Çene kemiğim...

cokayipettiniz

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
29 Kasım 2006
217
11
118
İzmir
Temporomandibular Eklem Bozukluğu (Temporomandibular Joint Disorder) Nedir??
Çenemizdeki eklem kası; lif, disk ve kemiklerden oluşan karmaşık yapının gerektiği şekilde çalışmaması sebebiyle olan herhangi bir problem çene eklemi rahatsızlığı olarak adlandırılır.
Çene eklemi rahatsızlığı Nedir?
TMD, veya tam söylenişi ile Temporomandibular Eklem Bozukluğu (Temporomandibular Joint Disorder), alt ve üst çeneyi birleştiren bağın düzgün şekilde çalışmamasıdır. Bu bağ, vücuttaki en karmaşık yapılı eklemlerden biri olup alt çenenin öne, arkaya ve yana hareket etmesini sağlamakla görevlidir. Bu kas; lif, disk ve kemiklerden oluşan karmaşık yapının gerektiği şekilde çalışmaması sebebiyle olan herhangi bir problem çene eklemi rahatsızlığı olarak adlandırılır. Sıklıkla çene eklemi rahatsızlığı meydana geldiğinde, bir an için çene yerinden fırlayacakmış veya birbirine çarpacakmış ya da kilitlenecekmiş gibi bir his oluşur. Bu düzen bozukluğunun kesin sebebinin ne olduğunu belirlemek ekseriyetle mümkün değildir.
Çene Eklemi Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir ?
Çene eklemi bozukluklarının birçok işaret ve belirtileri vardır. Ekseriyetle bir insandaki rahatsızlığın çene eklemi bozukluğu olup olmadığını bilmek zordur çünkü buna ilişkin belirtilenden biri ya da hepsi başka problemlerde de görülebilir. Diş hekiminiz klinik incelemelerde bulunarak ve gerekli filmleri çekmek suretiyle, bir tıbbi ve diş özgeçmişinizi de tam belirleyerek, en uygun tanıyı koyar.
En çok görülen çene eklemi bozukluğu belirtilerinden bazıları şunlardır:
Kulakların önünden başlayan ve kafanın gerikalanı ile boyna ve omuzlara yayılan başağrısı
Yüzde yorgunluk hissi,
Özellikle bir şeyi çiğnediğinizde, konuştuğunuzda ya da ağzınızı geniş açtığınızda kulağın ön bölgesinde meydana gelen ağrı ve kaslarda gevşeklik,
Ağzı açıp kapadığınızda rastgele oluşan, sanki çene takılıp kalmış hissi,
Ağzı çok geniş açamama,
Çenelerin kilitlenmesi, takılıp kalması veya çıkması,
Ağzı açmayı zorlaştıran yüz kasları spazmı veya dişlerinin normal oturmuyormuş gibi olmasından oluşan ani, rahatsız edici kapanış hissi,
Ağzı açıp kapadığınızda dişlerde çarpma, takırdama veya çatırdama sesleri veya çenede sürtme hissi,
Esneme, ağzı genişçe açma veya sakız çiğneme nedeniyle meydana gelen ağrı
Yüzün bir tarafında şişme
Bazı kişilerde de ayrıca kulak ağrısı, diş ağrısı, baş ağrısı (genelde migren gibidir), kulaklarda çınlama, göz çevresinde ağrı ve basınç ,baş dönmesi ve duyma problemleri de görülmektedir.
Çene Eklemi Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Çene eklemi rahatsızlığı için tek bir kati tedavi yöntemi olmamasına karşın, belirtileri önemli ölçüde azaltacak birçok değişik tedavi yöntemi bulunmaktadır. Diş hekiminiz aşağıdakilerin bir ya da birkaçını size tavsiye edebilir:
