• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

canımı sikan velim

Canım çok sıkkın.anasinifi ogretmeniyim.sinifim 5-6 yaş grubu.bir öğrencim var okula sonradan başladı 1 ay oldu başlayalı.cok uyumlu akıllı bir çocuk. annesi bugün gelip birşey konuşabilir miyiz dedi.tamam dedim.bana benim kızım büyük tuvaletini yaptiginda poposunu silemiyor ne olacak dedi.ben de aslında öğretmeniz gerekir.biz okulun başında velilere bir toplantı yaptık tuvalet eğitimini halletmiş olsunlar buna dikkat edin artık bu konuda sorun yaşamamaları gereken yastalar dedik.bir de buradaki çalışan bayanın görevleri belli böyle bir görevi yok,hem mahremiyet eğitimine de uygun değil dedim.e e peki ne olacak şimdi poposu kakali mi gezecek kızım diyor hala.ben de dediğim gibi o bayan poposunu silemez bunu ogretmelisiniz hem de seneye ilkokula gidecek bu çocuk kim silecek o zaman da dedim.bir anda suratı öyle asildi ki.bir hisimla çocuğun yanına gitti kızım kakan gelirse öğretmenine şöyle beni çağırsin gelirim sorun değil dedi.ama bana laf carptirarak söylüyor.sonra sinirle bana iyi günler dedi gitti.nasil sınırım bozuldu.bu dün olmuştu bugün kızı tuvaletim geldi dedi annesini aradım evde değilim de gelemiyorum dedi.ben de ogretirseniz iyi olur her zaman gelemezsiniz dedim. Of ya anasinifi öğretmeni olmak da zor iş veliler çok gereksiz şeyler bekliyorlar.ben velilere anlayış gosteren bir öğretmenim kibar davranmaya da calisirim.ama bu durumda ne yapabilirim ki.cok canımı sıkıyor böyle durumlar.

Benzer durumla bende karşılaşmıştım çok can sıkıcı hatta o gün ağlaya ağlaya eve gitmiştim o yüz ifadeleri o söyleme şekilleri sanki evlerinde yardımcıyız. Bende demiştim öğretmeniz lazım seneye okula başlıcak nasıl olcak dediğimde ben evde oğluma bez takıyorum demişti ben şok tabi. Bu tarz veliler evde de uğraşamıyor çocuklarıyla öğretmenede yapmaya zorunlusın gibi davranıyorlar yazık o çocuklara. Tüm sene çekiceksiniz o bayanı muhtemelen Allah yardımcınız olsun.

Bilmediğimden soruyorum, çocuklar tam olarak popolarını silmeye ne zaman başlıyor? Benim kızım 3 yaşında hala ben siliyorum, kreşte de öğretmenlerin yardımcıları siliyor. Ama sanırsam çok temiz yıkamıyorlar bizim gibi, ben yıkar havluyla silerim. Ama işte çocuklar belli bir yaşa kadar güzel temizlenemezler bu da Allah korusun enfeksiyona kadar gider. Velhasıl artık çocuğun tek başına popo temizleme yaşı kaçtır?

Çocuktan çocuğa değişir bence; bnm oğlum 22aylık ben altını silerken o da Bi ıslak mendil alıp elinin yetiştiği yere kadar mendili sürer, yani Bi çabası var . Ve ben aman bulaştırırsın, aman yapamazsın demem, o uğraştıktan sonra temizler bezlerim. Velhasıl anne ve Bebek'le çocukla alakalı bence.

Ama konu da ki beş yaşında bir çocuk bence yapabilmeli.

4 yaşından beri oğlum alafranga tuvalette kendi kendini yıkıyor, çok da temiz bir çocuk... 3 yaşından sonra ben yıkayıp gösteriyordum, anne babalar bu konuda maalesef çok geride kalıyor, senin veremediğin tuvalet eğitimi bir öğretmen en az 16 kişilik sınıfta nasıl verebilir... temizleyemez eline bulaşır öyle olur böyle olur diye diye, alıştırmadan okula gönderiyorlar, sonuç bu... bi kere ben oğlumdan başkası tiksinir de, oğlum bunu hisseder ve üzülür diye düşünürüm... anne babalar okula başlamadan tuvalet eğitimini tamamlamalı

evet hem de ne zor bu aralar bir o degil,o kadar sacma şeylerle geliyorlar ki 3 öğretmeniz konuşuyoruz hep aynı şeyler.bu ara grip olan çok gelip gelip cocuklari kosturmayin hasta oluyorlar deyip duruyorlar.sanki biz hasta etmeye calisiyoruz
Boyle sacma sapan cumleler kullananlarla munakasaya girmeyin,gercekten uzulen sadece siz oluyorsunuz.. hatta gerekirse tavrinizi belirtin siz ogretmensiniz ve neyin ne oldugunu veliden ogrenecek degilsiniz.

