Cekingenlik-sosyal fobi

Annemle gidiyordum psikologa lisede gittigim dönemler biliyor yani cekingen oldugumu ama artik kac senedir o da sıkılmıştır benle ugrasmaktan su an bir de rahatsız ondan ona anlatamam daha fazla üzülmesin diye üni de iki sene kaldim sunum sacmaligi yüzünden.Aynen cidden hani kisilik özelligi degil bu bildigin bir sorun.Ben böyle birine anlatmak istiyorum beni dinlesin anlasin cidden icimde yasamaktan sıkıldım herseyi ama bizi de bizle ayni seyi yasayan insanlardan baska da kimse anlamiyor ne yazik ki.Senin ailen ne diyor bu konuda ?Hani okumuyorsan calis gibi söylemleri var mi veya okumak icin diretme gibi.ben okulu bırakıcam desem neler neler derler o yüzden diyemedim iki senedir ama kaldim eninde sonunda söylicem cok mutsuzum.

Adem güneşin bir kitabını okudum bununla ilgili belki faydası olur bunun aileden kaynaklı olduğunu yazmıştı İnş atlatırsınız

Ben de öyle gittigim ilkogretim cok sorunluydu keza lisedede artik psikolojim iyice yıkıldıgından cok pasiftim ve gene cogu seye kendi istedigim gibi davranamadim kendimi beceriksiz yeteneksiz sevilmicek biri gibi dusundup hep cirkin oldugumuda düşünürdüm hala cok degismese de şuna inaniyorum.Bakımlı olduktan sonra hic bir kadin cirkin degildir.Bu senin bakis acin sana cirkinsin diye kötü davranmadilar sadece insanlar pasifiz diye üstümüze geliyorlar ugrasmak eglenceli geliyor.Ne insanlar var cidden hani dalga gecilicek birseyleri dahi olsa insanlar onlara bisey söyleyemiyo komik bile görünseler hatta cünkü kendilerini ifade edebiliyorlar koruyabiliyorlar özgüvenliler.Bizim kendimize bakis acimiz yüzünden insanlara izin veriyoruz aslinda.O yüzden kendin icin öyle düşünme asla.Begenmedigin biryerin varsa ona yogunlas hani kiloluysan kilo ver.Yüzünde begenmedigin biryerin varsa ona göre makyaj yap dişlerini begenmiyorsan tel tak giyimine dikkat et.Dış görünüş degişir.Önemli olan düşüncelerimizin değişmesi.En zoruda bu.

çevremdekilerle de yeni tanıdığım kimseyle çekingenlik ve korku var
Neden cekiniyorsun peki? Once nedenlerini bulmaya calis. Ve mumkunse bir terapiste git. Bir uzmandan yardim alman en dogrusu olur. Benim icin mumkun degil bu simdilik, ekonomik ozgurlugum yok. Ama sen calisiyormussun, belki uygun fiyatli bir terapist bulabilirsin.

Adem güneşin bir kitabını okudum bununla ilgili belki faydası olur bunun aileden kaynaklı olduğunu yazmıştı İnş atlatırsınız
Ben de bu konuyla alakali kitaplar okudum fakat pek bir sey degistirmedi. Aileden kaynaklanabilir tabi, cevreden ve genetik kaynakli olabiliyor. Neden kaynaklandigi konusunda ortak bir karar yok diye biliyorum ben. Gene de iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim.

maaşımı aileme veriyorum aslında nedenlerini biliyorum ama yenemiyorum korkumu bu yazıyı görünce anladım

Evet, kesinlikle kisilik ozelligi degil. Cunku kisilik ozelligi olsaydi bizim bundan rahatsizlik duymamamiz gerekirdi fakat bu bizim hayat kalitemizi asagiya cekiyor. Fitrat falan diye zirvaliyorlar, sinir oluyorum. Ailem durumumdan pek sikayetci degil dogrusu, sen de biliyorsundur bu toplumda aslinda ideal kabul ediliyoruz. Hani kiz dedigin x olacak falan. Calismam icin, okumam icin bir baski yok. Ama bu nereye kadar boyle gider? Sonucta hayatim boyunca ailemle yasayamam. Onlar da olumsuz degil. Ve evde bos bos durmak da hic guzel degil. Bir sure sonra cok bunaliyorsun.
Ve cok dogru, yasamayan bilemez. Ben bu yuzden kendimi anlatmiyorum hic. Bosu bosuna cabalamis oluyorsun cunku. Bunu maalesef kendimiz cozmek durumundayiz, kendimizden baska kimsemiz yok. Para da biriktirmissin, bence bir an once bir uzmandan yardim almaya bak. Cunku ayni benim gibi 2 senen gitmis. Gercekten seni cok iyi anliyorum, benim de icim aciyor cunku senelerimi nasil mahvettigimi dusununce.

