• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

birikim yapabilmenin yolları

selam tutumlu hanımlar:KK54: temmuz ayında hayırlısıyla nikah günüm netleşti. 3 temmuzda nikah ve akşam için de 120 kişilik yemek vereceğiz. parasını kenarı koymuştuk, çok şükür ki yetiyor. hatta 350 TL kadar arttı bile. :KK48:
geçen hafta iki gün evdeydim. ben de fırsat bu fırsat dolabımı düzenledim. uzuuuuun zamandır kendime hiç kıyafet almamıştım. malum düğün hazırlıkları, çeyiz masrafları. ne kazandıysam hep bunlara gitti. kıyafetlerim yıpranmış hep.

oturdum bir güzel liste yaptım. eksiklerimi, ihtiyaçlarımı çıkardım. hazır indirimler de varken kış sezonu dolabımı bir güzel yeniledim. nişanlımla arkadaş ziyaretine boluya gittik. fırsat bu fırsat dedik outlet AVM varmış orda. kışlıklarımı ayakkabı, çizme, çanta, kaban, kazak, pantolon vs hepsini yeniledim. inşallah evlenirken giyilebilir halde olanlar dışında eski kıyafet götürmeyeceğim. toplamda 3500 TL harcadım ama anneme, kardeşime ve babama da hediyeler aldım. nişanlım da benden özenerek o da kıyafetlerini yeniledi. :KK48: iyi para harcadık ama bence değdi.

inşallah bahar sonunda da böyle bir alışveriş düşünüyorum. mevsimlik ihtiyaçlarımı alırım, yıpranan kıyafetlerimi yenilerim.

yolunuz boluya düşerse mutlaka gidin. çok kaliteli ürünleri oldukça uygun fiyatlara almak mümkün.

booool bolll birikimleriniz olsun inşallah:nazar::nazar:

Hayırlı olsun Allah tamamına erdirsin
3 temmuz ramazan
İftar yemeği vermiş olcaksınız ne güzel
 
kızlar moralım cok bozuk
evımızı pahalıya almıstık yaklasık 20 bın kazık yedık dıyebılırım
sımdı ıcıne tadılat yapmak zorundayız oda yaklasık 30 bın tutar dedıler bugun bı dekorasyoncuya gosterdık
bende ıcıne hıc bısey yaptırmayıp sonra mı yaptırsak dıyorum
cunku o kadar paramız yok malesef
ne yapsam bılemedım bı akıl verın bana :cry:

İmkan varsa ailelerden borç alıp eve girmeden tadilat yaptırmak en iyisi
Sonra çok zor ve yorucu oluyor ev ve eşyalar kirleniyor. Usta bir geliyor bir gelmiyor
 
Evet bu aralar girmiyorum elimde zincir işi var. Biraz hafifledi... Metresi 25 kuruş. Cumartesiden bu yana yapıyorum 99 metre yapmışım :KK70: :KK70: aslında maaşı alır almaz kenara koyduğumuz paralar ne kadar gereksiz şeye para harcadığımızın kanıtı. Onu koyduktan sonra tabi ben nasılsa kenara koyuyorum deyip birikimden uzak durmayın. Bazen cebimizde taşımak istemediğimiz 5-10 kuruşları da önemsemek lazım.


Merak ettim fotoğrafını atar mısınız
 
para biriktirme yöntemlerine bakıyorum böyle ilginç bulduklarımı atıcam. :)

para denilen kağıtlardan bir miktarını harcamayıp bir kenara istifleme yöntemleridir.

öncelikle zordur; ama çabalanırsa neden olmasındır.

ilk olarak vasat üstü bir gelire sahip olmak icap eder. öyle ayda üç kuruş para kazanarak birikim yapılmaz; yapılsa da ona birikim değil kefen parası denir. *
ardından 0 (yazıyla sıfır) olmak gerekir hayatta. borçluysan nereye birikim yapacaksın? biriktirip ne yapacaksın, zaten eksidesin!

ve başın kalabalık olmamalı. bakmakla yükümlü olduğun insanlar varsa vay haline! 5 çocukla mağarada kalmış gibiysen parayı en fazla cebinde 3-5 gün biriktirebilirsin, o da buhar olur zaten.

bu temel şartlar mevcutsa diğer adımlar uygulanmaya başlanabilir.

açılmadan, standart bir hayat yaşayarak para biriktirmek zordur. çok uzun sürede düşük bir meblağ birikir ve o da kesin bir yerleri yamamak için kullanılır eninde sonunda.

bu yüzden çapı genişletmek gereklidir.
daha çok para kazanmanın yolları araştırılmalıdır.
el becerisi varsa ek işler bulursun belki, ek geliri kenara atarsın.

tası tarağı toplar yurtdışında sağlam bir expatlık işi bulursun, parayı vurur gelirsin.

biraz para toplayı ufaktan al - sat işine girip belli bir miktar parayı kenara atabilirsin.

hayatta seçenekler hiç bitmez.
ancak, günün koşullarındaki ekonomik model para biriktirebilmeyi pek mümkün kılmamakta.
sürekli gelişen hayat, sürekli ihtiyaçlar doğurmakta.

en iyisi zorla kendini, kenara kara gün parası adında 300 - 500 bir şeyler at, ve unut o parayı.
o da olmuyorsa bir kumbara bul, içine bozukları at.
3 ayda 100 tl garanti biriktirirsin.
 
1- sigara içmemek
2- elektrik ve suyu az kullanmak
3- altın düşükken alıp yüksekken satmak
4- gereksiz harcama yapmamak
5- televizyonu izlemediğimizde kapamak
6- gereksizse söndürmek
7- parayı bir yere koymak
8- 12 ve 17 arası fazla elektirik kullanmamak
9- uzayıp giden telefon konuşmaları yapmamak
10- arabayla gideceğimiz yere yakınsa yürüyerek gitmek
 
1. Piyasayı takip edin. Az riskli çok kazançlı şeylere yatırım yapmaya bakın ki bu genelde vadeli mevduat demek. Mesela yeni çıkan şubesiz bankacılıklar daha çok faiz getiriyor. Cepteteb ve enpara.com’u tavsiye ederim. çünkü bu bankalarda eft, havale ve hesap işletim ücreti yok. ayrıca bu bankalarda günlük faiz seçeneği de var. vade gününü beklemeden kazanmaya başlıyorsunuz.
2. Maaş karşılığı çalışıyorsanız maaşınızın maksimum bölümünü bankaya yatırın. Kendinize minimum cep harçlığı ayırıp ayın sonunu getirmeye çalışın.
3. Eğlenceye ve lükse çok az hatta neredeyse hiç para ayırmayın. Sinema, tiyatroyu unutun. Evde online izleyin. Dergi aboneliklerinizi sonlandırın. internetten film izleyip gündemi takip edin.
4. Normalde paraya ihtiyacım yok deyip geri çevirdiğiniz extra iş tekliflerini hemen kabul edin. Her zaman ki işiniz dışında para kazanmak için ne yapabilirsiniz? Bunu bir düşünün. Mutlaka başka bir yolu olmalı.
5. Evde yiyin, hatta işe de evden yemek götürün.
6. Ekonomi ve finans konusunda bilgilenin, böylece yanlış yatırım yapmazsınız.
7. Son olarak, ümitsizliğe kapılmayın. Biriktirmeniz gereken para er ya da geç birikecek ve siz de eski rahat günlerinize döneceksiniz.
 
İmkan varsa ailelerden borç alıp eve girmeden tadilat yaptırmak en iyisi
Sonra çok zor ve yorucu oluyor ev ve eşyalar kirleniyor. Usta bir geliyor bir gelmiyor
dogru dıyorsun canım evın ıcındeyken zor aılelerden para alamıcaz yardımcı olamıyorlar o yuzden kendı ımkanlarımızın yettıgınce yaptırcaz bakalım nasıl olacak
 
para biriktirmek isteyenlere öneriler
para biriktir(eme)me meselesi birçok sohbette yeniden ve yeniden açılır oldu. ben de en bilirkişi halimle bu konuda ahkam kesmeye karar verdim. işte altın değerindeki önerilerim:

1* güzel bir hedefiniz olsun

şu en temel soruyla başlayın: bunu gerçekten istiyor muyum? çünkü para biriktirmek gibi bir derdiniz yoksa yoktur. nokta. ama biriktirmek istiyorsanız parayla yapmak istediğiniz bir şeyler de olmalı. çünkü amaçsızca biriktirmek bir süre sonra motivasyon kaybına sebep oluyor. sakın ama sakın ama sakın "kötü gün parası" diye düşünerek para biriktirmeyin, kötü günü kendinize çekmeyin, kaşınmayın! zevk-ü safa param deyin, bahama tatili param deyin, ispanyolca öğrenme param deyin, paraşüt kursu param deyin, kendi işimi kurma param deyin vs. olumlu bir amacınız olsun.

2* öncelik birikimin olsun

para dediğin daha ay başından bi kenara ayrılarak biriktirilir arkadaş. yok ay sonu gelsin de, yok elimde kalanı birikim hesabıma atarım da falan geçin bunları. vadeli bir hesap açın, ki artık internetten bile 3 saniyede açılıyor. ay başında maaşınızı alır almaz belirlediğiniz bir tutarı ya kendi elceğizinizle ya da otomatik transfer talimatıyla bu hesaba aktarın. ama o tutarı belirlerken gerçekçi olun. gaza gelip maaşınızın dörtte üçünü ilk aydan lönk diye o hesaba atarsanız tabi ki ayın 2. haftasında ağlarsınız.

