• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuğa vurmayla terbiye !

kardelenler34

Üye
Kayıtlı Üye
28 Haziran 2012
32
0
16
İstanbul
Arkadaşlar kafama takılan bir konu var. Bu birkaç kez oldu bizde.
2,5 yaşındaki oğlum bazen babasına vuruyor sertçe. Onu bana da yapıyor şaka yoluyla. Hele tepki verdiysen tekrarlıyor ve gülüyor. Oyun sanıyor. Kızdırmak da hoşuna gidiyor.
Mesela elindeki bir eşyayı fırlatıyor yüzümüze. Oğlum yapma diye bazen dayanamayıp yüksek sesle uyarıyorum. Ama çoğunlukla bak oğlum kafama gelir acır yara olur üzülürüz hep beraber diye anlatıyorum.
Ama babası ben yokken çocuk ona bu şekilde tekrarlı vurduğunda kesin o da vuruyor çocuğa. Hani anlasın diyor öğrensin vurmamasını aynısını o da yaşasın diyor açıkalamasında da...
Çocuk da ağlama krizine giriyor ! Yine de baba baba diye ağlayarak yanına koşuyor babasının.
Ben doğru bulmuyorum.
Eşim bir de yaptığı hareketi ; çocuğu terbiye etme amaçlı yapıyorum diyerek savunuyor.

Sizce böyle birşey doğru mudur ?

Tabiki doğru değil.
Ama babasına yapıyorsa babasının dikkatini çekmeye çalışıyordur.Babasının onunla ilgilenmesini istiyordur.Çünkü babası vurduğu halde babasının arkasından ağlıyor demişsiniz.Çocuğunuzun babayla zaman geçirmesi lazım.Çocuk ben burdayım baba senle vakit geçirmek istiyorum benimle ilgilen demek istiyor.

Arkadaşlar kafama takılan bir konu var. Bu birkaç kez oldu bizde.
2,5 yaşındaki oğlum bazen babasına vuruyor sertçe. Onu bana da yapıyor şaka yoluyla. Hele tepki verdiysen tekrarlıyor ve gülüyor. Oyun sanıyor. Kızdırmak da hoşuna gidiyor.
Mesela elindeki bir eşyayı fırlatıyor yüzümüze. Oğlum yapma diye bazen dayanamayıp yüksek sesle uyarıyorum. Ama çoğunlukla bak oğlum kafama gelir acır yara olur üzülürüz hep beraber diye anlatıyorum.
Ama babası ben yokken çocuk ona bu şekilde tekrarlı vurduğunda kesin o da vuruyor çocuğa. Hani anlasın diyor öğrensin vurmamasını aynısını o da yaşasın diyor açıkalamasında da...
Çocuk da ağlama krizine giriyor ! Yine de baba baba diye ağlayarak yanına koşuyor babasının.
Ben doğru bulmuyorum.
Eşim bir de yaptığı hareketi ; çocuğu terbiye etme amaçlı yapıyorum diyerek savunuyor.

Sizce böyle birşey doğru mudur ?

Allah bağışlasın :nazar:
Ya,vuran çocuğa vurarak ders verilmez ki,tam tersi büyüklerde yapıyorsa doğrudur der..Siz güzellikle anlatın,bağırırsanız bir süre sonra bağırmaya duyarsızlaşır sonra vurmanız gerekir....böyle devam eder.Daha 2,5 yaşında :emir_bebek: onun en sinirli zamanları,huysuz zamanları,siz onunla ilgilenseniz de yetersiz görüyor,daha çok ilgi gösterseniz,oyunlar oynayın..Onun size ihtiyacı var. Sağlıkla büyütün bebeğinizi :34:

ben o kadar çoçuk büyüttüm,hi bir taneside vurma alışkanlığı olmadı....genelikle şimarık çoçuklar yapar bunu...hiç sevmen bu tür şimartılmış çoçukları çevremdede var,bü türden sinir olurum....bu yaştaki çoçuklar tabiki anlarlar küçük diye bir şey yok....gerekirse bir iki tane poposuna vurmalı.eşiniz bence doğrusunu yapıyor...dahada ilererse ilerde başedemezsiniz...ceza verin bir şeyler yapın bu huyundan vazgeçirin....2.5 anlamamıyacak yaş değil....