Cok dogru, ve ozellikle cocuklar daha da acimasiz oluyorlar. Yuzumdeki hicbir yerimi begenmiyorum dogrusu. En cok rahatsiz oldugum yer burnum. Ama estetik yaptiracak param da yok. Bu arada cidden bu sorunlari yasayanlar olarak cok benziyoruz, ben de sevilecek hicbir yanim olmadigini dusunuyorum. Giyim konusunda da, giydigim hicbir sey yakismiyor ki. Once kilo vermem lazim. Korkunc gorunuyorum,boyum da kisa cunku. Ama makyaj falan yapamam ailemin yapisindan dolayi.

maaşımı aileme veriyorum aslında nedenlerini biliyorum ama yenemiyorum korkumu bu yazıyı görünce anladım
Maasindan biraz bile olsa harcama imkani vermezler mi? Tek basina yenmen mumkun ama cok zor cunku. Hangi yazi bu arada?

Aynen bana neler neler demisti bir cocuk ilkögretimdeyken hatirladikca aglayasim geliyor.İnsan mutsuzken kendi kendine kalinca cidden bakımsızlıktan dolayi kendini öyle görüyo.Kendini bir mutlu hissetsen özgüvenin gelse emin ol kendini öyle görmiceksin.Burnunun karakteristik bi yapisi olabilir kimsenin burnu veya baska bir yeri mükemmel degil.Kilo vermeye karar verirsen inanirsan verirsin ve giyindiklerin yakisir.Boy icin de hani topuklu ayakkabi giyinemezsen bile alti dolgulu spor ayakkabilar var onu giyebilirsin.Makyaj için cok agir bisey yapmazsin mesela kapatici kullabilirsin rimel kullabilirsin sadece veya az biraz allik bunlar dısaridan bile kolay anlasilmaz ama fark yaratir insanin yüzünde.Saclarina bakim yapabilirsin.Yüzünün ifadesi degisir o zaman.bizim birde böyle sürekli kendimizle ugrasmamizin nedeni cok böyle kendimizle kalmamiz sosyallesmemiz yapacak biseyimiz yok cunku biraz cesaretimiz gelse insanlarin icine girebilsek bunlar olmayacak aslinda

Aynen öyle benim icinde hani cok efendi cok kibar falan deniliyor hani güzel bisey bu ama iste sonra biraz uzun durunca aslinda utangacliktan oldugu anlasiliyo benim ailem okuma konusunda beni pek takmazlar yani birakmami istemezler kesin böyle oturmam cok gözlerine batiyo hep arkadaslarin hep calisiyo sen oturuyosun diyorlar bir bilseler okulda ders bile gecemiyorum ne derler acaba ama artik bu toplumda bile ideal degiliz herkes calisiyor bagimsiz olabiliyor biz bagimsiz degiliz bagimliyiz hep birilerine cok kötü bisey bu.Arkadaslarimin hayatinda bu kadar senede neler degisti ben hala ayniyim kendimi yasimdan daha küçük hissediyorum cunku seneler bana biseu katmiyor her günüm ayni.

