arkadaşlar hiçbir eğitimcinin çocukların popolarını yıkama zorunluluğu yok.. elbette ki 5-6-7 yaşındaki çocuklar kendilerini iyi temizleyemezler ama belirli bir süre geçince alışıyorlar.. siz peçete ile temizliği öğretin, eve gelince de vücudunu yıkayın her gün.. ama öyle örnekler verilmiş ki şaşırdım.. tabi ki ani kusma, altına kaçırma durumunda öğretmenler yardımcı oluyorlar ve bunu severek yapıyorlar ben kendi öğetmenimizden biliyorum.. ilk yıl minnak bezelyem altına kaçırdı, öğretmenimiz sınıf farketmesin diye dolabındaki yedek kıyafetle hemen değiştirmiş üstünü, bana da not gönderdi.. zaten mesleğini, öğrencilerini seven biri için bu tip olağandışı durumlarda yardımcı olmak sıkıntı olmuyor.. ama poposunu da yıkamasın öğretmen yahu..
Aklı selim güzel bir yorum...
Olağandışı durumlarda öğretmen elbetteki yardımcı oluyor hem çocuk o anda mağdur olmasın,hem psikolojisi etkilenmesin diye.
Öyle bir aksettiriliyor ki yorumlarda; ögretmenler cadı,çocuk öyle kendi halinde kendi başının çaresine bakıyor,çocuk altı pis,pacalarindan çiş ve kaka akıyor o şekilde sınıfta oturuyor öğretmen de ego yapıp çocuğa üvey evlat muamelesi yapıyor gibi bir izlenim yaratmış bazıları.Gülüyorum gerçekten.Anlatılmak isteneni anlamamalarina cidden gülüyorum bu kadar mı zor anlamak.
Sınıfımda altına çişini yapan da oldu,burnu akan da terleyen de..
Çocuk altına yaptığı zaman diğer çocuklara hissettirmeden hemen yardımcı bayana degistirtiyorum,o anda yoksa kıyafetlerini alıp ben çocuğun değiştirmesi için destekliyorum,yardimci oluyorum. Burnu mu aktı çocuğun hemen peçeteyle nasıl silmesi gerektiğini gösteriyorum,bir kaç kez daha gösteriyorum en sonunda çocuk kendisi yapıyor bunu. Terledigi zaman-ki gerçekten çok terliyor bazı çocuklar- terini siliyorum,bir süre sonra kendisine sildiriyorum çocuğun,sırtına peçete koyuyorum. Ama çocuk eve giderken o peceteyi sırtından çıkarıyorum-ki veli öğretmenden bunu hep beklemesin,göreviymiş diye algılamasın diye- daha bunun gibi birçok şey yaptım 10 yıllık meslek hayatımda.
Ama tuvaletteki kişisel temizliği bambaşka bir boyut ve rutin hale getirip her tuvaletinde yapılacak birşey değil, herşeyin bir sınırı var. Çocuğa gerektiğinde öğretmen bunu da anlatır,izah eder ve bu noktadan sonra öğretmenin yapacağı birşey kalmaz,yapmak gibi bir misyonu yok. Bunu o çocuklar küçük diye öğretmenden beklemek yanlışın en üst seviyesi. Kaldı ki bu çocuklarda okul öncesi eğitimin amaçlarından biri de günlük yaşam becerilerini kazanmalarıdır,bu becerileri çocuk yerine bir yetişkinin yapması okula sadece bakım ve oynaması için göndermekten ibaret olur.
Anne içgüdüsü ile hareket ediyor veliler,okula ve öğretmene biricik evlatlarını emanet ediyolarlar hak veriyorum aslında ama en azından birşeyler izah edildiğinde öğretmen birşey diyorsa bir bildiği vardır diye hak versinler hiçbirşey bilmeden bilmişlik yapmasınlar.
Bu sefer bazıları umarım anlamıştır,anlayanlar anlamayanlara anlatsın