Ana okulunda ve okullarda tuvaletler çocukların boylarına göre değil mi?

Devlet okullarında alaturka tuvalet var. Musluğa erişme konusunda sıkıntı olmaması lazım. Özel okullarda da onların boyuna göre klozet vardır. Diğer yandan illa taharet alması gerekmez. Çocuğa ıslak mendil verilir onunla poposunu gayet güzel silebilir. Önemli olan öğretmek diye düşünüyorum.

öğretmediğimi nerden çıkardınız ..benim kızım poposunu silebiliyor ancak büyük tuvaletini tam temizleyemedği için enfeksiyon kapma olasılığı yüksek olduğu için böyle düşündüm ..
hemen ilgisiz anne algısı oluşturmayın rica ederim demek istediğimide gayet net anlattım aslında kızım poposunu silebiliyor ama büyük tuvaletinde yıkama konusunda yardım alıyor dediğim gibi musluğa erişemiyor ..ha okuldaki tuvalet boylarına göreymiş ama dediğim gibi yardım alması gerekiyor tam anlamıyla olması için

Son düzenleme:
Güzel ifade etmişsiniz.
Öğretmenin çocuğun bu tür kazanımlarına yardım etmesi tamamiyle inisiyatif meselesidir. Öğretmen yardım etmek istiyorsa eder,istemiyorsa etmez. Etmiyor diye de o öğretmenin kötü olduğunu ya da işini yapmadığını göstermez asla..
Hala çocuk silemiyor ne yapacak vs diyenler var ve sanırım akıl tutulması yaşiyorlar.Orası bir okul, bakım yeri değil,bakıcı yanına bırakılmiyor çocuklar. Bunu anladıklarında hicbir sorun kalmaz aslında. Çocuğun altının kirli kalması aileyi bağlayan bir durumdur çözümünü de kendi bulacak,bulamiyorsa da kirli kalacak.

Şunu merak ediyorum; şuan 1.sınıfta küçük yaş çocuklar var ve onlar da kişisel temizliğini istenilen düzeyde yapamazlar.Peki gidip ilkokul öğretmenine temizliğini yapın ya da okuldaki hizmetliye temizliğini yapın derler mi anneler?
Diyen vardır muhakkak. Ben 8 yaşında çocuğunu hala emziren anne gördüm,hiç şaşırmam yani duysam.
Tabiki öğretmenin görevi değil bunda zaten mutabıkız ama anlatılabilir çocuklara böyle yapmalısınız,ellerinizi yıkamalısınız vs diyerek ders gibi zira evde yediremediğim yemekler,içiremediğim şuruplar okulda gayet yenilip/içilebiliyor. Öğretmen anlatınca cidden çocuklar daha kolay öğreniyor,kendi adıma gözlemlediğim bu. Benim kızım önüne 50 çeşit yemek gelse ,bu neymiş,şununda tadına bakayım demeyen ve asla bilmediği şeyi yemeyen,yemediği için asla onu sevip sevemeyeceğini bilemediğim bir çocuktu inanın. Şu an okulda kapuska bile yiyor. Öğretmeni öyle güzel eğitti ki bu konuda kızımı hakkını ödeyemem. Tuvalet konusunda da inanın evde kendi silmek istemiyordu ,okulda alıştı,şimdi beni sokmuyor yanına,anne tuvalette durulmaz başkası varken diyor. Kendi işini görüyor olabildiği kadarıyla tabi. Okulda sık sık anlatılıyor bunlar çünkü. 4 yaş grubu olmalarına rağmen yapıyorlar/yapmaya çalışıyorlar.
Öğretmen yapmak zorunda değil tabiki buna katılıyorum ama anlatılabilir kişisel temizlik adı altında.

Burada öğretmen gözüyle değil de tamamiyle anne-veli gözüyle yorum yapmışsınız. Anasınıfında çocuk tuvaletini yaptığı zaman çocuğun kişisel temizliğini yardımcı bayanlar da kesinlikle yapmak zorunda değil.

Hep söyleniyor bu; anaokulları çocukların bakım yeri değildir o yüzden de çocuğun bu tür bakımını gerektiren durumlar asla okulu bağlamaz. Velilerin önce bunu idrak etmeleri gerekiyor.

Yardımcı bayan sınıfın temizliğinden, tuvaletlerin temizliğinden,çocukların tuvalette yalnız kalmamasından,beslenme saatinde yemek dağıtımından vs.sorumludur.Görev tanımı budur.
Çocukların ince motor becerilerinin yeterli düzeyde olmaması ailesinden olmayan birinin çocuğun popo temizliğini yapmasi için geçerli bir neden değildir ve böyle bir sebeple hiç kimseden bu talep edilemez ve zorunluymuş gibi bir muamele yapılamaz.