Evet erkekler cok pis oluyorlar ozellikle. Benim de oyle anilarim var cunku. Kilo verirsem eger boyumu takmam herhalde diye dusunuyorum. Makyaj konusunda fark edilecegini dusunuyorum, o yuzden cesaret edebilir miyim bilemem. Saclarim konusunda, kivircik olduklari icin hic begenmiyorum ve gecmiste dalga da gecilmisti. Bu yuzden cok etki birakti uzerimde. Yani aslinda dusundugum zaman boyle olmam gecmisteki olaylar yuzunden. Surekli aklima geliyorlar ve surekli dalga gecilirdi benimle. Simdi de cok korkuyorum gene olacak diye. Ve tabi ki kimse mukemmel degil ama bana sanki sadece ben cirkinim gibi geliyor. Diger kizlarin heo bir havasi var cok guzel olmasalar bile. Benden daha kilolu olsalar bile giydikleri yakisiyor, hatta sevgilileri falan oluyor. Yanlis anlama, ben onlara imreniyorum. Cunku bir insanin kendini sevmesi kadar guzel bir sey yok. Keske ben de basarabilsem.

Ben toplumda cok bir sey degistigini sanmiyorum. Tabi nerde yasadigina da bagli bu. Ama hanim hanimcik diye tabir edilen kiz tipi hala ideal kabul ediliyor benim gordugum. Yani aslinda biraz degisti bu; hem okumus, meslegini eline almis olsun hem de okumamis gibi olsun istiyorlar. Karisik biraz.
Ama gene de istersek yapabiliriz. Ben kendimi ciddi anlamda zorlayacagim, yoksa 40 yasimda da evde bos bos oturuyor olacagim. Sen ne okuyorsun? Acaba yaz okulunda falan gecemez misin derslerin bir bolumunu?

pek mümkün değil malesef yani bu konu
Ne diyececegimi bilemiyorum, her insan farklidir belki sen kendi basina da yenebilirsin ama onun icin de ciddi bir caba lazim. Bu arada fobinin ne boyutta oldugunu bilmiyorum, uzman da degilim ben zaten. Benim de ekonomik ozgurlugum yok, yani calismiyorum da. Ailem de boyle seylere pek hos bakmiyor, sacmalik olarak goruyorlar. Senin ailenin bakis acisi nasil? Eger seni anlayabiliyorlarsa daha kolay olur. Ya da anlayacak birileri varsa.

Aynen benim de hep basima gelenler yüzünden böyleyim.cok etkiledi beni.Tabi ki sen bilirsin gene ama bu söylediklerim cok fark edilecek seyler degil yani yüzünde fark yaratir ama öyle makyajli gözükmezsin sadece bir rimelle bence.Benim de saclarim dümdüz hic dalga yok pirasa gibi ben de kıvırcık olsun isterdim hacimli saclarin var o seninle dalga gecenler sirf sen pasifsin sesin cikmiyor diye seninle ugrastilar öyle düşün.Saclarina bakim yagi sürebilirsin daha bakimli daha güzel görünürler.Ben de senin gibi düşünüyorum bakiyorum hani benim kendimde taktigim seyleri umursamadan giyinmisler sevgilileri var o zaman diyorum neden böyle diye.Ben de cok imreniyorum.Biz kendimizde sürekli kusur bulurken onlar kendimiz gibiyiz barışıgız diyorlar ne kadar güzel bir sey aslinda.Özgüven yürüyüşü bile etkiliyor bakışı duruşu bizde eksik olan bu esas.Bunu degistirebilsek mutlu olabilsek keske.

keşke olsalar bir bilseler böyle yaşamak nasıl bir duygu o zaman bizlerin neler yaşadığını bilip bize ellerinden geleni yaparlardı eminim ama sende savaş bunu yapabilirsin

Ya evet ama dışardan öyle dursakta biraz zaman gecirince silik bir tip karakter olarak görüyorlar.Yani utangac olmak toplumda cokta iyi görülen bisey degil düşün insanlar birbirlerinin üstüne bu kadar giderken biz en küçük birseyde hakkımızı arayamazsak aa hanım hanımcık üstüne gitmeyelim mi derler yoksa bunun sesi cikmiyo daha mi üstüne gidelim derler genelde tam tersi bunun.O senin söyledigin kesim geri kafali bir kesim ve onların ekmegine yag sürmemek icin kendimizi gelistirmemiz gerekiyor normal birsey degil bu.Hayata bir kez geliyoruz böyle yasayamayız.Öğretmenlik okuyorum hic bi dersi veremedim iki senedir cok kötü depresyondayim kendimi aşırı derecede işe yaramaz hissediyorum cok kötüyüm bedenime vurdu hep stres artik

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…