- 18 Kasım 2014
- 4.240
- 5.362
-
- Konu Sahibi Damdakiperi
- #21
Öncelikle rehberlik değil psikolojik danışmanız.Merhabalar,
5. sınıfa giden bir oğlum var. Sınıflarında hiperaktif bir çocuk var. Benim oğlum bu çocuktan çekiniyor (nedenini sorduğumda iri yapılı olduğunu söylüyor, aslında hafif toplu ve oğlumdan kısa boylu, yapısal olarak büyük farkları yok ancak anladığım kadarıyla baskın bir çocuk, benim oğlum da korkak yapılı bir çocuk değil ama çekindiği 1-2 çocuk arasında bu çocuk da var) Oğlumla ve diğer bazı çocuklarla ara ara yükseliyorlar, çocukta vurma, sözle ezme vb. durumlar olabiliyor. Oğlumla çocuk aynı arkadaş grubundalar ve grupları 5-6 kişilik, oğlum zaman zaman çocuğun hareketlerini anlatıp gülüyor, baktığınız zaman bir iyi bir kötüler ancak temelde oğlum bu çocukla çok arkadaş olma taraftarı olmasa da aynı gruptaki diğer arkadaşlarindan uzak kalmamak için sineye çekiyor gibi hissediyorum. Bu çocuğun can acıtma, sözlü şiddet eylemlerinden annesine bahsettim, kendisini arayarak oğlunu uyarmasini rica ettim. Göründüğü kadarıyla anlayışlı bir kadın, 2 konuşmamızda da çocuğunu uyaracagini söyledi ve haber verdiğim için teşekkür etti. Bu defada çocuk oğluma gelip "ana kuzusu" demiş. Birgün okula gittiğimde çocuğu güzellikle uyardım ama oğlum da dahil gruplarındaki tüm çocuklara güzel telkinlerde bulundum..(birbirinize vurmayın, kötü söz söylemeyin vs vs gerçi çocuk beni çok tınlamadi hep uzaklaşmaya çalıştı vs.)
Şimdi bir süredir bu çocuğun oğluma ve bazı çocuklara cinsel organını sürttüğünü (oğlumun tabiriyle, gelip vücudunu dayama şeklinde) öğrendim. Öğrenir öğrenmez de sınıf öğretmenlerini arayıp durumu anlattım. Oğlumun ismini vermeden çağırıp genel bir uyarı yapacağını söyledi, bir de bu çocuğun üzerinde rehberlik olarak çalışıldığını (detay bilmiyorum) Bu birkaç günlük zaman zarfında sınıf öğretmeni bir konuşma yaptı mı henüz bilmiyorum. Ama kendim daha işe yarayacak bir çözüm bulmak istiyorum. Anneye böyle bir konuyu direk söylemeli miyim yoksa sınıf öğretmeni aracılığıyla rehberlik ile mi görüşsem. Hassas da bir durum ancak çocuğumu da duygusal ve bedensel olarak korumak istiyorum, olumsuz etkilenmesini istemiyorum. Diğer tarafta hiperaktif olduğunu bildiğim bir çocuk var, incitici olmak da istemiyorum. Bu konuda tecrübeli veya uzmanlığı olan arkadaşlar ya da öğretmenlerimiz nasıl bir adımın daha doğru olacağı konusunda belki yorum yaparlar dedim. Okul sona eriyor, acaba 6.sinifta bu sorunlar çözülmüş olur mu diye düşünüyor ve umuyorum. Sınıflarındaki ortam ve çocuklar genel olarak uyumlu ancak bu çocukla ilgili bir sorun var ve çözülmesi lazım. Bu arada bu konuda başka bir şikayet var mı diye 1-2 anneyle daha görüşeceğim. İkilemde kaldığım konu; anneyle iletişime devam mı edeyim yoksa direk rehberliğe mi taşıyayım. Anneyle çözemez isek konuyu her halükarda sınıf öğretmeni eşliğinde yine rehber öğretmene taşıyacağım ama anneyle konuşmadan (çünkü daha önceki konularda ilerleme sağlayamadık) rehber öğretmene mi gitmeliyim. Annenin çocuk üzerindeki etkisi okul kadar etkili olmayacaktır diye düşünüyorum. Dışardan değerli görüşlerinize ihtiyaç duyuyorum. Teşekkürler
Tamamdır, çok teşekkür ederimÖncelikle rehberlik değil psikolojik danışmanız.