Tabiki doğru değil.
Ama babasına yapıyorsa babasının dikkatini çekmeye çalışıyordur.Babasının onunla ilgilenmesini istiyordur.Çünkü babası vurduğu halde babasının arkasından ağlıyor demişsiniz.Çocuğunuzun babayla zaman geçirmesi lazım.Çocuk ben burdayım baba senle vakit geçirmek istiyorum benimle ilgilen demek istiyor.

Evet bana o kadar yapmıyor mesela.
Dediğiniz gibi babanın ilgisini çekmek istiyor.

Sizce ne yapmalıyım ? Eşime nasıl bir tepki vermeliyim ?
O benim çok taviz verdiğimi düşünüyor. Ya 2,5 yaşında çocukla inat mı olur ?
Ben diyorum ki şuanda inatlaşır gibi kurallar koymayı çocuk anlamaz. En az 3 yaşında seni anlayama başlayacak diyorum.
Dün hiç tepkisiz kaldım mesela ama çok sinirlendim öyle yapmasına !
Daha önce daha büyük sorun çıkmıştı. Eşim de bana inat yapıyor bazen.
İlerde de hele ergen olduğunda da yine böyle inatlaşacak dayakla terbiye eder diye korkuyorum eşim için...
Babasıyla oynuyor aslında sürekli bilmiyorum ki , sadece şaka için yapıyor belki yavrucak.
Bir de böyle kızıyor babası ciddi şekilde o tepkisine inat devam ediyor bence çocuk da..

Allah bağışlasın :nazar:
Ya,vuran çocuğa vurarak ders verilmez ki,tam tersi büyüklerde yapıyorsa doğrudur der..Siz güzellikle anlatın,bağırırsanız bir süre sonra bağırmaya duyarsızlaşır sonra vurmanız gerekir....böyle devam eder.Daha 2,5 yaşında :emir_bebek: onun en sinirli zamanları,huysuz zamanları,siz onunla ilgilenseniz de yetersiz görüyor,daha çok ilgi gösterseniz,oyunlar oynayın..Onun size ihtiyacı var. Sağlıkla büyütün bebeğinizi :34:

Allah razı olsun.
Evet haklısınız. Ben de öyle düşünüyorum.. Demekki sizinle paralel düşünüyoruz.
Ben yoğun çalışan bir anneyim belki de ondan böyle tepkileri oluyor çocuğun.
Teşekkürler.

ben o kadar çoçuk büyüttüm,hi bir taneside vurma alışkanlığı olmadı....genelikle şimarık çoçuklar yapar bunu...hiç sevmen bu tür şimartılmış çoçukları çevremdede var,bü türden sinir olurum....bu yaştaki çoçuklar tabiki anlarlar küçük diye bir şey yok....gerekirse bir iki tane poposuna vurmalı.eşiniz bence doğrusunu yapıyor...dahada ilererse ilerde başedemezsiniz...ceza verin bir şeyler yapın bu huyundan vazgeçirin....2.5 anlamamıyacak yaş değil....

Çocuğumun hiç şımarık olduğunu düşünmüyorum. Çünkü öyle haşarı, yaramazlığı bir yere gittiğinde bizi mahçub edecek bişeyi hiç yok çok şükür ! Herkesle barışık, sosyal kolay iletişim kuran ve mutlu bir çocuk. Ben çalışan bir anneyim. Sadece annesi yoğun mesai yapıyor belki çocuk ondan dikkat çekmek istiyor. Sürekli değil bu yaptığı da.

Ben aslında eşime nasıl davranmalıyım , bu şekilde çocuğun şaka ile vurmasını ciddi şekilde kızarak ve acıtarak vurmasının yanlış olduğunu nasıl anlatabilirim ne şekilde tepki verebilirim onu sormaktı amacım.

