• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Boşanma kararı

Hem komşum hem de bir okulda dil öğretmeni. Anne Rus, baba Türk ve baba Rusça bilmiyor. İmgilizce biliyor.

Anne çocukla çoğunlukla Rusça konuşuyor. Kızımla yaşıtlar ve sınıf arkadaşılar, çocuk hem Rusça hem Türkçe hem de İngilizce biliyor.

Okullarda da dil böyle öğretiliyor çocuklara. Bir öğretmen anadilde konuşur, diğer öğretmen iletişimi diğer dil ile sağlar ve çocukla kesinlikle anadilde konuşmaz.

Burada anne o dili bilmiyor. Anne mesela, "Yemek vakti," der baba da diğer dilde tekrar eder. Neresi kötü bunun? İki farklı milletten çiftlerin hemen hemen hepsi böyle çocuk yetiştiriyor. Burada tek fark baba Türkçe konuşabiliyor.
Fark ideolojik kaygı.
Babanin amaci çocuğum dil bilsin kendini geliştirsin değil.

Ideolojik kaygısı olduğunu konu sahibi de belirtmis zaten.

Merhaba arkadaşlar
31 yasındayım. Yaklaşık 3 senedir evliyim. Eşimle benım ailemin karşı çıkmalarına rağmen onları da ikna ederek evlendik. Karşı çıkmalarındaki sebep kültür farklılığdı. Eşim Doğulu biz batılıyız. Eşimle herseyı en bastan konusarak evlendik. Hatta yetmedi babam babası ile eşimle defalarca kültürlerimiz arasındaki farklılığa dair konuştu. Eşim ve tüm ailesi en başta çok ılımlıydı. Onlar için hiç sıkıntı olmadıgını önemli olan insanlık vb. Seklinde konustular. Ancak evlendikten sonra işler değişti, bildiğiniz üzere. Henuz cocuk sahibi değiliz. Şimdi de çocuk üzerine konuşmaya başlamıştık. Cocuk yetiştirme isteklerimiz bile farklı, biraz önce şöyle bisey dedi, Ben çocuguma kendi dilimi ögreticem. Evde onunla o dilde konuscam falan demeye başladı. Ben de, benım dillerini bilmediğimi evde dolayısıyla konusulmasının benım için sıkıntı olacağını, çocuk 14 15 yasına geldiğinde cocuk da isterse öğretebileceğini söyledim. Bunu kabul etmedi. Sonuçta kavga çıktı ve iş boşanalım o zaman demeye kadar geldi. Boşansam bir türlü, boşanmasam bir türlü. Ne yapacağımı bilemiyorum. Boşansam anne olma şansımı tamamen kaybeder miyim. Bir daha kimseyi sevebilir miyim sevsem bile yaşım 30 u geçti cocuk yapma için gec kalırmıyım ya da pişman olur muyum diye düşünüyorum. Ama diğer taraftan eşimle bu konuda asla anlaşamayız, en basından bunları konustuk ama o zaman bu sekılde düşündüğünü söylememişti. Evet bu benım hatam biliyorum ailem bu sorunları öngördü ama ben dinlemedim suçluyum bu konuda kabul ediyorum. Ama ne yapmam lazım sizce
Siz de öğrenin. Hep birlikte konuşun.

Hayır ailesi kendi aralarında cocuklarıyla hep türkçe konusur. Kardeslerı zaten bilmiyor. Ama eşim ailesının yanlış yaptıgını evde konusulması gerektiğini düşünüyormuş bende yeni ögrendim. Daha önce büyüyünce ögretirim demıstı böyle yani.
Öğretsin ya hangi dili istiyorsa. Siz hiç baba dili diye birşey duydunuz mu? Sonuçta ana dili sizin diliniz olacak. Ne çok kalıp ayrım var. Japonca konuşsa ne kuş dili konuşsa ne?

