Kendi adıma ben belki kullanmam ama kabul ederim, sonrası ise zaten kimse çeyizi kullanıyormusun kullanmıyormusun diye kontrol etmiycek bir kaç defa idare edin işteHerkese merhaba öncelikle,
Haziran ayının sonunda nişanım olacak. Eylül ayında da düğün yapacağız.
Erkek tarafı bir sürü hediyelerden, çeyizlerden, bohçalardan falan bahsetmeye başladılar. Ben şimdiden darlandım.
Müstakbel eşimin ailesi köyde yaşayan çok yaşlı insanlar. Benim ailem ise şehirde yaşıyor.
Her neyse… Müstakbel kayınvalidem bu akşam, “Ellerimle paspas ördüm. Yorgan yüzünü çarşıdan almadım, köye gelen bohçacı kadınlardan aldım. Kızlarıma da yorgan yüzlerini köye gelen bohçacı kadınlardan alırdım zaten. Şu kadar döşek yaptım. Şu kadar yorgan yaptım. Şu kadar minder yaptım. Kaç teyzen, halan, amcan, yengen var? Gümüşlük için örtüler yaptım.” muhabbeti yaptı.
Ya neden ben 70 yaşındaki kadının zevkini evime taşıyorum?
Benim hiçbir teyzemin, amcamın, yengemin, halamın vs. onların hediyelerine ihtiyaçları yok. Ayrıca karşı taraf böyle hediyeler yapmasa zaten benim akrabalarım da “Aa çok ayıp bize hediye vermediler” muhabbetine girmezler, akıllarına bile gelmez. Anne tarafımdan ilk evlenecek olan benim.
Tamam etrafımdaki evlenen arkadaşlarımdan bir şeyler görüyorum. Ama kızın- erkeğin anne- babasına hediye alınması yeterli. Diğer akrabaları neden karıştırıyoruz?
Bir keresinde gümüşlük için yaptığı örtüyü müstakbel kayınvalidem bana gösterdi. Çok basit ve hoş olmayan bir şey yapmıştı.
Ya belki ben mağazalardan almak istiyorum, kendi zevkime göre eşya bulundurmak istiyorum evimde.
Ben bunları müstakbel eşimin ailesine söylesem kibar bir dille kabalık etmiş olur muyum? Ne olur yani bu geleneği uygulamasak?
Ayrıca hangi çağda yaşıyoruz. Minder mi kaldı? Evimiz zaten küçük bu kadar döşek, yorgan ve minderi nereye sığdıracağız?
Bana yol gösterin. Please!
Benim ailem karşı taraf için bir şey yapmayacak. Zaten annem babam ayrı. Annem çok çalışıyor. Yani çeyiz bohça vs yapacak vaktimiz ve ilgimiz vs yok
Tamam okuntu bizde de okuntu derler bohcaya dürü derler karıştırmışim teşekkürler düzeltme için"dürü" denileni kız tarafı erkek tarafına bohça olarak veriyor bizde, davetiye olarak değil. erkeklere gömlek, yaşlı kadınlara örgü yelek, havlu, seccade, vs. bu amcaya, teyzeye vb. herkese hemen hemen aynı olur k.valide, elti filan varsa onlara biraz daha fazla olur kanaviçe takım vs. gibi. bu dantelleri oyaları patikleri filan kız hazırlar-dı.
kız tarafının kendi tarafına bohça olarak verdiğine "gönüllük" derler daha az olur bu sadece bir gömleklik kumaş olurdu mesela eskiden -yine eskiden nişan alışverişinde bu gönüllük koyulacak kumaşı erkek tarafı alırdı kıza verirdi, kız dağıtırdı.
davetiye olarak verilen hediyeyi genelde erkek tarafı kendi akrabalarına verir ona ise "okuntu" derler -batı karadenizde tavuk kesip yolup verirler bazı köylerde mesela, benim en prgratik bulduğum okuntudur. (onlarda adının okuntu olduğundan emin değilim).