Poposuna iki tane vurmak biraz daha şefkatli bişey ama eşim ciddi ciddi kızarak vuruyor.
Ayrıca cezaya da karşıyım! Ceza yaşının da 3 'ten sonra olduğunu düşünüyorum.

küçük çocuk anlamazki oyun sanmış o vurmayı. belkide birilerinde gördü ve oda yapmak istiyor. birazda dikkat çekmek için yapıyorlar. benim yeğenim kimseyi konuşturmazdı hele bir misafir gelisn ortalığı yıkardı resmen bağırırdı gelir ağzımızı kapardı baktı olmadı vururdu. zamanla düzeliyor söz dinliyor ama 7 yaşında hala istediği olmasın bir takım şeylere başvuruyor babasıda ceza veriyor mecburen. 2 yaşındaki kardeşi küsme numarası yapmaya başladı hiç oralı olmuyoruz hiçbirimiz git köşeye küs diyoruz muhabbete devam. sonra kendiliğinden barışıp geliyor sakince oynuyor. baştan üzerine fazla düşmemek lazım bence. şımarıklık demiyelimde buna aşırı ilgi isteği oluyor sanırım. onlarda çocuk nabalım dövmekle vurmakla olmaz ama.

küçük çocuk anlamazki oyun sanmış o vurmayı. belkide birilerinde gördü ve oda yapmak istiyor. birazda dikkat çekmek için yapıyorlar. benim yeğenim kimseyi konuşturmazdı hele bir misafir gelisn ortalığı yıkardı resmen bağırırdı gelir ağzımızı kapardı baktı olmadı vururdu. zamanla düzeliyor söz dinliyor ama 7 yaşında hala istediği olmasın bir takım şeylere başvuruyor babasıda ceza veriyor mecburen. 2 yaşındaki kardeşi küsme numarası yapmaya başladı hiç oralı olmuyoruz hiçbirimiz git köşeye küs diyoruz muhabbete devam. sonra kendiliğinden barışıp geliyor sakince oynuyor. baştan üzerine fazla düşmemek lazım bence. şımarıklık demiyelimde buna aşırı ilgi isteği oluyor sanırım. onlarda çocuk nabalım dövmekle vurmakla olmaz ama.

Ya çocuk halleri işte...
Ya yerine göre şımarıklık da yapabilir. Yani eskiler sürekli bastırırlarmış aman şımarık olmasın aman rahatlığıa alışmasın aman kucağa alma kucağına alışmasın diye yetiştirirlermiş. Ondan sonra da büyüyünce de bastırılmış, böyle sinirli ya da ezik yetişkinler olmuşlar.
Yani kızabilirsin de , kural da koyabilirsin yerine göre ama bana böyle çocukla inatlaşarak karşılıklı vurmak ters.

Son düzenleme:
Evet bana o kadar yapmıyor mesela.
Dediğiniz gibi babanın ilgisini çekmek istiyor.

Sizce ne yapmalıyım ? Eşime nasıl bir tepki vermeliyim ?
O benim çok taviz verdiğimi düşünüyor. Ya 2,5 yaşında çocukla inat mı olur ?
Ben diyorum ki şuanda inatlaşır gibi kurallar koymayı çocuk anlamaz. En az 3 yaşında seni anlayama başlayacak diyorum.
Dün hiç tepkisiz kaldım mesela ama çok sinirlendim öyle yapmasına !
Daha önce daha büyük sorun çıkmıştı. Eşim de bana inat yapıyor bazen.
İlerde de hele ergen olduğunda da yine böyle inatlaşacak dayakla terbiye eder diye korkuyorum eşim için...
Babasıyla oynuyor aslında sürekli bilmiyorum ki , sadece şaka için yapıyor belki yavrucak.
Bir de böyle kızıyor babası ciddi şekilde o tepkisine inat devam ediyor bence çocuk da..

Sadece biraz daha çocuğunuzla vakit geçirsin o kadar.Mesela çocuğunuz oyun oynayacak babasıyla oynasın 20 dksını.İşe gidip gelirken çocuğuyla vedalaşsın mesela.
Bir de çocuğunuz yanınızdayken eşinize tepki göstermeyin.Çocuğunuzun olmadığı bi ortamda tepki koyun.Çünkü bu kez de çocuk annem beni savunuyor her istediğimi yapabilirim annem savunuyor nasılsa der.Eşinize de kızarak söylemeyin birşeyleri.Gayet sakin şekilde ifade edin düşüncelerinizi
Ben evli değilim ama başıma böyle bişey gelse çocuğa bi oyun oynardım.Çocuk babasına vurunca çok acıdı yara oldu diyip yarabandı yapıştırırdım babanın yanağına.Çocuğa eğer öperse babasının yanağını geçeceğini söylerdim.Güzellikle ne yapabilirsem denerdim ama vurmaz 2.5 yaşındaki çocuğa.Birşeyden vazgeçirmek için vurmak çözüm değil.Belki evde siz vurunca çocuk vazgeçecek.Ama ilerde sizin olmadığınız bir yerde başkalarına vuracak bu kez de.Çocuk yetiştirmek çok zor.Allah yardımcınız olsun.
Bir de yaptığı kötü davranışlara sakın gülmeyin.Gülünce onun iyi birşey olduğunu zannediyor çocuklar.