3* önceliklerinizi, olmazsa olmazlarınızı belirleyin

kiradır, faturadır, muhtelif başka zorunlu ödemelerdir, bunlardan kısacak haliniz yok. ama önceliklerinizi belirleyin. her gün starbucks'tan kahve içmek mi, bahama tatili mi? sık sık taksiye binmek mi, yatırım yapmak mı? sadece bir kere giyeceğiniz bir giysiye para dökmek mi, istediğiniz işi yapacak maddi güce kavuşmak mi? para harcadığınız şeylerin mutluluğunuza ne kadar katkıda bulunduğuna daha yakından bakın.
4* eğlenmeyi para harcamakla karıştırmayın

çok ucuza, hatta bedavaya birçok eğlence var. sevdiğiniz arkadaşlarınızla evde dvd veya oyun akşamları düzenlemek, güzel havalarda yine sevdiklerinizle deniz kenarında, parkta, kırda, doğada piknikler yapmak, bisiklete binmek, uçurtma uçurmaya gitmek veya doğa yürüyüşlerine çıkmak şimdi ilk aklıma gelenler...

5* kredi kartı kullanmayın

ya da en azından bir taneyle yetinin. kart limitinizi yeniden belirleyin ve daima borcunuzun tamamını ödeyin. bu yazıyı okumaya lüzum gördüğünüze göre her ay yeni bir 4x4 almadığınızı varsayıyorum. hiçbirimizin binlerce TL limite ihtiyacı yok. hem böylece "kartım çalınırsa sıçtım" paniğinden de kurtulmuş olursunuz. aileler için ani ihtiyaç limiti bir parça daha yüksek olabilir belki. ama şu besbekar halim ve 700 TL kart limitimle istanbul'da babalar gibi yaşayabildiğimi de belirtmek isterim.

6* evde yiyin için

ev yemeği hem sağlıklı hem de ucuz. yemek yapmayı ya da ev yemeğini sevmeyenler, size ne diyeyim! en azından sevdiğiniz bazı şeyleri kendiniz hazırlamayı deneyebilirsiniz. mesela hamburgerinizi, patates kızartmanızı veya muhtelif tatlıları evde de kolayca yapabilirsiniz. ya da en azından dışarda yemeği haftanın belli bir gününe özel hale getirmek bir çözüm olabilir. sadece cuma veya sadece cumartesi örneğin.

7* daha küçük ev

her evli çiftin 3+1 eve çıkması memleketimizde adeta bir zorunluluk ve bir itibar meselesi olsa da, siz siz olun itibarınızı m2'lerle belirlemeyin. kirayı, temizliği ve ısınma masraflarınızı kaynınız ödemeyecekse bildiğinizi okuyun. diğer türlü daha fazla kira verdiğiniz yetmiyormuş gibi, "nasıl olsa evde yer var" diye diye evinizin hiç kullanmadığınız o 2. ve 3. odalarını da binbir türlü gereksiz şeyle doldurmaya başlarsınız. sonra bütün o ıvır zıvır o kadar çok yer kaplar ve onlardan o kadar ayrılamazsınız ki, yarın öbür gün çocuk filan yapmaya kalkarsanız 5 odadan aşağısı kesmez sizi.

8* daha ucuz araba, hatta arabasız hayat

bu madde ille de arabam olsuncular için. yoksa büyük şehirlerde toplu taşıma genellikle işinizi görür. unutmayın ki son model arabanız daha araba bayisinden çıktığı anda değer kaybetmeye başlayacak. benzini, kaskosu, tamiri, bakımı derken hep ama hep para yiyecek. yedirmek veya yedirmemek, işte mesele bu. ikinci el alın, beşinci el alın, maksat ayağınızı yerden kesmek. varsın "arabası eski" desinler, siz arabanız değilsiniz.

9* sporu bedavaya getirin

bu madde bana uymuyor mesela. ben grupla yoga dersi yapmayı seviyorum. ama spor salonlarına paraları saçıp da koşu bandı ve ağırlık dışında pek bir şey yapmayan, üstelik bu esnada şov yapma telaşıyla anırtılı sesler çıkartarak halterlere asılan gencolar arasında kendini tuhaf hisseden sevgili arkadaşlar, sözüm size. evde kaldırın ağırlığınızı. ufak ufak, paşa paşa. ya da takın kulağınıza müziği, işten eve dönerken 2-3 durak önce inin ve yürüyün. ayrıca kardiyo, pilates, dans, yoga, hepsinin dvd'si var piyasada, onlar da sizi spor salonu masrafından kurtarabilir.

10* sanal tekliflere savaş açın

avantaj/fırsat/şok teklif vurgusu ne kadar fazlaysa o kadar zararlı oluyorlar, dikkat! en sempatik satış amaçlarıyla size gönderilmiş olan bütün o birbirinden janjanlı e-mail'leri, sms'leri, mms'leri, hetehötleri okumadan hemen silin, silin, silin. markafoni, limango, şehir fırsatı falan filan da buna dahil. ben üyesi değilim ama bu batağa düşen hanım kızlarımızı ibretle seyrediyorum. her hafta sırf ucuz diye yeni bir masraf. bu tip bir bağımlılığınız varsa bi durup düşünün, aslında görmeseniz hiç de aklınıza gelmeyecek şeylere kimbilir ne çok para döktünüz.

11* no tv

biliyorum bu çok radikal bir öneri oldu, ama amacı farklı. tv seyretmemek ya da en azından tv başında geçen zamanınızı azaltmak sizi kendinize, gerçek isteklerinize, gerçek hayallerinize yaklaştıracak. çünkü tv başında maruz kaldığımız kişi, istek ve hayaller biz değiliz. onlara uymak zorunda da değiliz. olduğumuz ya da olmadığımız, sahip olduğumuz ya da olmadığımız, başardığımız ya da başarmadığımız hiçbir şey bizi mutsuz hissettirmek zorunda değil.
 
İşte sizlere tasarruf etmek ve para biriktirmekle ilgili en iyi yöntemler:
1 – Televizyonu kapatın
Tasarruf etmenin en büyük yollarından biri daha az televizyon izlemektir. Bunun bir sürü faydası vardır: şiddeti tetikleyen reklamlara daha az maruz kalmak, hayattaki diğer şeylere daha fazla odaklanmak, daha az elektrik kullanımı ve buna benzer şeyler. Akşamları televizyon karşısında rahatlamak harikadır ancak kendinize başka bir hobi bulmanız çok daha faydalı olacaktır.

2 – Hediye almak yerine hediyeleri kendiniz yapın
Yiyecek karışımları, mumlar, ekmek, kurabiyeler, sabun ve başka türde şeyleri evinizde kolayca ve ucuza yapabilirsiniz. Bunlar diğerleri için muhteşem hediyeler olacaktır çünkü hediyelerde sizin dokunuşunuz olacak ve aynı zamanda birilerinin dolabında yer kaplamak yerine tüketilebilir hediyeler olacaklardır. Ayrıca hediye paketlerinize kendi el yazınızla yazdığınız bir not eklemeyi de unutmayın. Bunu yapmanız hem karşı tarafın kendini daha özel hissetmesini sağlar hem de tasarruf edip para biriktirmenize yardımcı olur.

3 – 30 gün kuralında uzmanlaşın
Ne zaman gereksiz alışveriş yapacağınızı düşünürseniz otuz gün bekleyin ve kendinize şu soruyu sorun: alacaklarımı hala istiyor muyum? Bunu yaptığınızda alma dürtünüz geçecektir ve sadece bekleyerek tasarruf etmiş olacaksınız. İsterseniz almak istediklerinizin yer aldığı bir liste hazırlayın ve otuz gün sonra listeyi yeniden gözden geçirin. Ancak size tavsiyemiz önemsiz şeyleri unutmak için bunu kafadan yapmanızdır.

4 – Alışverişe çıkmadan önce bir liste yapın ve bu listenin dışına çıkmayın
Alışverişe gitmeden önce neler alacağınızla ilgili bir liste yapın ve mağazaya gittiğinizde bu listenin dışına çıkmayın. Ne kadar çekici olduklarının bir önemi yok, listede olmayan hiçbir şeyi sepete eklemeyin. Bunu yaparak tasarruf edebilirsiniz.

5 – Dışarı çıkmak yerine arkadaşlarınızı davet edin
Evde yapılan hemen hemen her aktivite dışarıda yapılanlara göre daha ekonomiktir. Arkadaşlarınızı evinize davet edin ve yemek hazırlayın, daha sonra kart oyunları oynayın ve bir şeyler için. Herkes eğlenecek ve masraflar daha az olacaktır.

6 – Eski kıyafetleri atmak yerine onarın
Düğmesi kırıldı diye tişörtünüzü atmayın. Bunun yerine benzer bir düğme bularak tişörtünüze dikin. Delik var diye bir pantolonunuzu atmayın. Bunun yerine deliğin olduğu yere yama gibi bir şey yapın ve bu pantolonu evdeyken giyin. Basit dikiş işlerini herkes yapabilir. Sadece birkaç dakikanızı alır ve ihtiyacınız olmayan yeni kıyafetleri almaktan daha ekonomiktir.

7 – Çocuklarınızın eğlencesi için çok para harcamayın
Çocukların birçoğu, özellikle de genç olanlar ucuz yöntemlerle eğlendirilebilir. Kağıt rulosu alın ve yaratıcılıklarının ortaya çıkmasını sağlayın. Bozuk paraları kavanoza atmak gibi evdeki sıradan nesnelerle oyunlar oynayın. Çocukların nesnelere değil sizinle geçirecekleri zamana ihtiyaçları olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

8 – Dolabınızı düzenleyin
Dolaplarınızı açın ve bazı eşyalardan kurtulun. Gereksiz olanları ikinci el olarak satın veya bağışlayın. Kullanmak istemediğiniz bütün eski eşyalardan para kazanabilirsiniz. Üstelik dolaplarınızı düzenlemeniz ve temizlemeniz psikolojik olarak zihninizi boşaltmanıza yardımcı olur.

9 – Daha çok su için
Su içmek hem sağlık için hem de finansal açıdan faydalıdır. Her yemekten önce bir büyük bardak su içmeniz hem sindirimnizi kolaylaştırır hem de daha az yemek yemenizi sağlar. Ayrıca yeterli derecede su içtiğiniz zaman kendinizi daha iyi hissedersiniz.

