• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cimrilik mi hastalık mı sizce?

eylulcmre

Nirvana
Kayıtlı Üye
24 Eylül 2013
9.830
32.165
748
Yaşadığım bir problemi sizinle paylaşarak fikrinizi almak istiyorum. Ben parayı seven, olmazsa olmaz diyen bir insan değilim ama son zamanlarda kendimle çeliştiğimi düşünmeye başladım.
Babam az çok kazanan ama bu parayı el iyisi olmak adına bizden başkalarına yediren bir insan oldu hep. Mesela bizim ihtiyacımız olduğu halde kuzenime burs verirdi. Ama biz devlet bursu ile okumaya çalışırdık hep. Okumakla kalmaz, üstüne her şeyimizi de öyle almaya çalıştırdık. Devletin verdiği bura neye yeter derseniz, mesela lisede 3 ayda bir yatan 150 lira burs aldıysam bunun 60 ını babamın zorla yolladığı uzaktaki bir Okulun servis parası için harcardım. Öyle derdi çünkü. Bursundan ver derdi. Kalanı ile de kıyafet falan Almaya çalışırdım. Kardeşlerim de öyle. Çünkü babam almazdı. Senede iki kere bir iki şey alır, ama her ay dolap döşemiş gibi konuşurdu.

Yıllar böyle geçti. Hep korktuk babam elimizdeki beş kuruşu da alacak diye. Çünkü alırdı. Mesela hevesle aylarca artıra artıra 50 lira biriktirsem onu bulursa ya da duyarsa Siz paradan anlamazsınız, bende dursun diye o parayı alır ve bir daha da vermezdi. Bir kere hatırlıyorum. Çok beğendiğim bir kazağı, Benim olan ama babamın el koyduğu para ile almak istedim. Babama söyledim. Bir saat yalvardım ve dedi ki ben o parayı sizin için harcadım. O kadar ağladım ki. Daha küçüğüm bide. Anneannem dedelerim babaannem harçlık verse ve duyarsa o paraya hemen el koyardı. Bide hep derdi ki ben size bakıyorum, bu paraları vermek zorundasınız.

Çalışma hayatına başladım. Hala salak yerine koyup sen paradan anlamazsın her ay maaşını ver bana bende kalsın demeye başlayınca ben iyice delirdim ve babamla kavga ettim. Ama çok büyük bir kavga oldu. Bir daha para diyemedi bana. Kardeşlerime dedi ama onlarda aynı şeyi yaptı. Bıktık çünkü.

Şimdi esas meseleye geleyim. Yaşadıklarımı bi ben bi ailem bilir. Anneme ve kardeşlerime her ihtiyaç duyduklarında para veririm ve asla acımam o paraya. Hatta annem lazım demeden veririm. Hep bir şeyler de alırım. Eşimin ailesi de çok iyidir onlara da ara ara veririz mesela. Sınırı aşmadıkları sürece. Hediyeler alırız. Arkadaşlarıma da hediye alırım. Bir şey laızmsa az miktardaysa alırım . Ardını aramam Ama bazen birileri benden ya da eşimden borç isterse uyuyamıyorum. O para sanki geri dönmeyecekmiş gibi geliyor. Geçen bir arkadaş 10000 borç istedi. 3 günde ödeyecegım dedi. Ben o üç gün boyunca çok zor saatler geçirdim. Parayı ödedi arkadaş ama yaşadığım sıkıntı yanıma kar kaldı. Herkes babam gibi yapacakmış gibi geliyor. Mesela biri bana avm ye gidince 200 liralık bir şeyi al gel dese ben o kişi parayı bana verene kadar rahat edemem. Çok korkuyorum birileri borç isteyecek diye. Bazen uyuyamıyorum.
Cimri miyim sizce ben? Yoksa babamla yaşadığım şeylerle mı alakalı? Nasıl kurtulacağım bu korkudan