Bu da saçma geliyor bana mesela eşinizin üstü başı mı yoktu da karşılıklı alınıyor bohça ne kadar saçma ise bu da saçmaBenim ailem eşime üst baş aldı kayın ailem de bana sadece
arkadşınız kime elbise hediye etti?Sivaslı arkadaşım elbise falan hediye etmişti. Ben de buna dayanarak yani benim akrabalarımı tanımaz ermezler neye göre gömlek, pantolon, elbise alacaklar diye şaşırdım. Eğer sizin dediğini gibiyse tabi sorun değil.
Dediğim gibi evimiz büyük değil. Nereye sığdıracağım ben o kadar şeyi bilmiyorum.
Karşılıklı müzakere için ailecek görüşün, bohça sadece gelin damat için yapılsın , diğer şeyleri gene annenizle usule uygun kırmadan biraz da imtiyaz verecek şekilde orta yolda buluşarak halledin. Nişanlı ile de görüşün kullanılmayacak şeyleri taşıyıp ne kendilerine eziyet olsun ne sizin evde kalabalık etsin. Kadının emeği var heba olmasına lüzum yok. Kadın çağa vs bakmaz eskinin evleri büyük ve yüklük vardı. Kadın yeni evleri görmedi ise ne bilsin küçüldüğünü. Bunu bilmemek de ayıp değil bana göre. Kime göre çağ içi çağ dışı tartışılır medeniyet minder paspas kullanımı ile mi kararlaştırılır? İstememenize saygı duyuyorum ben de kalabalık sevmem evde ama bunun çağ ile alakası yok orada yanlış bir ifade kullanılmış. Sizin yapmıyor oluşunuz da karşı tarafın normal algısında maalesef anormal karşılanıyor, onlar için de sizin tepkiler tuhaf gelecekHerkese merhaba öncelikle,
Erkek tarafı bir sürü hediyelerden, çeyizlerden, bohçalardan falan bahsetmeye başladılar. Ben şimdiden darlandım.
Müstakbel eşimin ailesi köyde yaşayan çok yaşlı insanlar. Benim ailem ise şehirde yaşıyor.
Her neyse… Müstakbel kayınvalidem bu akşam, “Ellerimle paspas ördüm. Yorgan yüzünü çarşıdan almadım, köye gelen bohçacı kadınlardan aldım. Kızlarıma da yorgan yüzlerini köye gelen bohçacı kadınlardan alırdım zaten. Şu kadar döşek yaptım. Şu kadar yorgan yaptım. Şu kadar minder yaptım. Kaç teyzen, halan, amcan, yengen var? Gümüşlük için örtüler yaptım.” muhabbeti yaptı.
Benim hiçbir teyzemin, amcamın, yengemin, halamın vs. onların hediyelerine ihtiyaçları yok. Ayrıca karşı taraf böyle hediyeler yapmasa zaten benim akrabalarım da “Aa çok ayıp bize hediye vermediler” muhabbetine girmezler, akıllarına bile gelmez. Anne tarafımdan ilk evlenecek olan benim.
Tamam etrafımdaki evlenen arkadaşlarımdan bir şeyler görüyorum. Ama kızın- erkeğin anne- babasına hediye alınması yeterli. Diğer akrabaları neden karıştırıyoruz?
Bir keresinde gümüşlük için yaptığı örtüyü müstakbel kayınvalidem bana gösterdi. Çok basit ve hoş olmayan bir şey yapmıştı.
Ya belki ben mağazalardan almak istiyorum, kendi zevkime göre eşya bulundurmak istiyorum evimde.
Ben bunları müstakbel eşimin ailesine söylesem kibar bir dille kabalık etmiş olur muyum? Ne olur yani bu geleneği uygulamasak?
Ayrıca hangi çağda yaşıyoruz. Minder mi kaldı? Evimiz zaten küçük bu kadar döşek, yorgan ve minderi nereye sığdıracağız?