10 – Hazır gıdalar tüketmeyi bırakın
Fast food veya dondurulmuş gıdalar tüketmek yerine evinizde basit ve sağlıklı yemekler yapmaya çalışın. Yemek yapmak için hafta sonu bir saat harcamanız bir sürü para harcamanızı engelleyecek ve ucuz ve sağlıklı yiyecekler tüketmenizi sağlayacaktır.

11 – Sigara ve alkol gibi pahalı alışkanlıklarından kurtulun
Bu tür alışkanlıklar karşılığında hiçbir şey almadan para harcamanıza neden olur. Cesaretinizi toplayın ve bu kötü alışkanlardan kurtulmaya çalışın. Bu sayede hem sağlığınızı korumuş olursunuz hem de para biriktirmek daha da kolaylaşır.

12 – Çıkmadan önce ışıkları söndürün
İki saatlik yolculuğa çıkmadan önce ışıkları kapatmak için bir dakikanızı ayırmanız tasarruf etmenize yardımcı olur. Bu gibi tasarrufların uzun yolculuklara çıkmadan önce yapılması daha da etkilidir.

13 – Enerji tasarruflu ampuller kullanın
Bu ampuller daha maliyetli olsa bile diğer ampullere göre daha uzun ömürlüdür ve daha az elektrik tüketir. Enerji tasarruflu ampuller tüketim açısından diğer ampullere göre tasarrufludur. Bu sebeple salon ve aydınlatılması gereken odalarda enerji tasarruflu ampuller kullanın.

14 – Programlanabilir termostat kullanın
Bu tür cihazlar evinizin sıcaklığını belirlediğiniz plana göre otomatik olarak ayarlar. Böylece evde olmadığınız zamanlarda ısıtma veya soğutmayı birkaç saat kapatarak elektrik faturasının düşmesini sağlar. Programlanabilir termostat elektrik faturasından %10 ila %20 arasında tasarruf etmenizi sağlar.

15 – Mağazalardan en ucuz değil, en güvenilir beyaz eşyaları alın
Yeni bir beyaz eşya almadan önce araştırma yapın. Güvenilir, enerji tasarruflu bir çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi daha pahalı olsa bile uzun vaadede enerji ve para tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Yeni bir beyaz eşya almanız gerektiğinde araştırın.

16 – Arabanızın hava filtresini temizleyin
Temiz bir hava filtresi aracınızın performansını arttırır ve tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca hava filtresini birkaç dakika içinde kolayca temizleyebilirsiniz. Yapmanız gereken otomobilinizin kullanım kılavuzundaki talimatları takip etmektir.

17 – Yemeklerinizi market indirimlerine göre planlayın
Yemeklerinizi yemek kitaplarına veya hayallerinize göre planlamak yerine marketteki indirimlere göre planlayın. En büyük indirimlere bakın, daha sonra bu malzemelere ve elinizdekilere göre neler yapabileceğinizi planlayın. Bunun yaptığınız takdirde gıda faturalarınız düşecek ve para biriktirmeniz kolaylaşacaktır.

18 – Fiyat karşılaştırması yapın ve en ucuz marketi bulun
En iyi fiyatları sunmasa bile birçoğumuz sürekli aynı markete gideriz. Allahtan en ucuz marketi bulmanın kolay bir yolu var. En çok aldığınız ürünleri belirleyin ve bu ürünleri farklı marketlerden alın. Daha sonra marketleri karşılaştırın ve bütçeniz için en uygun olana karar verin.
19 – Marketlerden aldıklarınızı kendiniz yapmaya çalışın
Ekmek yapımının karmaşık ve zaman ve para kaybı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Evde ekmek yapmak kolaydır ve satın alınan ekmeklere göre daha ucuz, daha sağlıklı ve daha lezzetlidir. Siz de marketlerden aldığınız ürünlerin bazılarını evinizde yapabilir ve ekstra para biriktirebilirsiniz.

20 – Rahatlamak için para harcamayın
Stresli olduğumuz zamanlarda para harcama eğilimindeyizdir. Para harcamak yerine evinize gidin, temel meditasyon tekniklerini deneyin, gevşeyin veya yoga yapın.

21 – Sevdiğiniz insanlara hayallerinizden bahsedin
Bunun tasarruf etmek ve para biriktirmekle ne alakası var diyebilirsiniz ancak sevdiğiniz insanlarla vakit geçirirseniz ve onlara hayallerinizden bahsederseniz planlamak daha kolay hale gelecektir. Hayalinizi sevdiğiniz insanlarla planlarsanız ve gerçekleştirmek için birlikte hareket ederseniz hayalinize odaklanmanız ve hayalinizi gerçekleştirmeniz kolaylaşır. Birlikte büyük ve cesur bir hedef belirleyin ve finansal anlamda uyum sağlamak için birbirinizi cesaretlendirin.

22 – Beyaz eşyalarınıza bakım yapın
Herhangi bir tıkanma olup olmadığını kontrol edin ve iyice temizleyin. Beyaz eşyalarınızın arkasına bakın ve tozlardan kurtulmak için elektrik süpürgenizi kullanın. Özellikle buzdolaplarının, kurutucuların ve ısınma ve soğutma birimlerinin bütün deliklerini kontrol edin. Beyaz eşyaların mekaniklerini ne kadar az toz tıkarsa makineler o kadar iyi çalışır ve o kadar uzun ömürlü olur.

23 – Kullanmadığınız üyeliklerinizi iptal edin
Kullanmadığınız üyelikleri için aidat mı ödüyorsunuz? Örneği spor salonu üyeliği gibi? Bir gün kullanacağınızı düşünseniz bile bu üyelikleri iptal edin. İsterseniz ilerleyen zamanlarda yenileyebilirsiniz.
24 – İkinci el ürünlere yönelin
Aradığınız ürünü ikinci el mağazalarda ve benzer yerlerde bulabilirsiniz. Bu alışverişler normal rutininizin bir parçası olsun ve ilk bu yerlere gidin.

25 – Ellerinizi temiz tutun
Bu en basiti. Tuvalete girdiğinizde veya çiğ sebzelerle uğraştığınızda ellerinizi yıkayın. Bu sayede her türlü virüse ve bakteriye karşı kendinizi korumuş olursunuz, doktor ve ilaç masraflarını azaltırsınız ve verimliliğiniz düşmez. Bu dünyayı keşfetmeyin ve elleriniz hiç bir zaman kirlenmesin anlamına gelmiyor ancak temel temizlik sağlık faturalarının düşmesine yardımcı olur.

26 – Kredi kartı numaranızı online hesaplarınızdan kaldırın
Kredi kartı bilgileriniz hesabınızda kayıtlı olduğundan online alışveriş yapmak çok kolaydır. Sadece tıklarsınız ve alırsınız. Bu alışkanlıktan kurtulmanın en iyi yolu kredi kartı bilgilerinizi hesabınızdan silmenizdir. Bunu yaparsanız bir şey almak istediğinizde kredi kartı bilgilerinizi girmek için zaman harcamanız gerekir ve bu esnada da neden bu parayı harcamak istediğinizi sorgularsınız.

27 – Hediye için para harcamak yerine hizmet hediye edin
Yeni anne babalara hediye olarak bebek bakıcılığı hizmeti verebilirsiniz. Evcil hayvan sahipleri tanıyorsanız seyahate çıktıklarında evcil hayvanlarına siz bakabilirsiniz.

28 – Sezon sonu alışveriş yapın
İnsanların birçoğu bu tekniği bilir ancak kullanmakta sıkıntı yaşar. Sezon sonları alışveriş yapmanız yaklaşık %50 tasarruf etmenizi sağlar.

29 – Evinizdeki eşyaları yeniden değerlendirin
Bir odaya girin ve odadaki her parçayı inceleyin. Gerçekten bunlara ihtiyacınız var mı? Burada oldukları için mutlu musunuz veya olmazlarsa kendinizi kötü hisseder misiniz? Kurtulmak istediğiniz eşyalar varsa hemen kurtulun. Bu eşyalar sadece karmaşıklığa neden oluyordur ve belki başka insanların işine yarayabilirler. Bu tür eşyaları ikinci el eşya dükkanlarına satabilirsiniz.
29 – Evinizdeki eşyaları yeniden değerlendirin
Bir odaya girin ve odadaki her parçayı inceleyin. Gerçekten bunlara ihtiyacınız var mı? Burada oldukları için mutlu musunuz veya olmazlarsa kendinizi kötü hisseder misiniz? Kurtulmak istediğiniz eşyalar varsa hemen kurtulun. Bu eşyalar sadece karmaşıklığa neden oluyordur ve belki başka insanların işine yarayabilirler. Bu tür eşyaları ikinci el eşya dükkanlarına satabilirsiniz.

30 – Dışarıda yemek yemeyin
Evde yemek yemenin tasarruf edip para biriktirebilmenizdeki payı sandığınızdan da fazladır. Üstelik dışarıda yemekten veya dışarıdan istemekten daha sağlıklıdır.

31 – Araba alırken yakıt verimliliğine ve güvenilirliğine bakın
Güvenilir ve yakıt verimli bir araba uzun vadede tasarruf etmenizi sağlar.

32 – Eğlence için alışveriş merkezlerine veya mağazalara gitmeyin
Eğlence için alışveriş merkezlerine veya mağazalara gittiğinizde gerçekten ihtiyacınız olmayan şeyler için para harcarsınız. Bunun yerine eğlence için farklı yerler bulun. Park, basketbol sahası, müze, bir arkadaşınızın evi ve hatta kendi eviniz. Eğlenceyi alışveriş olarak görmeyin.

33 – 10 saniye kuralında uzmanlaşın
Sepete atmak veya kasaya götürmek için ne zaman bir ürün alsanız 10 saniye bekleyin ve gerçekten bu ürüne ihtiyacınızın olup olmadığını sorgulayın. İyi bir cevap bulamazsanız geri bırakın.

