Çeyrek meselesi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Çok kasmışsınız kendinizi. Neye gücünüz yetiyorsa o.
Bir de yanına bebek için bir şey alırsınız olur biter.

Iki dogum arasindaki ziyaret cok yakinken gram takin durum esitlensin diyenleri anlayamadim. Bundan 5 10 sene once ceyrek takmis olsaydi gram altinla esitlenirdi. Herkes durumu olcusunde taki takmali diye düşünüyorum. Ama yerinizde olsam hem dugunde hem bebek icin takilandan sonra altinda ezilirdim. Cunku pespese ziyarete gideceksiniz. Kar payini alip gram goturmek bana dogru gelmedi
Zaten konu sahibinin hem düğünün de hem bebeğine altın takılmamış. Konu sahibi arkadaşının düğünü olduğunda hali hazırda evliymiş ve yarım gram takmış. Çeyrek getiren arkadaşı konu sahibinin düğününde yokmuş yani.

İşte önce biz düğünde onlara taktik ya, onu çeyrek mi sandılar diye düşünüyorum . Öyle sanıp sanmadığını nasıl anlarım ki 🤦‍♀️
Ne alakası var düğün ayrı çocuk doğum hediyesi ayrı. Ayrıca takılan takı gözden kaçmaz heleki ltın yani kimin ne takıldığı illa bellidir. Bizde adet düğünde de çocuk hediyesinde de ne takıldıysa onu geri takmaktır. Madem durumunuz yoktu sonuçta onlardan gelen çeyreği kenara koyup geri takmak için kullanılabilir. Sonuçta o çeyrek sizin maddiyatınızı etkilemeyecek. (Sizden çıkmaması nedeniyle)

Hukukçu arkadaşlar iyi bilir.

Taktığının aynısı sana gelmezse mahkemeye verip taktığını geri alabiliyormuşsun. Tam bir komedi.
Hukukta sacmaliyor desene😐 sanki zorla silah zoruyla verdirtiyorlar😐😂 getirmeseymis.. ki ben olsam zaten en az getirdigini takardim.. ama bu daha cok bizim karakterimizle ilgili birseydir

Hukukçu arkadaşlar iyi bilir.

Taktığının aynısı sana gelmezse mahkemeye verip taktığını geri alabiliyormuşsun. Tam bir komedi.
Benim bir sürü kişiyi mahkemeye vermem gerek ozmn 😀 şehir dışına düğününe gidip çeyrek taktığım arkadaşımın zarfa 100 tl koymasımı dersin. Hem nişanında hem düğününde çeyrek taktığım can ciğer arkadaşımın hmmm o bana takarken çeyrek bu kadarmış şimdi gram bu kadar deyip gram takmasımı. Hiç dönüş olmayanları saymıyorum bile. Bana 2 sene önce 100 takmış olana bile 200 götürüm ben . İnsanların ufak hesaplar yapması değersiz hissettiriyor asıl konu bu. Birde ben karşılıksız takıyorum hediye ediyorum düşüncesinde biri takı merasımi de gerçekleştirmesin ozaman :)

Benim bir sürü kişiyi mahkemeye vermem gerek ozmn 😀 şehir dışına düğününe gidip çeyrek taktığım arkadaşımın zarfa 100 tl koymasımı dersin. Hem nişanında hem düğününde çeyrek taktığım can ciğer arkadaşımın hmmm o bana takarken çeyrek bu kadarmış şimdi gram bu kadar deyip gram takmasımı. Hiç dönüş olmayanları saymıyorum bile. Bana 2 sene önce 100 takmış olana bile 200 götürüm ben . İnsanların ufak hesaplar yapması değersiz hissettiriyor asıl konu bu. Birde ben karşılıksız takıyorum hediye ediyorum düşüncesinde biri takı merasımi de gerçekleştirmesin ozaman :)
O kadar doğru söylediniz ki arkadaşım dostum dediğiniz kişiler bile aynı karşılığı vermiyor yani insanlar neyse o sizde fazla değer vermeyeceksiniz ki üzülmeyesiniz

