- 27 Aralık 2012
- 1.983
- 440
- 373
- Konu Sahibi tenesemisir
-
Merhaba arkadaşlar,
benim sorunlarım var ve bunun için psikologa mı yoksa psikiyatriye mi gitmeliyim bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Benim sorunlarımı yaşayanlar varsa dertleşmek istiyorum.
Universite son sınıf öğencisiyim, yoğun ve stresli bi dönemdeyim. Çok ders çalışmam gerekiyor ve proje yetiştirmem lazım. Aslında son yıllarda derslerim hep böyle yoğundu. Ama şimdi konsantre olmakta zorlanıyorum ve ders çalışmak işkence haline geldi. Ama yine de uyumadığım her saniye ders çalışmak zorundayım. Eskiden kütüphaneye gider, saatlerce çalışırdım. Şimdi müzik veya bir dizi açık olmazsa çalışamıyorum. sebebi aklıma sürekli kötü şeylerin gelmesi. Sürekli evde bilgisayar başındayım, bakkala bile gitme lüksüm yok bugünlerde. Hocam sıkıştırıyor, ama ben evde dura dura kafayı yiyecem sanırım.
gelelim aklıma gelen kötü düşüncelere. Babamın anneme ve bana kötü davranması, bizi dövmesi, küçükken yaşadığım unutamadığım kötü olaylar, eski erkek arkadaşımın söylediği sözler, hocamın attıgı sinri bozucu mailler. Duyduğum sözler kulaklarımda çınlıyor, gördüğüm kötü olaylar gözümün önünden gitmiyor.
Isıtıp ısıtıp önüme koyuyorum yani.. Ama benim elimde değil.. Bugün ortaokulda yaşadığım kötü bir olay geldi aklıma, hem de o zamandan beri öyle çok üzüldüğüm kafamdan atamadığım bişey değil.. Ama sanki beynim kendi kendini kazıp nerde kötü hatıra varsa aklıma getiriyor. Bunalıyorum. Dizimi, müziğimi açıyorum ve ders çalışıyorum. Böyle halledebiliyorum ama yakında kafayı yiyecem diye korkuyorum( Benim tedaviye ihtiyacım var.. Ne önerirsiniz ? Benim gibi olan var mı ?
Anksiyetenin tanımı bu mu ?psikiyatriye gidin bence. bu kadarlık bir anlatımla ne olduğunu bilmek zor psikolog ya da psikiyatrist de değilim sadece yüksek lisansımı yapmıştım bunlarla ilgili o yüzden bana anksiyete gibi geldi. yine de doktora gidin bir an önce sınavları çok etkiliyor çünkü bilirim. öğrenciyken benim de başıma gelmişti. kaygı ve stresin yoğun oldu dönemlerde hortlayan bir rahatsızlık. geçmiş olsun.
Son seneyi ben de çok sıkıntılı geçirmiştim, seninki büyük ihtimalle benim yaşadıklarımın ileri boyutu, ben de sürekli kötü şeyler düşünüyordum ders çalışırken dediğin gibi kötü anılar aklıma geliyordu, ama bunun nedenini bunalmış olmama veriyordum, bıkmış bir halde mutlu şeyler düşünemem ya şeklinde çok kafama takmamıştım. Kaygı seviyem o kadar yüksekti ki stresten bir ara geceleri kollarımı kaldıramaz hale geliyordum, yanıyorlardı, sonra bacaklarıma vurdu bacaklarım cayır cayır yanıyordu, sonra mideme vurdu, mideme sınav önceleri kramplar giriyor sabaha kadar uyuyamıyordum falan...
Şu an yüksek yapıyorum yine sağlığımdan olmaya başladım.
Psikiyatriste görünürseniz büyük ihtimalle ilaç verecektir bu da dersleri etkileyebilir. Psikolog ise hafif kalabilir. Psikolog ile başlarsanız belki psikiyatriye yönlendirir, ya da direk psikiyatrist ile görüşüp ilaç almak istemediğinizi ya da günlük aktivitilerinize etkisi olmayacak şeyler vermesini isteyebilirsiniz hatta terapi yönetimiyle aşma konusunda fikirlerini alabilirsiniz.
Kendinize çok fazla yüklenmemeye çalışın, her insanın belli bir sınırı varmış ben bunu anladım, sağlık bir kere elden gitti mi geri getirmesi mümkün olmayabiliyor. Kendiniz için de vakit ayırmayı ihmal etmeyin
Çok fazla detaya girmek istememiştim ama sanırım yazsam iyi olacak. Benim aslında psikolog, psikiyatri, ilaç hepsi var geçmişimde..
