Geçecek hepsi merak etmeyin. Çok başındasınız şu an. Kızınız mutlaka barıştırma denemeleri yapacak. Siz kızınıza bakınca vicdan azabı duyacaksınız. Eski eşinize arkasından kızacaksınız. Ne vardı adam gibi duraydı diyeceksiniz. Belki el ele gezen aileleri görüp dertleneceksiniz. Bunlar ve daha fazlası normal şeyler bence. Hüznünü de öfkesini de yaşamak lazım. Evliyken bir psikologla görüşmüştüm. Bana tükenmeyen duygular bitmez demişti. Biz kadınlar umudu, öfkeyi, çabayı, hüznü, ayrılığı çoğu kez evlilik içinde tükettiğimiz için boşanma sonrasına pek bir şey kalmıyor. Ben boşanma sonrası müthiş duygusuz hissetmiştim. Sanki üstümdeki kıyafeti çıkarıp atmış gibi, basit bir şey yaşanmış gibi. Belki de kendimi hep güçlü hissetmek için baskıladım bilemiyorum. Kızınızın da önünde sonunda bu durumu kabul edeceğini unutmayın. Amacınız zaten onu ikna etmek değil. Arkadaşların dediği gibi eski eşinizle de daha az görüşürsünüz. Ümidi kırılır böylelikle. Ben kızıma ayrılığı açıklarken ne tepki vereceğinden emin olamadığı bir hal görmüştüm. İlk başta şaşırdı, ne tepki vereceğinden emin olamadı. Boşanma hakkında daha fazla bilgiye sahip olan sizsiniz. Çocuğunuzun gözünden anne bilgisiyle duruma bakmak sizin belinizi büküyor. Çocuğun gözünden, bir çocuk gibi bakmak gerek sanırım. Belki de en büyük korkuları "Ben ne olacağım"dır. Anne ve baba ayrıldı ama düzeni bozulmayacak, ortada kalmayacak. Gittiği kurslara yine gidecek. Anne ve babası onu her zaman sevecek ve destekleyecek. Eskisi gibi gergin görmeyecek, kavgalarına şahit olmayacak, korkmayacak. Ben bunları yazıyorum ama elbette kendi tecrübelerimle. Bizim evde çocuklarla ilgili neredeyse bütün görevler bendeydi. Belki de o yüzden hayatlarından çok şey eksilmediğine inanıyorum. Bir de boşanmayı çok olağanüstü bir durum olarak yansıtmamaya gayret gösterdim. Zaten dediğim gibi kendim de öyle görmedim. Yakında bayram tatili var. Eğer siz de çalışmayacaksanız o haftayı bence çok güzel değerlendirin. Hem kendiniz hem de kızınız için. Ben cuma gecelerini parti gecesi yaptım. Patlamış mısır, cips, çikolata ve film. Hala yapıyoruz. Belki siz başka yollar bulursunuz. Kısaca taa bebeklikten beri hep söyleriz ya; anne ne kadar mutlu ve rahatsa çocuk da öyle olur. Ana kız el ele verin, neyle mutlu oluyorsanız onu yapın. Dedikodu yapın, resim yapın, dans edin, yürüyüş yapın, temizlik yapın... İkinize de iyi gelecektir. Karışık yazıp daldan dala atladıysam kusura bakmayın. Geriye dönüp baktığımda bu 1 sene o kadar hızlı geçmiş ki. Size yazarken farkettim ben de. Çok rahatlamışım, hafiflemişim. Sizin daha da kısa sürmesini dilerim. Hep mutlu olun. İkinize de kocaman sevgiler.