Bir yerde okumuştum kişi kendini neye inandırırsa o olurmuş. Çok güldüm, kesin ağlayacağım gibi cümleler kurduğumuzda başımıza geldiğinde şaşırırız. Hatta aniden içimden anlık olumsuz bir şey geçer, hemen unuturum bir bakmışsın çok kısa bir sürede başıma gelmiş ben şok..
O an onu çok güçlü hissettiğimi zannediyorum.
Nocebo etkisi, hastanın, ilacın kendisine yan etkiler getireceğine inanması nedeniyle, farmakolojik olarak etkisiz bir ilaç verilse bile hastada hastanın beklediği bazı yan etkilerin görülmesi durumudur.
Plasebo etkisi, farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma halidir. Aslında plasebonun fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir gücü yoktur.
Peygamber efendimiz 'başımıza bela gelmesin' diye dua eden sahabeyi uyardığını ve iyiyi söyle, başımıza hayırlar gelsin diye dua et dediğini okumuştum bir kaynakta.
Niyeyse (siz de öyle misiniz) bilmiyorum? olumsuz bir şeyi daha kolay çekmemizin sebebi başımıza gelmesinden korktuğumuzdan o duyguyu yoğun olarak hissetmemiz gibi düşünüyorum. İstediğimiz bir şeyin olacağına canı gönülden inanarak, dua ederken de o yoğun duyguyu hissetmemiz gerek.
Yalnız kaygıdan, endişeden nasıl uzak duracağız?