Hafif ısı uygulayarak veya kas gevşetici, aspirin veya benzeri tarzda ağrı azaltıcı ya da ağrı kesici ilaçlar almak suretiyle kas spazmlarını ve ağrıyı bertaraf etmek,
Kişiye özel olarak yapılarak dişlerin üzerine takılan ve böylelikle onların karşı çenedeki dişlere takılmasına engel olmak suretiyle çene sıkma ve gıcırdatmanın zararlı etkilerini azaltıcı, ısırma plağı olarak da adlandırılan bir koruyucu plak (okluzal splint) takmak,
Çenedeki kas basıncının kontrol etmeye yarayan rahatlama tekniklerini öğrenmek,
Diş hekiminiz size stresi azaltmak üzere eğitim ya da danışmanlık almanızı önerebilir,
Çene eklemleriniz etkilenir ve diğer tedavi yöntemleri başarısız olursa, o zaman çene eklemi ameliyatı önerilebilir.
ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIĞINA İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER
Temporomandibular Eklem Bozuklukları (Temporomandibular Joint Disorders) (TMD) Nelerdir?
Temporomandibular eklem bozukluklar (TMD), bugün dişhekimliğindeki en tartışmalı konulardan biridir. Çünkü diş hekimleri ve doktorlar buna neyin sebep olduğunu ve nasıl engellenebileceğini halen tam olarak çözebilmiş değillerdir. Bu belirsizlik ayrıca çene eklemi rahatsızlığının en iyi ne şekilde nasıl tedavi edileceği konusunda fikir birliği olmamasından da kaynaklanmaktadır.
Bu konuda bir karmaşa mevcutsa da, çene eklemi rahatsızlığı genel bir hastalıktır. 10 milyondan fazla Amerikalı'nın hayatında bir ya da birden fazla kez çene eklemi rahatsızlığı belirtilerine sahip olduğu saptanmıştır. Bu insanların çoğunluğunu 20 ile 40 yaş arasındaki kadınlar oluşturmaktadır.
Araştırmalar insanların %20 ile 30unun TMD belirtilerinden şikayet ettiklerini ortaya koymaktadır. Bu konuda bazı anlaşmazlıklar olsa da TMD kadınlarda erkeklere nazaran daha çok görülmektedir. Bunun sebebi ise net değildir; ancak bir teoriye göre bunun sebebi kadınlarda bilye ile oyuk arasındaki diski düzgün pozisyonda tutan kolojenin yapısal olarak daha farklı olmasıdır; ki bu da birçok kadında TMD'nin oluşmasına sebep olabilecek, yerinden çıkmış disklerin görülmesinin nedeni olabilir. Bununla birlikte, bazı çalışmalar, östrojen gibi hormonların kadınların acıyı hissetme şekillerini etkileyebileceğini göstermiştir.
Çene eklemi rahatsızlığından şikayet eden birçok kişi için iyi haber ise, belirtilerin, onların ciddi ve uzun süreli bir problemi olduğu anlamına gelmemesidir. Nitekim, tedavi olsa da olmasa da bir kısım insan daha iyi duruma gelmektedir. Fakat maalesef ki, bazı kişiler ise yıllarca süren ağrı ve rahatsızlıktan şikayet etmektedirler.
Çene Eklemi ve Çene Eklemi Rahatsızlığı
Çene eklemi rahatsızlığı tek bir, spesifik problem değildir. Daha çok, temporomandibular eklem veya TMJ olarak da adlandırılan çene eklemini veya çiğnemeyi ve çenenin hareket etmesini kontrol eden kasları etkileyen bir grup etkenin oluşturduğu rahatsızlığa verilen addır.
