Bir insan kuzenine asık olurmu

Aşık olabilir ama bende olmamalı taraftarıyım. Kardeş çocukları nasıl birbirleriyle evlenir aklım almıyor. :KK43:

Olabilir de olmayabilir de..
Aileden aileye degisir..
Mesela bizim ailede kuzene yan gozle bakmak kardese yan gozle bakmaktir resmen..
Sulaleden hic kimse de ne kizini amca/hala/teyze/dayi ogluna verir,
ne de kimse oglunu amca/hala/teyze/dayi kiziyla yakistirir.

Sizin ailede akraba evliligi bol ise gayette olabilir demektir.

Yine aynı sözler... kardes yarısı, sakat çocuk vs... akraba evliliği bal gibi olur,aşk da olur. Aynı ortamda büyüyenler zaten birbirlerine bakmazlar ama kimi kuzenler 20 yasinda tanıyorlar birbirlerini. Duruma göre değişir. Yakın çevremde 2 tane hasta çocuk vardi vefat ettiler hiçbir akrabalık bağı yoktu. Herşeyi akrabaya baglamayin

Konu tartışmaya dönmesin diye alıntılamadan yazmak istedim.
Arkadaşlar bilimin gerçeği denilen bir şey, bir olgu var bilmem haberdar mısınız ?
Şimdi işe din açısından giren olmuş, öncelik onlarda olsun. Dinen caiz olması bilimsel gerçeği değiştirmez. Caizin kelime anlamını anlatmayalım bir de burada, FARZ denmemiş yani illa gidin halanızın, dayınızın bilmem nesiyle evlenin dememiş. Yapma konusunda bir zorunluluğunuz yok yani.

Bilimsel boyuta gelince de, konu akraba evliliği olunca ben evlendim bir şey olmadı'cılar, yok annemin eltisinin görümcesi de evlendi turp gibi çocukları var maşallah'cılar sarıyor buraları.Sizin veya bir yakınınızın başına gelmeyişi bilimsel tezi çürütmez ! O halde doktorlar/sağlık kuruluşları/sağlık bakanlığı bas bas bağırmasın sigara sağlığa zararlıdır, ölümcüldür diye. Ben kullandım hala yaşıyorum, demek ki zararlı değilmiş herkes içsin.

Sıradaki satırlarım da kadercilere gelsin o zaman. Size engelli çocuklar SADECE akraba evliliği sonucu olur diye bir şey mi söylendi ki aile dışı evliliklerde de bu risklerin olacağından bahsediyorsunuz. Bu risk var, her zaman var, dünyanın diğer bir ucundaki insanla evlensen dahi yine var. Ama ortada bilimsel gerçekler de var ki akraba evlilikleri bu riski artırıyor.

Not : Akraba evliliği temalı bir konuya yapmış olduğum yorumdur. O gün de gördük ki bizim insanımıza bir şeyi anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zor. Bu sebeple yeni bir yazı yazmakla kendimi yormadım, mevcut yazıyı düzenledim. Genele hitap etmez fakat bir kişiye " Acaba?" dedirtebilirsek kârdır...

evet dinimizce caiz ve nikah düsüyor lakin bu illede gidin akrabayla evlenin demek degildir
hem zaten genellikle birbirini neredeyse hic görmemis yada ayni ortamda büyümemis kuzenlerde oluyor bu yani bir yabanci gibi görüyorlar o yüzden hoslanti ask falan deniyor yoksa ayni yerde büyümüs iki kuzenin birbirine asik olabilecegini sanmam. ben kizimla yegenimi kardes gibi görüyorum büyüdüklerindede kendi kararlari ama asla tesvik etmem.
tr de birlikte büyüyen kuzenlerim hep kardes gibi ama biri tr de biri yurtdisinda yada biri bir sehirde digeri baska sehirde olupta evlenen kuzenlerimde var. ilginctir tek bir kuzenimin cocugunun gözleri sehla digerleri hep turp gibi masallah.
bizim sülale sansli biraz bu konuda. ama ben birlikte büyüdügüm olsun benden uzaktaki kuzenim olsun asla düsünmedim düsünemezdimde hepsi abiydi benim icin halada abidirler candirlar... annem babam bizi hep uzak tuttu böyle seylerden.

birde kafama takilan birsey var

mesela anneler genelde baba tarafindan cektigi icin baba tarafindan biriyle evlenmesini istemezler kizlarinin
o da kendisinin yasadiklarini yasar diye
benim annem degil kuzen baba tarafindan uzaktan akrabaya bile izin vermezdi :)
buda bir etken degilmi aslinda akraba evliligi olmamasi icin? nasil izin veriyor anneler?

benim annem ve babamda teyze çocukları.babam 18 sene önce vefat ettiği için ve yaşımda o zamanlar küçük olduğu için hiç aklıma gelmemişti nasıl evlendiler diye babama sormak ama anneme sordum ileriki zamanlarda tabiki.babam askerdeyken anneme gönderdiği kartları görmüştüm.bayram,yılbaşı kartı vs..hepsinde aşk sözcükleri havada uçuşuyordu :) o zaman sormuştum anne siz nasıl farklı gözle bakabildiniz birbirinize diye.tıpkı senin dediğin gibi babamın anneme bakışları oluyormuş annem bu bakışları yakalamış,babam açılmış anneme annemde kabul etmiş :) olabiliyor böyle şeyler.hayat bu kimin kaderinde kim yazılı bilemeyiz :)

Hayir ben kardesim gibi goruyorum beraber buyuduk cunku. Ben boyle bisey olmasini istemiyorum. Eger boyle biseyse cok uzulurum. Cunku ben onu kardesim gibi goruyorum.