Okulda öğretmen çocuklara özbakım becerilerini öğretir;el,yüz temizliği,tırnak temizliği,diş fırçalama alışkanlığı,görgü kurallarına uygun ve seçmeden düzenli yemek yeme davranışı vb kazandırır. Bunlar haricindeki özbakım becerisini kazandırmak aileye aittir,ha yok yapamaz beceremez derse aile o da ailenin sorunudur okulun değil..

Ailenin kazandırması gereken böyle bir davranışı kimse okula yükleyemez, yükleyen de gözümde hadsizin önde gideni olmuştur her zaman..
Ağzına sağlık :KK52:

3 yasindan itibaren silebiliyolar.tabi cocuktan cocuga degisir ama.
Ben 3yasinda ogretmistim nasil yapcagini felan nasil silcegini illa bunun icin ugrasmak gerekmiyoki gunlerce bir iki sefer gosterirsen zaten anlar.

Ben tekrar izah edeyim.5-6 yaş demis.5 yaş diye ifade edilen öğrenciler 5 dolmuş olmuyor 4 dolmuş 5 den gün almış oluyor bu birincisi.ikincisi öğretmenin böyle bir görevi yok fakat yanına aldığı kadının parasini çoğu anaokullarinda veliler karşılar karsilamasa bile anlaşmalı alırlar. Küçük cocuklar zaten yaparlarsa yaparlar ama kirli kaldıkları durumda hem ozguvenleri azalır hem de arkadaş ortamında farkedilmemeye çalışırlar. Kimseyi zorla ise almazsanız anlasirken olabilecek durumlarda veya yapamayan çocuklara yardım edilecek tarzında başta konuşma yapmaniz dogrusudur.veya tuvalet egitimini tam alıp gondermesini de isteyebilirsiniz.fakat aldıktan sonra o yaşta çocuğu pislikle bırakmak etik değildir. Başta cozumlenmelidir. Anasinifindan sorumlu idareci ve öğretmen olarak söylüyorum.

Peki çocuğun mahremiyeti ne olacak ?
Bunca verilen mahrem eğitimi ne için veriliyor sizce ?

öğretmediğimi nerden çıkardınız ..benim kızım poposunu silebiliyor ancak büyük tuvaletini tam temizleyemedği için enfeksiyon kapma olasılığı yüksek olduğu için böyle düşündüm ..
hemen ilgisiz anne algısı oluşturmayın rica ederim demek istediğimide gayet net anlattım aslında kızım poposunu silebiliyor ama büyük tuvaletinde yıkama konusunda yardım alıyor dediğim gibi musluğa erişemiyor ..ha okuldaki tuvalet boylarına göreymiş ama dediğim gibi yardım alması gerekiyor tam anlamıyla olması için

Islak mendille silsin

Islak mendille silsin.bunu öğretin çocuğa

Bi başkasının çocuğun mahrem yerine bakması

Ay düşüncesi bile çok korkunç

Lütfen mahremiyete önem verelim

Hem de bu kadar hassas bi dönemde

Diyen vardır muhakkak. Ben 8 yaşında çocuğunu hala emziren anne gördüm,hiç şaşırmam yani duysam.
Tabiki öğretmenin görevi değil bunda zaten mutabıkız ama anlatılabilir çocuklara böyle yapmalısınız,ellerinizi yıkamalısınız vs diyerek ders gibi zira evde yediremediğim yemekler,içiremediğim şuruplar okulda gayet yenilip/içilebiliyor. Öğretmen anlatınca cidden çocuklar daha kolay öğreniyor,kendi adıma gözlemlediğim bu. Benim kızım önüne 50 çeşit yemek gelse ,bu neymiş,şununda tadına bakayım demeyen ve asla bilmediği şeyi yemeyen,yemediği için asla onu sevip sevemeyeceğini bilemediğim bir çocuktu inanın. Şu an okulda kapuska bile yiyor. Öğretmeni öyle güzel eğitti ki bu konuda kızımı hakkını ödeyemem. Tuvalet konusunda da inanın evde kendi silmek istemiyordu ,okulda alıştı,şimdi beni sokmuyor yanına,anne tuvalette durulmaz başkası varken diyor. Kendi işini görüyor olabildiği kadarıyla tabi. Okulda sık sık anlatılıyor bunlar çünkü. 4 yaş grubu olmalarına rağmen yapıyorlar/yapmaya çalışıyorlar.
Öğretmen yapmak zorunda değil tabiki buna katılıyorum ama anlatılabilir kişisel temizlik adı altında.
Oha sekiz yaş ve emzirme????

