Bipolar hastaları ve Yakınları (Manik Depresifler)

ben normal bir yaşam sürüyorum,evliyim ve birde çocuğum var...zaman zaman çöküyorum ama bu dönemden çıkıyorum hemen,şimdi lityum lullanıyorum,doktor,beyinde denge kuracağını söyledi..2 hafta oldu kullanalı ama herşey normal,çok önyargılı bakmayın ilaçlara,beyinde sonuçta vücudun bir organı..ben olumlu bakıyorum ve hayatım normal seyrinde şu an...

ablanızda nasıl şikayetler var...

çok sevindim yaaa:).. ilk kez manik atak geçirdi ablam ilk kez böyle bir durum gördüğüm için çok merak ediyorum ilaçlar hayatını etkiler mi diye. tam 5buçuk ay sürdü geçmesi... şuan 6. ayını dolduruyor 7 ye girmek üzere daha 24 yaşında... Canı hiç bir şey yapmak istemiyor bu ara ama onun dışında çok iyi çok normal her şey... elleri çok titriyor bide yüzü falan kasılıyormuş bunlardan çok şikayetçi.. onu da zyprexa yapıyormuş doktor öyle söyledi... siz evliyken mi kondu teşhis ? bi de hamileyken bu koruyucular kullanılıyor mu ??

slm,,geçmiş olsun..hamileyken zyprexa kullanılmaz......aslına bakrsanız hiç bir antipsikotik kullanılmaz....bu ilacı kullandım ben...faydalı fakat hamileyken asla kullanılmaz....antipsikotikler masumm ilaçlar değiller....çoğu uzun süre plazma düzeyinde stabil seyrederler..,,bıraktığınız andan itibaren bile....bebeğe yazık,,,sakın ha diyorum,,,başka yönttemler bulunuz......

estafurullhh,,,önemi yok,,,teşekküre değmez fakat tedbirli olun.....manik faza hiç girmeyebilirsiniz de,aniden başlayabilir de,,,belli olmuyor bu kkkkkkkkkkkkkkkk hastalığın halleri.....öte yandan ben geçmişde azılı bir manik-depresif olarak,,şuan hayatıma 3 yıldır ilaçsız devam ediyorum...böylesi çok daha iyi açıkcası....hastalık üzerinde kontrol kurdum diyebilirm....tabiki bu konuda çok şey bildiğim için, artık nasıl mücadele etmem gerektiğini biliyorum.... 10 sene önce şimdiki aklım olsaydı tek bir ilaç bile yutmazdım,,o kadar söylüyüm.....ilaçlar hiç birşeyi düzenlemiyorlar aslında...sadece akut dönem kurtarıcıları fakat çok çok zararlılar......fayda-maliyet terazisine koyduğumda,,ilaçların zararlarını yararlarından daha fazla buluyorum ben....yanlız bir artısı varsa yaşlanmayı geciktirmek gibi bir yan etkisi var bu ilaçların...bilimsel akademik ciddi tıp dergilerinde(harvard,yale,chicago vs...)araştırmalarım ve taramalarım sonucu buna rastlayamadım ama kendimde gözlemlediğim şey bu benim.....fakat yine de değmez bunun için kullanmak bile....ben antidepresan karşıtıyım arkadaşlar açıkcası.....bunlar hiç masum ilçlar değiller.....uzun vadede yaşlanmayı geciktirseler bile başka türlü zararları var....

ben 7 yıllık evliyim evlendiğimden 1 sene sonra depresyonla başladı ve tam 6 yıldır bu hastalıkla yaşıyorum,1,5 sene depresyon tedavisi gördüm 4,5 senedirde kendim mücadele etmeye çalışıyordum,3 yaşında oğlum var,hamileyken ilaç kullanmadım,doktorda vermedi zaten,bende kullanmazdım verseydi de,yani tek başıma 4,5 yıl mücadele ilaçsız,olmadı,olamadı..2 hafta önce doktora çıktım ve ilaç verdi,ben ilaca önyargılı değilim,her tür ilaçta olduğu gibi bu ilaçlarda da yan etki var tabi...

