Ececiğim şiddet görerek büyüyen ebeveynler olarak ne kadar şiddetten uzak durmaya çalışsak da ben kendi adıma bazen başvurmuyor değilim. Biliyorum bu benim acizliğim ama bu problemi de aşamıyorum. Yazıda da geçtiği gibi kıçına bir şaplak ya da azar fazlası değil ama bununla verdiğim mesajında farkındayım. O an için ani bir refleks gibi geliyor. Bu konudaki çabalarımı hatırlarsan anlatmıştım. Ama itiraf edeyim ne kadar çabalarsam ne kadar okursam ne kadar nasıl davranılması gerektiğini öğrensemde uygulamada yaptığım yanlışlıklar sonuç almamı engelliyor dolayısıyla ben de klasik yöntemlere başvurmuş oluyorum. İnşallah daha tutarlı davranabilirim.
Ayrıca özveriyle bu konulara eğilip bizlere yardımcı olmaya çalıştığın için sana teşekkür ederim.a.s.
ececim sağol canım cevaplarını bekledim bütün gün sonra da şiddtle ilgili değil diye cevaplamadığını düşünmeye başlamıştım
oğluma birgün şiddet uyguladım yapmamam gerektiğini bile bile ben ona kendi başına tuvalete gidebilmeyi öğretmeye çalışıyorum bu sıralar panyolununun düğmesini açıp gönderiyorum hadi sen yapabilirsin büyüdün artık deyip birgün aynı şeyi yine yaptım ama bu sefer tuvalet yerine odanın kapı eşiğine bile bile yaptı çişini ben de dellendim dövdüm poposuna vurdum bi kaç kez bağırıp çağırdım ben sana öğrettim neden yapmadın falan diye sonra kendime geldim ben ne yaptım dedim yapılmaması gereken en önemli yanlışı yaptım depresyondaymışım meğer pskiyatriste gittim çok geçmeden kendimden korktum el kadar çocuğa yaptığımdan dolayı şimdi ilaçlarla sakinim daha doğru iletişim kurmaya çalışıyorum önerilerini dikkatle okuyorum takipteyim tekrar teşekkürler
mancunian merhabalar!endişelerini anlıyorum canım.oğlun artık her şeyi anlayıp kendince yorum yapıcak bir yaşa gelmiş ve bazı sorunlar yaşıyo olabilir.
eşin ve senin tutumun çocuğea karşı nasıl tavizkarmı?baskıcımı?yoksa yetkin yani demokratikmi? o size vurduğunda tepki gösteriyormusunuz?
ben hep çocuğunuzla empati kurun ozaman onu daha iyi anlarsınız derim.siz sinirlendiğinizde ona hiç vurdunuzmu yada fiziksel olarak korkuttunuzmu?mutlaka bu davranışı biyerden görmüştür çünki.
Kaliteli zaman konusunda bazen dikkatliyim ama demek ki sürekli dikkat etmem gerek bazen unutuyoruz O da hemen tepkisini koyuyor.şöyle çocuğunuzla geçireceğiniz kaliteli,iletişim dolu yarım saat bile yeterli olur.
Merhaba Ece;
Benim kızım şuan 4 yaşında, 2 yaşını doldurana kadar süper bir iletişimimiz vardı. Söz dinleyen, mızmızlık yapmayan, arkadaşlarıyla iyi geçinen bir kızdı. 2 yaşında ben çalışmaya başladım ve kızımı kreşe verdim. İlk bir hafta gayet iyiydi ama ne zamanki başka çocukların şımarık, asabi tavırlarını gördü benim kız 180 derece döndü. Kreşe gülerek giden kız diğer çocuklar nasıl yaka paça zorla kreşe giriyor aynen o şekilde davranmaya başladı. Çeşit çeşit küfürler öğrendi, ısırmayı, vurmayı, kıskançlığı ve inatçılığı öğrendi. Bende kreşimizi değiştirdim. Ama sonuç çokta farklı olmadı. Biraz düzeldi ama eskisi gibi olmadı. 1 senelik kreş maceramızdan iyilikten çok kötülük oldu ve kızımı anneme teslim ettim. Şimdi 1 yaşında bir oğlum daha var artık onuda anneanneye bırakıyorum. Ve ikiside ortalığı birbirine katıyor. Yeni bir kardeş onda kıskançlık duygularını dahada çoğalttı. Devamlı oğlanı engellemeler, severken aşırı sıkıp ısırmalar... İşin garip tarafı bir dakika önce tamam yapmayacağım dediği halde aynı şeyi tekrarlıyor olması. Ve bunu inat için yapmıyor. Kızımla inatlaşma yok. Sanki unutuyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Sevgi dolu yaklaşsamda, kızsamda aynı şeyler oluyor. Şimdi bu durumda ben ne yapacağım???
