Bende başka bir arkadaşın oluşturduğu liste var. kendim henüz incelemedim ama onu atabilirim size.El yazısıyla yazılmış kısa hikayelerden oluşan ve cocugun ilgisini çekecek , 1. sınıf için kitaplar almak istiyorum . Siz ne önerirsiniz acaba ?
Gelenlere söylemeniz lazım, bu seneki alışkanlıklar kalıcı oluyor maalesef. Bir sistem oluşturmazsanız bu şekilde gider.merhaba benim oğlum da bu yıl 1.sınıfta yalnız çalışma düzenini bir türlü oturtamadım.ben çalışıyorum oğlum 6 da geliyor bende 5 buçuk gibi evde oluyorum.yemek yapma yeme dinlenme derken saat 7 buçuğu buluyor.ödevlere oturmaya o kadar zorlanıyoruz ki birde sürekli dikkati dağılıyor.aile apartmanındayız eltimin çocukları geliyor babannesi geliyor bakayım diye gelen giden bitmiyor yani.bu da sinirimi bozuyor benim.çocukların zaten dikkati çabuk dağılıyor tam ödeve başlıyor güzelce kapaı çaldı mı hemen koşturuyor bir daha da başına oturtmak için uğraşıyorum birde çabuk uykusu geliyor.ödev yapmaktan okuma yapamıyoruz çoğu zaman doğal olarak da harfleri unutmaya başlıyor.bana neler tavsiye edebilir siniz?bir düzen kurmalıyım kendimize öyle değil mi ?
aynen bende böyle gitmesinden korkuyorum zaten.bu yıl gerçekten nasıl öğrenirse öyle gidiyor ekstradan öneme ihtiyacımız var.hemen bir çalışma programı yaparak başlamak istiyorum.dikte de yaptırmaya başlayacağım çok teşekkür ederim.harfler arttıyor gerçekten ve eski şeyleri tekrar etmeyince unuttuğu oluyor malesef ki.bir de karışmalar yok mu bu da beni biraz sinir ediyor.ben düzgün yapmasını ve okumasını öğretmeye çalışıyorum eltim çocuğun yanında bırak üstüne düşme geç öğreniversin birşey olmaz bende çok düştüm de geç öğrenenlerde vardı eninde sonunda öğrenir deyince çocuk da ondan yüz buluyor bu sefer bana düşman oluyor dışardan gelen gereksiz şeyler düzenimizi bozuyor malesef.Bende başka bir arkadaşın oluşturduğu liste var. kendim henüz incelemedim ama onu atabilirim size.
Gelenlere söylemeniz lazım, bu seneki alışkanlıklar kalıcı oluyor maalesef. Bir sistem oluşturmazsanız bu şekilde gider.
Artık sesler çoğaldıkça unutma artacaktır. okumanın yanında dikte yaptırmanızı da öneririm.
Çok teşekkür ederim . Eğer liste yine bir eğitimci tarafından oluşturulduysa , gönderirseniz çok sevinirim . Hikaye kitapları sayesinde daha akıcı okuyacagina inanıyorum .Bende başka bir arkadaşın oluşturduğu liste var. kendim henüz incelemedim ama onu atabilirim size.
Morpa kampüs üyelikle giriliyor yıllık üye oluyorsun 98 tlbu morpa kampüs ne canım netten üye olmak için falan bir yer var o mu?biraz daha anlatır mısın ?
canım benim ki de yazmayı yapıyor ama okumaya gelince hep bir bahanesi var malesef ki.bizimki de 6 da evde oluyor dinlenme yemek derken 7 buçuk gibi derslerini yapmaya başlıyoruz.mola vere vere derse göre 9 -9 buçuk gibi bitiyor ama bizimkinin çoktan uykusu gelmiş oluyor ve okumayı doğru düzgün yapamıyoruz.öğlenci bizimkisi ama ben çalıştığım için sabahları yanında olamıyorum yanında olsam biraz bari okuturum dikkati hemen dağılıyor bizimkininde.dikkat merkezi bulunduğum yerde var mı bilmiyorum nasıl bir tedavi veriyorlarSelam Anneler,
biz şuan oldukça iyiyiz.
E,L,N,A,I, K,U,T,B,O,R, öğrendiğimiz harfler bunlardı hatırladığım kadarıyla.