Sadece biraz daha çocuğunuzla vakit geçirsin o kadar.Mesela çocuğunuz oyun oynayacak babasıyla oynasın 20 dksını.İşe gidip gelirken çocuğuyla vedalaşsın mesela.
Bir de çocuğunuz yanınızdayken eşinize tepki göstermeyin.Çocuğunuzun olmadığı bi ortamda tepki koyun.Çünkü bu kez de çocuk annem beni savunuyor her istediğimi yapabilirim annem savunuyor nasılsa der.Eşinize de kızarak söylemeyin birşeyleri.Gayet sakin şekilde ifade edin düşüncelerinizi
Ben evli değilim ama başıma böyle bişey gelse çocuğa bi oyun oynardım.Çocuk babasına vurunca çok acıdı yara oldu diyip yarabandı yapıştırırdım babanın yanağına.Çocuğa eğer öperse babasının yanağını geçeceğini söylerdim.Güzellikle ne yapabilirsem denerdim ama vurmaz 2.5 yaşındaki çocuğa.Birşeyden vazgeçirmek için vurmak çözüm değil.Belki evde siz vurunca çocuk vazgeçecek.Ama ilerde sizin olmadığınız bir yerde başkalarına vuracak bu kez de.Çocuk yetiştirmek çok zor.Allah yardımcınız olsun.
Bir de yaptığı kötü davranışlara sakın gülmeyin.Gülünce onun iyi birşey olduğunu zannediyor çocuklar.

kesınlıkle canım vurunca oda yapılmamasını ıstedıgı bıseye vurarak tepkı vereck
nasıl olsa boyle yapılıyor dıye

benımde oglum hıc yapılmadıgı halde evde oyle bısey vurmaya basladı sanırım kaynanamla alakalı o vurunca guluyordu cunku bı kac kez uyardım ama kıme soyluyosun
neyse konuyu saptımayayım
guluncede guzel bısey yaptıgını sanıyor

bende vurunca bak oglum cok acıdı aglıyorum dıyorum ve kendımı opturunceye kadar hıcbır dedıgını duymuyorum
su sıralar yok denecek kadar az bazı seylerı anlıyor cunku

daha cok elınden bısey alınınca yapıyor cocuklar arasında onuda anlatmaya calısıyorum sen de alma ellerınde ıstersen eger guzelce verırler dıye onlarda ısteyınce sende ver dıye

konusmak lazım bol bol
babada ılgılı olması gerekıyor kı malesef bızım sabrımız onlarda olmuyor bazen

ne guzel kı bılınclısın herkes bılınclı olsa ne guzel evlatlar yetısırdı

ruh sagligi yerinde cocuklar yetistirmek istiyorsak onlari ezmeden kirmadan ama gerektiginde kizarak yetistirmeliyiz.vurmak cok yanlis,bunu tartisacak bile degilim,esiniz bu davranisini hemen terk etmeli,sizin cin zor oldugunu biliyorum ama guzellikle onu ikna etmenin yolunu bulun,sizinle de inada gidiyor o da bebek gibi.bir daha cocugunuz size vurdugunda tepkisiz kalin,yani hic tepki vermeyin,goz goze dahi gelmeyin,gerekirse odayi ter edin.bunu bir kac defa daha yapinca da onunla konusmama sebebinizin vurmasi oldugunu soyleyin ve gerektiginde bu ilgisiz zaman dilimlerini uzatin.Cocuk elbette sizin ilginiiz cekmek istiyor ama siz tam tersi bu davranisi yaparsan beni iyice uzaklastirirsin mesaji verirseniz o da bu davranisini terk edecektir,ona en buyuk ceza kayitsiz kalmak olacaktir.