scorpi merhaba!anlattığın hikaya çok uç!yani çok az anne böyle davranır.hele hele buraya gelen annelerin çok daha duyarlı olduğunu biliyorum.benim bu yazıyı yazmamdaki amac çoğumuzun şiddet olarak görmediğimiz davranışlar hakkında farkındalık yaratabilmek.ufacık bi tokat,şaplağın çocuk ruhunu nasıl zedeleyebileceği konusunu annelere düşündürebilmekti!ben ruh sağlığı yeründe olan hiç bir annenin bırakın yavrusuna hiçbir çocuğa şiddet uygulayamıyacağını düşünüyorum.arkadaslar bi olay anlatayim: dul kadin bi kiziyla yasiyor ve terzilik ile yasam savasi veriyor. bi gun cok pahali ve sik kumastan siparis aliyor elbise dikmek icin, annesi yokken 5yasindaki kizinin dikkatini cekiyor o kumas ve onunla oynamaya basliyor annesi gibi kesip-bicmeye calisiyor ve boylece kumas param-parca hale geliyor, annesi gelince kizina cok kiziyor sinirleniyor ve bir daha benim kumaslarimla oynama sana bu ders olsun diye kizinin parmaklarina makas batiriyor, gun gectikce o parmaklarina mikrop kapiyor morariyor cok kotu vaziyette hasaneye goturuyor,doktorlar muayeneden sonra malesef parmaklarini kesmek zorundayiz diyorlar, annesi cok pisman oluyor agliyor, o minicik kizda ne diyor biliyormusunuz annesini teselli etmek icin: annecim aglama bi daha kumaslarina asla dokunmicam doktorlarada soyle parmaklarimi kesmesinler diyor, yazarken bile cok kotu oldumyaasenağlama ben bu haberi 8yasindayken duymustum hala aklimdan cikmadi,su andada 11aylik kizim var nasil minicik canlarina yavrularina kiyipta siddet uyguluyorlar hic ama hic anlamiyorum!!! :a015:
Ece cok tesekkürler cevabın için burada yazışarak sorunları kafada tutup üzerinde daha çok düşünüyorum bu da uygulamalarımı iyileştiriyor. Allah hepimize sabır versin çocuk yetiştirmek çok zor işmiş.
sevgiler
:enbuyukkk:yardim istedigimde hic boyle guzel bi sonuca ulasabilecegimi dusunmemistim.benim mantigimda da butun cocuk egitimiyle alakali okudugum kitaplara ragmen cocugun zaman zaman dovulmesi gerektigi gibi bi egilim oldugunu hissettim.halbuki fiziksel siddetle uzaktan yakindan alakasi olmayan bi aile icerisinde buyudum. ama sozle siddetin de cok aci olduguna inaniyorum.bendeki bu olumsuz yon neden kaynaklaniyor tam olarak bulamadim ama sizin yazdiklariniz beni cok teskin etti. yapmak istediklerimle uyguladiklarim tutmuyordu.aradagim belkide tamda bu yazilardi. epeyidir baglanamamistim ama okuduklarim beni hem utandirdi hemde cok mutlu etti bu gunden sonraki uygulamalarla ilgili size bilgi vermek istiyorum. cunku cocuklarim cok seviyorum ve onlarin mutlu ve saglikli birer birey olmalari benim icin cok onemli.ayrica yeni calismaya basladim.onlardan dolayi bana esim gorunurde olmasada sorumluluklari ustume yikarak hatta doktor olan amcam dahibi cok mesletas arkadaslarindan calisan ebeveynlerin cocuklarinin ciddi psikolojik problemleri oldugunu soyleyip ve esimide calismamam gerektigi noktasinda uyarip bana engel oldular.belki bazi seylere tam hazir olmadan yasamanin etkisiyle ben cocuklarimi sorumlu tuttum.o zamanlar calissam her sey daha guzel olacak diyordum.ama simdi calisiyorum ve onlara karsi olan tutumlarim artik iyice oturmu sdurumda yani (malesef otoriter anne tutumu)[biliyorum okuyan arkadaslar bazi yazdiklarimdan rahatsiz olabilir ama ben yardim almak icin bi konu acmistim zaten]ve bu tavrimi duzeltmem gittikce zorlasiyor.ben arkadas ortamlarinda da bulunmayi ve disari hayatini (yanlis anlasilmasin kastim cok evcimen degilim temizlik disinda)seven bi insanim .su anda bakici ariyorum ama bulamadik yani sorumluluklarda katlaniyor.tavsiyelerinizi ve dualarinizi bekliorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?