Ayrıca diğer harfleri de şeklen tanıyor ,sınıfta sürekli göre göre öğrenmiş
Okumayı çok seviyor zevkle okuyor ama yazmayı hiç sevmiyor
Çok fazla ödev veriyor bizim öğretmen, bu iyi mi kötü mü bilemiyorum
Saatler geri alınmayınca sabah karanlıkta uyanmak çok zor oluyor oğlum için,
akşam 5 te evde oluyoruz,1 saat yemek oyun vs , 1 saat veya 1,5 saat ders yapıyor
engeç 9 da uyuyoruz mecburen.
ilk haftalar oğlum beni çok delirtmişti, öğretmen de hergün olumsuz şeyler söylüyordu,
Dikkat merkezine götürdüm ben yaklaşık 1 aydır devam ediyoruz.(neurofeedback)
Derslerindeki iyi gelişmeler acaba bu uygulamadan mı yoksa oğlum okuluna derslerine vs alışıp sevdi mi bilemedim
Devlet okulunda mısınız ? Bizimkiler henüz bu kadar harf öğrenmediler . Müfredat aynı değil mi acaba ?Selam Anneler,
biz şuan oldukça iyiyiz.
E,L,N,A,I, K,U,T,B,O,R, öğrendiğimiz harfler bunlardı hatırladığım kadarıyla.
Ayrıca diğer harfleri de şeklen tanıyor ,sınıfta sürekli göre göre öğrenmiş
Okumayı çok seviyor zevkle okuyor ama yazmayı hiç sevmiyor
Çok fazla ödev veriyor bizim öğretmen, bu iyi mi kötü mü bilemiyorum
Saatler geri alınmayınca sabah karanlıkta uyanmak çok zor oluyor oğlum için,
akşam 5 te evde oluyoruz,1 saat yemek oyun vs , 1 saat veya 1,5 saat ders yapıyor
engeç 9 da uyuyoruz mecburen.
ilk haftalar oğlum beni çok delirtmişti, öğretmen de hergün olumsuz şeyler söylüyordu,
Dikkat merkezine götürdüm ben yaklaşık 1 aydır devam ediyoruz.(neurofeedback)
Derslerindeki iyi gelişmeler acaba bu uygulamadan mı yoksa oğlum okuluna derslerine vs alışıp sevdi mi bilemedim
Saatler geri alınmayınca sabah karanlıkta uyanmak çok zor oluyor oğlum için,
Müfredat aynı ama her sınıfın dinamiğine göre hızlanıp yavaşlayabilir öğretmenler.Devlet okulunda mısınız ? Bizimkiler henüz bu kadar harf öğrenmediler . Müfredat aynı değil mi acaba ?
Merhabalar öğretmenmisiniz çok sevindim bize ne olur yardımcı olun,ben kelimeler çoğaldıkça elim ayağıma dolaşmaya başladı nasıl öğretmem gerektiğini anlıyamadım,Müfredat aynı ama her sınıfın dinamiğine göre hızlanıp yavaşlayabilir öğretmenler.
Şu an plana göre u sesinde olunması gerekiyor.(E,L,A,N,İ,T,O,B,U...) Ben daha o sesini Cuma günü verdim.
Heceleri ezberletmeniz mümkün değil, mantığını kavratmanız lazım. Sesli harfle başlayan heceler kolaydır, sessiz harfler ve 3 harfli hecelerde sıkıntı.Merhabalar öğretmenmisiniz çok sevindim bize ne olur yardımcı olun,ben kelimeler çoğaldıkça elim ayağıma dolaşmaya başladı nasıl öğretmem gerektiğini anlıyamadım,
Biz k harfine geçtik ve çok fazla hece var,mesela, it, ut,un ,ub öğrettim diyelim ama tu,nu,bu,lu harflerini öğretemiyorum bu harflerin çıkışını nasıl yapmalıyız,
sesli harfler önde olunca daha çabuk kavrıyor ama yer değiştirince anlamıyor ben naıl vereceğimi bilmiyorum
Çok teşekkürler yan sitede komşum öğretmen birinci sınıf onun yanına gittim aynı sizin gibi anlattı oturdum çocukla uğraştım şimdi daha iyiyiz,ama yinede zorlanıyoruz ,bende öyle birşeyler yapmaya çalıştım her heceyi kağıda yazdım tombala gibi çekiyoruz sonra onları gördükçe okumaya çalışıyoruz.Heceleri ezberletmeniz mümkün değil, mantığını kavratmanız lazım. Sesli harfle başlayan heceler kolaydır, sessiz harfler ve 3 harfli hecelerde sıkıntı.
