Benim kızımda anaokuluna gidiyor. Şu an 4 yaşında ,ilk başladığında bezliydi hatta.(29 aylıktı)okulla görüşmelerimde bana tuvalet eğitimine yardım dahi edeceklerini söylemişlerdi,ben yaz tatilinde hallettim ki okulda altına kaçırmasın ,öğretmeni zor durumda kalmasın diye,hatta o sene 2 kez tatile gittik yanımda portatif tuvalet ve taşımak için dev sırt çantası ile gezdim tatil köyünde.
Neden çünkü öğretmeni ,her ne kadar yaparız desede okul müdüresi,bence mecbur değildi,birde çocuğum altına kaçırabilirdi ki ilk günler gayette kaçırdı,üzülürdü arkadaşlarının arasında altına çiş yapan çocuk olarak görünseydi,heryerin pislenmesi vb sıkıntılarda cabası.
Tek bir ricam oldu öğretmenimizden,tuvalete gitmesi gerektiğini unutabiliyordu oyuna dalınca ama kıvranmayıda ihmal etmiyordu,lütfen kıvranırsa tuvalete yönlendirin dedim,sağolsun kırmadı,hiç sorun yaşamadık.
Geçen hafta geziye giderken kusmuş kızım,otobüs tutmuş ,kadıncağız üzerini değiştirip,montu ıslandı diye kendi montunu giydirmiş gezi boyunca. Bir üzüldüm,bir mahçup oldum anlatamam. Hakkını ödeyemem kesinlikle. Öyle şevkatli ve düşüncelidir ki anlatamam. Ama öte yandan bezliyken kızım,arada bezi kakalı,çişli geldiği oldu kızımın,asla demedim neden değiştirmediniz vs diye ki bana bezli kabul ediyoruz,muhakkak değiştiririz diyipte kayıt yapan onlardı. Biliyorum ki kasıtlı yapılan birşey değildi,yoğunluktan bazende benim gelme saatime az kaldığından değiştirilmedi. Bende gidip olay çıkarmadım yada konuşma gereği duymadım. Eve götürüp temizlik işini hallettim. Ama eminim söyleseydim mahçup olur ekstra dikkat ederdi ögretmenimiz. Zaten 2 yada 3 kez yaşadık bu durumu,sürekliliği olmadı.
Şu an kendi gidiyor tuvalete,yalap şalap temizliyor,bazen iyi silemediği için kızarık geliyor poposu,yine temizliğini yapıp kremliyorum. Biliyorum ki gidip rica etsem tamam der,en azından benim çabaladığım gibi öğretmeye çabalar,öğrenene kadarda yardımcı olur.
Size hak veriyorum konu sahibi,mecbur değilsiniz evet bundada mutabıkız,belki yapacağınız varsada annenin tavrından dolayı yapmıyorsunuz /yapmayacaksınız ama bence çok katısınız. Sonuçta bu çocuk günde 5 kere kaka yapmayacak. maksimum 1 kez gidecek tuvalete,onda da kakasını yapınca dokunmadan yönlendirebilirsiniz çocuğu diye düşünüyorum. Islak mendili verirsiniz eline "sil kızım"dersiniz göstererek,ikinci ıslak mendilide verir tekrar sildirirsiniz bitti gitti. Zaten çocuk öğrenir 1-2 yardımdan sonra dersiniz öğrettiğim gibi yaparsın diye. Annesi yine gelip laf ederse ben onunla tuvalete gidip,nasil yapacağını anlattım ,gösterdim,artık kendi yapmalı ,ben müdahil olamam,sizinde bunun için gelmeniz çocuğunuz için doğru değil der geçersiniz. Tabi ben eğitimci değilim,anne olarak yazıyorum bunları. Siz tabiki kendinizce doğrusunu yapıyorsunuz,bir bildiğiniz vardır ona birşey diyemem.