Dil ogrenmekle idolojik dusunce arasindaki baglantiyi nasil kurdunuz ben anlamadim. Esim ailesi kurtce konusuyor ben bana ogret diye israr ettim ama orali olmadi annesi bilmiyor mesela hep yanimizda birisi tercume etmek zorunda kaliyor. Esim de cocugumuz olursa ogretecek bana da firsat dogar bende kaparim birkac biseyler diye bekliyorum. Ayrica esiniz yabanci olsaydi atiyorum italyan siz esinizle ingilizce anlasacaktiniz o adam da evinizde sizin bilmediginiz bir dili cocugunuza ogretecekti. Bence biz de fazla onyargi var. ayrica cocuklar hangi dili konusacaklarini kendileri seciyor. Esimin yigenleri batida yasiyor hepsi de kurtce ogrendi ama kurtce konusmayi sevmiyorlar kurtce soru sorsa bile turkce cevap veriyor ve buna 5 yasinda karar vermisti. Ben bosanacak bir sey goremedim fazla tepki gostermissiniz bence.

Dil ogrenmekle idolojik dusunce arasindaki baglantiyi nasil kurdunuz ben anlamadim. Esim ailesi kurtce konusuyor ben bana ogret diye israr ettim ama orali olmadi annesi bilmiyor mesela hep yanimizda birisi tercume etmek zorunda kaliyor. Esim de cocugumuz olursa ogretecek bana da firsat dogar bende kaparim birkac biseyler diye bekliyorum. Ayrica esiniz yabanci olsaydi atiyorum italyan siz esinizle ingilizce anlasacaktiniz o adam da evinizde sizin bilmediginiz bir dili cocugunuza ogretecekti. Bence biz de fazla onyargi var. ayrica cocuklar hangi dili konusacaklarini kendileri seciyor. Esimin yigenleri batida yasiyor hepsi de kurtce ogrendi ama kurtce konusmayi sevmiyorlar kurtce soru sorsa bile turkce cevap veriyor ve buna 5 yasinda karar vermisti. Ben bosanacak bir sey goremedim fazla tepki gostermissiniz bence.
Yorumunuz için teşekkürler. Sıkıntı şurdan çıktı tamam ogret dedim ama evde ben kürtçe konusurum onunla diyince. Aile ortamında nasıl olcak o zaman ben bilmiyorum dedim . Ögret ama evde ortak dilde konusalım dedım sonuçta ben de varım dedım. Orda zaten o zaman cocuk olmasın bitsin bilmem ne diye bagırıp çağırdı

Yorumunuz için teşekkürler. Sıkıntı şurdan çıktı tamam ogret dedim ama evde ben kürtçe konusurum onunla diyince. Aile ortamında nasıl olcak o zaman ben bilmiyorum dedim . Ögret ama evde ortak dilde konusalım dedım sonuçta ben de varım dedım. Orda zaten o zaman cocuk olmasın bitsin bilmem ne diye bagırıp çağırdı
Esiniz cocukla kürtçe konuşmadan nasıl öğretecek ki. Çocukla kürtçe konuşmaktan kastınız ne ben tam anlayamadım. Eşiniz sizden habersiz iki üç yaşındaki çocuga gizli saklı ne ogretecek ki. Temel kelimeleri öğretebilir. Büyüdüklerinde de çocuklar zaten kendileri seçiyor ben sanmıyorum sizden kopuk bir iletişim sağlayabileceklerini. Yani siz varken ortamda inatla kürtçe konuşacaklarını. Benim aklıma böyle bir şeyi irdelemek hiç gelmedi mesela eşim de yapmaz eminim. Acaba sizin eşinizle aranizda dilden farklı sorunlar da mı var?

Esiniz cocukla kürtçe konuşmadan nasıl öğretecek ki. Çocukla kürtçe konuşmaktan kastınız ne ben tam anlayamadım. Eşiniz sizden habersiz iki üç yaşındaki çocuga gizli saklı ne ogretecek ki. Temel kelimeleri öğretebilir. Büyüdüklerinde de çocuklar zaten kendileri seçiyor ben sanmıyorum sizden kopuk bir iletişim sağlayabileceklerini. Yani siz varken ortamda inatla kürtçe konuşacaklarını. Benim aklıma böyle bir şeyi irdelemek hiç gelmedi mesela eşim de yapmaz eminim. Acaba sizin eşinizle aranizda dilden farklı sorunlar da mı var?
İşte cocukla diyalog kurarken kürtçe konuşacagını söyledi günlük yaşamda rutin konuşmalarda yani temel kelimeler degıl sadece. Normal muhabbet esnasında da. Sonradan ben olunca ortamda nasıl olcak olmaz yani dedim bu şekilde gelişti

