Davranış Bozuklukları Birbuçuk yaşındaki kızım aşırı sinirli :( sizin cocuklarınız nasıl

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

eeesss

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
10 Nisan 2009
1.522
9
158
35
Samsun
Merhaba arkadaşlar 19 aylık kız çok sinirli bişeye kızınca saçlarını yonuyor,ellerini ısırıyor,kafasını yerlere vuruyor,yumruklarınısıkıpp ölebi sıkıyoki kendinii büyük insan gibi kendine zarar veriyor,yada bana vuruyor,ısırıyor.neden bu kadar sinirli olabilir yanında kavga tartısma yaşamıyoruz bu kadar küçük bi cocugun böyle sinirli olması normal değil ne yapmam gerekir..

nelere kızıyoda böyl yapıyo eline istedi bişeyi vermeyincemi?burcu ne?konuşmaya çalış o kızınca ona kızarak cevap verme severek başını okşayarak cevap ver

elinden bişeyi alınca şunu yapma bunu yapma deyince bazende durup dururken yaptıgı oluyo

elinden bişeyi alınca şunu yapma bunu yapma deyince bazende durup dururken yaptıgı oluyo

serbest bırak o zamanla dogruyu yanlışı anlar benim 10 aylık kızım var bazen oda diretir istedini almak için ama ben hemen veririm sinirli yapısı olmasın diye çocuk yetiştirmek çok zor

canım senin durumunda birsürü kişi var.bir zamanlar bizde yaşadık.araştırdık.çözüm bulduk.özerklik dönemi diye birşey varmış.internetten biraz araştır.daha çok küçük herşeyi ögrenmek keşfetmek istiyor.
mesela sen bir vazonun ne olduğunu biliyorsun ama o bilmiyor kırılacağını da bilmiyor.
o yüzden sürekli hayır yapma demek yerine o vazoyu oradan kaldırmak gerekiyor.
yapmasını istemediğimiz bişey yaptıgında hemen dikkatini başka birşeye çekmek gerekiyormuş.
mümkün oldugunca hayır demeyin.
2 hafta da düzeliyor.bu hareketleri yapması çocugun yogun stres altında olması demekmiş.
dikkat edin .mesela empati yapalım.
mutfaktan bardak alacağını düşün elini uzatıyorsun biri sana hayır diyor.
tekrar uzatıyorsun yine hayır alma diyor.
bence stresli bir durum.biz hareketlerimizi değiştirdik oğlumuz da ısırmayı kafa atmayı bıraktı.
darısı sizin başınıza.sorunuz olursa cevaplarım...

aynı şeyleri 14 aylık oğlumda yaklaşık 2-3 aydır yapıyo ara ara kafasını duvarlara yerlere vuruyo bizlere kafa atıyo kendini sıkıyo kızarana kadar saç desen kafamda kalmadı zaten dudağım çoğunlukla yara kendini yerlere atıp dövünerek ağlamalar daha ne diyim bunu gibi bir çok şey daha şimdiden bol bol dayak yiyoruz ama sanırım bu bir geçiş dönemi ben olabildiğince serbest bırakmaya çalışıyorum ama aynı bekliyorum sabırla düzelmesini elimden geldiğince kendine zarar vermemesine çalışıyorum secosele katılıyorum inşallah düzelirler

oğlum birbuçuk iki yaşlarında yapardı böyle hareketleri araştırdık e dikkatini başka yöne çekin onunla inatlaşmayın dendi ama kıım 9 aylık yapmaya başladı :( normalmi bilmiyorum...

arkadaşlar özellikle saç çekme ve yere kafasını vurmayla ilgili söylüyorum.kesinlikle hayır ve yapma demeyin.yoksa ilginizi çektiğini düşünüp devam eder,tek yapılacak zor olsa da görmezden gelme ve başka şeylerle oyalamaya çalışmak.bunu yaşamış bir anne ve bir anaokulu öğretmeni olarak söylüyorum.oğlumda kafasını yere vururdu.sonra geçti..

Secosel arkadaşımız çok güzel anlatmış.. Uygulayıp sonucunu da almış..En kortuğum şey sinirli olması o nedenden çok dikkatli ve özenli davranıyorum çocuğuma..

