Bir İranlının objektifinden: İran’ın kapalı kapılar ardında yaşanan hayatları

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.691
698
  • Bir İranlının objektifinden: İran’ın kapalı kapılar ardında yaşanan hayatları

https://gaiadergi.com/bir-iranlinin-objektifinden-iranin-kapali-kapilar-ardinda-yasanan-hayatlari/

İranlı fotoğrafçı Hossein Fatemi, yerel ve yabancı medyanın bize sunduğu İran profilinden oldukça farklı bir İran’ı gözler önüne seriyor. Fatemi’nin hazırladığı An Iranian Journey (Bir İranlının Seyahati) isimli fotoğraf serisi, ülkedeki “farklı” bireylerin varlığına dikkat çekerken, pek çok insanın kafasındaki “İran” düşüncesini yıkmayı hedefliyor.

İran hükümeti ülkeyi imanlı ve dindar bir profilde göstermeyi hedeflese de Fatemi, İran’da kapalı kapılar ardında durumun tam da böyle olmadığını belirtiyor. Yaptığı açıklamada durumu, “Bu bir insan içgüdüsü; toplumun izin verdiği şeylerin de ötesine geçmeye çalışan bir içgüdü” diyerek betimliyor.

Bir kadın satın almayı düşündüğü iç çamaşırını denerken diğer kadınlar, iç çamaşırları üzerine bir muhabbet içerisinde

Fatemi’nin bu fotoğrafları çekmesi oldukça zorlu süreçlerden sonra gerçekleşmiş. Bazı tesislere girebilmek için aylarca beklemek zorunda kalan fotoğrafçı, fotoğrafını çekmek istediği insanların korkularıyla da karşılaşmış. Bazı bireyler tanınma korkusu nedeniyle fotoğrafta yüzünün olmasını istememiş, bazıları da işini kaybetme korkusuyla fotoğraf projesini iptal etmiş. Bu kadar zorluk içinde Fatemi’nin sıkı çalışma sonucunda ortaya çıkardığı proje oldukça muazzam ve kafalardaki İran’ı tam anlamıyla sarsacak cinsten.

Erkeklerin girmesinin ya da çalışmasının yasak olduğu bir dükkan

İki kadın, evde gizli bir şekilde düzenlenen partide içki içip, dans ediyor.

Yerel müzik grubu, gizli bir şekilde prova yaparken

Bir rock müzik grubu, gizli şekilde düzenlenen konserde. Rock müzik İran’da yasak kılınmış müzik türlerinden yalnızca bir tanesi.

Başı açık iki kadın balkonda dinlenirken bir taraftan da sigara içiyor.

Yerel sanatçı Eylya, odasında içki ve sigara içiyor

İki insan mezarlıkta Kuran okuyor

Normalde yalnızca erkeklerin girmesinin serbest olduğu bir bilardo salonunda iki kadın bilardo oynarken
Parkta müzik yapan insanlar

İran’da köpeklere temiz olmayan hayvanlar olarak bakılıyor ve evcil hayvan olarak alınmaları sıklıkla karşılaşılan bir durum değil.

nasıl gizli şekilde neden fotoğrafcı var o zaman o ortamda gizlimi çekmiş ayrıca ne iğrenç yaşamlar onlar öyle
niye iğrenç resimlerde bilardo oynayan, şarkı söyleyen, nargile cafeye giden, kuaföre giden, iç çamaşırı almaya giden insanlar görüyorum
bir yerde sigara içiliyor o yanlış tabii
ama İranın bu insanları bunları çok gizli sadece ev içinde yapmalarına zorlaması iğrenç
İranda ki kadın kıyafetlerini kontrol edip uygun görmediğini tutuklayan polisleri iğrenç

Bana hiç yabancı gelmedi bu zihniyet!! Türkiye de başörtülülere zulmeden yerlerde sürükleyen, okumasına çalışmasına toplumda sosyal bir birey olmasına izin vermeyen, dinini yaşamak isteyen insanlara zulmeden zihniyetin orada diğer türlü yaşamak isteyenlere zulmetmesi.
Yani köhnemiş zihniyet bizdede vardı sadece zulmettiği kişiler farklıydı. Gerçi hala var o örümcek kafalılar.

Çok güzel bi noktaya değinmişsiniz. Zihniyet aynı, mağdur edilen kitle farklı.

ve evet iğrenç olan ne. onu bende merak ettim

eveeeeeeeeet duello başlasın
bilardo oynayan, şarkı söyleyen, nargile cafeye giden, kuaföre giden, iç çamaşırı almaya giden insanlar görüyorum
onlara değil sözüm gayette normal insani durumlar garipsenecek bişey yok

evde şu bi şekilde kadınlı erkekli dans eden o çirkin fotoğraftan bahsediyorum

da cuğarayla nargilenin farkı nedir ki bak takıldım şimdi oraya iğrenç diye sormuyorum onu o başka konuda meraktan sadece

irana gelince o ülkenin yöneticilerine söylenecek çok şey varya neyse

Birincisi O sözde eski laik Türkiye de aynı bu zihniyetti canım, yani irandaki zihniyetle, laiklik adı altında dinini yaşayan kesime zulmeden köhne zihniyet aynı o nedenle zihniyeti köhnemiş olanlara birlikte olmak yaraşır sizi alalım o tarafa

İkincisi ise lezbiyen vari dans edilmesi banada İĞRENÇÇ geldi. Bunun içinde kimseye hesap verecek değilim.. Bana göre İĞRENÇÇ

çok farkı yokmuş nargileyle sigaranın yazarken en başta sigarayı da yazabilirdim sigara içen insanda normal gözüküyor bana ama tabii sigara içilmesi yanlış anlamında yazdım

eski degil hala laik bir ulke Turkiye ..Ataturk sayesinde ne buyuk adammıs degilmi insan irana bakınca boyle bir lidere sahip olmanın bize buyuk bir sans oldugunu tekrar anlıyor:)

neden kadınlı erkekli evde dansetmek iğrenç değiilki.

arkadaşının beline sarılıp danseden bir kadın görüyorum ben. ne düşünürsen onu görürsün.içinde artniyet varsa öyle bakarsın iyi niyet varsa iyi bakarsın. art niyet olunca patlıcana baktığındada farklı anlamlar çıkarırsın. mısırdaki gibide kadınların almasını yasaklarsın mesela

Son düzenleme:
Ya ben şunu anlamıyorum kimse kimseye eziyet etmiyor ki dini için .Kaldı ki ülkenin büyük çoğunluğu müslüman ve hoşgörü sınırı az.Kim ne diyecek müslümanlara neyin eziyetini edecek?Ben dinlere inanmıyorum ama namaz kılan arkadaşıma saygı duyuyorum ,oruç tutan arkadaşımın yanında su bile içmiyorum .Ama ben dine inanmıyorum desem eminim ki çok az kişi hoşgörü gösterir .Hadi Almanya falan olsa neyse orada müslüman az olduğu için bazı davranışlar göze batıyor .Hee ırkçı falan da derseniz o bütün dünyada var.Ama Tr'de yaşayan kişilerin müslümanlara eziyet ediyorlar lafını anlayamıyorum .Ayrıca fotoların hiçbiri iğrenç değil,kimse iğrenç diyemez .Sonra da saygı bekliyor iğrenç diyen kişiler ,hakikaten ilginç.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…