Ümitsizliğe kapılma azmine hayran kaldım,bence borsada kar elde edebilirsin çünkü epey emek veriyorsun,tek şanssızlığın 1999 daki borsayla 2009daki borsa arasında dağlar kadar fark olması,99da neye elini atsan uçup gidiyordu ama şimdi öyle değil,günlük bazında diyorum.
Şimdi borsa dediğimiz piyasadaki hisselerin dönemsel hareketleri vardır,hiç bu yönde inceleme yaptın mı mesela atıyorum bayram zamanlarında şekerlemeleri olan hisseler gider, ....gıda gibi veya ne bileyim mortgage falan dillendiğinde gyo,inşaat sektörü gibi sektörler gider,bazı hisseler bütün yıl yatay veya hafif düşüş yapar birtek yılsonunda çıkış yapar veya yılbaşında,hisseleri bu yönlü inceledin mi hiç?
şirketlerin bilançoları da bir nebze işe yarar belki ama şirketle ilgili haberler daha çok etki eder,bu haberleri yabancılar bizden önce haber alır,nasıl deme cevap veremem.
He bir de halka arzlar vardır,halka arz edilen x kağıdı piyasaya duyurulur,diyelim ki 2,50 tl nominal değerden halka arz edilecek denir,yabancılar bu halka arzı 2,00 liradan çoktan almıştır,onlar böyle bir hakları var,buna :uhm: aklıma gelse adını söylicem ama neyse işte,bizse 2,50tlden alırız ee noldu arada 50 kuruşluk bir farkla bizden 1-0 önde oldular dime,sen kağıt 3-3,50 seviyelerine gelsinde kar edeyim diye beklerken onlar yüklü bir şekilde 2 tlden aldıkları kağıdın kaymağını yemeye başlarlar bile,
bu sebeple her hissede son 3 günün veya 5 günün ortalaması seni sağlıklı bir sonuca ulaştırmayabilir.
Birde imkb-30 hisselerine de bak istersen,100lerin çıkışları daha sancılıdır,ilk göz atılanlar 30lardır.
Sektör bazında da incelemeler yapabilirsin hangi sektörler hangi zaman dilimlerinde hareket yapmış,işlem hacimlerini incele,bir kağıt günde 100 lot yaparken birden 10.000 lot işlem varsa bir hareket vardır aşağı veya yukarı trenddedir gibi.