• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bu ay da olmadı :((( ekim de anne adayı olmak ümidiyle...

yok hayalotum en som ay önce baktirdim ne guatr ne tiroit ikiside yokk hepsi yerli yerince:46::46::46:lupusla alakasimi varmisss:26::26:

canbonum sebep olabılır dıyoda belırtılerı cok cok agır bunu ya rabbım vermesın ama sendekı bence bu degıl cok sukur senın bu yonde hıc bır belırtın yokkı:26:
 
:16::16::16:alışırsın kuzumm hızlılar bir araya geldii:10::10::10::10::10:
onların hızınA YETİŞEMEZSİN:9::9::9::9::52::52::52:
zati yasagıma yazdım beni görmedi bile okadar hızlı yanii:27::27::27:

Sayfa 1 de kaldı gitmiyor ileri gidincede 2012 leri gösteriyo başka topiğemi geçsek napsak bilemedimm:52:
:52::52:
 
huhuuuuu ben geldimmm...bugun bi temizlik yaptım bi temizlik yaptımmm allah ım dışardan eve giriyorumm mis misss evv keşke hergün böyle olsam :16::16::16:
 
canbonum sebep olabılır dıyoda belırtılerı cok cok agır bunu ya rabbım vermesın ama sendekı bence bu degıl cok sukur senın bu yonde hıc bır belırtın yokkı:26:

doru lupus cok agirmis hayalotum ölüme kadar götürüyomus...:26::26::26:
 
Birimizin kedoşu varmış hemde kız bak onu kaçırdım mesela kimin kızı var:))

Benimde oluşum var kucak delisi yazdırmıyo oda serseriii:52::46::52::53::53::53:
 
Sayfa 1 de kaldı gitmiyor ileri gidincede 2012 leri gösteriyo başka topiğemi geçsek napsak bilemedimm:52:
:52::52:
:1::1::1::1::1::1::1::1::1::1::1::1::1::1::27::27::27::27::27:
huhuuuuu ben geldimmm...bugun bi temizlik yaptım bi temizlik yaptımmm allah ım dışardan eve giriyorumm mis misss evv keşke hergün böyle olsam :16::16::16:
hg canımm hamarat oldun demek bugünn:46::46::46:ne güzel bende yapıcam inşş yarın yapim diorumm:52::52::52:
 
Antifosfolipid antikor sendromu (APS) damar tıkanıklıkları ve tekrarlayıcı gebelik kayıpları, düşükler ile karakterize otoimmün bir hastalıktır. Hastalık başka majör otoimmün hastalık olmadan bulunuyorsa primer, majör otoimmün bir hastalıkla beraberse (sistemik lupus eritematozus, SLE gibi) sekonder APS olarak sınıflandırılır. Klasik özellikleri livedo retikularis, splinter hemorajiler, yüzeysel tromboflebit ve bacak ülserleri gibi deri bulguları; beyin, böbrek gibi organlarda trombotik olaylar; geçici iskemik atak ya da iskemik infarktlar gibi arteriyel trombotik olaylar (atar damarlarda tıkanıklıklar), tekrarlayan düşükler, anne karnında bebek ölümü ve trombositopenidir.

Tanı:
Tanı için bazı uluslar arası kriterler bildirilmiştir. Genel olarak antifosfolipid antikor sendromu (APS) tanısı vasküler tromboz (damar tıkanıklığı) veya tekrarlayan düşükler ile lupus antikoagulan antikorları (LAA) veya antikardiyolipin antikorlarının varlığının tespit edilmesi ile konur. Bu iki antikor kadar çalışılmasa da Beta-2-Glikoprotein I antikoru da pozitif saptanabilir. Anormal labaratuar bulguları 6 hafta ara ile 2 kez gösterilmelidir.

Antifosfolipid antikorların araştırılmasını gerektiren durumlar:
- Tekrarlayan gebelik kayıpları, düşükler
- İkinci veya üçüncü trimesterde açıklanamayan fetal kayıp
- Erken gebelik döneminde başlayan preeklampsi
- Açıklanamayan venöz ya da arteriyel tromboz
- Açıklanamayan felç
- Açıklanamayan geçici iskemik atak ya da amorozis fugax (Retina damarlarında iskemik atak)
- SLE ya da diğer kollagen doku hastalıkları mevcudiyetinde
- Otoimmun trombositopeni
- Otoimmun hemolitik anemi
- Livedo retikülaris (Deride arteriolde staz sonucunda oluşan ülserasyon)
- Korea gravidarum (Gebelik koresi; gebelikte görülen aritmik, hızlı, sıçrayıcı veya akıcı, basit veya kompleks özellikte istemsiz hareketler )
- Yalancı pozitif VDRL
- Koagülasyon testinde açıklanamayan uzama
- Açıklanamayan rahim içi gelişme geriliği (IUGR)

Klinik özellikleri:
APS’nin en sık görülen klinik belirtisi, venöz tromboz ve özellikle bacaklardaki derin ven trombozu (DVT)’dur . Pulmoner emboli (akciğer damarlarına pıhtı atması) görülebilir. Beyin damarlarının tıkanmasına bağlı felç ve geçici iskemik atak oluşabilir. Koroner damarlarda (kalpte), böbrek damarlarında, gözde ve diğer organlarda damar tıkanmaları oluşabilir. Trombositopeni , hemolitik anemi, ve livedo retikularis gibi deri bulguları gelişebilir.

Gebelikteki etkileri nelerdir?
- Tekrarlayan düşükler
- Gebeliğe bağlı hipertansiyon ve preeklampsi
- Prematür doğum ve/veya intrauterin büyüme gerilikleri
- Anne karnında bebek ölümü
- Gebe olmayanlarda olduğu gibi çeşitli damarlarda tıkanmalar

Tedavi:
Hastayı tromboza (damar tıkanmalarına) eğilim yaratan hareketsizlik, doğum kontrol hapı, hormon tedavisi ve sigara içme gibi faktörlerden korumak gerekir. Kolesterol yüksekliği, hipertansiyon ve diabetes mellitus gibi risk faktörlerinin tedavi edilmesi de damar tıkanıklığı riskini azaltır. APS’li ve tromboembolizm hikayesi olan kadınlarda heparin tedavisi önerilmektedir.

APS tespit edilen hastalara genellikle gebelik planlandığı anda aspirin tedavisi başlanır ve gebelik oluştuktan sonra da heparin tedavisi ilave edilir. Bu şekilde kombine tedavi ile canlı doğum oranları %70-80 civarında tespit edilmiştir. Hiç tedavi almayanlarda canlı doğum oranı %20-40 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca bu hastalığa sahip gebelerin daha yakın takip edilmesi ve gelişme geriliği açısından aralıklarla ultrason yapılması gereklidir. Düşük moleküler ağırlıklı heparin (LMWH) ve aspirin tedavisinin bu hastalarda düşük riskini yaklaşık %50 oranında azaltttığı gösterilmiştir
 
Back
X