ÇİKOLATA KİSTİ MÜCADELE BUYRUNN..

Selam, 38 yaşındayım. Çikolata Kisti ( Endometriozis) tanısını 3 sene önce tesadüfen kalça MR çekildiği zaman ( görüntüleme alanına dahil olduğu için ) farkedildi. Ondan öncesinde adet düzensizliği ve zaman zaman ağrı şikayeti ile başvurduğum hekimler ; beni adet zamanımı yanlış hesaplamakla ( 10 yaşından beri adet olan ve saat gibi zamanını %100 bilen ve ayrıca hekim olan ben) falan itham ettiler, strestendir dediler, ondan bundandır dediler. Hekim hekime güvenmeli sözde değil mi (yaa evet) ben böylece o benim birşeylerin yolunda gitmediğini hissettiğim ve defalarca hekime başvurduğum 3-4 sene ; kendimi normal sanarak geçti. Bahsi geçen kalça Mr raporunda tesadüfen görünen kitle ile ilgili tabiki ortopedi doktoru bana jinekoloji muayenesi önermedi( ne de olsa alanı değil, bunun için para almıyor, hiç lafınini bile etmedi kitlenin) Ben kendim raporu incelediğimde gördüm ve o zaman bana ameliyat gözüktüğünü anladım. Jinekologa gittim (son gidişim oldu bir daha ona gitmedim) kitleyi görüp,prof. Hekimi çağırıp gösterdi. Her koşulda ameliyat sonucu çıktı. (kitle 4 cm üzeriydi) Bebek düşünmeye başladığımız bir dönemde kendimi sağlıklı olarak düşünürken, üstelik hekimlere de başvurmuşken bunu öğrenmek salya sümük ağlamama yetti ama daha ilk değildi, bilmiyordum. Ameliyat için sözde iyi bildiğim başka hekime başvurdum. Ameliyat sonrası anesteziden çıkmaya cebelleşirken daha travmayı atlatmamışken, hekimim gelip tüplerin gelişmemiş olduğunu/tıkalı olduğunu tek çarenin tüp bebek olduğunu söyledi ve gitti! Daha uyanmamışım be adam! Yani bir kaç hafta içinde ameliyat olacağımı, endometirozis gibi kronik bir illete sahip olduğumu ve kısır olduğumu öğrendim.. tabii salya sümük devam.. Tüp bebek konusuna atlamadım. Çok derine gitmeye gerek yok, ama benim tercihim tüp bebek değil ve yaşayacağım bu ise yaşayacaktım. Hormonal terapilere sıcak bakmayışım, ailede meme kanseri oluşu vs vs..
Ama daha bitmemişti. Beni ameliyat eden hekime ameliyattan 6 ay kadar sonra giderek yine bir şeylerin ters gittiğini söyledim. Hekim bana yine tüp bebek konusunu pazarlamaya çalışırken ben ; "şu anda konu bu değil, menopoz konusu, bu konuda endişelerim var ve erken menopoza girmek istemiyorum" diyerek onuyu net bir şekilde anlattım. Bilin bakalım ne dedi? "Strestendir". Peki.. ancak bir iki ay içinde yolunda gitmeyen şüphelendiğim şeye kendim el attım. Yumurtalık rezervlerimi hastaneye giderek kendim ölçtürdüm. Ne çıktı? Ooo.. menopoz kapıma dayanmış...

Bunun üzerine hastalarını sözde o çok dinleyen, şirin şirin "ay günlük tut, bana herşeyi sor" diye kendini sunan, meslektaşıma mail ile şunu yazdım " siz hasta ilişkileri konusunda nam yapmış bir hekimsiniz, ama aslında hastalarınızı gerçek anlamda dinlemiyorsunuz" tabii bilimsel verilerimi de sununca, nedense daha önce maillere cevap vermeye vakti olmayan hekim; cevap verdi " evet menopoz riski yüksek, ama işte gelsen tetkiklere bakalım, ama istemiyoran da başka hekime mutlaka git" cart curt...
Kötü bir hekimdi. Hastayı gerçekten dinlemeyen hekim gerçekten kötü bir hekimdir,ama dinliyormuş gibi durandan daha uzak durun.

