Borç alırken ...

canım bu faiz değil ki diğer para birimlerine karşı liranın değer kaybetmesi. tefeciler faizle borç verir. 5 yıl önce 15 lira karşılığında 10 dolar aldın diyelim. 5 yıl boyunca dolar olarak tutarsan 5 yıl önce 15 liraya aldığın 10 doları, şimdi 25 liraya satabiliyorsun. çünkü tl diğer paralara karşı uzun vadede hep değer kaybediyor. bu 15 liranın 25 liraya çıkması faiz hariç. bir de faiz eklersen daha da fazla yapar. yani bugün biri bana 100 bin versin, ben de on yıl sonra 100 bin ödeyeyim, bu çok komik bir durum. normal koşullarda kimse uzun vadede tl'den borçlanmaz. mesela bir ev 10 yıl önce 30 milyardıysa şimdi 100 bin olabiliyor. paranın değeri düştüğü için alım gücü borcun verildiği günle eşit değil. ingilizlerde enflasyon sıfır, bizim her gün alım gücümüz düşüyor.
accık ekonomi oku genel kültür olarak. :p
Allah razı olsun valla ben kendimden şüpheye düşüyordum nerdeyse
Türk lirası çatır çatır değer kaybediyor nasıl ifade edeceğimi bilemedim

mis gibi tl verıyor ıste
alın ve sonra ne aldıysanız onu ödeyın :KK66: varmıs kı para teklıf etmıs
olmasa etmez dımı, nıye zarara ugrasın?
çok kararsızsan o zaman kredı cekeceksın :KK66:

Şöyle oluyor canım bu senenin 80 bini ile mesela 26 bin Euro alınıyor ama 2 sene sonranın 80 bini ile 26 bin Euro alamazsın herşey sürekli pahalanıyor fiyatlar artıyor bu şekilde de tl değer kaybetmiş oluyor
yurtdışındasınız anladığım kadarı ile çünkü Türkiye de 80000 tl hep 80000 tl :)

Yok Ankara doğma büyüme :)
Gercekten 5 yıl önce ki 80.000 ile şimdiki 80.000 aynı mı?
Yani 5 yıl önce 80.000 liraya ne kadar altın alabiliyorsak şimdide almalıyız o zaman?
anlatmaya zorlama bence. :) tl borç ile yeğen uzun vadede zarar eder. Ona göre tercih yap. Altında da senin çok zarar etme ihtimalin olabilir. Illa borçlanacaksınız en iyisi döviz.
Ama tabi bence kredi ile Alman en iyisi. Iyi gün var kötü gün var. Bu devirde tanıdığa borçlanmak için fazla bir meblağ.

5 yıl önceki ev fiyattı ile 5 yıl sonraki ev fiyatıda aynımı cnm?
Eflasyon neolduguna bak istersen

Enflasyonun ne olduğunu biliyorum, Türkiye de insanlar dolar ve euro üzerinden borç almazlar genelde sebebi belli. O nedenle o şekilde sordum. hani herkesi cahil kendini akıllı sanmasan daha iyi edersin bence.

anayasa kitabının meşhur fırlatılma zamanında markın bir anda yükselmesi ile batan insanlar oldu. Türk insanı kolay kolay başka kurdan para ile borç almaz. benimde bu şekilde düşünmem normal bence.

canım bu faiz değil ki diğer para birimlerine karşı liranın değer kaybetmesi. tefeciler faizle borç verir. 5 yıl önce 15 lira karşılığında 10 dolar aldın diyelim. 5 yıl boyunca dolar olarak tutarsan 5 yıl önce 15 liraya aldığın 10 doları, şimdi 25 liraya satabiliyorsun. çünkü tl diğer paralara karşı uzun vadede hep değer kaybediyor. bu 15 liranın 25 liraya çıkması faiz hariç. bir de faiz eklersen daha da fazla yapar. yani bugün biri bana 100 bin versin, ben de on yıl sonra 100 bin ödeyeyim, bu çok komik bir durum. normal koşullarda kimse uzun vadede tl'den borçlanmaz. mesela bir ev 10 yıl önce 30 milyardıysa şimdi 100 bin olabiliyor. paranın değeri düştüğü için alım gücü borcun verildiği günle eşit değil. ingilizlerde enflasyon sıfır, bizim her gün alım gücümüz düşüyor.
accık ekonomi oku genel kültür olarak. :p