Islak mendille silsin

Islak mendille silsin.bunu öğretin çocuğa

Bi başkasının çocuğun mahrem yerine bakması

Ay düşüncesi bile çok korkunç

Lütfen mahremiyete önem verelim

Hem de bu kadar hassas bi dönemde
bunu ben de önerdim arkadaşa ama bilemiyorum pek işe yarayan bir öneri olarak görmedi sanırım.

anaokulu ogretmenlerinin kati kuralci dusuncelerine sasirdim acikcasi.kucuk bir cocugun burnunun akmasi,burnunu karistirmasi,altina kacirmasi veya kisisel temizligini yardim alarak tamamlamasi bir ogretmen tarafindan kinanmamali.ayrica merak ettigim;cocugun alti islak veya kakali ,oradaki kimse bu duruma yani cocugun o aciz durumuna uzulmuyor mu? hadi uzulmeyi gectim de siz bu cocuklarla hic mi gonul bagi kurmuyorsunuz?hic mi sevmiyorsunuz?

Canım çok sıkkın.anasinifi ogretmeniyim.sinifim 5-6 yaş grubu.bir öğrencim var okula sonradan başladı 1 ay oldu başlayalı.cok uyumlu akıllı bir çocuk. annesi bugün gelip birşey konuşabilir miyiz dedi.tamam dedim.bana benim kızım büyük tuvaletini yaptiginda poposunu silemiyor ne olacak dedi.ben de aslında öğretmeniz gerekir.biz okulun başında velilere bir toplantı yaptık tuvalet eğitimini halletmiş olsunlar buna dikkat edin artık bu konuda sorun yaşamamaları gereken yastalar dedik.bir de buradaki çalışan bayanın görevleri belli böyle bir görevi yok,hem mahremiyet eğitimine de uygun değil dedim.e e peki ne olacak şimdi poposu kakali mi gezecek kızım diyor hala.ben de dediğim gibi o bayan poposunu silemez bunu ogretmelisiniz hem de seneye ilkokula gidecek bu çocuk kim silecek o zaman da dedim.bir anda suratı öyle asildi ki.bir hisimla çocuğun yanına gitti kızım kakan gelirse öğretmenine şöyle beni çağırsin gelirim sorun değil dedi.ama bana laf carptirarak söylüyor.sonra sinirle bana iyi günler dedi gitti.nasil sınırım bozuldu.bu dün olmuştu bugün kızı tuvaletim geldi dedi annesini aradım evde değilim de gelemiyorum dedi.ben de ogretirseniz iyi olur her zaman gelemezsiniz dedim. Of ya anasinifi öğretmeni olmak da zor iş veliler çok gereksiz şeyler bekliyorlar.ben velilere anlayış gosteren bir öğretmenim kibar davranmaya da calisirim.ama bu durumda ne yapabilirim ki.cok canımı sıkıyor böyle durumlar.

Yönetimle gorusun tuvalet egitimi olmadigi icin sorun yasadiginizi söyleyin.

Sorunun geri kalanini anne cozsun. Bu onun problemi.

Kres degil ana sinifi orasi anne farkinda degil galiba. 5 yasinda cocuk tek basina tuvalete gidemez mi? Mesele tiksinmek yapmamak degil, yarin gelip iyi silemedin diyecek...

Ne sacma insanlar var ya...

Yahu siz öğretmenisiniz sanki çocuğun bakıcısı gibi bir görev üstlenmenizi beklemiş resmen bahsettiğiniz bu veli. Bir sene sonra çocuk ilkokula başladığında o zaman ne olacak? Oraya da mı annesi gelecek yoksa müdüre beni mi çağırın diyecek?
5-6 yaşına kadar hiç bir şekilde özel temel ihtiyaçlarını çocuğuna ögretmeyen bir anne.. Yazık.

Kizim anaokuluna gidiyor.
Ben tuvalete nasil gittigini, kapiyi kapatip kapatmadigini, tuvaletteyken baska bir arkadasinin ya da gorevlinin onu görüp gormedigini bile soruyorum surekli.
Kapiyi kapatmiyorum diyecek diye aklim çıkıyor, degil ki bir baskasi poposunu silsin.
6 yasina girecek birkac ay sonra ve evet dort dortluk tuvalet temizligi yapamiyor. Ic camasirindan da anliyorum zaten ne derece becerebildigini.
Sürekli vurguluyorum onden arkaya temizlik olayini.
Eve gelince de okulda kaka yaptiysa dus aldiriyorum oluyor bitiyor.
2 yildir anaokulunda okulda daha 1 kere kaka yapti, cocuklarin cogu okulda tuvalete bile gitmiyor.
Surekli yapsa bile asla istemezdim ogretmeninin dokunmasini.
Boyle talepleri olan krese göndermeli cocugunu.

Back