ben yaklaşık 2 sene evvel eşimle ortak arkadaşlarımızın çocuğu olduğunda eşimle kuyumcuda kendimize birşey bakarken bebek küpesi gördüm c şeklinde yeşil taşlı aklıma kendi çocukluğum geldi bebekken benimde vardı annem hep derdi tekini düşürdün diye içimden geldi arkadaşlarımızın çocuğuna aldım cebimde para da vardı o zamanlar gram 270 küsürdü küpe 216 tl tuttu ama ben içimden geldiği için almıştım beklentim olmadı asla 1 sene evvel o arkadaşım da benim bebeğime gram taktı şaşırmıştım o yüzden bu işler karşılıklı yapılıyormuş hatta kız takıyor küpeyi kulağında görmek beni mutlu ediyor çocukluğum aklıma geliyo :)

Evet. Biri daha yazmış ama çeyreği götürüceksem neden getirir ki insan. Ama mahcup olmak da istemem...

Yahu çeyreği geri gelecekse götürmesin mi hiç? Şimdi ben hamileyken eşimin kuzeni doğurdu. Gittik altınımızı taktık :p “yahu ben de doğuracağım bu altın geri dönecek, boşa takmayalım” demedik. O zaman hiç hediye alınamaz insanlara o mantıkla. Siz de düğünde neden yarım gram taktınız o zaman? Nasılsa onu geri getirecekler bir vesile ile bu mantıkla :p ama takmamak ayıp olur diye takılıyor.

Demek istediğim şöyle; onlar geldi ya, 2 3 haftaya kadar da biz gideceğiz zaten

Benim doğumum için gelen altınları isim isim ayırdım. Doğurur doğurmaz iade edeceğim ki bazıları doğurmak üzere :p yani zamanı farketmez. İlla bir şey takılaccak sonuçta.

Ay yok bee 😂 benim takıldığım nokta hani ne verilirse o alınır diyor ya herkes burda. Zaten öyle. Mesela bizim bebeklerine vaktinde çeyrek götürdüklerimiz çeyrek getirdi. Orda sorun yok. Bu sefer madem öyle ben onun hesabında değilim ama burda diyenler için söylüyorum; bizim düğünde taktığımız az da olsa ne oldu o zaman bu hesapta?

Ama sizin düğününüze getirmemelerinin nedeni o dönemde sizi tanımıyor olmaları. Eğer tanıyıp da sizin düğününüze bir şey getirmeseydi ayıp etmiş olurdu çok. Mesela siz düğününe gittiğimiz gramın yarısını taktınız. Sonra siz evlendiniz o en az gramın yarısını takmalıydı ama büyük ihtimalle daha fazlasını takardı arkadaşınız. Bonkör birine benziyor buradan. Ama tanımıyormuş işte :p şimdi size getirdiği çeyreği geri götürmeniz lazım. Mesela 3 yıl önce size çeyrek getirseydi belki siz durumum yok diye gram götürürdünüz ama zaten karnı burnunda kadın daha yeni altın getirmiş. Durumunuz 2 -3 haftada birden kötüleşse bile o altını bozdurmaya zamanınız olmazdı :p ki zaten altın almanız gerektiğini de biliyorsunuz. Çok ayıp olur.

Benim altığım gramın yarısı ne oldu diye sorarsanız da arkadaşınızın durumu iyiyse yemekli eğlenceli düğün yapmıştır. Bir gece dışarıda karı koca müzikli yemeğe çıksanız ondan çok daha fazlasını harcarsınız :p yani bir gece eğlencenin fiyatı olarak düşünürsünüz ki dediğim gibi şu anda bile 500 tl olan o altın kaç yıl önce alım gücüne göre çok daha düşük fiyatlıdır. Yani içiniz rahat etsin. Paranız onda kalmadı :p

E yuh ama. Garip bir zihniyet sizdeki. Merak ettim, bu kişi sizin düğününüzde me taktı size?