34 – Evinizdeki kullanılmayan alanı kiraya verin
Kullanılmayan ekstra bir odanız mı var? Bu odayı kiraya verin. Bu sayede ekstra para kazanabilir ve güzel para biriktirebilirsiniz.
35 – Okumadığınız dergilerin aboneliklerini iptal edin
Evinizde boş yere yer kaplayan okunmamış dergiler mi var? Bunun nedeni büyük ihtimalle dergi abonelikleriniz. Yapmanız gereken abonelik departmanını aramak ve üyeliğinizi iptal ettirmektir. Bazen paranızı bile geri alabilirsiniz.

36 – Kahvaltı yapın
Sabahları sağlıklı bir kahvaltı yapmak gün boyunca enerjik olmanızı sağlar ve gün ortasında çok yemek yemenizi engeller. Kahvaltı sağlıklıdır, kolay hazırlanır ve pahalı değildir. Sabahları bir kase yulaf ezmesi yemeniz öğle yemeği için büyük paralar harcamanızı engeller ve enerjik olmanızı sağlar.

37 – Artan yemeklerinizi ertesi gün de tüketin
İnsanların birçoğu günlük artan yemekleri çöpe döker. Artan yemekleri ertesi gün de yemenizin sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Buzdolabınızın üstlendiği rolü de pek küçümsemeyin.

38 – Kıyafetlerinizin hepsini gözden geçirin
Sürekli olarak kıyafet almak istiyorsanız bütün kıyafetlerinizi gözden geçirin ve nelerinizin olduğunu görün. Dolabın dibindeki kıyafetleri alın ve bunları öne koyun. Dolabınız tamamen değişecektir. Şifonyerin dibindeki kıyafetleri alın ve en üste koyun. Kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz ve yeni kıyafetler almak istemeyeceksiniz.
39 – Öğle yemeğinizi yanınızda götürün
İşteyken öğle yemeği için dışarı çıkmak yerine öğle yemeğinizi yanınızda götürün. Birçok insan için bu “kötü öğle yemeği” anlamına gelir ancak değildir. Biraz dikkatli bir hazırlık ve sadece birkaç dakika ayırarak eğlenceli bir öğle hazırlayabilir ve bu sayede paranızda cebinizde kalır.

40 – Minimal giyinmeyi öğrenin
Güzel kombinlenen kıyafetler alırsanız çok kıyafet almanıza gerek kalmaz. Beş pantolonunuz, yedi tişörtünüz ve 3 ayakkabınız varsa takım yapılabilecek bir sürü kıyafetiniz var demektir.

41 – Yakın çevrenizden yardım isteyin
Oturun ve sevdiğiniz ve en çok önem verdiğiniz insanlardan yardım isteyin. Bu kişilere harcamalarınızı kısmak ve para biriktirmek istediğinizi söyleyin ve bu konuyla ilgili size tavsiyeler vermelerini isteyin. Durumunuza ilişkin gerçekten faydalı olabilecek tavsiyeler verebilirler.

42 – Bir şey kırıldıysa değiştirmeden veya tamirci çağırmadan önce kendiniz tamir etmeyi deneyin
Kitapçığa bakın veya internet araştırması yapın ve kendiniz tamir etmeyi deneyin. Saatleri, klimayı veya DVD’yi kendiniz tamir edebilirsiniz ve değiştirme veya tamirci parası cebinizde kalır.

43 – Derin dondurucu alın
Derin dondurucu başlangıçta masraflı olsa bile size avantaj sağlayacaktır. Mevsiminde alıp derin dondurucuya attığınız gıdalar sonradan marketten alacaklarınızdan çok daha ucuza gelecektir. Ayrıca indirimdeyken toptan aldığınız ürünleri saklamanıza da yardımcı olur. Daha da iyisi önceden hazırlanmış bir sürü yemeği saklayabilirsiniz.
44 – Yaşamak için daha ucuz bir yer bulun
Daha ucuz bir yere taşınmayı ciddi ciddi düşünün. Taşınmayı düşündüğünüz yerde iş bulursanız bu taşınma sayesinde uzun vadede daha fazla para biriktirebilirsiniz.
45 – Meyve ve sebze ekin
Bahçeniz varsa meyve ve sebzeler ekebilirsiniz. Bahçıvanlık pahalı olmayan bir hobidir. Fidanlar alın, çukur kazın, fidanları dikin ve otları temizleyin. Bu ucuz hobi sayesinde meyveler ve sebzeler yetiştirebilirsiniz. Örneği domates ekebilir ve yaz sonunda kendi domateslerinizi yiyebilirsiniz. Taze taze yiyebilir, domates suyu, sos, ketçap, makarna sosu, salça ve pizza sosu yapabilirsiniz. Lezzetli ve ucuz.

46 – Halk etkinliklerine katılın
Düzenlenen bir sürü ücretsiz etkinlik vardır. İnternetten araştırarak veya belediyelerdeki etkinlik takvimlerine bakarak gelecek etkinliklerin listelerine ulaşabilirsiniz. Bu etkinlikler sayesinde ücretsiz yemekler yiyebilir ve bedavaya eğlenebilirsiniz.

47 – Toplu taşımayı kullanın
Toplu taşıma araçlarına yakınsanız işe arabayla gitmek yerine toplu taşıma araçlarıyla kullanın. Toplu taşıma araçları ucuzdur ve aracınızı nereye park edeceksiniz diye endişelenmenize gerek kalmaz.

48 – Saçınızı kendiniz kesin
Saçınızı kendiniz kesebilirsiniz. Lavabonun etrafına bir çöp torbası yayın, makas ve tarak alın ve saçınızı kesin. İlk başlarda başarılı olamasanız bile pratik yaptıkça alışırsınız.

49 – Borçlarınız için plan yapın
Borçtan kurtulmak için herkesin bir plana ihtiyacı vardır. Bu nedenle oturun ve ödemeniz gereken borçları belirleyin ve bu borçları nasıl ödeyeceğinize ilişkin bir plan yapın. Plan yapmanız ve bu planı devreye sokmanız borçlarınızı en kısa sürede ödemenizi sağlar. Unutmayın ki borçlardan kurtulmadıkça para biriktirmeniz her zaman daha zor olacaktır.

50 – Temel ev ve otomobil bakımlarını yapın
Birtakım arızaların olmasını beklemek yerine aylık bakım programı hazırlayın ve gerekli bakımları düzenli olarak yapın. Bu ufak bir aktivitedir, ayda sadece bir veya iki saat sürer ve problemleri önceden görmenize yardımcı olur.

51 – Yolculuğa çıkarken yanınıza yiyecek alın
Yolculuğa çıkarken yanınıza yiyecek almayı unutmayın. Böylelikle yolculuğun ortasında durmak, yemek için para harcamak zorunda kalmazsınız. Bu sayede hem tasarruf etmiş olursunuz hem de zaman kaybetmemiş olursunuz.
52 – Telefon faturanızı gözden geçirin ve kullanmadığınız hizmetleri iptal edin
Oturun ve faturanızdaki her şeyi inceleyin. Mesajlar veya internet erişimi gibi kullanmadığınız bir hizmet bulursanız müşteri temsilcisini arayın ve bu hizmetlerin iptal edilmesini isteyin. İşte tasarruf.
53 – Kütüphaneye gidin
Kütüphaneyi eski kitapların yer aldığı bir yer olarak görmeyin. Kütüphaneyi keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer olarak görün. Kütüphanede ikinci bir dil öğrenebilir, yeni insanlarla tanışabilir, imzasız olarak internet kullanabilir ve yerel gazetelere ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Hepsinden iyisi bir kuruş bile ödemezsiniz.

54 – Birinden veya bir şeyden ilham alın
Çocuklarınızdan ilham alabilirsiniz, değişiklikler yapmak için eşinizden veya saygı duyduğunuz birinden ilham alabilirsiniz. Bu sadece erken emeklilik gibi kişisel bir hedef bile olabilir. Olumlu değişiklikler yapmanızı sağlayacak bir şeyler bulun. Daha sonra bu kişiyi veya şeyi sabit hatırlatıcı olarak kullanın. Bu kişiyi veya şeyi mümkün olduğunca çok aklınıza getirin. Kim için veya ne için tasarruf ediyor ve para biriktiriyorsunuz?

55 – Satın almak yerine kendi ürünlerinizi yapın
Örneğin çamaşır deterjanınızı ve sabunlarınızı kendiniz yapabilirsiniz. Bu yöntem son derece kolay ve çok daha ucuzdur. İnternet üzerinden tarifler bulmaya çalışın. Evinizde yapabileceğiniz ne kadar çok şey olduğunu görünce inanın çok şaşıracaksınız.

56 – Daha ucuz faaliyetler için arkadaşlarınızı teşvik edin
Arkadaşlar kimi zaman yürüyen para tuzakları olabilirler. Sizi para harcamamanın pek mümkün olmadığı yerlere ve aktivitelere çekebilirler. Bundan kurtulmak için birkaç teknik vardır. Bunlardan bir tanesi grubu daha ucuz şeyler yapmak için arkadaşlarınızı ikna etmektir. Arkadaşlarınızı şehir dışında tatile gitmek yerine piknik yapmaya ikna ederseniz tatil parası cebinizde kalır.

57 – Hız yapmayın
Bu sadece yakıt kullanımı açısından savurganlık değildir aynı zamanda trafik cezası ödemenize de sebep olur. Hız sınırları içinde araba kullanmak ekonomiktir ve ceza yemenizi engeller.

58 – Daha çok okuyun
Okumak en ucuz hobilerden biridir. Şehirlerin birçoğunda kütüphaneler vardır. Bu kütüphanelere gidin ve ilginizi çeken kitapları alın. Daha sonra boş zamanlarınızda okuyun. Yeni şeyler öğreneceksiniz, okuma kabiliyetinizi geliştirecek, eğlenecek ve bir kuruş bile harcamayacaksınız.

