Çocuk büyütmek ne zormuş

iyikiamaiyiki

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Eylül 2020
2.174
551
Merhaba,sadece çocuğum ile ilgili soru sormak için yeni kayıt oldum.
9 yaşında kızım var, doğduğundan beri hep zor bir çocuk oldu ama özellikle ilkokula başlayınca çok arttı

İlkokul 1. Sınıfta öğretmenden duymadığımız şikayet kalmadı. Sınıfta dikkate alınmayan bir çocuk olarak arkadaşlarına sürekli kendini sevdirmeye çalışan, dikkat çekmeyi seven bir çocuk
O dönem 3 tane psikoloğa götürdük çokta bir düzelme olmadı açıkçası. Çok önemli birşey olmadığını söylediler, hiperaktif bir çocuk dediler ve bir takım tavsiyelerde bulundular

2. Sınıfta özel okula kayıt ettirdik. Ordaki etkinlikler devlet okuluna göre daha iyi olduğu için enerjisini atar diye düşündük okuldan pek bir şey anlayamadan okullar kapandı ama şikayetler devam ediyor
Öğretmen derste sürekli bir şeylerle meşgul oluyor diyor, arkadaşlarının üzerine çok gidiyor bu kez arkadaşları kendini geri çekiyor
Bütün öğretmenlerinden şikayet alıyorum artık telefonu açmaya korkar oldum, bir ara düzelir gibi oluyor ama tamamen geçmiyor. Bütün öğretmenleri çok zeki bir çocuk ama dikkat dağınıklığı var diyor.
Artık 9 yaşında çok küçükte değil, güzellikle söylem yeri geldi kızdım ama düzelmiyor. Bir şeyler ters gidiyor
Ben anne baba olarak bizde de yanlışların olduğunu düşünüyorum.
Ne yapmamız gerekiyor. Var mı bizim gibi durumda olan? Tavsiye bekliyorum sizden.

9 yaşında kızım var, doğduğundan beri hep zor bir çocuk oldu ama özellikle ilkokula başlayınca çok arttı

İlkokul 1. Sınıfta öğretmenden duymadığımız şikayet kalmadı. Sınıfta dikkate alınmayan bir çocuk olarak arkadaşlarına sürekli kendini sevdirmeye çalışan, dikkat çekmeyi seven bir çocuk
O dönem 3 tane psikoloğa götürdük çokta bir düzelme olmadı açıkçası. Çok önemli birşey olmadığını söylediler, hiperaktif bir çocuk dediler ve bir takım tavsiyelerde bulundular

2. Sınıfta özel okula kayıt ettirdik. Ordaki etkinlikler devlet okuluna göre daha iyi olduğu için enerjisini atar diye düşündük okuldan pek bir şey anlayamadan okullar kapandı ama şikayetler devam ediyor
Öğretmen derste sürekli bir şeylerle meşgul oluyor diyor, arkadaşlarının üzerine çok gidiyor bu kez arkadaşları kendini geri çekiyor
Bütün öğretmenlerinden şikayet alıyorum artık telefonu açmaya korkar oldum, bir ara düzelir gibi oluyor ama tamamen geçmiyor. Bütün öğretmenleri çok zeki bir çocuk ama dikkat dağınıklığı var diyor.
Artık 9 yaşında çok küçükte değil, güzellikle söylem yeri geldi kızdım ama düzelmiyor. Bir şeyler ters gidiyor
Ne yapmamız gerekiyor. Var mı bizim gibi durumda olan? Tavsiye bekliyorum sizden.
Bunu burdan değil bir pedagog yardımıyla cözseniz daha saglıklı.
Anne olarak zaten burada verilecek tavsiyelerin %99 unu yapmıssınızdır.Uzman bir tavsiye alın derim.

Cocugunuz ile etkinlikler yapıyormusunuz? Sevgini ilginizi belli ediyormusunuz?
Yapıyoruz yada belki yaptığımızı sanıyoruz
İnternette yada kitaplarda ne öğrenirsem uygulamaya çalışıyorum.
Çok fazla oyun oynadığım zamanlar kendi başına vakit geçirmeyi bilmiyor
Bu kez az oynayınca birlikte vakit geçiremiyoruz.
Ortası nedir bilmiyorum.
Sürekli güzel söz söylüyorum, sevdiğimi belli ediyorum ama birşeyler ters gidiyor
Kendim dışında herkesin anneliğini beğeniyorum

Çocukların hepsi hamur gibi gelmiyor ki yoğurup şekil verelim. Belirli huyları ile doğuyorlar resmen. Benimki de kıpır kıpır ve dikkati dağınık bir çocuk. 2 aylıktı bu nedir böyle dediğimde. Ben şurada yanlış yaptım, 1-1.5 yaş arası sıkıldıkça sık sık etkinlik değiştirip eğlendirmeye çalışıyordum. Sonra dedim böyle olmaz, şimdi hayır oynamak istemiyorum da diyorum, tek etkinliği ister 3 saatte yapar ister 3 dakikada başka bir şeye geçmiyorum. Başka türlü nasıl beklemeyi, hayırı, insanlara kişisel alan tanımayı, sıra kavramını falan öğrenecek? Çocuklar netlik ve kararlılık istiyor, sürekli bir şeyleri değiştirdikçe sanırım güvensiz de hissediyorlar.