Geçen sene psikologa başlamıştım, fiyatı uygundu, bayağı gittim, bayağı anlattım ona. O da son seansimızda bundan sonra nasıl bir yöntem izleyeceğimizi anlattı.. Yani tam başlıyorduk ki ben bıraktım.. Çünkü son seansta bana bişey anlattırdı, çok ağladım, o kadar ağladım ki.. Süremiz doldu diyip ben hüngür hüngür ağlarken kapıdan geçirdi.. Yani o sıkıntı hep vardı içimde, ama bana anlattırınca, o dert kutusu açılınca, çok ağladım, bi şekilde teskin edilmem gerekiyordu.. Ve psikologum bunu yapmadı.. Psikolog arkadaşım değildi elbette, beni teskin etmek zorunda değildi.. Ama o aynı zamanda arkadaşım olmadığını, bunu anlatacağım biri olmadığını da biliyordu.. Çok kötüydüm arkadaşlar, şimdi olsa gene ağlarım ve bi daha gidemem. Çünkü o konuda sinirlerimi yatıştıramıyorum.. Hele de süremiz doldu diyip..
Neyse psikolog maceram böyle sonuçlandı.. Sonra ilaç kullanıcam dedim, bikaç ay sonra direk psikiyatriye gittim, o da 2 dakika ya dinledi ya dinlemedi.. Bizol (abizol ?) diye bi ilaç verdi. 1 ay kullandım, o bir ayın içinde hayatımdaki kötü şeyler listesinde zirveyi zorlayacak bir olay yaşadım, ve o olayın üstesinden sanırım ilaç sayesinde geldim. Ama ders çalışamaz oldum, hem uyutuyor hem de huzursuz bacak sendromu gibi bşey yaptı, sınavda bile 2 saat zor oturdum, çok iyi olduğum dersten çok kötü harf getirdim o ilaç yüzünden..
Annemin de baskıları eklenince, ilaca ikinci ay devam edemedim..
Şimdi yine psikologa gidip yine hüsranla sonuçlanan bir terapi dönemi istemiyorum..
İlaç kullanamam.. O huzursuz bacak beni çoook sinir ediyor.. O derslerimi daha da kötü etkiliyor..
Sağlık bir kere elden gidince gelmez biliyorum.. Keşke daha insanca koşullarda yaşama şansım olsa.. Kendim için ayırdığım tek vakit uyuduğum saatler, o konuda da Allahtan cömertim her gün en az 8 saat uyurum acımam :)
Merhaba arkadasım.. Ya öncelikle psikologun yaptıgına ben bile sinirlendim ayıp ya sen bu işi sırf para için mi yapıyosun arkadasım kaliteli hizmet vermek zorndasın.. neyse bunu yasamıssın bu senin için kötü bi tecrübe olmuş sana önerim ki su ki gidecegin doktor yada psikologu arastır sor herkese en iyisine gitmeye calıs. ve senin sorunların tamamen psikiyatrik. ama öyle güclü bi ilac vermesine de gerek yok bunu doktorunla konusabilirsin neticede ben bi öğrenciyim ona uygun şekilde hayatımın akışını aksatmayacak sekilde yardımcı olun dersen daha iyi olur. ha zaten artık psikiyatrlar psikologa yönlendiriyor seni, doktorundan ricada bulunursun seni bir de psikolog dinler. canım dini inancın nedir bilmiyorum ama, manevi sıkıntıların üstesinden en çok NAMAZ gelir. ibadete yönel, Kuran oku tefsir oku. ve bunların hepsinin gecici dünyevi eziyet ve İMTİHAN oldugunu sakın ama sakın unutma..
Cevabın için teşekkür ederim.. Gerçekten günlük hayatı etkilemeyecek ilaç var mıdır ? ben bu konuda şüpheliyim.. Üstelik annem de ilaç kullanmamı hiç istemiyor, onun baskısı yüzünden isteksizlik var içimde.. Ama aynı zamanda ihtiyacım olduğunu da düşünüyorum.. Gittiğim psikiyatri psikologa yönlendirdi evet ama o da 'biraz fazla uzatmamış mısın bu olayı' dedi :) Bunu annem de söylüyor, psikologun yorumları ve önerileri bence biraz daha farklı olmalı.. Tabi kızdım mı, hayır çünkü ben o kadına sırf gitmiş olmak için gidiyordum, zaten 10 dakika muhabbet edip çıkıyordum. Bana ilaç verildi diye yönlendirildim ama ne kadın beni salladı ne de ben onu.. O yüzden önce psikiyatri değil de psikolog ayarlamalıyım diye düşündüm şimdi.. Uf kime soracağımı da bilmiyorum..
