Borç alırken ...

Hatorlarmısın 1 tl = 1.000.000 esit sayıldıgı zamanı bu devlet eliyle kalpazanlıltı o zman borçlu alacaklımı olur?

Turk lirasinin deger kaybettigi konusunda haklisiniz. Su an dolar bircu olanlara allah yardim etsin diyorum mesela. Ama iyiliginizin karsiliginda o da altta kalmak istememis anlasilan. Ben sizin yerinizde olsam parayi alir onuda rencide etmez fakat en hizli nasil odeyebilirsem fazla zaman asiminA ugramadan lira ciddi deger kaybetmeden hemen oderdim borcumu.

Lira değer kaybediyor derken yani böyle şeylerinde lafı olmamalı bence aile arasında. :) ne kadar değer kaybedebilir ki kaç yılda dyeceksiniz mesela ? demek ki o euro borc vereyim param değer kaybeder diye ince hesaplar peşinde değilmiş. ne güzel yeğenler var...

Cok guzel dusunmussunuz. Tl deger kaybeder mi diyenlere, 1 tl tabiki 10 sene sonra da 1 tl olacak ama atıyorum 10 sene once sakız 10 kurusken 1 tlye 10 sakız alabiliyorken bugun sakız 25 kurus ve 1 tlye 4 sakız alabileceksiniz. Yani 10 sene once 1 tl borc vermeyip 10 sakız alsaydınız ve bunu kenara atsaydınız, bugun 10 sakız sahibiydiniz. Size suan verilen 1 tl ile 4 sakız alabilirsiniz ve 6 sakız zarara girdiniz. 1 tl azcık bir para, sakız surekli zamlanan bi sey degil buna ragmen durum boyleyken 5 sene sonra 80 bin liranın durumu cok dahw buyuk olur. Yani yegenden 80 bin lira alınırken ve 5 sene sonunda odemek taahhut edilirken yegenin bir bakıma bu 80 binden elde edebilecegi yarar ve karlar da borc sayılmalı. Yabancı parayla borclanmak makul cunku surekli deger kazanıyor ve kazanan deger yegenin 5 yılda 80 binden elde edebilecegi yarara denk dusebilir. Mantıklı dusunmussun yani konu sahibi. Valla yorumlar beni cileden cıkardı.
Devlet ogrencilere her sene kredi veriyor ve mezun olunca bu verdigi atıyorum 10bini 10 bin olarak geri almıyor. Devlete de diyebiliyo musunuz e canım ben senden 10 bin aldım, hayırdır tl deger mi kaybetti de sen benden fazla para talep ediyosun? Yani arkadaslar acı ama gercek tl hem yabancı para karsısında, hem aldıgımız urunler karsısında catır catır deger kaybediyor:)
Benim size onerim su olacak, bu yılın ufe oranıyla odeme yılının ufe oranında borca artıs yapıp borcu oyle odeyebilirsiniz.

Allah razı olsun valla ben kendimden şüpheye düşüyordum nerdeyse
Türk lirası çatır çatır değer kaybediyor nasıl ifade edeceğimi bilemedim
Aynen ya bende şaşırdım nasıl bir iktisat anlayışıdır bu...Bir bankadan 80 bin çeken kişi geriye ortalama 150 bin civari ödeme yapar yani tabiki parası değer kaybeder ha söyle yaparsınız atıyorum 80 bini 100 bin Tl veya daha uygun şekilde bir miktar belirlersiniz öyle ödersiniz daha mantikli altın olarak alın Dicem ama malesef onunda sonu belli değil....

Bu gunun 80 bin lirasiyla bes yil sonrasinin 80 bini ayni sey degil ne yazik ki bunu bilmeyenlere hayret ettim
Borc alip vermenin de bir adabi vardir ve bu tefecilik degildir merkez bankasinin borclanma faizi diye arastirip bakarsaniz o belirlenen faizi de borc aldiginiz kisiye ana para uzerine koyarak verirseniz hem paranin degeri dusmez hem de akrabanizi enayi yerine koymamis onun hakkina girmemis olursunuz konu ile ilgili akraba kaynakli aci tecrubelerim var o nedenle dikkatli olun derim alirken de verirken de

Kk nin ekonomi bilgisine hayran kaldım. Aile için uzun vadede borç alınacaksa genelde altın euro dolara endekslenir. Para biriktirirken de genelde annelerimiz gider çeyrek alır kenara atar. Çünkü anneler uzun vadeli birikim yapar. 10 yıl sonra kızına çeyiz yapmak için çıkardığında değer kaybetmesin ister. babanemin diliyle ekonomi :)

Benide böyle kara kara düşündüren İslam hassasiyetim zaten
Kul hakkı hassasiyetim
Karşı tarafı zarar ettirip günaha girerim korkum
Belirtmek isterim

Yanlış anlamada bilgisizce fetva verenler insanın kafasını karıştırıyor alo fetva hattını arıyıp en doğrusunı öğrenin

Belki söylenmiştir daha önce ama bence verilecegi süreye göre değişir.. Kısa dönemde farketmez ancak uzun vadede, yüklü bir para için epeyi farkedebilir.. Ha 80 bin o kişi için önemsiz bir para ise, durumu çok iyi ise ozamam uyarsınız onun söylediğine.. Şimdi bankaya Türk lirası yatırsan en son ilk ay yüksek, sonrasındada 8.5 civarı veriyordu faiz..
Şahsen kendim için söyleyecek olursam, hem aile içinde oldugundan abartmayacak, beni zora sokmayacak ama onuda zarara ugratmıcak bir çözüm düşünürdüm.. Ha dolar derseniz valla 5 sene de sizi nasıl bir zarara sokar onuda bilemezsiniz..

Ikinizide takdir ettim.soyle yapabilirsin.80bin tl nezaman borc alirsan o donem ne kadar euroya yada dolara denk geldigini hesaplarsiniz.sen o sekilde odersin ona.

Altından uzak durun derim. Dolara yada euro'ya çevirip bu kadar geri ödeme yapacağım diyin. Yine kabul etmezse verdiği parayı alın derim. Çünkü kabul etmezseniz kalbini kırarsınız. Ona ne kadar çok iyiliğiniz dokunmuş ki o da size yardım etmek istiyor. Yoksa kimse kimseye böyle bir şey teklif etmez.

TL nin değer kaybedeceğini ilk defa duyanları okurken ben
Aldığın zaman da ki eoru yu hesapla bi yere not et.Verirken o euro üzerinden hesaplayıp verirsin.Altın olarakta hesaplayabilirsin.

TL tabi ki değer kaybeder, eğer öyle olmasaydı dolar bugün yükselmiş mi, euro fırlamış mı, borsa taban mı yapmış ilgilenmezdik. Hele ki borcu uzun vadeye yayacaksan; borcu TL olarak verirse borcu aldığın günün dolar fiyatı neyse öderken o kadar TL veya dolar ödersin. Onu da bilgilendirirsin haberi olsun. Yoksa karşılıklı olarak hak geçebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…