Babanızla yaşadığınız şeylerle alakalı değil bence çünkü ben de öyleyim..verdiğim borç ödendiği takdirde bi rahatlama geliyor. Ama sizin ki abartılı ise, küçüklükten kalma bir durum olabilir..
Aileme karşı böyle değilim ama dışardan biri borç isterse -ki kim olursa olsun- canım çok sıkılıyor. Eşimin bir arkadaşı var mesela sürekli arar para ister ve biliyor eşimde o para geri gelmeyecek. O adam arayınca ya eşim verirse diye kalbim pıt pıt atıyor

Bu devirde borç alma verme olayları karışık. Parayı veriyorsanız cimri değilsiniz bence.
Aileme değil de başkalarına verirken canımdan can gidiyor ama. Uykularım bölünüyor. Yakın zamanda evime Eşimin bir akrabası gelecek. Ya geldiğinde borç isterse diye korkuyorum mesela. Ortada hiçbir şey Yok halbuki

Aileme değil de başkalarına verirken canımdan can gidiyor ama. Uykularım bölünüyor. Yakın zamanda evime Eşimin bir akrabası gelecek. Ya geldiğinde borç isterse diye korkuyorum mesela. Ortada hiçbir şey Yok halbuki
Niye korkuyorsunuz. Paramız yok deyin vermeyin. Bu kadar dert etmeyin. Bir takıntı oluşmuş babanız yüzünden bence.

Yaa ben espri icin cimri derim kendime ama bu ay farkettim ki ciddi ciddi cok cimriyim.

Mesela waikiki gibi kiytirik bir mağazada kot pantolon 80 tl. "Yaaaaa" diyorum "daha yeni kapadokyaya bilet aldin 89 tlye. Hic deger mi alt tarafı pantolona?"
Ve almıyorum. Oysa bir pantolona seksen lira degil yuzseksen lira verecek guce sahibim. Ama icimdeki sesi susturamiyorum:))
Bu aralar ozel birini bekliyorum. Dolabim tamtakir. Kac kere alisverise ciktim "bunun aynisini kumas alsam annem de diker" , "bu kombini alana kadar elli lira daha koyar ukraynaya bilet alirim", "oha Rafting parasi" deyip durdum hicbirsey bulamadim haftalardir...
(Internette ekonomik cici elbise aldiginiz guvenilir siteler varda DM lütfen 😂)
Size gelince
Benden biri 10.000 borc isterse kalp krizi gecirirdim herhalde. Yine iyi vermissiniz.
Bence cimri falan degilsiniz.
Cimri cimri dedim de devlet tiyatrosunda cimri diye bir oyun var bu aylarda (biletler 9tl) herkese hitap eden harika, komik bir oyun.
Herkese tavsiye ederim su siteden alabilirsiniz.

Yaa ben espri icin cimri derim kendime ama bu ay farkettim ki ciddi ciddi cok cimriyim.

Mesela waikiki gibi kiytirik bir mağazada kot pantolon 80 tl. "Yaaaaa" diyorum "daha yeni kapadokyaya bilet aldin 89 tlye. Hic deger mi alt tarafı pantolona?"
Ve almıyorum. Oysa bir pantolona seksen lira degil yuzseksen lira verecek guce sahibim. Ama icimdeki sesi susturamiyorum:))
Bu aralar ozel birini bekliyorum. Dolabim tamtakir. Kac kere alisverise ciktim "bunun aynisini kumas alsam annem de diker" , "bu kombini alana kadar elli lira daha koyar ukraynaya bilet alirim", "oha Rafting parasi" deyip durdum hicbirsey bulamadim haftalardir...
(Internette ekonomik cici elbise aldiginiz guvenilir siteler varda DM lütfen 😂)
Size gelince
Benden biri 10.000 borc isterse kalp krizi gecirirdim herhalde. Yine iyi vermissiniz.
Bence cimri falan degilsiniz.
Cimri cimri dedim de devlet tiyatrosunda cimri diye bir oyun var bu aylarda (biletler 9tl) herkese hitap eden harika, komik bir oyun.
Herkese tavsiye ederim su siteden alabilirsiniz.
Etrafta o 10.000 i isteyip vermeyen de var çok şükür bize vereni geldi. Bu aralar ben de kozmetik ve sağlık dışında bir şey almıyorum. Dediğin gibi en dandik marka bir gömleğe 80 diyor ve bana komik geliyor. Saatlerce internette gezip sepete atıp atıp almayanlardan ama almış kadar mutlu olanlardanım. 😬 ama eşimin alakasız bir akrabası arıyor 1000 tl istiyor mesela. Eminim o para gelmez yani. O zaman sinir oluyorum. Ben de akşama kadar çalışıyorum. Başkası o paranın üstüne yatsın diye değil. O zaman uykularım kabusa dönüyor.