Beni anladığınız için minnettarım. İki saattir kadınlar kulübü tarafından linçleniyorum çünkübence müstakbel eşinize söyleyin o güzelce anlatsın durumu.
aynı şeyi annem ve teyzem de yapıyor. güzel bir dille istemiyorum diyorum anlamıyorlar, illa sinirlenip kaba konuşma noktasına getiriyorlar insanı. ben kına düğün filan da yapmayacağım için oradan ayrı bilendiler zaten.
ev sizin, hayat sizin. bunca eşyayı nereye koyucam derdi olmasını istemiyorsanız ciddi tavır koymanız lazım.
Müstakbel görümcemle az önce konuştum. Çok şükür beni anladı ve orta yolu bulduk. Değerli yorumunuz için teşekkürlerBu ne dehşet bir üslup ya. Kaç yaşında kadın kendince doğru bildiği şeyi iyi niyetle yapmaya çalışıyor. Ne kadar beğenmeseniz de alır bir köşede tutarsınız. Ezmeye uğraşmanıza gerek var mı cidden?
Bilemiyorum karşı taraf sizin ailenize yaparsa anne ve babanıza sizinde onlara yapmanız uygun düşer bence insanlar mutlu olur vakit yok derken 7/24 çalışmiyorsunuz heralde değil mi bir alisverise yemeğe vs gidiyorsunuz dur.Benim ailem karşı taraf için bir şey yapmayacak. Zaten annem babam ayrı. Annem çok çalışıyor. Yani çeyiz bohça vs yapacak vaktimiz ve ilgimiz vs yok
Az önce müstakbel görümcemle konuştum. Orta yolu bulduk. Beni anladı çok şükür.Bilemiyorum karşı taraf sizin ailenize yaparsa anne ve babanıza sizinde onlara yapmanız uygun düşer bence insanlar mutlu olur vakit yok derken 7/24 çalışmiyorsunuz heralde değil mi bir alisverise yemeğe vs gidiyorsunuz dur.
Örgü patik,lif,örgü yelek bir başörtüsü konur zaten kayınvalideye kayınpeder için de gomlek, tesbih,lif ve seccade olabilir.
çok sevindim orta yolu bulmanızaBeni anladığınız için minnettarım. İki saattir kadınlar kulübü tarafından linçleniyorum çünkü
Ben de kına gecesi düğün vs istemiyorum. Ama zorla yapacaklar.
Az önce müstakbel görümcem ile konuştum. Çok şükür benim içimi rahatlattı ve orta yolu bulduk
Müstakbel görümcemle az önce konuştum. Çok şükür beni anladı ve orta yolu bulduk. Değerli yorumunuz için teşekkürler
Ailemizde ve akrabalarımız arasında ilk evlenecek olan benim dediğim gibi. İlk defa bu duruma şahitlik ediyorum. Verilen şeyleri evimde bulundurmam gerektiğini sanıyordum. O yüzden böyle bir telaşa kapıldım. Sağa sola dağıtsam ayıp olmaz mı yani?
bana kalırsa kızın (mesela o kız ben de olsam) "istenmesi", bunun adının kız isteme olması daha büyük bir trajediçok sevindim orta yolu bulmanıza
kötü niyetli değiller tabi ki ama bazı şeyleri istememek de en doğal hakkımız. biz de kötü niyetli değiliz.
şahsen söz nişan bile düşünmüyordum, bari bunu yapın yeter diye çıkıştı benimkiler. fıtı fıtı yürüyüp sunucam kahveleri mecbur
şimdiden tebrik ederim, mutluluklar
Canım kabul edip kullanmıyorsun bu kadar basit. Kimseyi kırmaya gerek yok. Bırakın kendi geleneklerini yerine getirsinler üzülmesinler. Sen yine istediğimi alırsınHerkese merhaba öncelikle,