Çıkmazdayım … eğitim ile alakalı

Hocam biraz açar mısınız
Şöyle anlatayım yıllar önce Türkiye 1.si fizik mezunuydu fakat fizik için açılan kadro sayısı 0'dı. Ya da kendimden örnek vereyim. Sosyal Bilgiler öğretmenliği mezunuyum atandığım sene eylüle 988 alım oldu, şubatta 700 küsur alım yapıldı. Ama yıl 2021 bu sene ilk alımda 150 kontejyan 2.alımda 130 kontejyan verildi. Aradaki fark ortada. Yani bölümlerin her sene ne kadar atanacağı stabil değildir. 2012de örneğin bizim bölümden 2012 kişi atandı bir anda. Yani bir o zamanki atama sayısına bak bir şimdiki atama sayısına. Fizik ve diğer çoğu bölüm için bu durum geçerli. Eğer branşın dikab, ilahiyat, özel eğitim ya da sınıf öğretmenliği olsaydı otur kpss çalış alımları yüksek derdim ki her sene iyi rakamlar ayrılıyor bu bölümlere. O yüzden hukuk kazanmışken öğretmenlikten çok daha iyi şartları olduğu kanısındayım hukuk oku. Öğretmenken evet düzenli gelir vs var ama kendini pek geliştiremiyorsun ne uzuyor ne kısalıyorsun. Ben kendi alanımda tezli yüksek lisans yaptım mesela sırf mesleğimde daha çok doyum yaşamak adıma. Ama yok yani çocukların durumu, tayin durumları, okulların durumu her şey ortada..

Tebrik ederim öncelikle.
Ben de KPSS çalışmanızı tavsiye ederim.
Ancak yine de ilk yıl kaydınızı yaptırın.
Baktınız kolay yapabiliyorsunuz devam edersiniz.
Ancak sonunda ne olur muamma.
Özel okul veya etüt merkezlerinde az ders alarak çalışmayı düşünmez misiniz?
Bir tanidigim haftada dört günle beş bin civarı anlaştı.
Bu yerlerde fizikçi eksiği de var diye biliyorum.
Madem çalışmak istiyorsunuz atama olana kadar korelmezsiniz de.
Yok hocam özel sektör düşünmüyorum . Olursa atanırsam kamuda . Suan puanları düşük olduğu icin şansım var diye düşünüyorum ama nasipten öte yol yok

Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Daha önce KPSS ye hazırlanmış ve formasyonu olan biri olarak söylüyorum. Sizin yerinizde olsam formasyonu beklemeden çalışmaya başlar temel atardım. Gerçi çok yüksek puanla alım değilmiş sizin ama olsun işinizi garantiye alın.ayrıca eğer kendinize çok güveniyorsanız hukuku da okuyabilirsiniz ama kayıt olup dondurup kendinizi KPSS ye verseniz güzel olur . 3 çocukla üniversiteyi tekrar kazanmışsınız hem de güzel bölüm onu da bırakmayın tamamen emeklerinizi çöpe atmış olursunuz
Hocam peki siz ne yaptınız atandınız mı devam mı

Çevremde de burda da hukuk okumak isteyen insanlara her zaman verdiğim tavsiye: okumayın. Kendi büronu açacak çevren de yokmuş. Avukatlık şu anda lisans mezunu kölelik. Çok dürüst davranacağım. Okulu bitirene kadar 35 falan oluyorsun. O yaşta 3 çocuklu birini eğer tanıdık değilse kimse ne stajyer ne avukat olarak işe almaz. Şu anda her yıl 20 bine yakın mezun veriyor. Bunlar asgari ücretle haftada 50-60 saat çalışıyorlar. Bu yüzden bekar ve genç insanları tercih ediyorlar işe alırken. Kıdem kazandıkça maaşın da artmıyor. Kendi yerini açsan yine çok mezun var. Süper ötesi bir çevren olması lazım ki iş alabilesin. Hasbelkader iş bulsan da ailene vakit ayırma şansın sıfır. Sektörle ilgili daha çooook şey anlatırım da fazla uzatmak istemiyorum ama şu an hukuk okumak akıl işi değil onu söyleyim.
Yüzde yüz katiliyorum. Ben hukuk kazandigimda 9 devlet universitesi vardi sadece. Girmek cok zordu, avukat azdi. Yillar icinde cevre yaptim, deneyim kazandim, isim oturdu. Eger suanki hukuk camiasi gibi olsaydi okumazdim asla.

Zamanında Hukuk Fakültesi ne Eğitim Fakültesi ni tercih etmiş biri olarak ben hukuk derim. 6 bin lira uğruna kölelik yapıyoruz. Çevremde hukuk şöyle böyle diyen kim varsa bir eli yağda bir eli balda.
Fizik ataması oldukça zor bir bölüm, yanlış bilmiyorsam da atanınca 6 yıl çakılı kadro çalışılıyor. Üç çocukla bunu yapabilir misiniz onu bir düşünün derim.
Hepsinden de öte tebrik ederim, eminim en güzeline karar vereceksiniz.