Okuturken harfin yanına bir harf getirmeden söylemeye özen gösterin: lllllll gibi (le değil), sonra yanına a koyup lllllllaaaaaa ne oldu la diyerek önce anlatın. Sonra farklı harflerle denersiniz. 2 gün böyle çalıştırsanız kavrar. Aşağıdaki etkinliklerin ben çok faydasını gördüm, deneyebilirsiniz.
Eki Görüntüle 1911941 Eki Görüntüle 1911942
okadar güzel anlatmışsınızkiçok işime yarıyacakMERHABA.BEN DE YENİ SİSTEMDE 7 YIL 1.SINIF ÖĞRETMENLİĞİ YAPMIŞ BİR ÖĞRETMENİM.DİKTE ÇALIŞMASI, ÖĞRENCİNİN, SİZİN SÖYLEDİĞİNİZ KELİME VE CÜMLELERİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE ,İMLA KURALLARINA DA UYARAK YAZMASIDIR.TABİKİ 1.SINIF ÖĞRENCİSİNDEN ,HENÜZ, İMLA KURALLARINI BEKLEYEMEYİZ.AMA ŞU AYLARDA HEMEN CÜMLE YAZMASINI DA BEKLEMEYİN.CÜMLEDEN ÖNCE KELİME,KELİMEDEN ÖNCE DE HECE YAZMASINI BEKLEMEK GEREKİR.HECE ÇALIŞMASINI YAPTIKTAN SONRA DA HECELERİN NASIL BİRLEŞEREK KELİME OLUŞTURDUKLARINI ÇOCUĞUN ANLAMASI LAZIM.BUNUN İÇİN BİR ÖRNEK VEREYİM SİZE:
BİZ KAPALI HECELERİ (YANİ SESSİZ HARF İLE BİTEN HECELERİ ) TREN YÖNTEMİYLE ÖĞRENDİK.
MESELA "AR"HECESİNİ OKURKEN TREN A DAN BAŞLIYOR VE HİÇ DURMADAN R SESİNE GİDİYOR.BÖYLECE ZATEN ÇOCUKLARIN AĞZINDAN "AR" HECESİ ÇIKIYOR.BUNU YAZDIRIRKEN DE AR DEDİĞİMDE TREN ÖNCE KİME SONRA KİME GİDİYOR DİYE SORUYORUM VE ÖĞRENCİ HAYAL EDEREK BU HECEYİ YAZIYOR ZATEN.
ASIL ZOR OLAN İSE AÇIK HECELERDİR.(YANİ SESLİ HARFLE BİTEN HECELER).BUNUN İÇİN DE BİZ KELOĞLAN ÇİZGİFİLMİNDEKİ BİLGECAN DEDEYİ KULLANDIK BU YIL ÖĞRENCİLERİMLE.ŞÖYLEKİ:
"KA"HECESİNİ OKUMAK İÇİN BİLGECAN DEDENİN KAZANINA ÖNCE "K" SESİNİ SONRA "A" SESİNİ ATIYORUZ DİYORUM.BİR ELİMİZLE KAZANA YÜKSEK SESLE "K"KOYUYORUZ.DİĞER ELİMİZLE "A" KOYUYORUZ VE KAZANDAKİ SİHİRLİ KARIŞIM" KA" DİYEREK PATLIYOR.TABİ BUNLARI YAPARKEN ARADA BAŞKA HİÇBİRŞEY SÖYLEMİYORUZ ."K" DİYEREK Bİ ELİMİZİ "A"DİYEREK DİĞER ELİMİZİ İNDİRİP "KA"DİYE BAĞIRARAK ELLERİMİZİ HAVAYA KALDIRIYORUZ.YAZARKEN DE ÇOCUĞA KAZANDAN BU KARIŞIMI ELDE ETMEK İÇİN KAZANA ÖNCE NE KOYARIZ SONRA NE KOYARIZ DİYE SORDUĞUNUZDA ÇOCUK ZATEN YAZIYOR.
AMA BU YÖNTEMİ YAPAMAYAN ÖĞRENCİLERİME DE TAHTAYA EV RESMİ ÇİZİYORUM.İÇİNE "KA" YAZIYORUM.VE BU EVDE KİMLER OTURUYOR DİYE SORDUĞUMDA "K" VE "A" CEVABINI ALIYORUM.YAZARKEN DE HECEYİ SÖYLÜYORUM.BU HECENİN İÇİNDE KİMLER OTURUYOR DİYE SORUYORUM VE SONUÇ GENELDE MÜKEMMEL OLUYOR.