Bence burada en büyük problem böyle üstünden gelinebilecek konuda eşinizin boşanma fikrini ortaya atması olmuş. Bu konuyu konuşun öncelikle. Çünkü her anlaşmazlığa düştüğünü eşiniz hadi ayrılalım mı diyecek. Hadi diyelim bu sorunu cozdunuz,başka bir problem meydana geldiğinde yine mi boşanma fikri ortaya atılacak. Bana avukat bir yakınım söylemişti. Evliliklerde boşanma üzerine konuşulduğunda
farkında olmadan boşanmanınn alt yapısınin temellerinin atıldığını bundan dolayı eşlerle boşanma konusunu hiç açilmamasinin fayda olduğunu söylemişti. Gayet mantıklı ve tecrübe içeren bir tespit bence

İşte cocukla diyalog kurarken kürtçe konuşacagını söyledi günlük yaşamda rutin konuşmalarda yani temel kelimeler degıl sadece. Normal muhabbet esnasında da. Sonradan ben olunca ortamda nasıl olcak olmaz yani dedim bu şekilde gelişti
Eşiniz fazla hayalperest bence. Hani zamanında özgüvensiz yetiştirilen insanların çocuklarına aşırı özgüven yüklemesi gibi ailesinin ona öğretmemesinin eksikliğin bu şekilde aşırı bir yaklaşımla çocuktan çıkaramaz. Eşinizin söylediği şekilde bir iletişimin imkanı yok bence.

Fark ideolojik kaygı.

Eş kişisi büyük ihtimalle çocuğuna kültürünü ve dilini öğretmek istiyor. Bunda yanlış bir şey görmüyorum ben.

Konu içeriğinde, baba çocuğa kendi ideolojisini değil, dilini aktarmak istediği geçiyor. Çocuğa tamamen kendi kültürü empoze etmek istediğini sanmıyorum. Babanın tavrı ne denli yanlışsa annenin tavrı da o denli yanlış.

Öyle bir ideolojiden bahsediliyor ki, sanki baba kendine ait olan tüm ideolojik kavramları çocuğa aktarmak istiyormuş gibi.

İki tarafta birbirlerinin düşüncelerine karşıt. Annenin dil bilmemesi, babanın o dilde iletişim kurmasına engel değil. Babanın olayı boşanma noktasına taşıması yanlış olan.

Eşine doğulu demişsin dilin adını yazmamışsın malum dil falan deseydin bir de kürt kelimesini bile kullanamıyorsun aranızda sorunlar olması normal ayrıca çocuğuna kürtçe öğretsin nolacak babasının ailesi hep o dili konuşacak olacak o da öğrensin

katılıyorum. bence konu sahibi eşinin diline kültürüne saygı duymuyor maalesef. kürtçe/zazaca her neyse dili bunu söylemekten niye çekiniyorsunuz. çocuk yapmayın ve ayrılın.

doğmamış çocuğa don biçicem diye başka bir sorununuz yoksa boş yere boşanmayın.öğretirse öğretsin, sevmeseydi öğrenmezdi kendisi, şimdi çocuğuna öğretmek istiyor.annesi babası ona öğretmemiş ama o çocuğuna öğretmek istiyor.siz de ingilizce öğretin e zaten türkçesi de olacak.kaldı ki bu bir tutku olsa bile bunun sizi rahatsız etmesi çok gereksiz.

Fark ideolojik kaygı.

adamın tavrı hoş değil de evde kürtçe konuşucam demesinde nasıl bir ideolojik kaygı olabilir? belki adam doğulu olduğu için anadilinden dolayı hep ötelendi (ki çok garip değil tr'de) ve o yüzden içindeki bu kompleksle çocuğum olursa evde kürtçe konuşucam diyerek kendini gerçekleştiriyor bir anlamda, hayal kurup mutlu oluyor. neresi kötü bunun.

kötü olan bir dilin adını söyleyemeye çekinmek. veya bir etnik kökenin tartışma konusu yaratabilme ihtimali sanal ortamda bile.

Burdaki kadınlar sanırım meseleyi anlamadı.

Dil öğretsin ne olacak ki diyorlar.