Son düzenleme:

hamileyken tekrar ediyor muydu?? sıkıntı yaşadınız mı?? çoğu kişi hamileyken tekrar etmediğini söylüyor hormonlardan heralde.. Aslında biz ilaçlardan korkmuyoruz sadece tekrar etmesi ürkütüyor. Henüz 24 yaşında geleceği için endişeleniyoruz... Annem Evlilik baba evi gibi değil kimse kimseyi bu şekilde çekmez yabana gitti evladım diye üzülüp duruyor... Bende elimden geldiğince yaşayan kişilerle konuşmaya çalışıyorumm... Gerçekten de dikkat edildiği sürece normal yaşamasına sorun teşkil edecek bişey olmaz gibi geliyor bana... kalp tansiyon gibi bişey buda...

Geçmiş olsun hepinize.Bir şey dikkatimi çekti çevremdeki ev kadınlarının çoğu depresyonda ama o kadar da benciller ki sıkıntılarını etraftan çıkarıyorlar.Dizimin ağrıdığı dönem evde istirahat ediyorum baktım entrikalar dönüyor başrolde ev kadınları aynı şu umutsuz ev kadınları dizisindeki gibi tabii sözüm efendi kadınların dışındakilere...Birbirleriyle nası uğraşıyorlar inanamıyorum hem depresyondalar hemide hırs içindeler vay anasını çelişkiye bak!Hiçbiri (benim yakınımdakiler) ne bi kursa gidiyor ne çıkıp geziyor ne bir aktivite yapıyor ondan sonra neden depresyon oldum acaba aceba niden oldun boşluktan olmasın..Bir şeyler üretmeye çalışma üstüne kocalarının sinir sağlığını da bozuyorlar sanki kocaları neden oldu çalışmamalarına..Ey Allahın angutu(afedersiniz) eline al bi kitap oku gazete oku radyonu aç müzik dinle bi hobi edin yeni şeyler öğren(hamide nin seks hayatı değil,seda nın elbisesinin fiyatı da değil daha anlamlı bi şeyler öğren köfte) of dolmuşum ya gırtlağıma kadar yaptıkları dedikoduları duysanız inanamazsınız ama iki ekmeğin fiyatını da toplayamazlar! Sözüm tabiki tüm ev kadınlarına değil lüzumsuz tiplere..Ne çalışkan ev kadınları da var biliyorum el yeteneğiyle ailesine yardımcı olan evini çekip çeviren..

Son düzenleme:

Hamileyken çöküş dönemleri yaşadım, e bide aşırı hassaslık oluyor tabi...
ilaçları doktor kontrolünde aldığı sürece tereddüt etmeyin...
ne gibi ataklar yaşıyor tam olarak?
çekmez diyorsunuzda o açıdan...merak ettim....

sonuçta kimin ne olacağı belli olmaz...bugün iyi olan yarın hasta olur..aslolan karşısına onu gerçekten seven birinin çıkması,

çok panik geldiniz bana..tam olarak neler yaşadınız?

canım bu hastalık,senin anlattığın türde bişiy değil....mani-depresyon ile depresyon aslında çok farklı şeylerdir...benzer görünürler ama değil....

Öncelikle hepinize çok geçmişler olsun. Bu tür hastalıkların ne kadar zor olduğunu ancak yaşayanlar bilirler ya da yakınları bu hastalıkla uğraşanlar. ve ne yazık ki sadece sizi değil çevrenizdeki herkesi etkileyen hastalıklar. Annem e manik depresiften tutunda bipolara, okb ye kadar hepsinin teşhisi kondu. Tabii ki birçok dr a gittik, hala da ilaçlarını kullanıyor. Fakat çözüm bi yere kadar ilaçlarda. Dr lar da bunu söylüyor zaten. Anneme söyledikleri; sürekli birşeylerle oyalan, yani boş durdukça kafanız türlü takıntılar üretiyor, en basit şeyler bile size takıntı olarak geliyor. Ve maalesef ki atlatamadığınız zaman sürekli ilaçlara bağımlı oluyorsunuz.