BU HECELERİN BİRLEŞİP KELİME OLUŞTURMA KISMINI ANLATIRKEN DE TAHTAYA İKİ YARIM KALP ÇİZİYORUM YANYANA.BİRİNİN İÇİNE "AR",DİĞERİNİN İÇİNE "KA"YAZIYORUM.BU İKİ KALP BİRBİRİNE KÜSMÜŞ,HADİ ONLARI BARIŞTIRALIM DİYORUM VE KARŞILARINA BÜYÜK BİR KALP ÇİZİP İKİ HECEYİ BİRLEŞTİREREK YAZIYORUM."ARKA"KELİMESİNİ BAĞIRARAK SÖYLÜYORLAR.BÖYLECE KELİMEYİ OLUŞTURUP OKUYORLAR VE YAZIYORLAR.
ÖDEV KONUSUNA GELİNCE KENDİ VELİLERİME DE SÖYLEDİĞİM ŞEY ŞU:ÖĞRENCİ EĞERE BİR SATIR GÜZEL YAZDIYSA ONA 1 SAYFA YAZDIRMAK İÇİN ZORLAMA YAPMAYIN.BU ONUN YAZMAKTAN SOĞUMASINI SAĞLAYACAKTIR.YAZAMIYORSA UĞRAŞIN TABİKİ GÜZEL YAZABİLENE KADAR AMA BUNU DA BELİRLİ ARALIKLARLA YAPIN.VE HER GÜZEL SONUÇTA ÇOCUĞUNZA BİR MÜKAFAT VERİN.BU MADDİ BİRŞEY OLMAK ZORUNDA DEĞİL.BAZEN BİR AFERİN DEMENİZ,BAŞINI OKŞAMANIZ,ÖPMENİZ,KUCAĞINIZA ALIP ZIPLATMANIZ ONUN İÇİN HARİKA BİR MÜKAFATTIR.AYRICA ÇOCUĞUNUZA BAĞIRARAK ZORLAYARAK ÖDEV YAPTIRMAYIN.BU DA ONUN OKUL HAKKINDAKİ DERS HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİ OLUMSUZ ETKİLER.ÇOCUĞA BU DERSİ VEYA ÖDEVİ NEDEN YAPMANIZ GEREKTİĞİNİ ANLATTIĞINIZDA EMİN OLUN ONLAR BUNU ANLARLAR VE İSTEKLİ BİR ŞEKİLDE YAPARLAR.AMA YAPMAYA İSTEKLİ ÇOCUKLARI DA DURDURMAYA ÇALIŞMAYIN....
BUNLAR BENİM NACİZANE TAVSİYELERİM.YANLIŞ ANLAMAYIN,TECRÜBELER SAYESİNDE YAZABİLİYORUM BUNLARI.BEN ÖĞRETMENİM BEN BİLİYORUM DÜŞÜNCESİYLE DEĞİL,YARDIMCI OLABİLMEK ADINA.BEN DE AYNI ZAMANDA İKİ KIZIMIN VELİSİYİM.
ÇOCUKLARINIZIN OKULDA KARŞILAŞTIĞI DİĞER SORUNLARA GELİNCE,ÖZELLİKLE DİĞER ÇOCUKLARLA TARTIŞMALARI KONUSU,ÇOK HASSAS BİR KONU.BU KONUYU ÇÖZEBİLECEK TEK KİŞİ ÖĞRETMENDİR.ÇOCUĞUN ANNESİYLE SİZİN KONUŞMANIZ OLAYI ÇÖZMEZ HATTA BÜYÜTEBİLİR.ÇÜNKÜ ÇOĞU ANNE ÇOCUĞUNUN HATASINI KABULLENMEK İSTEMEZ VEYA BUNU BAŞKA VELİDEN DUYMAK ZORUNA GİDEBİLİR.TERSİ OLDUĞU DURUMLARDA VARDIR MUTLAKA AMA İNANIN ÇOK NADİRDİR.SİZİN ÇOCUKLA KONUŞMANIZ SÖZKONUSU BİLE OLAMAZ ÇÜNKÜ O ÇOCUKLARIN HEPSİ OKULA GİRDİKLERİ ANDA ARTIK ÖĞRETMENİN EVİNDELERDİR.SİZİN YAPTIĞINIZ ŞEY ŞUNA BENZER:SİZ BAŞKA BİRİNİN EVİNE İZİNSİZ GİRİP ÇOCUĞUNA KIZIYORSUNUZ.Kİ BU KİMSENİN HOŞUNA GİTMEZ.BİZLER O ÖĞRENCİLERİN HİÇBİRİNE DIŞARDAN BİRİNİN MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEMEYİZ Kİ SİZ DE ÇOCUĞUNUZA BAŞKA BİRİNİN KIZMASINI HOŞ KARŞILAMAZSINIZ.BU NEDENLE BU TÜR KONULARI ÖĞRETMENİNİZLE İLETİŞİME GEÇEREK HALLETMENİZİ ÖNERİRİRİM.