İkincisi bu genel uyarı yaparak geçecek bir durum değil. Çocukta dürtüsellik va belli ki. Öğretmeninizin direk psikolojik danışmana götürmesi gerekiyordu konuyu, o götürmediyse siz götürün. Aileyi doğru bir şekilde yönlendirecektir.
bence anneye herseyi ceknmeden söylemelisinizki anneside ona göre ne yapmali ise onu yapsin biran evveli belkim senin cocugunu tenha gizli yerlere kandirip tacizden ötesinide yapabilir Allah korusun oglunuzuda ögütleyin o cocuk ne kadar iyi davranirsa davransin onunla hicbir yere gitmesin tek basinaBen de aynı duygudayım inanın. Maalesef bu yaş çocuklarında olabilecek durumlar olduğunu biliyorum ama görmezden gelinecek bir durum da değil.. Çocuğun annesiyle diğer konularda konuştum ancak bu cinsel organ dayama diye tabir ettiğim kısmı ona henüz anlatmadım. Çünkü bir yandan anne için de utanç verici bir durum olabilir (ne kadar çocuk da olsalar ben kendim çocuğumla ilgili böyle birşey duysam üzülür ve utanırım, mantık ve duygu çelişiyor çünkü böyle durumlarda) konuşmayı düzgün yönetememekten çekiniyorum (karşı tarafa kaba davranmak vb değil bahsettiğim) Ama anneyle konuştuğumuz diğer şiddetvari (vurma, kötü söz söyleme) durumları henüz tam anlamıyla aşamadigimiz için bu konuyu ne kadar aşabiliriz emin olamıyorum. Anneye söyleyip sonra rehberliğe taşımak belki hiç şık olmayacak o yüzden direk rehberliğe mi gitsem diye düşündüm.. Kısacası kimseyi kırıp dökmeden ama gerekeni yapmaktan imtina etmeden bir yol bulmaya çalışıyorum. Çocuğun hiperaktif olmasına da üzülüyorum, o yüzden incitici olmadan çözüm ariamacım bağcıyı dövmek değil üzüm yemek..
O kadar ileri gidebileceğini sanmıyorum çünkü yaşıtlar, benim oğlum da çok sakin bir çocuk değil, işine gelmeyince tepkisini gayet sert koyabiliyor. Öte yandan rehber öğretmen aracılığıyla annesine bildirim gidecektir, bu koňuya da değineceğim ancak şu noktada veliyle birebir ben iletişimde olmak istemiyorum....bence anneye herseyi ceknmeden söylemelisinizki anneside ona göre ne yapmali ise onu yapsin biran evveli belkim senin cocugunu tenha gizli yerlere kandirip tacizden ötesinide yapabilir Allah korusun oglunuzuda ögütleyin o cocuk ne kadar iyi davranirsa davransin onunla hicbir yere gitmesin tek basina
Evet çok tatlılar ama gerçekten sorumluluk istiyor. Ben burda çocuğum zarar görmesin istiyorum şimdi diğer veli öğrenince kadın üzülecek, çocuğu hiperaktif ve dürtüsellik var muhtemelen. Bu hareketi diğer çocuklara da yapıyor. Biz şimdi haftaya bir geziye gideceğiz, tüm veliler yok ancak ben ve birkaç veli görevliyiz.. o çocuk da gezide olacak, biraz genel olarak da gözlemleyeceğim. Başka bir velimizle bu konuyu görüştüm, o veli çocuğunun birşey söylemediğini ifade etti (bu konuştuğum velinin çocuğuna da aynı hareketi yapıyormuş ) o da kendi çocuğuyla konuşacak. Yani öyle bir durum ki çocuklar evet bu hareketten hoşlanmıyor, zaman zaman şakaya vuruyor, bazen çok önemsiyor bazen de üstünde durmuyorlar gibi bir izlenim edindim..Oğlum yalan söylemez asla ama birine kızınca olan bir şeyi abartma huyu var..O yüzden de temkinli ilerliyorum, en doğru yol rehberlik hocası gibi şimdilikCocugum yok, fikrim de yok, Allah sabir versin yazmaya geldim cocuk buyutmek cok zor
size bir şey sorabilirmiyim?Öncelikle rehberlik değil psikolojik danışmanız.
İkincisi bu genel uyarı yaparak geçecek bir durum değil. Çocukta dürtüsellik va belli ki. Öğretmeninizin direk psikolojik danışmana götürmesi gerekiyordu konuyu, o götürmediyse siz götürün. Aileyi doğru bir şekilde yönlendirecektir.