Valla canim bizden 5 yil once 10 bin alan 5 yil sonra da 10 bin ödüyor :-) :-) euro ve dolar farkli tabi ama neyse ben ekonomiden pek anlamiyorum gerçekten bu saatte kafam hic almadi zaten :KK70::KK70::KK70:

Valla canim bizden 5 yil once 10 bin alan 5 yil sonra da 10 bin ödüyor :-) :-) euro ve dolar farkli tabi ama neyse ben ekonomiden pek anlamiyorum gerçekten bu saatte kafam hic almadi zaten :KK70::KK70::KK70:
Her şeyi bilen bilgece bunu niye bilmiyor dedim. :p valla canım siz borç vermeyin o zaman. : ) ya da borç alın büyük meblağ, 10 yılda ödeyin, büyük kardasınız : ))
Canım galiba İslam Gereği sizde böyle. Bazı çevreler böyle konularda hassas olur.

Her şeyi bilen bilgece bunu niye bilmiyor dedim. :p valla canım siz borç vermeyin o zaman. : ) ya da borç alın büyük meblağ, 10 yılda ödeyin, büyük kardasınız : ))
Canım galiba İslam Gereği sizde böyle. Bazı çevreler böyle konularda hassas olur.

Aynen canim Islami hassasiyetten dolayi boyle. :-) :-)

Bence yanılıyorsunuz islam bu konu ile ilgili fetvalarda esitliyi aranıyor yani deger kaybı varsa hesablanmaz demiyor.

Devlet faiz kredi verse borç eflasyon göre deger kaybınıda alıyor bu faiz değil

Yok Islam oyle demiyor cidden. Neyse zaten herkes bildigini yapsa en guzeli :KK66:

Aynen canim Islami hassasiyetten dolayi boyle. :-) :-)
Iyi ama o zamanlar para diye bildigin kagit kullanilmazdi para altin gumus gibi degerli madenlerden yapilirdi dolayisiyla deger kaybetmezdi. Simdi o kagidin karsiligini saglayan kurum guven kaybettikce o kagit(para) deger kaybediyor. Mesela ben yurtdisindayim. 5 yil once 1 sterline aldigim sut hala 1 sterlin. Yag seker un hep 5 yil oncesiyle ayni. Yani ben verdigim borcu sterlin degil tl olarak verseydim 5 yil once verdigim 100 sterlini su an 53 sterlin olarak geri alirdim. Bununla 5 yil once alabildigim 100 litre yag yerine 53 litre alabilirdim. Sozun ozu bunun tefecilikle alakasi yok, yani 10 altin verip 10 altin aliyorsun.

Tl sandığımız hızla değer kaybetseydi ekonomi çökerdi ve bankalar şu an yüzde 1-2 fazile tl bazında kredi dağıtıyor olmazdı. Baktığınızda ekmekte sürekli pahalanıyor ama ekmek üZerinden borçlanmıyorsunuz. Yinede öderken içiniz rahat etmiyorsa birde 300-400 liralık bir hediye alırsınız.

Ay neler yazildi burada şok oldum... Ekonomi uzmani değilim ama...
1-Borç bence uzun vadede ödenecek, turk lirasinin degeri bu sure icinde degisecektir, o yuzden sabit bir degere endekslenmelidir. Bu faiz degil, sezarin hakkini sezara vermektir.
2-E yani tabi ki kisa vadede alinacaksa borc ucun besin hesabi yapilmaz, yok dolar iki katina firladi falan deyip uyaniklik yapmak ayip olur... tl cinsinden alinan para tl cinsinden tekrar geri odenmelidir. Yukarida deginilmis katiliyorum...

Ama taraflar birbirlerine güveniyorlarsa, guven sarsilmayacak cinstense baska formuller bulunabilir:)

X