Hastalık değil bence. Bende maddi anlamda çok sömürüldüm o yuzden biri borc isteyınce direk soğuyorum ondan. Zaten artık borç da vermiyorum kimseye çünkü hiç geri alamadım. Bence siz de vermeyın bu devırde verirken iyi isterken kötü oluyorsun, tabi verdiğini alabilirsen oda bir mucıze.

Sonuçta sizin babaniz biraz babaniza cekmis olabilirsiniz benim.eşim arkadaşına 70000 verdi hemde karşı tarafın ödeyecek parası olmadığı halde hiç aklıma bile gelmedi bence biraz sizde de cimrilik var hastalık değil babadan gelen bisey galiba

Sonuçta sizin babaniz biraz babaniza cekmis olabilirsiniz benim.eşim arkadaşına 70000 verdi hemde karşı tarafın ödeyecek parası olmadığı halde hiç aklıma bile gelmedi bence biraz sizde de cimrilik var hastalık değil babadan gelen bisey galiba
Ama babam anneme ve bize karşı da çok cimriydi. Ben ihtiyacı olana veririm ama eşinizin de sizin de maşallahınız var şimdi. 70.000 çok para değil mi ya😂

Buraya kadar bisey yoktu ama burda gerçekten çok şaşırdım :))

Ortada borç lafı bile geçmiyorken acaba isterler mi diye kafada bu denli kurmak ve paniğe bürünmek normal bir durum değil tabi. Buradan bakınca baba kaynaklı gibi duruyor, ancak psikolog değiliz, çocukluğunuza inecek insanlar olamayız ama kesinlikle inecek birini bulmalısınız. Bu durumunuza cimrilik de denemez. Paranızı geri alamama korkusunun altında kullanılma, hayal kırıklığına uğratılma, sömürülme, güvenilen dağlara kar yağması, tehdit altında hissetme korkusu var gibi geldi bana. Bende de benzer bir durum vardı, geçmişteki travmalarımdan kaynaklanan, oradan bağdaştırdım biraz. Uzun yıllar tedavi gördüm, biraz aştım, biraz da insanları ötelemeyi öğrendim. Şimdi büyük bir sorun yaşamıyorum şükür.

10 bin az para mı yahu? Hazırda 10 binimiz olsa olan arabayı satıp yenisini alırız..
Vermeyin valla borç falan. Ben hiç sevmiyorum para alışverişine girmeyi.

Ben de çevremdekilere bir şeyler almayı, yapıp yedirmeyi severim. Kazancım çok olmadığı halde. Bazı kişilere göre savruk bile denebilirim. Mesela marketlere göre fiyat takip etmem. Bir şey öteki markette 1-2tl ucuz diye alacağım şeyden vazgeçmem oradan alır çıkarım.

Ama biri benden gelip 500tl istese vermem.
Ben kaç saat mesai yapıyorum o para için. Çocuğumla vakit geçirdiğim saatler kısıtlı. Bence ben cimri değil temkinliyim.
Siz de cimri değilsiniz bence..

Babanız da ne açgözlüymüş yahu..

Back
X