Kazandıktan sonra yol çizmek için biraz geç. Normal şartlarda hukuk iyi tabiki fakat. Bitesiye 40a yakın olacaksınız ki o da hemen biterse. Formasyonla devam ederseniz de mülakatı kpss vs. Var dogu görevi var. 3 cocukla eşten ayrı nasıl olur sizin için bilemedim. Çalışm hayatına atılmak için geç kalmışsınız. Formasyon alıp ögretmenlikten devam ederseniz sizin için daha az zaman alabilir

Hocam peki siz ne yaptınız atandınız mı devam mı
Maalesef hiçbir şey yapmadım . Ama atamaya suç bulamıyorum çünkü ben çalışmadım bunu kabul ediyorum. İçimde hep var tekrar başlamak isteği ama bilemiyorum nasıl olur . İnancımı kaybetmedim aslında çalışılırsa yapılmayacak bir şey değil . Emek verip yapamasam üzülürdüm pes etmemek lazım ipin ucu bi kaçtı mı tutamıyoruz maalesf 😓

Zamanında Hukuk Fakültesi ne Eğitim Fakültesi ni tercih etmiş biri olarak ben hukuk derim. 6 bin lira uğruna kölelik yapıyoruz. Çevremde hukuk şöyle böyle diyen kim varsa bir eli yağda bir eli balda.
Fizik ataması oldukça zor bir bölüm, yanlış bilmiyorsam da atanınca 6 yıl çakılı kadro çalışılıyor. Üç çocukla bunu yapabilir misiniz onu bir düşünün derim.
Hepsinden de öte tebrik ederim, eminim en güzeline karar vereceksiniz.
Hukuk mezunları 3 bin liraya kölelik yapıyor. Kimin bir eli yağda bir eli balda acaba? Bilmediğiniz sektörler konusunda konuşuyorsunuz. Bilmem kaç yıl önce 5 tane hukuk fakültesi varken mezun olan insanla yeni mezunları kıyaslayamazsınız. Ben kendim avukatım çevremde de milyon tane avukat var. Hadi ben eş durumundan çok şükür kötü durumda değilim de arkadaşlarımın hepsi sürünüyor. İÜ hukuk mezunu, yüksek lisans yapmış çocuk yurtdışında kuryelik yapmak istiyor. Başka bir yakınım şu an stajyer avukat ve ayda 500 tl alıyor. Ben yaklaşık 2 sene çalıştığım yerde yıllık izin kullandırtmadılar. Aylarca tatil yapmaya benzemez. 3 çocuk annesi bir kadının hem çocuklarımı büyütür hem çalışırım diyebileceği bir iş hiç değil. Zaten 30 küsür yaşında tecrübesiz ve çocukları olan birini tanıdık yer olmadığı sürece kimse işe almaz

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar . Ben lisans mezunuyum ,evliyim ve oğlum ve ikizlerim var . Mezun olalı baya oluyor bir çılgınlık yapıp yks ye hazırlanıp hukuk kazAndım . Ancak hukuk oldu 5 yıl artı 1 yıl staj :KK43: e yaş 31 . Lisansım fen fakültesi olduğu İçin formasyon bekliyorum aldıktan sonra öğretmenlik için KPSS düşünüyorum . Aklım çok karışık … sizce hukuğu dondurup formasyon artı KPSS mi çalışayım ? Yoksa ikisini bir arada götürebilir miyim ki imkanı yok ? Ya da KPSS falan düşünmeyip hukuğu mu okumalıyım . İnanın atanıp paramı kazanmak istiyorum. Çıkmazdayım
Artık formasyon kalktı yüksek lisans moduna taşındı diye biliyorum ?????

Eşiniz öğretmen
Öğretmenlik alanınızın kpss alım mı ne kadar kaç puan istiyor onlarada bakın. Kpss ye çalışırken Genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri ve öğretmenlik alan sınavı var bunları da göz önüne alın. Bide atandığınız yerde belli bir süre kalmanız lazım sonra başka şehre tayin isteyebiliyorsunuz. Ben size durumu özetledim öğretmenlik için hukukla ilgili bilgim yok 😊
Değilse
Onun olduğu yere eş tayini de olamıyorsunuz değil mi ilk başta ?

100 binde hukuk almıyor aslında şart olarak yazılmış yani boş kontenjan kalmasına karşın 100 bin altı yazmasın diye . Tıp İçin 50 bin şartı getirildi . Evet hemen çalışıp para kazanmak istiyorum:KK43:
Yanlis anlamanizi istemem. Hukuk tip cidden cok dusurdu puanlari. O yuzden mezun cok. Hemen para kazanmak istiyorsunuz dogal olarak. O yuzden kpss+formasyon dedim ki si bu azimle cok daha yuksek kpss alirsiniz🙂🥰sonrasinda hukuga devam edersiniz. Hatta onlara calisirken, hukuktan uzaktan alabildiginiz basit dersleri alin gecin. Belki dondurmaniza gerek kalmaz.

X