Sonuç; endometirozis kronik bir hastalıktır. Menopoz sevimsiz,onun da benden götürecekleri olacak, ama endometirozisin hızla ilerlemesine başka ataklara önleyici olacak. Henüz menopoza girmedim, adet düzenim saçma sapan ilerliyor. Ama önümü aşağı yukarı biliyorum artık. Tek istediğim endometirozisin barsaklarda lezyon oluşturması gibi komplikasyonlarına maruz kalmamak. Endometriozis, çikolata kisti diye sevimli gözüken bir hastalık ismi bulmuş olabilir, ama endometriozisin barsaklarda lezyonyapmış bir hastada barsakların bir bölümünün alındığı hasta biliyorum ( mesleğim icabı) Bunu yaşamayayım ve ameliyat sıklığım az olsun yeter.
Teşhisi neredeyse hep kendim koydum resmen. Hekimlerinizi dikkatli seçin. Ben hekimleri değiştiririm hep. Hekim olmama karşın ( üstelik pratisyenim sadece) tüm tanı aşamalarını kendi kendime yaptığım için biraz da . Tüp bebek konusunun bir "para" çarkı olduğunu unutmayın, her tüp bebek diyenin lafına uymayın. Mümkünse bir hekimin önerisini başka bir hekimle teyit edin. Tatlı dil ve ilgili "gözükme" nin bir müşteri memnuniyeti sağlama ve yine "para" çarkı olabileceğini unutmayın ve hekimlerinizi "ay benimle çok ilgilendi, ruh halimi önemsiyor" kriterinize göre belirlemeyin; tıbbi yeterlilik ve tecrübelerine göre belirleyin.
Yaşadıklarımı paylaşayım istedim o kadar :-)
Sevgiler ve bol sabırlar ,

Selam kızlar bir düşük yasadım iki taraflı kistim var
3 aydır tekrar denemeye başladık ama olmuyor
Artık doktora gitmekten de bıktım
Umutsuzluğa düştüm

ben dede var çikolata kisti var dediler ilk bastan adet sorunum var benim ilk bunun için doktora gittiğimde oyle demişti daha sonra gittim halada gidiyorum doktora ama onu demiyolar bana ama var denmişti 10 AYLIK EVLİYİM bekliyorum bakılım inş hamile kalabilirim zor bu durumlar cok ya

ben dede var çikolata kisti var dediler ilk bastan adet sorunum var benim ilk bunun için doktora gittiğimde oyle demişti daha sonra gittim halada gidiyorum doktora ama onu demiyolar bana ama var denmişti 10 AYLIK EVLİYİM bekliyorum bakılım inş hamile kalabilirim zor bu durumlar cok ya
İnşallah kalırsın cnm bende iki senelik evliyim hala bekliyorum amlyt oldm senin kistler küçük herlde doktr onemsemedigine gore

Ben ilk adet sorunum oldugunde 2 sene once ilk gittim doktor demisti bana cikolata kistti diye ama onemsiz demisti ozamnlarda cok doktora gittm ama kimse kist falan demedi o doktordan baska

Ben ilk adet sorunum oldugunde 2 sene once ilk gittim doktor demisti bana cikolata kistti diye ama onemsiz demisti ozamnlarda cok doktora gittm ama kimse kist falan demedi o doktordan baska
YeNi ultrason cektrdysen ve kist var demedyse yoktr cnm ama çikolata kisti önemli bi kist oyuzden yakın zamanda gitmediysen ihmal etme cnm

ozamanarda bekar olduğum için ultrosonla baktılar ozamn demişti evlendikten sonra yine gittim alttan baktılar affedersiniz ama bişey demedi yarın yine başka bir doktora gidicem baklım. ne dıycek