İman konusuna gelince, senin şanslı oldugunu düşünüyorum, keşke ben de HALA inanıyor olsam.. O zaman yaşadıklarım için bi derece teskin olurdum ve güzel günler için umutla dua edebilirdim.. Ama dua eden ellerimi kapayalı çoooook oldu...
Öyle bi ilac vardır mutlaka cünkü ben bundan 2 ay öncesine kadar bi depresyon gecirdim doktorum bana cipralex adında bi ilaç yazdı ilaç bana hem cok iyi geldi hemde bırakırken falan hiç sorun yasamadım. sen doktoruna danıs onu güzelce.. ve o psikologun da okudugu yıllara emeklerine yazıklar olsun bıraksın bu işi yapmasın hatta.... canım benim bu konuda aslında yorum yapmak istemezdim sonucta ne sen beni tanıyosun ne ben seni hayatına müdahale etmek istemiyorum lütfen beni yanlıs anlama ama ALLAH sevmediği kuluna asla elem keder vermezmiş. sevdiklerine ise o kadar dertlere sorunlara bogarmıs ki bana dua etmeyi bırakmasınlar benimle baglarını koparmasınlar diye.. Dünya gecici 1 saat sonrasına garantimiz yok hiçbir şey içinde gec değil kalk yüzünü yıka ve bu gece içten bir sekilde dua et içinin nasıl huzurla kapladıgını göreceksin.. bu yazdıklarımı dikkate almak zorunda değilsin tabii ama ben söylemek istedim cünkü dertlerin cogu manevi eksiklikten kaynaklanıyor.. bahtın ve yolun acık olsun umarım mutlu olursun hep canım...
Canım ,zor şeyler geçirmişsin ,yoğun bir dönemdesin ,kolaylıklar dilerim
öncelikle bir psikiyatr a gitmelisin ,normal hayatını etkilemeden odaklanmanı sağlayacak ilaçlar verecektir ve bu dönemde eş tedavi olarak psikolog önerir sana ,psikolog konuşmak farklı birgörüş almak için iyi ...
Merhaba arkadaşlar,
benim sorunlarım var ve bunun için psikologa mı yoksa psikiyatriye mi gitmeliyim bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Benim sorunlarımı yaşayanlar varsa dertleşmek istiyorum.
Universite son sınıf öğencisiyim, yoğun ve stresli bi dönemdeyim. Çok ders çalışmam gerekiyor ve proje yetiştirmem lazım. Aslında son yıllarda derslerim hep böyle yoğundu. Ama şimdi konsantre olmakta zorlanıyorum ve ders çalışmak işkence haline geldi. Ama yine de uyumadığım her saniye ders çalışmak zorundayım. Eskiden kütüphaneye gider, saatlerce çalışırdım. Şimdi müzik veya bir dizi açık olmazsa çalışamıyorum. sebebi aklıma sürekli kötü şeylerin gelmesi. Sürekli evde bilgisayar başındayım, bakkala bile gitme lüksüm yok bugünlerde. Hocam sıkıştırıyor, ama ben evde dura dura kafayı yiyecem sanırım.
gelelim aklıma gelen kötü düşüncelere. Babamın anneme ve bana kötü davranması, bizi dövmesi, küçükken yaşadığım unutamadığım kötü olaylar, eski erkek arkadaşımın söylediği sözler, hocamın attıgı sinri bozucu mailler. Duyduğum sözler kulaklarımda çınlıyor, gördüğüm kötü olaylar gözümün önünden gitmiyor.
Isıtıp ısıtıp önüme koyuyorum yani.. Ama benim elimde değil.. Bugün ortaokulda yaşadığım kötü bir olay geldi aklıma, hem de o zamandan beri öyle çok üzüldüğüm kafamdan atamadığım bişey değil.. Ama sanki beynim kendi kendini kazıp nerde kötü hatıra varsa aklıma getiriyor. Bunalıyorum. Dizimi, müziğimi açıyorum ve ders çalışıyorum. Böyle halledebiliyorum ama yakında kafayı yiyecem diye korkuyorum( Benim tedaviye ihtiyacım var.. Ne önerirsiniz ? Benim gibi olan var mı ?
Arkadaşım öncelikle geçmiş olsun. Kendine yüklenme bu kadar, zor şeyler yaşamışsın hep onların etkileri bunlar telaşlanacak bişey yok bence. Önce psikoloğa gitmen gerekiyor onlar yönlendiriyor seni diye biliyorum ben. Ama araştır soruştur ilgili birini bulmaya çalış. Geçici bir dönem bu içini ferah tut arkadaşım
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?