Merhaba arkadaşlar 19 aylık kız çok sinirli bişeye kızınca saçlarını yonuyor,ellerini ısırıyor,kafasını yerlere vuruyor,yumruklarınısıkıpp ölebi sıkıyoki kendinii büyük insan gibi kendine zarar veriyor,yada bana vuruyor,ısırıyor.neden bu kadar sinirli olabilir yanında kavga tartısma yaşamıyoruz bu kadar küçük bi cocugun böyle sinirli olması normal değil ne yapmam gerekir..

o dönemlerde benimde kızım öyle idieyvahedigeldismile şimdi 23 aylık.
Bu işin doğrusu ne bilmiyorum ama ben şöyle başettim
Kendi kendine zarar verdiğinde,yere attığında ağladığında hiiiiiç bakmadım hatta odadan şarkı söyleye söyleye çıktım.adeta görmüyormuş gibi yaptım.evet gücenip daha fazla ağlamaya başlıyor ağlıyor ağlıyor sonra bi sessizlik .:lepi:naniknanik
onunla ağlarken değilde gülerken ilgilen ayyy benim kızım oyun oynuyormuş falan filan.
ama zor bşr dönem bizim şimdi 2 yaş sendromlarımız başlayacak Allah ım orkuyorumeyvahedigeldismile

Aynı dertten bende muzdaribim. Aaaaaaaaaaaahhhhhhhh aaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhh !!!!! Benim kızımda 3 yaşına geldi ama halen aynı. Küçükkende çok ağlardı halen herşeye ağlıyor. Kimseyi sevmiyor. Arkadaş olarak ablamın 3 çocuğu var sadece. Onlara çok sık gidiyoruz sırf kızım yalnız kalmasın diyorum ama orda da çocuklarla biraz oynayıp sonra ağlayıp yanıma geliyo. Halbuki 3 yiğenimde çok iyi davranıyolar kızıma ama benimki çok agresif. Evdede bize cehennem azabı çektiriyo. Dövüyor, bağırıyor kriz geçiriyo çoğu zaman. Eşimle napsak bir çözüm bulamıyoruz. Bulan var mı aramızda??????????

kızım 2,5 yaşında .bende 1,5-2 yaş arasında yaşadım bu durumu..ama bu şiddet hareketlerini ne kadar yapmamasını söylerseniz o kadar yapıyorlar..hele kızıp bağırırsanız,sizde öfkenize hakim olmayıp ona şiddet uygularsanız bu işin içinden hiç çıkamazsınız..netten araştırdım bayağı bir..artık annede bunalmaya başlıyor.bizimde sinirlerimiz geriliyor.çözüm bulamadıkça bu kısır döngü gib..sonrasındada çocukta alışkanlık olarak kalıyor..

1--kesinlikle kızıp bağırmamalısınız
2--sakin olmalı dikkatini başka şeylere vermeli,yani kandırmalısınız(çabuk kanarlar zaten)
3--öfkelendiği zaman ona sarılın,,sıcak ve yumuşak ses tonunuzla hoşlandığı şeylerden bahsedin..(çizgi film,bir oyuncak,kuş,köpek falan )
4--öfke nöbetlerinde yaptığı davranışları görmemezlikten gelin,,önemsemeyin..buna inandırın..

ben bu şekilde denedim.15 günde eski halinden daha sakin oldu..önce biz sakin ve sabırlı olmalıyız..annelik çok zor..kızım bu durumdayken bende bunalıma girecektim..insan çaresiz kalıyor..
allahtan nette çok güzel siteler var..

ya aynı sorun bendede var inanılmaz üzülüyorum ama yazılanları okuyunca kendimle ilgili gerçeği gördüm malesef çok hayır diyen bir anneyim herhalde şimdi daha çok üzüldüm bunun sorumlusu benmişim yani bir pedagogla görüşmek istiyodum ama bu şekilde onu düzeltirsem yani hayırı kullanmadan .umarım düzelirrr:(

Acaba siz asabi davrandığınız için olabilir mi.
Yani elinden bişiy alırken izin alsanız kızınızdan.
İlk seferde belki hayır der ama sonra ona birey muhamelesi yapmanız hoşuna gider ve asabiliğinden yavaş yavaş kurtulur

onunla sürekli konuşmalı,açıklama yapmalısınız.." elinden oyuncağıyada zararlı bişi çekip almak doğru değil.ikna ederek,konuşarak falan almalısınız..bunu alışkanlık yapmak gerekir..böylece o büyüdükçe sizin açıklamalarınız onu rahatlıkla ikna decek ve anlayacaktır...

