- 2 Temmuz 2010
- 826
- 1.441
- Konu Sahibi Deniz macar
- #21
Hepinize ayrı ayrı çok ama çok teşekkür ederim kadının kim olduğunu bi bilsem gidip direk yüzüne tükürürüm. Ama boşanacağım kişi onu çok büyük bi korumaya almış sanki o karısı ben metresi olmuşum. Allah onları bildiği gibi yapsın.
Ne diyim allahından bulsun ikiside
öncelikle derhal tapuya ikametgahınız ve evlilik cüzdanınızla giderek konutunuz için aile konutu şerhi düşürtün ki dava sürecinde eşiniz satamasın. bunun için eşinizin gelmesine ihtiyacınız yok. araba için bişey yapamazsınız şu aşamada.
maddi manevi tazminat miktarı hem boşanmaya sebebiyet veren olaylarda eşlerin kusuru hem de talepte bulunulan eşin mali durumu göz önünde bulundurularak belirlenir. yorumlarda yazdığı gibi kusursuz olmanız gerekmez, "daha az kusurlu" olmanız ve eşinizin ödeme gücü bulunması önemlidir. sabit bir tazminat standardı yoktur, her davada farklı rakam çıkar.
nafaka iki şekilde alınır: çocuğunuz için iştirak nafakası siz isteseniz de istemeseniz ve hükmedilir. miktarı çocuğun yaşı ve boşanma sonrası muhtemel yaşam koşulları gözetilerek belirlenir. siz %100 kusurlu bile olsanız eğer velayet sizde ise eşiniz iştirak nafakası öder. yeter ki ödeme gücü olsun. kendisini işsiz göstermesin.
kendiniz lehine iki nafaka alma ihtimaliniz var: boşanma yargılaması devam ederken tedbir nafakası ve boşanma neticesinde yoksulluğua düşmeniz koşuluyla yoksulluk nafakası. çalışmıyorsanız büyük ihtimalle yoksulluk nafakasına da hükmedilir. ilk celsede ise mutlaka bebeğiniz ve kendiniz için tedbir nafakası isteyin.
mallara gelince: evlilik birliği kurulduktan sonra edinilen mallar kurak olarak eşit paylaşılır ancak kural olarak diyorum, kanunun "kişisel mal" dediği bir kısım değerler paylaşımdan hariç tutulur. mesela eşiniz atıyorum evi evlenmeden önce biriktirdiği para ile aldıysa veya kendisine miras kalan para ile, o artık kişisel maldır. veya arabasını babası aldı, kendi ödemedi diyelim. üzgünüm, kişisel maldır. ancak evlilik birliği içinde çalışıp kazandığıyla ödediyse yarı yarıya paylaşırsınız.
takılar konusuna gelince, yerleşik içtihada göre düğünde kadına takılan takı kadına, erkeğe takılan takı erkeğe bağışlanmış, yani onun kişisel malı sayılır ve mal tasfiyesinde paylaşıma dahil edilmez. siz eşinize verdiğiniz takıların karşılığı kaç para ise eşinizden o kadar miktar alacak hakkına sahipsiniz şu anda. yoksa bütün takı kadınındır diye birşey yok. size takılanlar sizin. çocuğunuza takılanlar çocuğunuzun. eşinize takılanlar onun.
şu an sizin için elzem olan aile konutu şerhi ve tedbir nafakası talebi. umarım tez zamanda kolayca kurtulursunuz. çocuğunuzla huzurlu ve sakin bir hayat dilerim size.