Büyükanne, büyükbabayla yaşayanlar yardımcı olabilir mi?

Ysnlyl

C🎈
Kayıtlı Üye
29 Nisan 2020
547
518
23
Merhaba herkese, 4 aylık bebeğim var kısa süre önce ailemin evine döndüm. Anneannesi ve dedesi çok ilgili karnını doyurmak, uyutmak, altını değiştirmek için birbirleriyle yarışıyolar. Ama ben korkuyorum ya bebeğim zaman geçtikçe beni annesi olarak görmezse unutmaya başlarsa onları benim yerime koyarsa çok üzülürüm. Güvenli bağlanma sağlamak için neler yapabilirim, bakımını tamamen kendim mi üstlenmeliyim, bu durumu çözenler yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler

Merhaba herkese, 4 aylık bebeğim var kısa süre önce ailemin evine döndüm. Anneannesi ve dedesi çok ilgili karnını doyurmak, uyutmak, altını değiştirmek için birbirleriyle yarışıyolar. Ama ben korkuyorum ya bebeğim zaman geçtikçe beni annesi olarak görmezse unutmaya başlarsa onları benim yerime koyarsa çok üzülürüm. Güvenli bağlanma sağlamak için neler yapabilirim, bakımını tamamen kendim mi üstlenmeliyim, bu durumu çözenler yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler
Cocuk büyütürken belirleyeceğiniz kurallara ailenizin saygı göstermesini sağlayın mutlaka. Aileniz her anneanne dedenin yaptığı şımartma, yüz vererek sevgiyi kazanma gibi hatalar dışında durumunuza özel bazı hatalar yapacaktır. Mesela siz darılırsınız korkusuyla ya da ailem çocuğumu seviyor diye düşündüğünüzden emin olmak için yapmak istediklerinden daha fazla verici davranabilirler çocuğunuza, çizmek istedikleri sınırı çizmeye çekinebilirler, hiç hayır demeyebilirler. Ya da baba evine dönme kararı verene kadar yaşadığınız süreç onlarda size karşı çok fazla sefkat oluşturduğu için sizin de bir ebeveyn oldugunuzu unutup size de küçük bebekleri muamelesi yaparak çocuğunuzun gözündeki yerinizi sarsabilirler. Ikinize de aşırı korumaci yaklasabilirler.

Bakımında tabi ki yardım alın, sizin dinlenmeye, ailenizin size yardım etmeye ihtiyacı var. Ama mesela uykuya dalmadan önce vakit geçirdiği son kişi siz olun, uyaninca ilk gorecegi yuz sizinki olsun, ağladığında sizinle sakinlessin. Yani duygularin daha yogun olacağı alanlarda destek kabul etmeyin. Dedesi ya da dayisiyla kaliteli zaman gecirmelerini saglayin baba rolünün doldurulması açısından. Mümkünse kendinize ozel bir oda kurun, vakti gelince bebegin ayri bir yatağı olsun mutlaka. Disarda yada evde sadece cocugunuzla yapacaginiz aktiviteler olsun ki ikinizin ayri bir aile oldugunuzu anlayabilsin hem cocugunuz hem anne babaniz. Ek gida doneminde yemegini kendi yemesinden başlayarak mutlaka yaşına uygun sorumluluklar verin. Boylece hem bebeğiniz hem siz hem de aileniz onun bağımsız ve kendine yetebilen bir birey olduğuna ikna olacaksınız. Hem anne hem baba olacağım diye kasıp kendinizi harap etmeyin, çocuğunuzu aşırı koruyarak yetistirmeyin ve ona kimsenin acimasina, farkli muamele gostermesine izin vermeyin.

Benim ablam okul cağındaki çocuğuyla döndü baba evine. Iyikiler ve keşkeleri gördükten sonra önerilerim bunlar olur.

Cocuk büyütürken belirleyeceğiniz kurallara ailenizin saygı göstermesini sağlayın mutlaka. Aileniz her anneanne dedenin yaptığı şımartma, yüz vererek sevgiyi kazanma gibi hatalar dışında durumunuza özel bazı hatalar yapacaktır. Mesela siz darılırsınız korkusuyla ya da ailem çocuğumu seviyor diye düşündüğünüzden emin olmak için yapmak istediklerinden daha fazla verici davranabilirler çocuğunuza, çizmek istedikleri sınırı çizmeye çekinebilirler, hiç hayır demeyebilirler. Ya da baba evine dönme kararı verene kadar yaşadığınız süreç onlarda size karşı çok fazla sefkat oluşturduğu için sizin de bir ebeveyn oldugunuzu unutup size de küçük bebekleri muamelesi yaparak çocuğunuzun gözündeki yerinizi ...
Evet söylediğiniz gibi beni yerimden kaldırmıyolar bana karşı da aşırı ilgi şevkat gösteriyolar. Eve birde 2 dayımız var onlarda çok ilgili bebeğe karşı. Babasının eksikliğini hissedecegini düşünmüyorum o yüzden. İnşallah Allah herkesin yardımcısı olur. Cevabınız için çok teşekkür ederim her cümlesi çok bilgilendirici oldu 👏👏

Back