Yazım dilimden belki öyle algılamış olabilirsiniz aksine çok tedirgin oldum. Sınıf öğretmenimiz 3 gün önce yaptığımız görüşmede okul rehberliğinin çocuk üzerinde çalışma yaptığından bahsetti. Ne gibi bir çalışma olduğunu bilmiyorum ama belki ki şikayetler var veya çocuk sınıf düzenini bozuyor. Öğretmen böyle birşey bilmiyordu ben söyleyince bildiğim iyi oldu dedi..Şimdi öğretmene soracağım ne adım attı, bu konuyu rehberliğe taşıdı mi, bunlar 1-2 güne netleşecek eğer net bir adım yoksa hemen rehber öğretmenle görüşme ayarlayacagım , eğer bildirildi ise rehber öğretmenle görüşüp konuyu takip edeceğim.Annelerle munasebete girmeyipndirek okul yetkilileri yonetimiyle artik neyse onlarla girüsürdüm.
Anlattiginiz olay ciddi bir durum, cocuklarda travmatik psikolojik etkiler birakabilir.
Bunu cok rahat anlatiyor
Sunuz gibi algiladim ben.
Bu durumda o cocugun büyuk sorunlari, bozukluklari veya istismar edilme durumu bile olabilir bence.
Hicbirdey yapmiyormu yetkililer
Tabisize bir şey sorabilirmiyim?
biz okulda rehberliğe her gittiğimiz de rehber hocamız okuldaki problemden ziyade sanki bizde bir sorun varmişta biz abartiyormuşcasina cocuklugumuza inmeye falan çalışıyor bu genel bir uygulamamı?
Öncelikle Psikolojik Danışmana gidiyorsunuzbiz okulda rehberliğe her gittiğimiz de rehber hocamız okuldaki problemden ziyade sanki bizde bir sorun varmişta biz abartiyormuşcasina cocuklugumuza inmeye falan çalışıyor bu genel bir uygulamamı?
kapilarinda rehber ögretmen yazdigi icin genel olarak rehber diyoruz aslındaÖncelikle Psikolojik Danışmana gidiyorsunuz
Böyle genel bir uygulama yok. Psikoloji ve psikolojik danışma yöntemiyle tekniğiyle sorunuyla çözümüyle kişiye özel bir uygulamadır.
Hayır gerekmez. Direk emniyete bildirilir.kapilarinda rehber ögretmen yazdigi icin genel olarak rehber diyoruz aslındaMesela kızımın bir taciz durumu olmuştu ( kendisi taciz olduğunu sanmıştı poposunun ellenmesinin) bana hiç bir şekilde kimse haber vermedi ben kızımdan ögrendim mesela okul çıkışında böyle durumlarda velilerin aranması gerekmezmi ?
Çok enteresan okul kuralları yaHayır gerekmez. Direk emniyete bildirilir.
Çocuğunuzu polisle korkutursanız evet korkar. Ama polisi kendi güvenliğine yardımcı olan iyi karakter olarak tanırsa korkmaz. Ayrıca öyle sizin hayalinizdeki gibi çakarlı araçlarla gelip çocuğu apar topar alıp emniyete götürüp loş ışıklı sorgu odasına almıyorlar. :)Çok enteresan okul kuralları ya
yani düşünüyorum 7 yaşındaki çocuğum 9 yaşındaki çocuğu beni elledi diye sıkayet ettigi icin polis gelse korkmazlarmi tek başlarina
yok korkutmam hiç bir zaman polisle askerle zaten hepsiyle iç içe olduğundan korkacak bir şey olmadiğınıda bilir kendisi ama yinede aklima gelince soruyayim dedim.Çocuğunuzu polisle korkutursanız evet korkar. Ama polisi kendi güvenliğine yardımcı olan iyi karakter olarak tanırsa korkmaz. Ayrıca öyle sizin hayalinizdeki gibi çakarlı araçlarla gelip çocuğu apar topar alıp emniyete götürüp loş ışıklı sorgu odasına almıyorlar. :)
Birde bu okulun kuralı değil.
Rica ederim ne demek. Anneler olarak kendi korku kaygılarımızı çocuklara çok fazla aktarıyoruz bazen. Rahat olun, etkilendiği her şeyi paylaşacak ortam oluşturup ilişkinizi paylaşım yönlü kurun yeterli.yok korkutmam hiç bir zaman polisle askerle zaten hepsiyle iç içe olduğundan korkacak bir şey olmadiğınıda bilir kendisi ama yinede aklima gelince soruyayim dedim.
sizi çok meşgul ettim teşekkür ederim cevapladığınız için