Konu sahibi önce evlenmiş ve o dönemde tanışmıyorlarmış. O yüzden takmamış. Konu sahibi düğünde gramın yarısını takmış. Şimdi ben çeyrek götürürsem ben o gramın yarısı boşa gidecek diye düşünüyor.

İlla tam hesap yapacaksanız arkadaşlar demiş. Çeyrekten yarım gramı çıkartın. O değerde bir künye alın. 1686 tl yerine 1121 tl lik hediye oluyor ama bence bu kadar hesap etmek mantıksız bu bonkör arkadaş için. Zaten arkadaşı çocuğun doğum günlerinde, 2.çocukta onu hayli hayli kapatacağa benziyor.

Konu sahibi önce evlenmiş ve o dönemde tanışmıyorlarmış. O yüzden takmamış. Konu sahibi düğünde gramın yarısını takmış. Şimdi ben çeyrek götürürsem ben o gramın yarısı boşa gidecek diye düşünüyor.

İlla tam hesap yapacaksanız arkadaşlar demiş. Çeyrekten yarım gramı çıkartın. O değerde bir künye alın. 1686 tl yerine 1121 tl lik hediye oluyor ama bence bu kadar hesap etmek mantıksız bu bonkör arkadaş için. Zaten arkadaşı çocuğun doğum günlerinde, 2.çocukta onu hayli hayli kapatacağa benziyor.
Evet ben de sonradan okudum. Ben olsam gram takardım

Ben olsam aklımda soru işareti kalıp içimde kalacağına sorardım ayıp bişey degil ben olsam düğünde başka arkadaşlarım varsa takacak kişiye degil onlara derdim ya ben çeyrek parası yolladım ama arkadaş ne taktı gördünüz mü yada direk ona sor canım sen düğünde iletmişmiydin en azından kendi arkadaşını da karşıdaki ni de tanırsın yakın değilsin diye takmamak da ayıp sen yakın görüp takmıştın ama aklıma türlü senaryo geliyor ama demiyim ben olsam sorardım hoş bişey degil kimse çöpten çeyrek çıkarmıyor
Yorumunuz için çok teşekkürler. Belki bu yaz yüzyüze görüştüğümüzde sorarım EFT yaptığım arkadaşa 🤦🏻‍♀️

Bizim burada düğünde veya bebeğe takilan borç sayılıyor , ne takildiysa aynen o getirilir , getirilmezse bir süre sonra zaten haber gönderip ben sana bunu takmıştım diye hatırlatılıyor.
Boyle bir geleneğin olduğunu 2 3 sene önce öğrendim. Çok utanç verici. Ailem bunun derdine düşüyor olsaydı utancımdan ölürdüm.

Valla benim arkadaşım bana çeyrek taktı 1 ay sonra o evlendi ben çeyrek taktım. Ben vereceksem kısa süre sonra niye taksın bakış açınızı hiç anlamadım. Tabiki ne takılsa veriyoruz. Gönül ister ard arda gelmesin ama denk geliyorsa da yapacak birşey yok. Hatta benim düğünüme tam altın takılmıştı o zaman 3 bindi şimdi 6 7 bin olmuş aynı geldiği gibi bu yıl o arkadaşa kendi taktığını vereceğim. Sizdeki sorun sadece peşpeşe denk gelmesi. Normalde araya zaman girer tek fark bu.

Burada debelenmenizden şunu anladım. Getirdigi çeyreği ya bozdurup harcadiniz ya da bizim ihtiyacımız var ama onun yok cegregi nasil unutturup daha asagi bir şey götürürüm diye vicdaninizi rahatlatiyorsunuz. O sizin dugununuze gelmedigi halde siz gittiyseniz ve zaten yarim gram taktiysaniz. En azından simdi getirdikleri takiya denk gelecek sekilde yarim graminizi cegrege tamamlar cinsten bir hediye götürülmeli. Mesela gram altin ve yanında küçük bir kiyafet mesela bebek ayakkabisi falan olabilir. Boylece karşılıklı odesmis olursunuz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X