Bence saka yoluyla bile boyle seyi dile getirme ama birine asik oldugunu anlatabilirsin mesela sen benim kardesim abim gibisin vs. Birsey sorarsin erkeklerle ilgili.
Akraba evliligi bizde de var onceki nesilde ama ben son derece karsiyim olmuyor aralari bozulunca ailelerin arasida bozuluyor.Sacma gerginlikler yasanabiliyor
Ayrica bilimsel acidanda kanitlanmis birsey sacmalamayin barix ortada bircok hastalik ve engele davetiye cikariyor asil cahil sizsiniz.Benimde arkadasim teyzeinin ogluyla evlendi cocugu otistik, akraba evliligi olmadan da oladabilir olmayadabilir ama risk yuksek bu bilinen birsey.
Neyse sonuc ben olsam dedigim gibi yapardim

Olmamalı. Olanlada işiniz olmamalı. Çünkü bu onun sağlıklı düşünmediğini gösterir. Yanlissssss...

simdi 'ensest' diyerek isi abartanlar olacaktir.. kisi tercih eder veya etmez, o ayri.. ama Allah'in yasak etmedigi ve evlilige musade ettigi bir duruma 'igrenc, ensest' diyerek sapkinlik yaftasi yapistiramaz.. bunun herhangi bi aciklamasi olamaz..
yetistigin kulture gore degisir uygulanmasi, kabul edilmesi..
oyle bi durumum olmadi ama gerek dinen bi sakincasinin/haram hukmunun olmamasi, gerekse cevremdeki iyi orneklere dayanarak; kotu oldugunu dusunmuyorum..
yine soyluyorum, saglik durumlari vs tercih edilmeme nedeni olabilir.. ama bu 'sapkin iliski' deme hakkini dogurmuyor..

Kuzenler arasi evlilik dinen caiz evet bunu geçiyorum zira herkesin dini hassasiyeti bir değil ama hukuken de yasal olan bir şey için nasıl sanki ensestmiş gibi yorum yapıyorsunuz anlamıyorum. Yakın akraba evlilikleri kalıtsal bir rahatsızlık olmadığı sürece normaldir.Bizler tercih etmiyoruz diye insanların aile yapılarını bilmeden sanki sapıkça,iğrenç bir şey yapıyorlarmış gibi yargılamak empatiden uzak hatta cahilce bir yaklaşım bence.
:KK19: cok dogru

kuzen ,kardes degil.bizim ailede kuzen evlilikleri olmaz ama esimlerde var mesela.biraz kulturel bir olay sanki.
ben saglikli cocuklar dogmasi acisindan uygun bulmuyorum

Kuzenim var ara sira bana bakarken yakaliyorum surekli goz goze geliyoruz bilmiyorum ama hislerim bana onun bana karsi biseyler hissettigini soyluyor. Nasil anlarim
olur tabi ki , kuzenimden evlenme teklifi aldım ben. he ben kuzeni kardeş sayarım o ayrı mesele.

çoğunluk hayır diyor bu da iyi bir gelişme
akrabalarla muhatap olmak ne kadar sıkıcı
oysaki yeni aile ,yeni kan,yenilik gelişmedir
yemek kültürü dahi gelişiyor bakın akraba evliliklerine her yeni gelişmeye kapalılar
yeni damak tadına dahi açık değiller mutfaklarıda fakir kalmıştır
her yönden kötü bence

Kuzenim var ara sira bana bakarken yakaliyorum surekli goz goze geliyoruz bilmiyorum ama hislerim bana onun bana karsi biseyler hissettigini soyluyor. Nasil anlarim
valla bizde olmaz ama kuzeniyle evlenenler olduğuna göre olanlar da var demek ki.

benim için kardeşimden farksızdır kuzenim

Evet arkadaşlar, dini boyutuna bakınca caizdir, nikahta düşer. Ayrıca sakat olayı tamamen fasa fisodur. Benim annem babam kuzen. Fakat 20'li yaşlarından birbirlerinden bi haber (biri Türkiye biri yurtdışında büyümüş) daha sonra evlenmişler. 5 kardeşiz hepimiz sağlıklıyız.

Ha ben şahsen kuzenimle evlenirmiydim? Hayır. Her nekadar aile karşı çıkmasaydı bile öyle bir evlilige, ben kuzenlerimle sıkı fıkı büyüdüm. Kardeş gibiyiz. Ama evlenenlerede ensest gözüyle bakmıyorum..

X