59 – Daha küçük bir ev alın
İnsanlar genelde aynı odada oturur. Yaşamak için devasa bir yere ihtiyacınız yok. Bunun yerine daha mütevazi bir ev alın ve tasarruf edin.

60 – Bakım ürünleri için fazla para harcamayın
İnsanların birçoğu pahalı olmayan hijyen ürünlerinde bir numara olduğunu düşünür. Önemli olan bu ürünleri düzenli ve tutarlı bir şekilde kullanmaktır. Her gün duş yaparsanız ve kendinizi temiz tutarsanız bir sorun kalmaz. Yüzünüze her gün peeling yapmıyorsanız 80 liraya yüz peelingi almanızın da bir anlamı yoktur.

61 – Daha az et tüketin
Besin değeri açısından özellikle de sebzeler ve meyvelerle karşılaştırıldığında et oldukça zengindir. O sebeple vücudunuzun için az miktarda et yeterli olmaktadır. Daha az et ve daha fazla sebze yiyin. Bu hem sağlıklı beslenmenizi sağlar hem de daha ekonomiktir.

62 – Evinize yalıtım yaptırın
Evlerin birçoğunda yazın soğuk ve kışın sıcak olmasını sağlayan yalıtım bulunmamaktadır. Evinize yalıtım yaptırarak uzun vaadede tasarruf edebilir ve para biriktirebilirsiniz.

63 – Bütün elektrikli aletlerinizin gerilim koruyuculu prizlere takılı olduğundan emin olun
Bu özellikle bilgisayar ekipmanlarınız için oldukça faydalıdır. Güç artışı bu tür elektroniklere kolayca zarar verdiğinden gerilim koruyucu satın alın ve ekipmanlarınızı bu tür bir cihaza takın.

64 – Tatil harcamalarınızı kesin
Büyük ve abartılı tatillere çıkmaktansa bavullarınızı arabanıza koyun ve daha ucuz tatil beldelerine gidin. Bu hem ekonomik hem de unutulmaz olacaktır.

65 – Daha çok spor yapın
Her akşam yürüyüşe veya koşuya çıkın ve evinizde esneme ve kas hareketleri yapın. Bu egzersizler evde rahatlıkla yapılabilir. Yani masraflı değildir ve sağlığınız için çok faydalıdır. Egzersiz yapmak için her gün biraz zaman ayırırsanız cüzdanınız ve vücudunuz size minnettar kalır.

66 – Ürünleri toptan alın
Çöp torbası, çamaşır deterjanı veya bebek bezi gibi bozulmayacak ürünleri büyük miktarlarda alabilirsiniz. Birim fiyat üzerinden hesapladığınızda uzun vade de tasarruf etmiş olursunuz. Ayrıca sık sık alışverişe çıkmanıza, zaman kaybetmenize ve yol parası harcamanıza da gerek kalmaz.

67- Evinizde konserve yapın
Ucuzken alıp konserve yaptığınız gıdalar sayesinde %60′ a kadar tasarruf yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

arkadaşlar biraz uzun oldu ama :)
 
para biriktirmek isteyenlere öneriler
para biriktir(eme)me meselesi birçok sohbette yeniden ve yeniden açılır oldu. ben de en bilirkişi halimle bu konuda ahkam kesmeye karar verdim. işte altın değerindeki önerilerim:

1* güzel bir hedefiniz olsun

şu en temel soruyla başlayın: bunu gerçekten istiyor muyum? çünkü para biriktirmek gibi bir derdiniz yoksa yoktur. nokta. ama biriktirmek istiyorsanız parayla yapmak istediğiniz bir şeyler de olmalı. çünkü amaçsızca biriktirmek bir süre sonra motivasyon kaybına sebep oluyor. sakın ama sakın ama sakın "kötü gün parası" diye düşünerek para biriktirmeyin, kötü günü kendinize çekmeyin, kaşınmayın! zevk-ü safa param deyin, bahama tatili param deyin, ispanyolca öğrenme param deyin, paraşüt kursu param deyin, kendi işimi kurma param deyin vs. olumlu bir amacınız olsun.

2* öncelik birikimin olsun

para dediğin daha ay başından bi kenara ayrılarak biriktirilir arkadaş. yok ay sonu gelsin de, yok elimde kalanı birikim hesabıma atarım da falan geçin bunları. vadeli bir hesap açın, ki artık internetten bile 3 saniyede açılıyor. ay başında maaşınızı alır almaz belirlediğiniz bir tutarı ya kendi elceğizinizle ya da otomatik transfer talimatıyla bu hesaba aktarın. ama o tutarı belirlerken gerçekçi olun. gaza gelip maaşınızın dörtte üçünü ilk aydan lönk diye o hesaba atarsanız tabi ki ayın 2. haftasında ağlarsınız.

3* önceliklerinizi, olmazsa olmazlarınızı belirleyin

kiradır, faturadır, muhtelif başka zorunlu ödemelerdir, bunlardan kısacak haliniz yok. ama önceliklerinizi belirleyin. her gün starbucks'tan kahve içmek mi, bahama tatili mi? sık sık taksiye binmek mi, yatırım yapmak mı? sadece bir kere giyeceğiniz bir giysiye para dökmek mi, istediğiniz işi yapacak maddi güce kavuşmak mi? para harcadığınız şeylerin mutluluğunuza ne kadar katkıda bulunduğuna daha yakından bakın.
4* eğlenmeyi para harcamakla karıştırmayın

çok ucuza, hatta bedavaya birçok eğlence var. sevdiğiniz arkadaşlarınızla evde dvd veya oyun akşamları düzenlemek, güzel havalarda yine sevdiklerinizle deniz kenarında, parkta, kırda, doğada piknikler yapmak, bisiklete binmek, uçurtma uçurmaya gitmek veya doğa yürüyüşlerine çıkmak şimdi ilk aklıma gelenler...

5* kredi kartı kullanmayın

ya da en azından bir taneyle yetinin. kart limitinizi yeniden belirleyin ve daima borcunuzun tamamını ödeyin. bu yazıyı okumaya lüzum gördüğünüze göre her ay yeni bir 4x4 almadığınızı varsayıyorum. hiçbirimizin binlerce TL limite ihtiyacı yok. hem böylece "kartım çalınırsa sıçtım" paniğinden de kurtulmuş olursunuz. aileler için ani ihtiyaç limiti bir parça daha yüksek olabilir belki. ama şu besbekar halim ve 700 TL kart limitimle istanbul'da babalar gibi yaşayabildiğimi de belirtmek isterim.

6* evde yiyin için

ev yemeği hem sağlıklı hem de ucuz. yemek yapmayı ya da ev yemeğini sevmeyenler, size ne diyeyim! en azından sevdiğiniz bazı şeyleri kendiniz hazırlamayı deneyebilirsiniz. mesela hamburgerinizi, patates kızartmanızı veya muhtelif tatlıları evde de kolayca yapabilirsiniz. ya da en azından dışarda yemeği haftanın belli bir gününe özel hale getirmek bir çözüm olabilir. sadece cuma veya sadece cumartesi örneğin.

7* daha küçük ev

her evli çiftin 3+1 eve çıkması memleketimizde adeta bir zorunluluk ve bir itibar meselesi olsa da, siz siz olun itibarınızı m2'lerle belirlemeyin. kirayı, temizliği ve ısınma masraflarınızı kaynınız ödemeyecekse bildiğinizi okuyun. diğer türlü daha fazla kira verdiğiniz yetmiyormuş gibi, "nasıl olsa evde yer var" diye diye evinizin hiç kullanmadığınız o 2. ve 3. odalarını da binbir türlü gereksiz şeyle doldurmaya başlarsınız. sonra bütün o ıvır zıvır o kadar çok yer kaplar ve onlardan o kadar ayrılamazsınız ki, yarın öbür gün çocuk filan yapmaya kalkarsanız 5 odadan aşağısı kesmez sizi.

8* daha ucuz araba, hatta arabasız hayat

bu madde ille de arabam olsuncular için. yoksa büyük şehirlerde toplu taşıma genellikle işinizi görür. unutmayın ki son model arabanız daha araba bayisinden çıktığı anda değer kaybetmeye başlayacak. benzini, kaskosu, tamiri, bakımı derken hep ama hep para yiyecek. yedirmek veya yedirmemek, işte mesele bu. ikinci el alın, beşinci el alın, maksat ayağınızı yerden kesmek. varsın "arabası eski" desinler, siz arabanız değilsiniz.

9* sporu bedavaya getirin

bu madde bana uymuyor mesela. ben grupla yoga dersi yapmayı seviyorum. ama spor salonlarına paraları saçıp da koşu bandı ve ağırlık dışında pek bir şey yapmayan, üstelik bu esnada şov yapma telaşıyla anırtılı sesler çıkartarak halterlere asılan gencolar arasında kendini tuhaf hisseden sevgili arkadaşlar, sözüm size. evde kaldırın ağırlığınızı. ufak ufak, paşa paşa. ya da takın kulağınıza müziği, işten eve dönerken 2-3 durak önce inin ve yürüyün. ayrıca kardiyo, pilates, dans, yoga, hepsinin dvd'si var piyasada, onlar da sizi spor salonu masrafından kurtarabilir.

10* sanal tekliflere savaş açın

avantaj/fırsat/şok teklif vurgusu ne kadar fazlaysa o kadar zararlı oluyorlar, dikkat! en sempatik satış amaçlarıyla size gönderilmiş olan bütün o birbirinden janjanlı e-mail'leri, sms'leri, mms'leri, hetehötleri okumadan hemen silin, silin, silin. markafoni, limango, şehir fırsatı falan filan da buna dahil. ben üyesi değilim ama bu batağa düşen hanım kızlarımızı ibretle seyrediyorum. her hafta sırf ucuz diye yeni bir masraf. bu tip bir bağımlılığınız varsa bi durup düşünün, aslında görmeseniz hiç de aklınıza gelmeyecek şeylere kimbilir ne çok para döktünüz.