Kızlar merhaba.geçen ay Dr gittim 3.5 cm ve 18mm çikolata kıstım olduğunu söyledi . dün yine gittim 4.5cm olmuş kıstım . bu ay bebek deneyelim dedi klomen ve estrofem yazdı . olmazsa kisti alırız dedi . yalniz ben bir kere soğan kürü denemek istiyorum olmazsa ameliyat . Şimdi size sorum estrofem ve klomen ile birlikte soğan kürünü kullanabiliyor muyuz . beni aydınlatır mısınız

merhabalar, benim de 8 cm lik çikolata kistim var, 2 ay ginera doğum kontrol hapı kullandım. prof. ameliyat dedi direk. evli değilim 35 yaşındayım amlyt çözüm gibi gelmedi bana :( başka bir prof. gittim bana evli olsan çocuk düşün derdim dedi. bana başka bir seçenek sundu %20 sans varmış 3 ay femara ve primolut kullanmamı söyledi. kist tedavisinde bu ilaçları birlikte kulanan var mı?

merhabalar, benim de 8 cm lik çikolata kistim var, 2 ay ginera doğum kontrol hapı kullandım. prof. ameliyat dedi direk. evli değilim 35 yaşındayım amlyt çözüm gibi gelmedi bana :KK43: başka bir prof. gittim bana evli olsan çocuk düşün derdim dedi. bana başka bir seçenek sundu %20 sans varmış 3 ay femara ve primolut kullanmamı söyledi. kist tedavisinde bu ilaçları birlikte kulanan var mı?
Canım ben femara hiç kullanmadım nasıl bi ilaç bilmiyorum ama primolut kullandım. Farklı bi nedenden ötürü benim adet kanamam durmamisti o yüzden kullandım ama çikolata kistine iyi geldiğini ilk kez duyuyorum. Ben tam tersine kisti olanların kullanmaması gerekir diye biliyorum ama Dr tavsiye ettiyse demekki iyi geliyordur. Bi de ben sadece 10 gün kullandım belki o yüzden kistlerimde bi etkisi olmadi

Merhaba, tam çocuk istediğinizde kontrol için gittiğimde çikolata kistim olduğunu öğrendim ve çıkış yolunu güzel örnekleri hep burada aradım. Ama okuduğum çoğu örnek malesef kotuydu. Ameliyat sonrası doktorum 1 sene dene demesine rağmen denemek istemedim ve Allah'ın izni ile ilk denemede tup bebek ile hamile kaldim. Bu hastalık sabır işi arkadaşlar. Çok hassas bir ameliyat oldugu için doktorunuzu iyi seçmeniz öneririm en önemlisi bence bu ve dua edip inanın. Allah kimsenin kucağını boş bırakmasın

Merhaba, tam çocuk istediğinizde kontrol için gittiğimde çikolata kistim olduğunu öğrendim ve çıkış yolunu güzel örnekleri hep burada aradım. Ama okuduğum çoğu örnek malesef kotuydu. Ameliyat sonrası doktorum 1 sene dene demesine rağmen denemek istemedim ve Allah'ın izni ile ilk denemede tup bebek ile hamile kaldim. Bu hastalık sabır işi arkadaşlar. Çok hassas bir ameliyat oldugu için doktorunuzu iyi seçmeniz öneririm en önemlisi bence bu ve dua edip inanın. Allah kimsenin kucağını boş bırakmasın
Rabbim sağlıkla kucağına almayı nasip etsin inşallah benim iki tüp bebek denememde olumsuz amelyttan sonra kist 1.5 cm tekrarladı hiç beklemeden tüp bebek yaptrdim oldu ama kalbi durdu minigimin :-( tabiki dua edip beklemekten baska çarem yok

Back
X