Eğer parmaklarınızı kulaklarınızın önüne koyar ve ağzınızı açarsanız, hissettiğiniz hareket sizin çene ekleminizdir. O, kondil olarak adlandırılan, küçük bir bilye ve oyuk (yuva) birleşimidir. Glenoid fossa olarak adlandırılan oyuk ve küçük lifli disk, bilye ile oyuk arasında şok emici vazifesi görür.
Çene eklemi, bir bilye ve onun yerleştiği oyuk gibidir. Ağzınızı açtığınızda, bu bilye veya kemik çıkıntısı (kondil) eklemdeki oyuğundan/yerinden çıkar; ağzınız kapattığınızda ise, sözkonusu bilye kolaylıkla geriye, yerine girer. Yumuşak bir tampon veya disk, bu bilye ile oyuk arasında, onların birbirlerine sürtmelerini engellemek ve çiğneme gibi hareketler neticesi meydana gelen şokları sindirmek üzere, bulunmaktadır. Bunların hepsini bir arada tutan ise, kafatasından alt çeneye kadar olan kaslardır. Genellikle çene eklemi rahatsızlığından etkilenen kaslar çeneyi kapatmaya yarayanlardır.
Çene eklemi, ağzımızı açıp kapatmamızı ve çenelerimizi yanlara, öne ve arkaya hareket ettirmemizi sağlar. Netice itibarı ile konuşabilir, esneyebilir, çiğneyebilir ve yutabiliriz. Çenenizdeki iki eklemi de parmaklarınızı yüzünüzün iki yanına, kulaklarınızın önüne koyarak hissedebilirsiniz. Şimdi ağzınızı açıp kapatın. Bilyenin oyuğun içine ve dışına doğru hareket ettiğini hissedeceksiniz.
Bugün, çene eklemi rahatsızlıklarını üç kategoriye ayırmaktayız:
Çenedeki ve boyundaki kasları etkileyen problemler
Yüzdeki kemikleri etkileyen problemler
Yüzün kemiklerini ve kıkırdakları etkileyen problemler
Bazı kişilerde ise birden fazla kategoriye giren çene eklemi rahatsızlığı bulunmaktadır.
Belirtiler
Çene eklemi rahatsızlığı birçok değişik tipte belirtiye sebep olabilir. Nitekim, sıklıkla çene eklemi rahatsızlığına ilişkin bu belirtiler başka hastalıkların belirtilerine de çok benzerdir. Bu durum, doktorların tanı koymakta zorlanmasının en temel sebeplerindendir.
Cene eklemi rahatsızlığının en genel belirtisi ise çene eklemlerinde ve çiğneme kaslarındaki ağrı ve rahatsızlıktır. Diğer belirtiler ise;
Muhtemel Sebepler
Çene eklemi rahatsızlığının sebepleri tam olarak anlaşılamamıştır ancak sebep olarak:
Çene, ağız veya TMJ'de araba kazası, kavga veya düşme neticesi meydana gelen yaralanma, (Çok büyük bir sandöviçi ısırıyormuş gibi, ağzı çok geniş şekilde açmak da çene ekleminin zarar görmesine sebep olabilir.)
Çene eklemine çok fazla basınç uygulanmasına sebep olacak şekilde dişi bastırmak veya sıkmak,
Çene eklemindeki bilye ve oyuk arasındaki yumuşak tamponun veya diskin yerinden çıkması,
Yaralanamdan kaynaklanan kemik artriti veya römatizmal artrit gibi artritler,
Kişinin yüz ve çene kaslarını sıkıştırmasına veya dişlerini sıkmasına/gıcırdatmasına (bruksizm)sebep olan stres,
Kas spazmlarını tetikleyen stres ya da direnç,
Dişin hizalanmasındaki zayıflık (düzen bozukluğu) (malocclusion),
Temporomandibular eklem artriti,
Temporomandibular eklem tümörleri gösterilebilir.
Romatizmal artrit ve kemik artriti gibi bazı genel tıbbi problemler de temporomandibular eklemi etkileyebilir.