11* no tv

biliyorum bu çok radikal bir öneri oldu, ama amacı farklı. tv seyretmemek ya da en azından tv başında geçen zamanınızı azaltmak sizi kendinize, gerçek isteklerinize, gerçek hayallerinize yaklaştıracak. çünkü tv başında maruz kaldığımız kişi, istek ve hayaller biz değiliz. onlara uymak zorunda da değiliz. olduğumuz ya da olmadığımız, sahip olduğumuz ya da olmadığımız, başardığımız ya da başarmadığımız hiçbir şey bizi mutsuz hissettirmek zorunda değil.


Bunu kim yazmış?
1. Madde tam benim düşüncemi yazmış
 
İşte sizlere tasarruf etmek ve para biriktirmekle ilgili en iyi yöntemler:
1 – Televizyonu kapatın
Tasarruf etmenin en büyük yollarından biri daha az televizyon izlemektir. Bunun bir sürü faydası vardır: şiddeti tetikleyen reklamlara daha az maruz kalmak, hayattaki diğer şeylere daha fazla odaklanmak, daha az elektrik kullanımı ve buna benzer şeyler. Akşamları televizyon karşısında rahatlamak harikadır ancak kendinize başka bir hobi bulmanız çok daha faydalı olacaktır.

2 – Hediye almak yerine hediyeleri kendiniz yapın
Yiyecek karışımları, mumlar, ekmek, kurabiyeler, sabun ve başka türde şeyleri evinizde kolayca ve ucuza yapabilirsiniz. Bunlar diğerleri için muhteşem hediyeler olacaktır çünkü hediyelerde sizin dokunuşunuz olacak ve aynı zamanda birilerinin dolabında yer kaplamak yerine tüketilebilir hediyeler olacaklardır. Ayrıca hediye paketlerinize kendi el yazınızla yazdığınız bir not eklemeyi de unutmayın. Bunu yapmanız hem karşı tarafın kendini daha özel hissetmesini sağlar hem de tasarruf edip para biriktirmenize yardımcı olur.

3 – 30 gün kuralında uzmanlaşın
Ne zaman gereksiz alışveriş yapacağınızı düşünürseniz otuz gün bekleyin ve kendinize şu soruyu sorun: alacaklarımı hala istiyor muyum? Bunu yaptığınızda alma dürtünüz geçecektir ve sadece bekleyerek tasarruf etmiş olacaksınız. İsterseniz almak istediklerinizin yer aldığı bir liste hazırlayın ve otuz gün sonra listeyi yeniden gözden geçirin. Ancak size tavsiyemiz önemsiz şeyleri unutmak için bunu kafadan yapmanızdır.

4 – Alışverişe çıkmadan önce bir liste yapın ve bu listenin dışına çıkmayın
Alışverişe gitmeden önce neler alacağınızla ilgili bir liste yapın ve mağazaya gittiğinizde bu listenin dışına çıkmayın. Ne kadar çekici olduklarının bir önemi yok, listede olmayan hiçbir şeyi sepete eklemeyin. Bunu yaparak tasarruf edebilirsiniz.

5 – Dışarı çıkmak yerine arkadaşlarınızı davet edin
Evde yapılan hemen hemen her aktivite dışarıda yapılanlara göre daha ekonomiktir. Arkadaşlarınızı evinize davet edin ve yemek hazırlayın, daha sonra kart oyunları oynayın ve bir şeyler için. Herkes eğlenecek ve masraflar daha az olacaktır.

6 – Eski kıyafetleri atmak yerine onarın
Düğmesi kırıldı diye tişörtünüzü atmayın. Bunun yerine benzer bir düğme bularak tişörtünüze dikin. Delik var diye bir pantolonunuzu atmayın. Bunun yerine deliğin olduğu yere yama gibi bir şey yapın ve bu pantolonu evdeyken giyin. Basit dikiş işlerini herkes yapabilir. Sadece birkaç dakikanızı alır ve ihtiyacınız olmayan yeni kıyafetleri almaktan daha ekonomiktir.

7 – Çocuklarınızın eğlencesi için çok para harcamayın
Çocukların birçoğu, özellikle de genç olanlar ucuz yöntemlerle eğlendirilebilir. Kağıt rulosu alın ve yaratıcılıklarının ortaya çıkmasını sağlayın. Bozuk paraları kavanoza atmak gibi evdeki sıradan nesnelerle oyunlar oynayın. Çocukların nesnelere değil sizinle geçirecekleri zamana ihtiyaçları olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

8 – Dolabınızı düzenleyin
Dolaplarınızı açın ve bazı eşyalardan kurtulun. Gereksiz olanları ikinci el olarak satın veya bağışlayın. Kullanmak istemediğiniz bütün eski eşyalardan para kazanabilirsiniz. Üstelik dolaplarınızı düzenlemeniz ve temizlemeniz psikolojik olarak zihninizi boşaltmanıza yardımcı olur.

9 – Daha çok su için
Su içmek hem sağlık için hem de finansal açıdan faydalıdır. Her yemekten önce bir büyük bardak su içmeniz hem sindirimnizi kolaylaştırır hem de daha az yemek yemenizi sağlar. Ayrıca yeterli derecede su içtiğiniz zaman kendinizi daha iyi hissedersiniz.

10 – Hazır gıdalar tüketmeyi bırakın
Fast food veya dondurulmuş gıdalar tüketmek yerine evinizde basit ve sağlıklı yemekler yapmaya çalışın. Yemek yapmak için hafta sonu bir saat harcamanız bir sürü para harcamanızı engelleyecek ve ucuz ve sağlıklı yiyecekler tüketmenizi sağlayacaktır.

11 – Sigara ve alkol gibi pahalı alışkanlıklarından kurtulun
Bu tür alışkanlıklar karşılığında hiçbir şey almadan para harcamanıza neden olur. Cesaretinizi toplayın ve bu kötü alışkanlardan kurtulmaya çalışın. Bu sayede hem sağlığınızı korumuş olursunuz hem de para biriktirmek daha da kolaylaşır.

12 – Çıkmadan önce ışıkları söndürün
İki saatlik yolculuğa çıkmadan önce ışıkları kapatmak için bir dakikanızı ayırmanız tasarruf etmenize yardımcı olur. Bu gibi tasarrufların uzun yolculuklara çıkmadan önce yapılması daha da etkilidir.

13 – Enerji tasarruflu ampuller kullanın
Bu ampuller daha maliyetli olsa bile diğer ampullere göre daha uzun ömürlüdür ve daha az elektrik tüketir. Enerji tasarruflu ampuller tüketim açısından diğer ampullere göre tasarrufludur. Bu sebeple salon ve aydınlatılması gereken odalarda enerji tasarruflu ampuller kullanın.

14 – Programlanabilir termostat kullanın
Bu tür cihazlar evinizin sıcaklığını belirlediğiniz plana göre otomatik olarak ayarlar. Böylece evde olmadığınız zamanlarda ısıtma veya soğutmayı birkaç saat kapatarak elektrik faturasının düşmesini sağlar. Programlanabilir termostat elektrik faturasından %10 ila %20 arasında tasarruf etmenizi sağlar.

15 – Mağazalardan en ucuz değil, en güvenilir beyaz eşyaları alın
Yeni bir beyaz eşya almadan önce araştırma yapın. Güvenilir, enerji tasarruflu bir çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi daha pahalı olsa bile uzun vaadede enerji ve para tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Yeni bir beyaz eşya almanız gerektiğinde araştırın.

16 – Arabanızın hava filtresini temizleyin
Temiz bir hava filtresi aracınızın performansını arttırır ve tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca hava filtresini birkaç dakika içinde kolayca temizleyebilirsiniz. Yapmanız gereken otomobilinizin kullanım kılavuzundaki talimatları takip etmektir.

17 – Yemeklerinizi market indirimlerine göre planlayın
Yemeklerinizi yemek kitaplarına veya hayallerinize göre planlamak yerine marketteki indirimlere göre planlayın. En büyük indirimlere bakın, daha sonra bu malzemelere ve elinizdekilere göre neler yapabileceğinizi planlayın. Bunun yaptığınız takdirde gıda faturalarınız düşecek ve para biriktirmeniz kolaylaşacaktır.

18 – Fiyat karşılaştırması yapın ve en ucuz marketi bulun
En iyi fiyatları sunmasa bile birçoğumuz sürekli aynı markete gideriz. Allahtan en ucuz marketi bulmanın kolay bir yolu var. En çok aldığınız ürünleri belirleyin ve bu ürünleri farklı marketlerden alın. Daha sonra marketleri karşılaştırın ve bütçeniz için en uygun olana karar verin.
19 – Marketlerden aldıklarınızı kendiniz yapmaya çalışın
Ekmek yapımının karmaşık ve zaman ve para kaybı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Evde ekmek yapmak kolaydır ve satın alınan ekmeklere göre daha ucuz, daha sağlıklı ve daha lezzetlidir. Siz de marketlerden aldığınız ürünlerin bazılarını evinizde yapabilir ve ekstra para biriktirebilirsiniz.

20 – Rahatlamak için para harcamayın
Stresli olduğumuz zamanlarda para harcama eğilimindeyizdir. Para harcamak yerine evinize gidin, temel meditasyon tekniklerini deneyin, gevşeyin veya yoga yapın.

21 – Sevdiğiniz insanlara hayallerinizden bahsedin
Bunun tasarruf etmek ve para biriktirmekle ne alakası var diyebilirsiniz ancak sevdiğiniz insanlarla vakit geçirirseniz ve onlara hayallerinizden bahsederseniz planlamak daha kolay hale gelecektir. Hayalinizi sevdiğiniz insanlarla planlarsanız ve gerçekleştirmek için birlikte hareket ederseniz hayalinize odaklanmanız ve hayalinizi gerçekleştirmeniz kolaylaşır. Birlikte büyük ve cesur bir hedef belirleyin ve finansal anlamda uyum sağlamak için birbirinizi cesaretlendirin.