Mesele zaten dil ögretmek degil ki.

Mesele annenin bilmediği bir dilde konuşacağını iddia etmesi. Bu ne kadar şiddetli ideolojik bir kaygıdır .

Dil öğrensin tabi. Dünyadaki bütün dilleri öğrensin. Mesele o değil ki.

Bazen burdaki hanımların yorumları yazarken birbirlerinden etkilendiklerini düşünüyorum.

1 kişi çıkıp bi yorum yaziyor. arkasindan gelenler aşağı yukari benzer yorumu yapıyor.

Bi tek sen farklı bakmissin :)

Çünkü aynen ben de senin gibi düşünüyorum .. ben de anlamıyorum tabi herkesin fikri kendine ama ben konu sahibinin endişesini çok yerinde buluyorum . Ben bu durumda asla bebek düşünmezdim ..

Merhaba arkadaşlar
31 yasındayım. Yaklaşık 3 senedir evliyim. Eşimle benım ailemin karşı çıkmalarına rağmen onları da ikna ederek evlendik. Karşı çıkmalarındaki sebep kültür farklılığdı. Eşim Doğulu biz batılıyız. Eşimle herseyı en bastan konusarak evlendik. Hatta yetmedi babam babası ile eşimle defalarca kültürlerimiz arasındaki farklılığa dair konuştu. Eşim ve tüm ailesi en başta çok ılımlıydı. Onlar için hiç sıkıntı olmadıgını önemli olan insanlık vb. Seklinde konustular. Ancak evlendikten sonra işler değişti, bildiğiniz üzere. Henuz cocuk sahibi değiliz. Şimdi de çocuk üzerine konuşmaya başlamıştık. Cocuk yetiştirme isteklerimiz bile farklı, biraz önce şöyle bisey dedi, Ben çocuguma kendi dilimi ögreticem. Evde onunla o dilde konuscam falan demeye başladı. Ben de, benım dillerini bilmediğimi evde dolayısıyla konusulmasının benım için sıkıntı olacağını, çocuk 14 15 yasına geldiğinde cocuk da isterse öğretebileceğini söyledim. Bunu kabul etmedi. Sonuçta kavga çıktı ve iş boşanalım o zaman demeye kadar geldi. Boşansam bir türlü, boşanmasam bir türlü. Ne yapacağımı bilemiyorum. Boşansam anne olma şansımı tamamen kaybeder miyim. Bir daha kimseyi sevebilir miyim sevsem bile yaşım 30 u geçti cocuk yapma için gec kalırmıyım ya da pişman olur muyum diye düşünüyorum. Ama diğer taraftan eşimle bu konuda asla anlaşamayız, en basından bunları konustuk ama o zaman bu sekılde düşündüğünü söylememişti. Evet bu benım hatam biliyorum ailem bu sorunları öngördü ama ben dinlemedim suçluyum bu konuda kabul ediyorum. Ama ne yapmam lazım sizce

daha ortada çocuk yok, öğretilecek dil yüzünden kavga mı ettiniz?
ha kürtçenin çocuğa hiçbir faydası olmaz o ayrı mesele. ama öğreticem demesinde ne gibi bi sıkıntı olabilir ki. siz ingilizce bilmiyor olsaydınız, eşiniz de ingiliz olsaydı yine aynısını mı diyecektiniz?

Ay söyleyesim geldi. Eşim kürtçe bilmiyo ama kayınvalidemler aralarında kürtçe konuşuyolar.. Bazen dinliyorum yemeklerden bahsediyolar makarna salata diyolar aha ben de öğrendim ne var ki çok kolaymış deyip esprisini yapıyorum. Ama ha deseker ki zorla bizim gibi olacak ona ben de hayır derim. Ama tatlı dil olursa ooo yeme de yanında yat. Bence üslup güzel olsa sıkıntı yok gibi geldi

Bence siz çocuk olmadan iyi düşünün.ben de aynı konudan muzdaripim.kultur farklılığı çok zor.ve böyle başlar daha da devam eder.zaten kendisi söylemiş ayrılalım diye.ilerde yine bir sorun çıkar.bu konulardan.ama çocuk için durursun.aileler her zaman birşeyler biliyor.ama gençler dinlemiyor.

Back