YILLARDAN beridir bu rahatsızlıkla boğuşan birisi olarak bu konu hakkında bilgi vermek istedim aranızda benim gibi bu rahatsızlıktan muzdarip bir arkadaşımız varmı?umarım yoktur ama arkadaşlar dikkatle okumanızı tavsiye ederim zira teşhisi çok zor konulan ve eğer geç kalınırsada önlemi alınamayan bir rahatsızlıktır hayatınızı felç edebilecek duruma getirir:1no2:
 
biliyorum çok uzun bir yazıydı ama bir okadar da önemi büyük bir yazıydı arkadaşlar hoş hiç cevap gelmemiş ama :çok üzgünüm: demekki böyle bir rahatsızlığı olan yok olmasında zaten:çok üzgünüm: diş gıcırdatmalarının bile ileride bu rahatsızlığa yol açabileceğini biliyormusunuzz neyse ben kendi adıma bilgi vermek istedim sağlıklı günler diliyorum herkese:1yes2:
 
benim çene kemiğimde bir sorun var ağzımı açtığım zaman iki taraftan da 'tık' diye bir ses geliyo, örneğin sakız çiğneyemiyorum, çok sert şeyler yerken çok ağrıyor, esnerken bu sesi yanımdaki bile duyuyor. diş gıcırdatmasıyla ilgili olabileceğini duymuştum bende çok gıcırdatıyomuşum (eşim söylüyo) acaba ne olabilir? başına gelen var mı?
 
arkadaşım aynı sorunlar bende de var.çok kötü bir durum yemek bile yerken zorlanıyorum ve ben ihmal ettm.doktora gittm ve sağ tarafımın çıkmış olabileceğini sölediler.röntgen çektirdim şimdi özel bir doktora gidicem snde vakit kaybetmeden doktora git.bu sorun için plastik cerrahiye gidiceksin cnm.
 
daha önce bendede olmustu düşmeden dolayı ağzımı acamıyordum düşününü artık röntgen falan cektırdim çene uzmanına gitmem gerektiğiniz söylediler hiçbiyere gitmedim tabii 1 sene içinde geçti kardeşimdede var ayrıca seninki gibi tık tık ses geliyor yerken esnerken falan
 
kızalar bende bugün açırı kulak ağrısı ve ağzımı fazla açamama çenemdeki ağrı sebebiyle kulak burun boğaz doktoruna gittim.. kulağımda egzama olduğunu söyledi ilaç verdi
çenemi sorunca eliyle muayene etti çenemdeki rahatsızlık kulağına vurmuş
o yüzden kulağım ağrıyormuş
ist okmeydanı ağız ve diş hastalıkları hastanesinin çok ii olduğunu duymuştum zaten doktorda orayı tavsiye etti ama malesef oradada randevu almak işkence resmen
istanbulda tavsiye edebişleceğiniz doktor yada hastane varmı???
 

hemen dr gitmelisin bende de aynı sorun vardı çene çıkığıymış fizik tedavi fln gördüm yerleşti eğer geciktirirsen çene kemiğinin yöndeğiştirdiği yerdeki kaslara zarar veriyor umarım seninki çıkık değildir canım geçmiş olsuna.s.
 
Yarın ortodonksiye muayne olmaya gidicem bakıcakmış bakalım ona göre çene cerrahına yönlendiricek beni off allahım inşallahh çıkık falan değildir .
 
sancılanıyordu hatta o kadar çok ağrıyorduki sabahlara kadar ağladığımı biliyorum diş köklerim,kulaklarım bile ağrıyodu ağzımı tam açamıyordum bazen ağzımı açtığımda kilitleniyordu bende bunlar vardı ama sende bu kadar değil sanırım umarım çene çıkıığı değilde daha ufak ilaç tedavisiyle geçecek bişeydir
 
Bugün ortodonski dr gittim ve muayne oldum.Dişlerde sorun olmadıgı söyledii..Ağrım olup olmadıgını sordu?Agrım yok dedım .....sadece agız acıp kapamada ve yemek yerken ses var dedım....2 yıldır var deyıncee .keşke hemen tedavı olasydınız dedıı gec kalmamısımdır ınsallahh :'( Benım uzmanlık alanım olmadıgı ıcın sizi çen cerrahına yönlendırıyorum dedi....Ya çene flimi yada temografı çekerler dedii.İlk önce gece plağııı daha sonra ilaç tedavilerii ve daha sonraki aşamada da çene eklemi yıkamasıı dediği ann çok kötü oldummm.Önümüzde hafta randevu alıp dr gidicezzz.Rabbimm sen büyüksünn rabbım sen yardım ett ınsallahh sorun yokturrrr senağlamasenağlamakızlarr eger bu sorun sızde de var ıse sakın vakıt kaybetmeden bır cene cerahına gıdın.ilride daha kötü sonuclar dogurabılırrr.
 
