Tasarruf nasıl yapılır biliyor musunuz?
1. Tasarruf yapmak için kısa, orta ve uzun vadede plan yapılır. Örneğin her ay bir kenara çeyrek altın atmayı başaran bir ev hanımı, yıl sonunda ciddi bir meblağla karşılaşacaktır. Veya soruyu yazan hanımefendinin söylediği gibi eline geçen parayı harcayan kişilerin, eline geçen paranın bir kısmını kolay ulaşamayacağı bir yere yerleştirmesi işe yarayacaktır. Yani çok para harcıyorsam eğer, elime geçen paranın tamamıyla alışverişe gitmek yerine, bir kısmını evde bırakarak çarşıya çıkmak gibi. Bu tedbir kısa vadeli tasarruftur. Birkaç ay bu şekilde davrandığımızda bir kenarda para biriktirmiş olursunuz.
2. Günlük harcamalarınıza çok dikkat edin. Yapılan araştırmalar en fazla paranın, farkında olmadan yaptığımız günlük harcamalar olduğunu gösteriyor. Farkında değiliz ama markete, alışverişe, gezip tozarken yaptığımız harcamalara hiç özen göstermiyoruz. Dolayısıyla, evden çıkarken kendimize bir limit koymayı prensip edinebiliriz. Diyelim ki her evden çıkışında 100TL harcayan kişi, kendisine komut vererek sadece 50TL harcamaya izin verir. Böylece geri kalan 50TL'yi bir kenarda biriktirir. Damlaya damlaya göl olur mu bilinmez ama üç beş paranın bir kenarda sizi bekleyeceği kesin.
3. Günlük harcamaya dikkat ederken, günlük lüzumsuz harcamalara da dikkat edin. Çünkü yine farkında olmadan çok fazla lüzumsuz harcama yaptığınızı göreceksiniz. Acil olan ihtiyaçlarınız için para harcarken, acil olmayan keyfi harcamaları bir kenara atabilirsiniz.
4. Elinize geçen paranın bir kısmını acil durumlar için ayırın. Ayırdığınız bu paraya şartlar ne olursa olsun dokunmamanız gerektiği komutunu verin kendinize. Böylece kenara atılan o paralar da bir yandan birikmeye başlayacaktır. Eften püften şeyler için o birikime el sürmeyeceğinize dair kendinize söz verin ve cidden dokunmayın.
5. Tasarruf etmenin en tatlı yollarından birisi de belirli bir zaman limiti belirleyip, o zaman diliminde belirli bir miktar parayı bir kenara koymuş olmayı tasarlamaktır. Herkes eline ne geçtiğini, nereye ne kadar harcadığını bilir malum. Kendi maddi imkanınız ve harcama tablonuza göre ayarlama yapmanız mümkün. Kişi der ki, 6 ay sonra bir kenarda 500TL biriktirmiş olayım veya 200TL veya 5000TL. Söylediğim gibi kimin gücü neye yetiyorsa. Burada önemli olan, tasarruf mantığını geliştirmek ve kendimizi bu konuda disipline etmek.
6. Tasarruflarınızla ne yapmak istediğinize karar verirseniz tasarruf yapmanız kolaylaşır. Yani "Kış döneminde harcamalarıma dikkat eder, falanca miktar para biriktirirsem Haziran ayı geldiğinde 5 günlük tatil yapabilirim" gibi. Veya "Genç sayılırım, iyi kazanıyorum. Önümüzdeki 10 yıl dikkatli harcama yaparsam, bir ev satın alıp kira gelirinden istifade edebilirim. Ee geçtiğimiz on yıla bakarsakkkk... öyle rahat rahat harcamasaydım bir ev alabilirdim, tühhh...." diye düşünenler vardır mutlaka. Söylediğim gibi bu maddenin temel esprisi tasarruflarımızla ilgili hedefler koymak.
7. Tasarruf etmek için, tasarruf etmeyi düşünmek gerekir! Garip bir madde biliyorum ama önemli. Çünkü dikkat ederseniz bazı kişiler tasarruf sistemiyle büyümüş ve mutlaka bir kenara para veya mal koymaya çalışıyor. Bazıları da benim gibi, kazanıp yiyor ve biriktirmiyor. Dolayısıyla tasarrufu en başta hayat felsefesi olarak bir kenara kaydetmek iyi bir yöntem.
8. Tasarruf için önemli yöntemlerden birisi de elimizin altındaki eşyayı düzgün kullanmak. Telefonunu dikkatli kullanan birisi iki yılda bir yenisini alırken, vura kıra kullanan kişi yılda bir telefon yenilemek zorunda kalabiliyor. Böylece tasarruf şansı azalıyor. Demek ki savurgan olmamak, kıyafetlerimizden tutun da giyindiğimiz ayakkabıya kadar yıpratmadan kullanmak da iyi bir tasarruf zihniyeti. Eskittiğinizi var sayıp o parayı bir kenara atmayı ihmal etmeyin tabii ki.