Bebeğinizin günlük bir rutini var mı? İlk 4 ay ben de çok zorlanmıştım ama 4. Ay bebeğe beslenme, oyun, uyku saatleri yaptım ve bir hafta içinde tüm uykuları düzene girmişti. Öyle ki 7. Aya, ilk dişe kadar akşam 7- sabah 7 deliksiz uyumaya başlamıştı. Ara ara regresyonlar olsa da şu an akşam 8.30 uyur sabah 8.30-9’a kadar. Oğlum 22 aylık oldu. Ama düzene oturtmadan önce tüm günüm onu uyutmaya çalışmakla geçiyordu. Yılmadan, zorlansanız da erken uyanıp günlük bir rutin oturtun. Hem uyku saatleri, aktivite ve beslenmek saatleri belli olan bebek güvende hisseder; daha rahat uykuya geçer. Hem de aynı saatlerde uyuduğu için de zor uyumaz.
Uyku eğitiminin birinci şarı benim bu saydıklarımı yapmaktır. Bunları yapmadan çocuğa uyku eğitimi verilmez zaten.
Böyle bir düzeniniz var mı?
Mesele benim oğlum 5 aylıkken rutinimiz şöyleydi:
7 kalkış
Ardından yarım saat emerdi/ siz mama vereceksiniz.
Kahvaltı yapardım o ana kucağındayken
Saat 9–1. Uyku yarım saat yeterli. KAçta uyursa uyusun 10’da kaldırırdım.
Sonra gezmeye çıkardık hava almaya 1 saat.
11’de yine yarım saat emme/ siz mama vereceksiniz.
12.30-2 arası öğle uykusu. Bu hep destekli olurdu. Oğlum yarım saat uyur uyanırdı ama hep uzattım.
2’de uyanıp tekrar emme
Oyun halısına koyardım
Yanıma alıp iş yapardım
4.30’ta 3. Uyku—- o da yarım saat yeterli. Kaçta uyursa uyusun 5’te kalkacak.
Sonra banyo, babayla vakit, emme hop 7 tamamen yatış.
Uyansa da karanlıkta onu tekrar uyutmaya çalışın.
1 hafta 10 güne alışır bu rutine. Benim oğlum emdiği için tokluğunu takip etmek daha güçtü. Aralarda da emerdi mesela. Sizin bu yönden işiniz daha kolay.