l

Benim oğlum 18 aylık ve sinirli olmaması ve ağlamaması için çekmeceleri dağıtmasına,tencereleri salona taşımasına,temiz çamaşırları toplayıp üstüne basmasına daha aklıma gelmeyen binlerce şeye izin verdim tabiki yapma etme dedim bağırmadım ama hala vazgeçmedi..Belli bir süre sonra sıkılıyorlar nasılsa dedim hiç sıkılmadı..Rutin olarak aynı şeyleri yapıyor benimde sinirlerim harab oluyor..Onun dağttıklarını toplamaktan hiç bir iş yapamaz hale geldim..Bir süredir azarlıyorum yapma diye bağırıyorum yok o da olmuyor..Bu seferde arsız olmasından korkuyorum..ılk zamanlar çünkü ben bağırınca çok ağlardı şimdi oralı bile olmuyor işte bu çok kötü bunu biliyorum..
Çok şükür kendine vurma yada ısırma gibi huyları yok ama dediğim gibi benim sayemde deli evi gibi bir eve göz yumduğum için..
Şimdilerde ne yapcağımı bende şaşırmış durumdayım:(

en etkili yöntem; sinirlendiğinde onunla tatlı bir dille konuşmak, şefkat göstermek..
ilgisini çeken şeylerden bahsetmek...mesela ben; hemen bir hikaye uydururum, anında ağlamasını keser, pür dikkat dinlemeye başlar.. hayvanları çok sever, hikaye de genellikle onlarla ilgili olur :)
herşeye hayır diyen bir anne asla olmadım..evde neyi dağıtacaksa dağıtsın, yeter ki misafir olduğumuz yerlerde yapmasın derim hep..birşeyi alacağı zaman yüzüme bakar, onay bekler...çoğu şeye kızmadığım için de öyle aşırı sinirlendiği olmuyor çok şükür...
bir de kendimde gözlemlediğim şey şu; bebeğimle gün içerisinde bol bol oynuyor, yeterli ilgiyi gösterebiliyorsam; o gün bir o kadar uysallaşıyor kızım...
misafir geldiğinde vs...onunla yeterince ilgilenemediğimde; ruhen ve bedenen yalnızlık duygusu fazlaca hissediyor ve o gün aynı oranda agresifleşiyor..
bebeklerin isteği ; bol bol ilgi, şefkat, sabır..

benim 12 aylık bir kızım var henüz bu davranışları göstermedi inşallah da göstermez ama çok sevecen güleryüzlü bir çocuk. bir parka gitsek, sokağa çıksak bir çocuk görse hemen bağırmaya gel gel demeye başlıyor. uyumsuz bir çocuk olacağını düşünmüyorum ama olabilir de.
ben hayır diyorum bazen kızıma. şimdiden öğrensin diye ama burda yazılanları okuyunca biraz üzüldüm doğrusu. her şeye hayır diyenlerden de değilim ama gerçekten zarar veriyorsa bir şeye hayır diyorum ve bazen sinirime karşı koyamayıp bağırıyorum. bugünden itibaren kızıma bağırmamaya söz veriyorum kendime. bu kadar güleryüzlü bir çocuğu huysuzlaştırmamak adına yaptıklarına biraz daha göz yumup, oyunlarına kendim de katılacağım. tabi digitürk kartını çıkarınca gene hayır diyeceğim elbette. yahut bulaşık makinasından çatal çıkarmaya çalıştığında.

benım de 3 yaşında bı oğlum var ve çok sinirli bunun sebebi hala yaşıtları kadar konuşamaması derdini anlatamaması çok zorlnıyorum en ufak bişeyden hemen sinir yapıyo:(

arkadaşlar merhaba;
küçükken annem anlatır bendede kıskançlık arkadaşlarımı yaşını yolma her dediğimi yapmak gibi davranışlar sergilermişim..sizin de dediğiniz gibi annem beni ilgiliz bırakmış ypama etme dememiş sonra düzelmiş bu davranışım dikkat çekmek aslında çocukların amacı Allah yardımcınız olsun selametle

Back