Fotoğraf: Vedat Arık
AYM, MİT TIR’ları haberleri nedeniyle tutuklanan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine" karar verdi.
Kararın 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşmasının ardından tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi'den yurtdışı yasağı konularak saat 03:15'te tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar.
MİT TIR’ları haberi, gazetemizde Can Dündar'ın imzasıyla “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşetiyle 29 Mayıs 2015'te yayımlandı. 12 Haziran 2015'te de, Erdem Gül'ün "Jandarma 'var' dedi" başlıklı haberi gazetenin manşetinden duyuruldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yayın üzerine “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “siyasi ve askeri casusluk”, “gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “terör örgütünün propagandasını yapma” suçlamalarıyla soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Can Dündar: Erdoğan'a doğum günü hediyesi vermek istedik
- Cumhurbaşkanı Erdoğan şikayetçi oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Cumhuriyet ve Dündar'dan kişisel olarak şikâyetçi oldu. Erdoğan, dilekçesinde, “Devletin menfaatlerini gerçeğe aykırı görüntü ve bilgileri yayınlamak suretiyle hedef alan şüphelinin bu eylemi kesinlikle gazetecilik olarak değerlendirilemez” iddiası öne sürüldü ve Dündar’ın bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapsi cezası ile cezalandırılması istendi.
- 26 Kasım 2015 tutuklandılar
Can Dündar ve Erdem Gül, haklarında yaklaşık başlatılan soruşturma kapsamında 26 Kasım 2015 tarihinde saat 10.45'te İstanbul Adliyesi'ne gelerek hâkim karşısına çıktı.
Erdem Gül: Bu da Ahmet Kaya'nın ki gibi keşke olmasaydı hikayesi
Saat 21:15 sıralarında kararını açıklayan Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hâkimliği, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasına hükmetti ve iki gazeteci tutuklandı.
Cumhuriyet gazetesi ve internet sitesinde yayımlanan yazı ve haberler dışında "delil" öne sürülemedi.
Tahliye edilen Dündar ve Gül’e yurtdışına çıkış yasağı
473 sayfalık iddianamenin 210. sayfasında Can Dündar’ın tutuklandığı gün olan 28 Kasım 2015'te verdiği savcılık ifadesine atıfta bulunulup ‘’Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait bu TIR'ların ve içerisindeki malzemelerin yasadışı bir örgüte gittiğine dair elinizde herhangi bir bilgi, belge veya delil var mı’’ sorusundan yola çıkılarak, ‘’Elde bilgi, belge olmadan Türkiye Cumhuriyeti devletinin ulusal ve uluslararası yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikteki bilgiyi casusluk maksadıyla temin etmiş ve ifşa etmişlerdir’’ iddiası öne sürüldü.
Can Dündar 28 Şubat’taki ifadesinde elinde bilgi veya belge olup olmadığına ilişkin yöneltilen soruya ‘’Benim adli bir görevim söz konusu değildir. Bu tutanaklara veya arama kararlarına El-Kaide veya başka bir örgütün ne şekilde veya ne sebeple yazıldığını ben bilemiyorum. Benim bu yardım TIR'larının herhangi bir yasadışı örgüte gittiğine yönelik elimde herhangi bir bilgi belge yoktur ve böyle bir bilgiye de sahip değilim'' yanıtını vermişti.
Kılıçdaroğlu: Doğruları söylemek suç değildir!
- Umut Nöbetleri
Tutuklanmalarının ardından Silivri Cezaevi önünde Umut Nöbeti başladı. Çok sayıda milletvekili, gazeteci, aydın nöbet tuttu.
Can Dündar'ın annesi: Hakimlerimizle gurur duydum
- Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
Anayasa Mahkemesi, şikayetçisi CumhurbaşkanıTayyip Erdoğanolan MİT TIR’ları haberleri nedeniyle “casusluk, terör örgütüne yardım ve darbe girişimi” ile suçlanarak tutuklanan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündarile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün haklarının ihlal edildiğine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi'nin kararında şöyle dendi:
"Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir."
Basın Konseyi: AYM'nin verdiği tarihi karar emsal olacak
-Mahkemeye sunulan dilekçe
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 2 sayfalık dilekçede, Can Dündar ve Erdem Gül'ün Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunduğu belirtilerek, "Bu tutukluluk kararlarına karşı yaptığımız itirazların reddilmesi üzerine müvekkillerin 'Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ve ifade özgürlüğü hakkı'nın ihlal edildiğinin tespiti için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunulmuştur. Anayasa Mahkemesi yaptığı inceleme sonucunda bugün 'Tutukluluğun müvekkillerin kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ve ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine' ilişkin kesin olarak karar vermiştir" denildi.
-14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden tahliye kararı
Yüksek mahkeme, bu kararını gereğinin yapılması için davanın açıldığı 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Kararın mahkemeye ulaşmasının ardından Can Dündar ve Erdem Gül tahliye edildi.
Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararı ardından aileleri, milletvekilleri, aydınlar, gazeteci arkadaşları Can Dündar ve Erdem Gül'ü karşılamaya Silivri'ye gittiler. Kararın neticelenmesinin ardından 03.15'de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar.
-Yeni duruşma tarihi 25 Nisan'da
MİT TIR’ları davasının ilk duruşması, 25 Mart’ta yapılacaktı. Ancak Can Dündar ve Erdem Gül'ün ek süre talebiyle duruşma 25 Nisan'a bırakıldı.
http://www.cumhuriyet.com.tr/m/haber/turkiye/487397/Ve_Ozgurler....html