22 – Beyaz eşyalarınıza bakım yapın
Herhangi bir tıkanma olup olmadığını kontrol edin ve iyice temizleyin. Beyaz eşyalarınızın arkasına bakın ve tozlardan kurtulmak için elektrik süpürgenizi kullanın. Özellikle buzdolaplarının, kurutucuların ve ısınma ve soğutma birimlerinin bütün deliklerini kontrol edin. Beyaz eşyaların mekaniklerini ne kadar az toz tıkarsa makineler o kadar iyi çalışır ve o kadar uzun ömürlü olur.

23 – Kullanmadığınız üyeliklerinizi iptal edin
Kullanmadığınız üyelikleri için aidat mı ödüyorsunuz? Örneği spor salonu üyeliği gibi? Bir gün kullanacağınızı düşünseniz bile bu üyelikleri iptal edin. İsterseniz ilerleyen zamanlarda yenileyebilirsiniz.
24 – İkinci el ürünlere yönelin
Aradığınız ürünü ikinci el mağazalarda ve benzer yerlerde bulabilirsiniz. Bu alışverişler normal rutininizin bir parçası olsun ve ilk bu yerlere gidin.

25 – Ellerinizi temiz tutun
Bu en basiti. Tuvalete girdiğinizde veya çiğ sebzelerle uğraştığınızda ellerinizi yıkayın. Bu sayede her türlü virüse ve bakteriye karşı kendinizi korumuş olursunuz, doktor ve ilaç masraflarını azaltırsınız ve verimliliğiniz düşmez. Bu dünyayı keşfetmeyin ve elleriniz hiç bir zaman kirlenmesin anlamına gelmiyor ancak temel temizlik sağlık faturalarının düşmesine yardımcı olur.

26 – Kredi kartı numaranızı online hesaplarınızdan kaldırın
Kredi kartı bilgileriniz hesabınızda kayıtlı olduğundan online alışveriş yapmak çok kolaydır. Sadece tıklarsınız ve alırsınız. Bu alışkanlıktan kurtulmanın en iyi yolu kredi kartı bilgilerinizi hesabınızdan silmenizdir. Bunu yaparsanız bir şey almak istediğinizde kredi kartı bilgilerinizi girmek için zaman harcamanız gerekir ve bu esnada da neden bu parayı harcamak istediğinizi sorgularsınız.

27 – Hediye için para harcamak yerine hizmet hediye edin
Yeni anne babalara hediye olarak bebek bakıcılığı hizmeti verebilirsiniz. Evcil hayvan sahipleri tanıyorsanız seyahate çıktıklarında evcil hayvanlarına siz bakabilirsiniz.

28 – Sezon sonu alışveriş yapın
İnsanların birçoğu bu tekniği bilir ancak kullanmakta sıkıntı yaşar. Sezon sonları alışveriş yapmanız yaklaşık %50 tasarruf etmenizi sağlar.

29 – Evinizdeki eşyaları yeniden değerlendirin
Bir odaya girin ve odadaki her parçayı inceleyin. Gerçekten bunlara ihtiyacınız var mı? Burada oldukları için mutlu musunuz veya olmazlarsa kendinizi kötü hisseder misiniz? Kurtulmak istediğiniz eşyalar varsa hemen kurtulun. Bu eşyalar sadece karmaşıklığa neden oluyordur ve belki başka insanların işine yarayabilirler. Bu tür eşyaları ikinci el eşya dükkanlarına satabilirsiniz.
29 – Evinizdeki eşyaları yeniden değerlendirin
Bir odaya girin ve odadaki her parçayı inceleyin. Gerçekten bunlara ihtiyacınız var mı? Burada oldukları için mutlu musunuz veya olmazlarsa kendinizi kötü hisseder misiniz? Kurtulmak istediğiniz eşyalar varsa hemen kurtulun. Bu eşyalar sadece karmaşıklığa neden oluyordur ve belki başka insanların işine yarayabilirler. Bu tür eşyaları ikinci el eşya dükkanlarına satabilirsiniz.

30 – Dışarıda yemek yemeyin
Evde yemek yemenin tasarruf edip para biriktirebilmenizdeki payı sandığınızdan da fazladır. Üstelik dışarıda yemekten veya dışarıdan istemekten daha sağlıklıdır.

31 – Araba alırken yakıt verimliliğine ve güvenilirliğine bakın
Güvenilir ve yakıt verimli bir araba uzun vadede tasarruf etmenizi sağlar.

32 – Eğlence için alışveriş merkezlerine veya mağazalara gitmeyin
Eğlence için alışveriş merkezlerine veya mağazalara gittiğinizde gerçekten ihtiyacınız olmayan şeyler için para harcarsınız. Bunun yerine eğlence için farklı yerler bulun. Park, basketbol sahası, müze, bir arkadaşınızın evi ve hatta kendi eviniz. Eğlenceyi alışveriş olarak görmeyin.

33 – 10 saniye kuralında uzmanlaşın
Sepete atmak veya kasaya götürmek için ne zaman bir ürün alsanız 10 saniye bekleyin ve gerçekten bu ürüne ihtiyacınızın olup olmadığını sorgulayın. İyi bir cevap bulamazsanız geri bırakın.

34 – Evinizdeki kullanılmayan alanı kiraya verin
Kullanılmayan ekstra bir odanız mı var? Bu odayı kiraya verin. Bu sayede ekstra para kazanabilir ve güzel para biriktirebilirsiniz.
35 – Okumadığınız dergilerin aboneliklerini iptal edin
Evinizde boş yere yer kaplayan okunmamış dergiler mi var? Bunun nedeni büyük ihtimalle dergi abonelikleriniz. Yapmanız gereken abonelik departmanını aramak ve üyeliğinizi iptal ettirmektir. Bazen paranızı bile geri alabilirsiniz.

36 – Kahvaltı yapın
Sabahları sağlıklı bir kahvaltı yapmak gün boyunca enerjik olmanızı sağlar ve gün ortasında çok yemek yemenizi engeller. Kahvaltı sağlıklıdır, kolay hazırlanır ve pahalı değildir. Sabahları bir kase yulaf ezmesi yemeniz öğle yemeği için büyük paralar harcamanızı engeller ve enerjik olmanızı sağlar.

37 – Artan yemeklerinizi ertesi gün de tüketin
İnsanların birçoğu günlük artan yemekleri çöpe döker. Artan yemekleri ertesi gün de yemenizin sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Buzdolabınızın üstlendiği rolü de pek küçümsemeyin.

38 – Kıyafetlerinizin hepsini gözden geçirin
Sürekli olarak kıyafet almak istiyorsanız bütün kıyafetlerinizi gözden geçirin ve nelerinizin olduğunu görün. Dolabın dibindeki kıyafetleri alın ve bunları öne koyun. Dolabınız tamamen değişecektir. Şifonyerin dibindeki kıyafetleri alın ve en üste koyun. Kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz ve yeni kıyafetler almak istemeyeceksiniz.
39 – Öğle yemeğinizi yanınızda götürün
İşteyken öğle yemeği için dışarı çıkmak yerine öğle yemeğinizi yanınızda götürün. Birçok insan için bu “kötü öğle yemeği” anlamına gelir ancak değildir. Biraz dikkatli bir hazırlık ve sadece birkaç dakika ayırarak eğlenceli bir öğle hazırlayabilir ve bu sayede paranızda cebinizde kalır.

40 – Minimal giyinmeyi öğrenin
Güzel kombinlenen kıyafetler alırsanız çok kıyafet almanıza gerek kalmaz. Beş pantolonunuz, yedi tişörtünüz ve 3 ayakkabınız varsa takım yapılabilecek bir sürü kıyafetiniz var demektir.

41 – Yakın çevrenizden yardım isteyin
Oturun ve sevdiğiniz ve en çok önem verdiğiniz insanlardan yardım isteyin. Bu kişilere harcamalarınızı kısmak ve para biriktirmek istediğinizi söyleyin ve bu konuyla ilgili size tavsiyeler vermelerini isteyin. Durumunuza ilişkin gerçekten faydalı olabilecek tavsiyeler verebilirler.

42 – Bir şey kırıldıysa değiştirmeden veya tamirci çağırmadan önce kendiniz tamir etmeyi deneyin
Kitapçığa bakın veya internet araştırması yapın ve kendiniz tamir etmeyi deneyin. Saatleri, klimayı veya DVD’yi kendiniz tamir edebilirsiniz ve değiştirme veya tamirci parası cebinizde kalır.

43 – Derin dondurucu alın
Derin dondurucu başlangıçta masraflı olsa bile size avantaj sağlayacaktır. Mevsiminde alıp derin dondurucuya attığınız gıdalar sonradan marketten alacaklarınızdan çok daha ucuza gelecektir. Ayrıca indirimdeyken toptan aldığınız ürünleri saklamanıza da yardımcı olur. Daha da iyisi önceden hazırlanmış bir sürü yemeği saklayabilirsiniz.
44 – Yaşamak için daha ucuz bir yer bulun
Daha ucuz bir yere taşınmayı ciddi ciddi düşünün. Taşınmayı düşündüğünüz yerde iş bulursanız bu taşınma sayesinde uzun vadede daha fazla para biriktirebilirsiniz.
45 – Meyve ve sebze ekin
Bahçeniz varsa meyve ve sebzeler ekebilirsiniz. Bahçıvanlık pahalı olmayan bir hobidir. Fidanlar alın, çukur kazın, fidanları dikin ve otları temizleyin. Bu ucuz hobi sayesinde meyveler ve sebzeler yetiştirebilirsiniz. Örneği domates ekebilir ve yaz sonunda kendi domateslerinizi yiyebilirsiniz. Taze taze yiyebilir, domates suyu, sos, ketçap, makarna sosu, salça ve pizza sosu yapabilirsiniz. Lezzetli ve ucuz.

