Neye dayanarak parkinson dedi.Yurumek sorun adım atamıyor demissin.Ne zamandır böyleydi bu adam?Benim babam da parkinsondu iyi bilirim.Aciklarsan aydınlığa biraz kavustururuz
Kısaca süreci anlatayım.
2014 yılında babam izmire ziyarete geldi yanıma. Bir gün evde düştü. Geçici felç geçirdi.(o zaman idrak edemedim tabi)
Ertesi günü istanbula gitti. Bir doktora göründü. Nörolog. Bir şeyin yok demiş. Sonra beyin cerrahı bir arkadaşına göründü. Boyun fıtığı var demiş. Coraspin vermiş. Onu kullanmaya başlamış. Bir süre bu felçler kesilmiş.
2016 yılı haziran ayından(ramazan ayı ve oruç tutuyor) bir gün orucunu açtıktan sonra evin merdivenlerinden yuvarlanıyor. Sanırım yine felç geçirmiş ki bir gün öncesi kol uyuşmasıyla haber vermiş.
Düştüğü gün her şey değişti. Ben izmire getirttim yanıma. Bir baktım adam babam değil.
Konuşması değişmiş. Evet-hayırdan ibaret olmuş. Yürüyor ama ayaklar sürte sürte. İdrarını tutamaz hale gelmiş. Banyoya gidiyor. Takılıyor orada. Defalarca elini yıkıyor. Sifon çekiyor. Hatta bir gün(eşim görmüş) paspası klozete sokup salona paspas atmaya kalkmış. Yemek yemesi karmaşıklaşmış.
Biz ilk beyinde hasar oluştu diye çiğli eğitim araştırmaya götürdük. Beyin cerrahına durumu anlattık. O da geçer deyip bizi gönderdi.
Sinir olduk tabi. Zaten adamı yerinde bulamıyoruz. Ya ameliyatta ya da işi bar kardeşini koymuş yerine.
Neyse izmirdeki iyi bir beyin cerrahndan randevu aldık. Parası neyse verelim dedik. Prof. Taşkın yurtsevene götürdük.
Emar çekildi. İki kere. Biri ilaçlı biri normal. Taşkın bey baktı. Burada iki damar tıkalı. Benlik bir şey yok. Siz nörologa gidin dedi.
Tamam deyip. Prof. Burhanetttin uludağa götürdük. (İzmirin iyilerinden dediler ki gerçekten iyi)
Adam baktı emara , babama dediki beyin danarlarından ikisi tıkalı. Biri tamamen biri belli oranda. Eşimin babasında da parkinsonizm var. O yüzden eşim özellikle sormuş. Bu tarz bir şey var mı diye. Yok demiş.
Kan sulandırıcı ve tansiyon hapı yazdı. Kalp doktoruna gmrünsün dedi. Kardiyologa. Aldık götürdük.
İlaçları kullanmaya başladı. Yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Yemek yemesi düzeldi. Konışması daha iyi oldu. Hala idrar ve yürüme problemi var. Dengede durma sıkıntısı yaşıyor. Daha doğrusu ayaktayken eli ayağı boşalıp düşmeye başlıyor. Bazen oturduğu yerden kalkamıyor.
Dedik ki herhalde fizik tedaviye ihtiyacı var. İstanbulda etfalde bir beyin cerrahına göründe(onlar sevk ediyormuş) beyin cerrahı senin boyun fıtığın var ameliyat olmalısın yoksa felç olursun demiş. Taaa 8 ay önce.
İyi ne gerekiyorsa yapalım.
Ameliyat öncesi anestesiye vs. Gitti. Yaşı 65 olduğundan kalbi dayanırmı diye kalp damara da gidiyor.
Kalp damar kontrol ediyor. Kalpte iki damar boyunda şah damarlarından biri tıklaı,diğeri belli oranda tıkalı diyor. Kalbe bir stent takılıyor. Şah damarı için ameliyat ya da stent diyorlar.
İkinci bir ameliyat daha çıkıyor anlayacağınız. Bu arada kalp damar uzmanıda ameliyar ol yoksa felç olursun diyor.
Velhasıl kurula gidiliyor. Norolog ile kalp damar uzmanı birlikte takıyormuş stenti.
Norologa gidiliyor. Norolog babamı kontroş ediyor. Bazı sorular soruyor. Holter takılmasını istiyor. Holter takılıyor. Ama nedense holter sonucuna bakılmıyor. Peşi sıra medopar diye bir ilaç veriliyor. Bir ay kullan gel deniliyor.
Şu an o ilacı kullanıyor. İlaçtan sonra kontroş olacakmış. Ayrıca iki kere doplere girecekmiş. Taaa ekimde karar verilecekmiş. Parkinson olup olmadığına eğer değilse stente karar verilecekmiş.
Yemin ediyorum tıkandın kaldım. Ne yapacağımı bilemez haldeyim.
Adamın ney olduğunu hala anlayabilmiş değilm. Kalp damar uzmanıyla konuştum. Bana bi yol gösterin diye. O da özelde bir nörologa götürün dedi. Şimdi onu yapacağız.
Ama bu kadar olmaz. Gerçekten. Ben işleyişin yqvaş olduğunu biliyorum. Ama şu da var eğer ki tanıdığınız biri varsa o işleyiş nedense bir anda ışık hızına dönüyor.
Benim kızdığı norologdan fikir almak isterken ki davranışı. Ben kadına ters bir kelime dahi kullanmadım. Ukala bir tavırla davranmadım. O noktada çaresizdim vr yardım arıyordum. Akıl verebilirdi. Yada hiç olmadı müsait değilm diyebilirdi. Beklerdim.
Köpek muamelesini haketmedim yani.