Anne baba olarak yanlışlarınız olduğunu düşünüyorsunuz? nedir bunlar?

9 yaşında artık bazı şeylerin bilincinde olmalı hiperaktif ise dikkat bozukluğu cok normal. Bunun için doktordan yardım almalısınız. Gerekirseniz ilaç kullanmalı. Böyle çocuklar evet ders ortamında öğrenci ve öğretmeni her zaman zorlar. Bence uzun süreli dikkat geliştirici etkinliklerle desteklemelisiniz. Bu etkinlikler yaşına uygun olmalı. Osman abalının dikkat geliştirici etkinlikler var yaş gruplarına uygun ben tavsiye ederim. Kendi çocuğum da bir sorun olmamasına rağmen yaptırıyorum. Bu tarz şeyler önemli. Puzzle gibi etkinlikler yaptırın bunlar uzun süreli dikkat düzenleyici etkinliklerdir. Yapamadığı zaman çocuğunuza sen yapabilirsin ya da yapınca aferim oğlum yada kızım vs diye çocuğu destekleyip uzun vadede dikkatini o etkinlikde toplamalısınız. Bununla ilgili araştırma yapın derim. Anne baba olarak bazen çocukla oturup bazı şeylerde yardımcı olmamız lazım çok boş bırakmaya gelmiyorlar. En azından anaokulu çağlarında daha önemli oluyor.

Baskalarını ilgisini çekmeye calışıyor dediniz. Bu ihtiyacı duyuyor olabilir mi?
İhmal edilmiş bir cocuk mu? Küçükken calışıyor muydunuz? Siz ve veya bakan kişi tarafından ihmale maruz kaldı mı?
Aile içi durum nasıl. Babadan söz etmediniz. Evde gerginlik vs var mı?
Hiperaktivite gercekten tanı kondu mu? Cocuk psikiyatriste gittiniz mi?
Çok TV izliyor mu. Tablet pc basında geciriken zaman?
Çok mu şımarttınız?

O kadar cok etken var ki?
Kızım da 3 e gidiyor. Bu yasta ki bir cocuk epey olgunlaşmış oluyor. Evet ters giden seyler var. Ama buradan çözüm ne olabilir ki?
Çok sevin demek dışında ne önerebilirim?

Maalesef insanlarda yanlis bir fikir var...doktora gittim care olmadi..inanin doktorunu bulamamissinizdir..3 tane bile olsa birakmayin.ben durumum elverdigince bulundugum sehirde en iyi kimse ona giderim..tavsiye isterim..sadece oglumun goz muayenesi icin yilda 2 kez gunu birlik 1000 km yol gidip geliyorum..size tavsiyem doktor..ancak terapi ile çözümlenir

Merhaba,

Eğer çocuğunuz gerçekten dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu tanısı aldıysa ilaç kullanması gereklidir. Bununla ilgili belgeseller de var isterseniz araştırın. 20 yaşına gelmiş gençler ilaç kullandıktan sonra ne kadar rahat ettiklerini anlatıyorlardı. Bu durum bir şımarıklık ya da yetiştirmeden kaynaklanan bir durum değil. Bir hastalık. Nasıl diyabetik çocuklar insülin kullanıyorlarsa hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda ona göre ilaç kullanıyor.

Bu tanının doğru olduğunu nereden anlayacağız derseniz de çocuk psikiyatristine gitmeniz lazım (psikolog değil). Psikologlar, psikoloji bölümünü okuyup mezun oluyorlar (4 yıllık) ve doğal olarak ilaç verme yetkileri yok. Çocuk psikiyatristleri ise 6 yıl tıp okuyup 4 yıl da çocuk psikiyatrisi ihtisası yapıyorlar. Tıp doktoru oldukları için ilaç verme ve daha da önemlisi tanı koyma yetkileri var. Çocuğunuza yapacağınız en iyi iyiliklerden birisi de muayeneye götürüp gerçekten bir tanısı var mı onu anlamak.

Muayene sonucu psikolojik bozukluk yok derlerse zaten yetiştirme yöntemlerine eğilirsiniz. Lütfen lütfen randevu alıp çocuğunuzu muayene ettirin.

