkiye girmeyi düşünüyordum. Ancak onu beklerken yaşları küçük üç çocuk eve geldi dedi
AĞLADIM SONRA DA BAYILDIM
Çocukları 'gelin size şeker vereyim' diye eve aldığını belirten Nice, Çocukları ayrı ayrı odalara aldım. İlk olarak Tülay Gerenin bulunduğu odaya gittim. Ve elleriyle ağzını koli bandıyla bantlayarak birkaç defa sardım. Tecavüz ettim. Banyo ya götürdüğüm Tülay'ı yere sırtüstü yatırdım. Çabuk ölmesi için kalbinin hizasından bir kez vurdum. Bıçak eğildi. Ben de bıçağı sapından kırıp kalbine soktum. Ardından önce Mineyi ardından Berki boğdum. Çocukları öldürdükten sonra bir süre yanlarında oturup, ağladım. Ne yaptığımı bilmiyordum. Bu sırada cesetlerin yanına bayıldım, düştüm. Uyumuşum, Kendime geldikten sonra dışarıya çıktım dedi.
Acımasız katil sonra on bir yaşındaki Tülay Gerene tecavüz edip, bıçakla öldürdüğünü söylemişti. Nice ifadesinde, Üç çocuğun cesetlerini banyoya koyup, bayramın üçüncü günü çarşıda bulunan bir marketten iki bavul satın aldım. Tülay ile Berk'in cesetlerini bavullara, Minenin cesedini ise evdeki bir valize koyup, kiraladığım otomobilin bagajına koydum. Daha sonra doğum yerim olan Yozgattaki köyümün yakınlarından bulunan baraj kenarında kazdığım bir metrelik çukura üst üste koydum."dedi.
ÖLMEMEK İÇİN ÇOK ÇIRPINDI
Üç çocuğun katili Duran Nice öldürdüğü çocuklar içinde en çok Mineye üzüldüğünü belirterek, poliste alınan ifadesinde "Mineye arkasından sarılıp, ağzını kapattım. Sonra sağ kolumla bastırarak boynunu sıkıştırdım. Ölmemek için çok çırpındı. Bir buçuk yıldır vicdan azabı çekiyorum. Minenin çırpınarak kollarım arasındaki can verişini hiç unutamadım."dedi.
Nice dört saat süren sorgusu sırasında son derece sakindi. Tüm soruları tek tek yanıtlarken iki kez pişman olduğunu tekrarlamış, ifadesi ise tüyleri ürpertmişti.
ŞİŞLENME KORKUSU
Duran Nice sorgusunun ardından çıkartıldığı mahkeme tarafından cezaevine gönderildi. Hukukçular, Nicenin adam öldürme, alıkoyma ve tecavüz gibi üç ayrı suçtan yargılanacağını ve ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılacağını söylüyordu.
Duran Nice cezaevinde diğer mahkumlar tarafından şişlenerek öldürüleceği şüphesi üzerine tecrit bölümünde iki yataklı odada tek başına tutuldu. Ayrıca infaz koruma memurlarınca sürekli gözetim altına alındı.
Cezaevindeki odasında zaman zaman yatağın üzerinde oturup uzun süre durduğu belirtilen Duran Nicenin güvenlik nedeniyle jandarma aracıyla, polis eskortu eşliğinde F Tipi Cezaevine nakledildi.
SAMANLIKTA İĞNE ARAYARAK BULDULAR
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığında görevli sekiz kişilik uzman polisten oluşan özel ekip, adeta samanlıkta iğne aradı. Yaklaşık dört yüz evde arama yapan ve bölge sakini on bine yakın kişiyi dinleyen özel ekip elemanları dikkat çekmemek için sadece geceleri çalışarak yaklaşık dört aylık bir çalışmayla cinayeti çözmeyi başardı.
Kaynak:
http://www.aksam.com.tr/guncel/kayip-cocuklarin-urperten-esrari/haber-240575