46 – Halk etkinliklerine katılın
Düzenlenen bir sürü ücretsiz etkinlik vardır. İnternetten araştırarak veya belediyelerdeki etkinlik takvimlerine bakarak gelecek etkinliklerin listelerine ulaşabilirsiniz. Bu etkinlikler sayesinde ücretsiz yemekler yiyebilir ve bedavaya eğlenebilirsiniz.

47 – Toplu taşımayı kullanın
Toplu taşıma araçlarına yakınsanız işe arabayla gitmek yerine toplu taşıma araçlarıyla kullanın. Toplu taşıma araçları ucuzdur ve aracınızı nereye park edeceksiniz diye endişelenmenize gerek kalmaz.

48 – Saçınızı kendiniz kesin
Saçınızı kendiniz kesebilirsiniz. Lavabonun etrafına bir çöp torbası yayın, makas ve tarak alın ve saçınızı kesin. İlk başlarda başarılı olamasanız bile pratik yaptıkça alışırsınız.

49 – Borçlarınız için plan yapın
Borçtan kurtulmak için herkesin bir plana ihtiyacı vardır. Bu nedenle oturun ve ödemeniz gereken borçları belirleyin ve bu borçları nasıl ödeyeceğinize ilişkin bir plan yapın. Plan yapmanız ve bu planı devreye sokmanız borçlarınızı en kısa sürede ödemenizi sağlar. Unutmayın ki borçlardan kurtulmadıkça para biriktirmeniz her zaman daha zor olacaktır.

50 – Temel ev ve otomobil bakımlarını yapın
Birtakım arızaların olmasını beklemek yerine aylık bakım programı hazırlayın ve gerekli bakımları düzenli olarak yapın. Bu ufak bir aktivitedir, ayda sadece bir veya iki saat sürer ve problemleri önceden görmenize yardımcı olur.

51 – Yolculuğa çıkarken yanınıza yiyecek alın
Yolculuğa çıkarken yanınıza yiyecek almayı unutmayın. Böylelikle yolculuğun ortasında durmak, yemek için para harcamak zorunda kalmazsınız. Bu sayede hem tasarruf etmiş olursunuz hem de zaman kaybetmemiş olursunuz.
52 – Telefon faturanızı gözden geçirin ve kullanmadığınız hizmetleri iptal edin
Oturun ve faturanızdaki her şeyi inceleyin. Mesajlar veya internet erişimi gibi kullanmadığınız bir hizmet bulursanız müşteri temsilcisini arayın ve bu hizmetlerin iptal edilmesini isteyin. İşte tasarruf.
53 – Kütüphaneye gidin
Kütüphaneyi eski kitapların yer aldığı bir yer olarak görmeyin. Kütüphaneyi keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer olarak görün. Kütüphanede ikinci bir dil öğrenebilir, yeni insanlarla tanışabilir, imzasız olarak internet kullanabilir ve yerel gazetelere ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Hepsinden iyisi bir kuruş bile ödemezsiniz.

54 – Birinden veya bir şeyden ilham alın
Çocuklarınızdan ilham alabilirsiniz, değişiklikler yapmak için eşinizden veya saygı duyduğunuz birinden ilham alabilirsiniz. Bu sadece erken emeklilik gibi kişisel bir hedef bile olabilir. Olumlu değişiklikler yapmanızı sağlayacak bir şeyler bulun. Daha sonra bu kişiyi veya şeyi sabit hatırlatıcı olarak kullanın. Bu kişiyi veya şeyi mümkün olduğunca çok aklınıza getirin. Kim için veya ne için tasarruf ediyor ve para biriktiriyorsunuz?

55 – Satın almak yerine kendi ürünlerinizi yapın
Örneğin çamaşır deterjanınızı ve sabunlarınızı kendiniz yapabilirsiniz. Bu yöntem son derece kolay ve çok daha ucuzdur. İnternet üzerinden tarifler bulmaya çalışın. Evinizde yapabileceğiniz ne kadar çok şey olduğunu görünce inanın çok şaşıracaksınız.

56 – Daha ucuz faaliyetler için arkadaşlarınızı teşvik edin
Arkadaşlar kimi zaman yürüyen para tuzakları olabilirler. Sizi para harcamamanın pek mümkün olmadığı yerlere ve aktivitelere çekebilirler. Bundan kurtulmak için birkaç teknik vardır. Bunlardan bir tanesi grubu daha ucuz şeyler yapmak için arkadaşlarınızı ikna etmektir. Arkadaşlarınızı şehir dışında tatile gitmek yerine piknik yapmaya ikna ederseniz tatil parası cebinizde kalır.

57 – Hız yapmayın
Bu sadece yakıt kullanımı açısından savurganlık değildir aynı zamanda trafik cezası ödemenize de sebep olur. Hız sınırları içinde araba kullanmak ekonomiktir ve ceza yemenizi engeller.

58 – Daha çok okuyun
Okumak en ucuz hobilerden biridir. Şehirlerin birçoğunda kütüphaneler vardır. Bu kütüphanelere gidin ve ilginizi çeken kitapları alın. Daha sonra boş zamanlarınızda okuyun. Yeni şeyler öğreneceksiniz, okuma kabiliyetinizi geliştirecek, eğlenecek ve bir kuruş bile harcamayacaksınız.

59 – Daha küçük bir ev alın
İnsanlar genelde aynı odada oturur. Yaşamak için devasa bir yere ihtiyacınız yok. Bunun yerine daha mütevazi bir ev alın ve tasarruf edin.

60 – Bakım ürünleri için fazla para harcamayın
İnsanların birçoğu pahalı olmayan hijyen ürünlerinde bir numara olduğunu düşünür. Önemli olan bu ürünleri düzenli ve tutarlı bir şekilde kullanmaktır. Her gün duş yaparsanız ve kendinizi temiz tutarsanız bir sorun kalmaz. Yüzünüze her gün peeling yapmıyorsanız 80 liraya yüz peelingi almanızın da bir anlamı yoktur.

61 – Daha az et tüketin
Besin değeri açısından özellikle de sebzeler ve meyvelerle karşılaştırıldığında et oldukça zengindir. O sebeple vücudunuzun için az miktarda et yeterli olmaktadır. Daha az et ve daha fazla sebze yiyin. Bu hem sağlıklı beslenmenizi sağlar hem de daha ekonomiktir.

62 – Evinize yalıtım yaptırın
Evlerin birçoğunda yazın soğuk ve kışın sıcak olmasını sağlayan yalıtım bulunmamaktadır. Evinize yalıtım yaptırarak uzun vaadede tasarruf edebilir ve para biriktirebilirsiniz.

63 – Bütün elektrikli aletlerinizin gerilim koruyuculu prizlere takılı olduğundan emin olun
Bu özellikle bilgisayar ekipmanlarınız için oldukça faydalıdır. Güç artışı bu tür elektroniklere kolayca zarar verdiğinden gerilim koruyucu satın alın ve ekipmanlarınızı bu tür bir cihaza takın.

64 – Tatil harcamalarınızı kesin
Büyük ve abartılı tatillere çıkmaktansa bavullarınızı arabanıza koyun ve daha ucuz tatil beldelerine gidin. Bu hem ekonomik hem de unutulmaz olacaktır.

65 – Daha çok spor yapın
Her akşam yürüyüşe veya koşuya çıkın ve evinizde esneme ve kas hareketleri yapın. Bu egzersizler evde rahatlıkla yapılabilir. Yani masraflı değildir ve sağlığınız için çok faydalıdır. Egzersiz yapmak için her gün biraz zaman ayırırsanız cüzdanınız ve vücudunuz size minnettar kalır.

66 – Ürünleri toptan alın
Çöp torbası, çamaşır deterjanı veya bebek bezi gibi bozulmayacak ürünleri büyük miktarlarda alabilirsiniz. Birim fiyat üzerinden hesapladığınızda uzun vade de tasarruf etmiş olursunuz. Ayrıca sık sık alışverişe çıkmanıza, zaman kaybetmenize ve yol parası harcamanıza da gerek kalmaz.

67- Evinizde konserve yapın
Ucuzken alıp konserve yaptığınız gıdalar sayesinde %60′ a kadar tasarruf yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

arkadaşlar biraz uzun oldu ama :)
Güzel öneriler..Sanırım yabancı bir siteden çevrilmiş...
34 – Evinizdeki kullanılmayan alanı kiraya verin
Kullanılmayan ekstra bir odanız mı var? Bu odayı kiraya verin. Bu sayede ekstra para kazanabilir ve güzel para biriktirebilirsiniz.

buna güldüm ama..bunu Türk aile yapısında denemek cüret ister..aynı evde bi yabancı :) para biriktirelim derken kan çıkmasın :))))
 
Son düzenleme:
Güzel öneriler..Sanırım yabancı bir siteden çevrilmiş...
34 – Evinizdeki kullanılmayan alanı kiraya verin
Kullanılmayan ekstra bir odanız mı var? Bu odayı kiraya verin. Bu sayede ekstra para kazanabilir ve güzel para biriktirebilirsiniz.

buna güldüm ama..bunu Türk aile yapısında denemek cüret ister..aynı evde bi yabancı :) para biriktirelim derken kan çıkmasın :))))
Dimi... O ancak öğrenci evlerinde olur ya da evde tek yaşayan birisi olduğunda.
 
son maddeye de gerçekten katılıyorum..ben her yıl konserve yapıyorum ve buzluğa ürünler atıyorum.. kuruları ve tarhanayıda annem yapıyor.. epey karlı aslında.. birde çalışan bayanlar için büyük kurtarıcı oluyor..birde buzluğa nohut fasulye mercimek haşlayıp atıyorum.. börek sarma sarıp atıyorum..geldiğimde yarım saatte yemek hazır oluyor.. Bu yaz daha fazla yapmayı planlıyorum inşallah..
 
Back