sağoluntekrar merhabalar.çocuğunuz toplama işlemini öğreniyorsa size hem toplama işleminde uygulamanız gereken tekniklerden hem de bir toplananın nasıl bulunabileceği konusunda tekniklerden bahsedeyim.şuan yine uzun uzun yazamıycam ama tekrar girip ayrıntı paylaşıcam inşallah.toplananın birinin verilmediği durumlar için yapmanız gereken şey önce çocuğa mantığı kavratmak olmalıdır.bu da çocuğa anlatmanızla değil yaşatmanızla mümkün olur ancak.bunun için sek sek oyununu önerebilirim size.sek sek oyununda çizgisiz kağıtlara sayıları yazın ve kağıtları sarı büyük kartonların ortasına yapıştırın.yapacağınız işlemdeki sonucu ise başka renk bir kartona yapıştırın.
: KK49:örnek yazıyım: 2+....=7 işleminde 1 den 7 ye kadar sayıları yazın ve sarı renk kartona yapıştırın.sonucu yani 7 sayısını ise kırmızı renk kartona yapıştırın.kağıtları yere tek sıra halinde dizin,aynı sek sek oyunundaki gibi.hepsi tek sıra olucak ve sırayla (1 den 7 ye kadar) olucak.en sona 7 yi koyun.işlemde 2 yazdığı için çocuğunuza 2 kartonu sekerek geçmesini söyleyin.çocuk 2 karton zıpladıktan sonra önünde kırmızı kartona ulaşmak için kaç karton kaldığını sorun.yani kaç defa daha zıplaması gerektiğini sorun.size sonucu söyliycektir.
: KK51:veya ....+5=7 olsun.5 karton zıplasın.geriye kırımızıya ulaşmak için kaç karton kaldığını sorun.kaç defa zıplaması gerektiğini sorun.zıplayarak söylesin size kaç karton kaldığını.bu oyunla birkaç işlem yaptıktan sonra masaya oturun ve kağıt üzerinde bu işlemi yaptırırken de çocuğa bak sen şuan bu kadar karton zıpladığını hayal et,şimdi önünde kaç karton kaldı zıplaman gereken diye sorun.bu hem onun hayal dünyasını geliştirir,hem de sonuca anlayarak ulaşmasını sağlar.gerekirse çocuk oturduğu yerden zıplıyomuş gibi de yapabilir.
: KK14:aynı işlemi isterseniz parmaklarınızla da yapabilirsiniz. 3+....=9 işleminde sarı keçeli kalemle 8 parmağınızı işaretleyin.9.parmağı ise mavi renk kalemle işaretleyin.isterseniz yüz yapın kalemlerle.üç çocuk uyumuş deyin ve 3 parmağınızı kapatın 3 verildiği için.geriye uyutacağımız kaç çocuk kaldı diye sorun...bunu da sonra kağıt üzerinde yaparken çocuğun bu oyunu sürekli hayal ederek yapmasını sağlayın.2. sınıfta bu oyun değişicek tabi,çünkü 2 basamaklı sayılar girecek devreye...toplama ve onlar basamağı birler basamağı olaylarını da daha geniş bir zamanda anlatırım size.umarım faydalı olur.şimdilik hoşçakalın...
Devlet okulunda mısınız ? Bizimkiler henüz bu kadar harf öğrenmediler . Müfredat aynı değil mi acaba ?
Hayırlı olsun..Bizde ''Ö'' harfindeyiz..Oğlum 1 haftadır tüm harfleri okuyor..Hikaye kitapları okutuyoruz..Dun ö harfine gectiler ama benim oglum herseyi okuyabiliyor.ogrenemedigi harflari bile kendi kendine ogrenip hikaye kitabi okuyabiliyor bize.
Yarin s harfine geciyorlarmis.insallah hep boyle basarili olur evlatlarimizHayırlı olsun..Bizde ''Ö'' harfindeyiz..Oğlum 1 haftadır tüm harfleri okuyor..Hikaye kitapları okutuyoruz..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?