Merhaba, bir tanıdığınin oğlu da benzer seyler yaşadı. Sizde nasil bilmem ama sinie tanimayan bir cocuktu, argo konuşma el kol hareketleri filan coktu. Ayip, yapmamam lazim, ailem kizar anne babamdan cekinmem lazim yoktu. Girdigi kurslardan cikmak zorunda kaliyordu, uyumsuzdu. Ben bekarken anlayamiyordum ve cok simartilmis diye düşünüyordum.

Simdi cocuklarim var ve şunu anladim ki çocuğa sınır cizilmemekle beraber tutarli davranilmamis. Hayir, hayida kalmamış. Ellemeyin cocuktur diyen çevre yüzünden anne baba baş edemedi. Çocuğun bir sucu yok bence. Yeterince ilgi, kararlarda istikrarli olma, çocuğun yanında kavga etmeme vs etkili olabilir ama siz bunlari yapmissinizdir yoksa konu acmazdiniz diye düşünüyorum. Ama piskologads gitmissinuz hiperaktivite veya benzeri seylerde degil. Bir pedagogdan yardim alsaniz?

Bunu burdan değil bir pedagog yardımıyla cözseniz daha saglıklı.
Anne olarak zaten burada verilecek tavsiyelerin %99 unu yapmıssınızdır.Uzman bir tavsiye alın derim.
Evet çoğu şeyi denedim.ne okuduysam ne dinlediysem ama burda benim gibi durumda olan, çocuğu sonradan düzelen
anneler vardır belki diye tansiye almak için soruyorum
Pandemi sürecinde psikoloğa götürmemiz mümkün değil
Online psikolog ile yarar mı acaba

Hiperaktif dediler e bunun için ilaç vs verdiler mi?
Gerçi biz anneler genelde hiçbirimiz istemiyoruz çocuğa ilaç vermeyi

uzman yardımı almaya devam edin bence
3 tane psikoloğa 1 tane psikiyatriye götürdük. Psikiyatr hap verdi. Kalp üzerine etkisi var dedi, eğer kalbiyle ilgili bir sorun olursa hapa devam etmeyin dedi
O dönem de kızım kalbim ağrıyor demeye başladı böyle olunca da bizde ilacı bıraktık
Pandemi sürecinde psikoloğa gidemeyiz, online psikolog işe yarar mı acaba

İşinde iyi bir pedagogdan yardım almalısınız..
Ayrıca sevginizi ona her fırsatta hissettirin onunla etkinlikler yapın onu sevdiğinizi ona hatırlatın

Çocukların hepsi hamur gibi gelmiyor ki yoğurup şekil verelim. Belirli huyları ile doğuyorlar resmen. Benimki de kıpır kıpır ve dikkati dağınık bir çocuk. 2 aylıktı bu nedir böyle dediğimde. Ben şurada yanlış yaptım, 1-1.5 yaş arası sıkıldıkça sık sık etkinlik değiştirip eğlendirmeye çalışıyordum. Sonra dedim böyle olmaz, şimdi hayır oynamak istemiyorum da diyorum, tek etkinliği ister 3 saatte yapar ister 3 dakikada başka bir şeye geçmiyorum. Başka türlü nasıl beklemeyi, hayırı, insanlara kişisel alan tanımayı, sıra kavramını falan öğrenecek? Çocuklar netlik ve kararlılık istiyor, sürekli bir şeyleri değiştirdikçe sanırım güvensiz de hissediyorlar.
Evet tam da dogru olani yapmissin sonradan. 6 aylikken baslamak lazim tek tip oyuncak vermeye. 1 ay sadece yeşil bir ya da iki okuncak, sonraki ay kırmızı oyuncak mesela. Renkler bile degismemeli dikkat daginikligi olmamasi için.

Konu sahibi yaşı büyümüş ergenlige girmeden evvel bu problemi çözmeniz lehinize olur. Psikiyatra götürmeniz lazim ilac tedavisi icin. Kisa surede bile büyük ilerleme görülür yaşı itibariyle. Su an yavas yavas butun cocuklarda problem cikacak zaten uzulmeyin tek dert sizde degil. Kayıp nesil gibi olacaklar.

3 tane psikoloğa 1 tane psikiyatriye götürdük. Psikiyatr hap verdi. Kalp üzerine etkisi var dedi, eğer kalbiyle ilgili bir sorun olursa hapa devam etmeyin dedi
O dönem de kızım kalbim ağrıyor demeye başladı böyle olunca da bizde ilacı bıraktık
Pandemi sürecinde psikoloğa gidemeyiz, online psikolog işe yarar mı acaba
var tabi online psikolog
bir araştırın isterseniz

öncelikle bir doktora götürün fiziki ya da mental bir sıkıntısı yoksa eğer oku kendinize çevirin nerede yanlış yapıyorum diye düşünün.

X