öncelikle gecmis olsun canim. ayni sorunu bende yasadim,bir arkadasim discinin yaninda calisiyordu ona anlatirken gercek ortaya cikti. dislerimi cok sikmamdan yada gicirdatmamdan ileri geliyormus.birgün hapsurunca cenemin bir tarafa dogru kaydigini hissettim.esnemede,hapsurmada,yeme ,icme gibi zorluklar cektim. aslinda doktora gitmem gerekti bir kalip veriyormus gece yatarken dislerine takiyormussun ama ben doktora gitmedim.kendime dikkat ettim dislerimi sikmadim,cok sükür artik öyle bir problemim yok.
 
kızlar bende perşembe günü doktora gittim doktor çene eklemi problemi olduğunu söyledi ve ısırma plağı için ölçü aldı
ama şu an hiç ağrım yok nerdeyse sadene azcık çıtlamalarım var yarın ısırmaplağını almaya gidicem doktora danışıcmm bakalım ne dicek
 

:1no2:Canım geçmiş olsunn inşallah şifa olsun gece plağın :Saruboceq:
Bende bu hafta cerraha gdicem bakalım ne dicek
Canım sen çene cerrahınamı gittin ?Peki çene flimi çekmedenmı eklemde sorun oldugunu anladıı?
Sadece tedavi içiin plakmı verdii?İlaç fizik tedavisinden mi bahsettimi gecmezse egerr
senağlama
 

canım aslında o benimde kafama çok takıldı film falan çekmedi ellriyle bastırdı bi yerlere acıdı bunu söyledi
ben daha çok nette araştırdım belirtiler onu gösteriyodu cnm bide bende çene ağrısı olduğundan beri hiç dinmeyen bi kulak çınlaması varr..

bide bu plağı almamın sebebi farkında olmadan dişlerimi sıkmam.. hiç farkında olmadan sıkıyorum dişlerimi bi bakıom yine dişlerimi sıkıom zaten çenemim çıtlamasının en büyük sebebide bu
yarın gideyim doktora ben yine sonuçları yazarım cnm
 
merhaba kızlar aynı sorun bendede var esnerken ,birşey yerken kütürdüyor oğlumu çene cerrahisine kötürdüğümde sorunumdan bahsettim acilen tedavi olmam gerektiğini söyledi ama tain dolayısıyla çene cerrahisi bulunmayan bir ile taşındım böylelikle kaldı sorunum halen devam ediyor:çok üzgünüm::çok üzgünüm::çok üzgünüm:
 

Canım çok gecmıs olsunn benımde senın anlattıkların gibi kütürdemeler .hele 2 gündürr dahada sesli bir hal almaya başladı korkuyorum bızımde bulundugumuz il de çene cerrahı yOK.Eşim müsaıt oldugu bır zamanda gidicezz trabzona..sabırsızlıkla gıtmeyı beklıyorumm.çünkü burdakı dr da bana ailen tedavi dedi
 
arkadaşlar benim ağrı gibi rahatsız edici bi durmum yok öyle hapşururken falanda kütleme yok sadece yemek yerken kütlediğini duyuyorum bazen bir kez falan sesli oluyo yanımdan duyuyorlar annem falan bazense kendim duyabileceğim kadar kütlemeler oluyo sadece yemek yerken onun dışında hiçbizaman olmuyo pek önemsemiyordum bu yazılanları okuyunca korktum birden ya ilerler mi sizce yani ilerde bana sorun yaratırmı?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…