Bunda kötü niyet var mı; yoksa ben mi gereksiz hassasım

ferb

Guru
Kayıtlı Üye
14 Kasım 2014
2.523
4.219
333
Merhaba belki aranızda bilenler bilir. Benim altı yaşında özel bir çocuğum var. Atipik otizmli. Ama çok şükür genel olarak iyi, sosyal hayatın içinde, üstün yanları fazla, bilişsel becerileri yüksek bir çocuk.
Eltime gittik bugün. Bir komşusu var, bugün yine geldi. Her geldiğinde “Nasıl biraz daha iyi mi oğlun” gibi gereksiz sorular soruyor. İçten içe çok kızıyorum ama orada ben de misafir olduğum ve elitimi zor durumda bırakmamak için ses etmiyorum. Sen benim oğlumu ne kadar tanıyorsun da neye göre daha iyi olduğunu soruyorsun. Ayrıca grip olur nasıl olduğunu, iyileşip iyileşmediğini sorarsında, böyle bir durumda çocuğun durumunu sormak hadsizlik değilmi. Açıkçası karşıdaki kişinin yumuşak karnını kaşımak gibi geliyor. Bu anlamda kötü niyet aslında. Birde bunu çocuğun gözle görülür belirgin bir farklılığı olmadığı halde yapıyor. Belirgin bir engeli olsa daha neler olacak bilemiyorum.
Valla eltime durumu anlattım. O da hak verdi. Kendisinden icazet aldım. Yine bu tarz bir soru sorarsa, neden her seferinde böyle bir soru sorduğunu, neyi öğrenmek istediğini soracağım. Haksız mıyım?

bence de sorun hayırdır ya hadsiz siz varken niye gidiyor ki oraya kovmaktan beter ederim ben olsam.

Haklısınız sadece onu ilgilendiren kısmı sorun size ne ne yapacaksınız iyi olsa ne kötü olsa ne diye sorun susup kalir

Haklısınız da hatanız var diyelim. Şöyle ki çocuğunuzun olumsuz durumlarını etraf ile paylaşmayın anneanne babaanne dede vs. Fark etmez. Çünkü yayılıyor dilden dile sırrını dostuna söyleme misali. Çocuğunuza konulan teşhis çocuğunuzun mahremdir. Elalem Unutmaz çünkü sorar deşer durur.

Karşınızdakinin bilinçliliğine göre değişir, benim komşum Hatice abla baya cahil bir kadındır bu tarz sorular sorar ama bilmediğinden, hassasiyetleri anlayamaz orda olmadık yerde olmadık soru ve cümleler kurar, aman der geçeriz. Ama oğlunuzun durumunun farkında olan bilinçli biriyse o zaman kesinlikle haklısınız. Bu şekilde saçma sapan sorularla konuyu hep oraya getirmeye çalışmasının bir mantığı yok çünkü

Ben olsam elti hatrina bile susamaz mutlaka bişey derdim şimdiye kadar. Münasebetsiz insan çok malesef.

Haklisiniz. Komşu ya otizm ne demek bilmiyor ya da dediğiniz gibi hadsiz

Çok haklısınız otizmli bir yeğenimiz var görüşürüz gelir gideriz diğer kardeşlerinden hiçbir farkı yok bizim için sormayız da nasıl vs diye nasıl olsun ki diğer kardeşleri nasılsa o da öyledir
İnsanlar bilgisiz bilinçsiz eğitim çok önemli gerçekten..

Oğlum geç konuştu. Birde sosyal ilişki kurmada yaşıtları düzeyinde olmadığı için bazen üstün körü birşeyler söylemek zorunda kalıyorsunuz

Kötü niyetli olmasa bile patavatsız. Sırf sohbet edebilecek bir konu açmak istemiş bile olabilir. Kendince, kendisinin ne kadar ince düşünceli olduğuna bile inanıyor olabilir.
Bunu, uzun süre çocuk sahibi olmak isteyip olamamış kadınlara da çok yapıyorlar. Hayır kadının çocuğu olsa onlara ne yani?
Sizin durum da böyle sanki.

Oğlum geç konuştu. Birde sosyal ilişki kurmada yaşıtları düzeyinde olmadığı için bazen üstün körü birşeyler söylemek zorunda kalıyorsunuz
Anlıyorum ama gittik doktora vs artık neyse sıkıntı yok gayet normalmiş deyin geçin cidden bu insanlara laf Anlatamaz siz üzülürsünüz

Bazı insanlar patavatsız olur nerde ne konuşacağını bilmezler dediğiniz kişi de o gruptan. Öyle laf olsun söhbet olsun diye sormuş sizin hassasiyetinizi düşünebilecek kapasitesi yoktur büyük ihtimal.

kadın cahil belki de. Aklı sıra ilgi gösterdiğini falan sanıyordur. Rahatsızlığınızı eltinizle paylaşmanız iyi olmuş ama kadına gelince de "iyi iyi iyileşti" deyin susturun derim, konuşmayın fazla.

Kadın muhtemelen bu konuda bilgisiz cahil. Yani otizmin bulaşıcı hastalık olduğunu sanan dolu ortalık. O da bilmediğinden kendince iyi niyetten soruyor her seferinde belli ki. Siz direkt terslemeden önce ben sana durumun doğrusunu anlatayım diye bir bilgilendirme yaparsanız daha doğru olur

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…