ruh sagligi yerinde cocuklar yetistirmek istiyorsak onlari ezmeden kirmadan ama gerektiginde kizarak yetistirmeliyiz.vurmak cok yanlis,bunu tartisacak bile degilim,esiniz bu davranisini hemen terk etmeli,sizin cin zor oldugunu biliyorum ama guzellikle onu ikna etmenin yolunu bulun,sizinle de inada gidiyor o da bebek gibi.bir daha cocugunuz size vurdugunda tepkisiz kalin,yani hic tepki vermeyin,goz goze dahi gelmeyin,gerekirse odayi ter edin.bunu bir kac defa daha yapinca da onunla konusmama sebebinizin vurmasi oldugunu soyleyin ve gerektiginde bu ilgisiz zaman dilimlerini uzatin.Cocuk elbette sizin ilginiiz cekmek istiyor ama siz tam tersi bu davranisi yaparsan beni iyice uzaklastirirsin mesaji verirseniz o da bu davranisini terk edecektir,ona en buyuk ceza kayitsiz kalmak olacaktir.

Teşekkür ederim yorumlarınız için.
Ben doktoruma sordum bu durumu. Olabilir babayla çocuğun arasına girme dedi. Bazen de kızabilir veya hafifçe vurabilir de boşver müdahale etme dedi...
Ben de zaten öyle yapmıştım son hareketimde sesimi çıkarmadım eşime karşı da...
Çocuğum bana yaptığında ise tepkisiz kalmayı deniycem.
Bu yöntemi benim annem bize uygulamıştır genelde ve benim çocuğuma da öylle davranır.
Ama bir kere sesimi çıkarmamıştım devam etmişti. Yani tepki alıncaya kadar devam ediyor. Daha çok altını değiştirirken yapıyor bunu zaten. Öyle direk vurma da yapmıyor aslında çocuk böyle şakavari ayağıyla dokunduruyor tabi ayarını bilmiyor.
Ben çok kayda değer bir vurma olduğunu düşünmüyorum şahsen. Yani bizi acıtma amaçlı değil de tepkimizi ölçmek için yapıyor diye düşünüyorum.
Ve çoğunlukla oğlum yapma bak acıyor vs. açıklama yapıyorum. Ve devam ederse de dikkatini başka tarafa yönlendiriyorum.

Çocuğun kötü hareketlerini daha da ezberlememesi için veya tekrarlamaması için diyelim, genelde dikkatini başka yöne yönlendirmek lazım olduğunu düşünüyorum ve savunuyorum. O zaman çocuk unutuyor kötü hareketleri. Ama öteki türlü üzerinde durup çocukla o konu üzerinde devam edilirse her ne şekilde olursa olsun çocuk o hareketi iyice öğreniyor, belleğine kazıyor diye düşünüyorum...
Benim fikrim de bu...

bu yşa çocuğunun bazı dönem özellikleri göstermesi normal olabiliyor.
normal olmayansa ebeveynlerin vurma gibi fiziksel ve olumsuz uyaranları kullanması.
benim size tavsiyem kesin bir dille çocuğu uyarmanız.
devam ederse sadece ellerini tutup göz hizasına inerek yumuşak bir ses tonuyla onu tekrar uyarmak.
eğer bunu sadece dikkat çekmek için yapıyorsa da kesinlikle onunla davranış devam ettiği sürece ilgilenmeyin.
daha fazla devam ederse de dikkat çekmek için vurmaya seninle böyle yaptığın sürece ilgilenmeyeceğim diyip işinize devam edin.

benimde birbuçuk yaşındaki oğlum aynene bu hareketleri yapıyor
hatta ilgimiz azalınca kafasını duvara vuruyor
yada elini gırtlağına kadar götürüp
kendini kusturuyor
ve tamamen ilginin kendisine yönelmesini istiyor...
ve sanırım bu hareketi tekrarlamaması için
tepki vermememiz gerekiyor

:16:
Çocuğumun hiç şımarık olduğunu düşünmüyorum. Çünkü öyle haşarı, yaramazlığı bir yere gittiğinde bizi mahçub edecek bişeyi hiç yok çok şükür ! Herkesle barışık, sosyal kolay iletişim kuran ve mutlu bir çocuk. Ben çalışan bir anneyim. Sadece annesi yoğun mesai yapıyor belki çocuk ondan dikkat çekmek istiyor. Sürekli değil bu yaptığı da.

Ben aslında eşime nasıl davranmalıyım , bu şekilde çocuğun şaka ile vurmasını ciddi şekilde kızarak ve

Back