mani bulgularına psikoz bulguları eklenmişti o yüzden panikledik =(((

öncelikle herkese geçmiş olsun ve Rabbim şifasını da versin diyorum

benim annem 50 yıldır bu hastalıktan muzdarip, neler çektiğini-çektiğimizi anlatamam ancak yaşayan bilir

abim ise maalesef kendisinde bu hastalığın olduğunu çok geç anladı tabi bizler de (

herkese tekbir tavsiyem var ne olur kendiniz veya bir yakınınız bu hastalıktan muzdarip ise ilaç olmadan da iyiiyim vs gibi kendinizce kararlar vermeyin şuan için kendinizi iyi hissetmeniz ya da yaknınızın iyi durumdaolduğunu sanmanız tekrar bir atak yaşamayacaksınız ya da tek başınıza mücadele edebileceğiniz anlamınıa gelmez

maalesef ki ben ve yakınlarımızın çoğu abimde bu rahatsızlığın olduğunu onu kaybettikten sonra öğrendik, kendisi de zaten yeterince geç farketmiş/kabullenmiş ya da kabullenememiş durumunu başlarda ilaçlarını kullanırken sonradan bırakmış ve ne olduysa ondan sonra oldu zaten

inanın bunları yazmak bile benim için çok zor

abim çok feci bir şekilde canına kıydı

Rabbim kimseye böylebir acı yaşatmasın

biz bu acıyı yaşadık ve ben kimsenin bu acıyı en azından bu nedenlerle yaşamaması için buyazıyı yazıyorum

sevgilighs ilgin için teşekkür ederim, Allah razı olsun mesaj sayım 100 ü geçmediği için buradan cevap vermeyi uygun gördüm

ikisi de benim canım ciğerimdi özellikle ikisini örnek verdim annem ilaçlarını almak istemese de bizlerin ve özellikle de babamın çabaları ile (tabi ki Rabbimin takdirinden ötesi yoktur) bu hastalıkla 50yıldır yaşıyor yeri geldi hastanlerde yattı yeri geldi evde atlattı ama hep dr. kontrolünde ve iyi görünse bile hep ilaçları ile beraberdi

o yüzden yazdım abim ise ilaçlarını kullanmayı bırakmış ve maaalesef sonuç ortada

umarım dr.kontrollerini ve kullanman gereken ilaçları ihmal etmezsin
Rabbim şifa versin inşallah

Benim erkek arkadaşım manik depresif olduğunu açıkladı bana. Biz daha bir aydır beraberiz, ben bir şeyler seziyordum işte ilaç kullanımından vs. ama böyle bir rahatsızlığı olduğunu ve okulunu bu yüzden bıraktığını bilmiyordum. Bikaç gün önce bu ara manik döneme girebilirim filan dedi ve gerçekten birkaç gündür tuhaf davranıyor mesela beni sevdiğini söyleyen adam bana bağlanmak istemediğini söyledi. Benim de kafam çok karıştı bu rahatsızlığından ötürü. Beni yanlış anlamayın ve yargılamayın, erkek arkadaşımla henüz yeniyiz ve ben diyorum ki böyle bir insanla yaşam çok zor gözüküyor. Onun yanında olamıyorum. Ne yapmalıyım bilmiyorum

kendisi veya yakını manik depresif olan herkese geçmiş olsun. benim sorum; manik depresif olanlara nasıl davranmalıyız ve nasıl destek olmalıyız? benim erkek arkadaşım manik depresif

arkadaşlar manik depresifim,,,ilk ağızdan dinleyin.....duyguları ve davranışları son derece tutarlı birini beklemeyin karşınızda,,,,bu beklenti sizi hayal kırıklığına uğratır.......kış mevsiminde bu illet azar genelde,,,,depresyon baş gösterir.....bu kısaca özetlemek gerekirse bir beyin ileticisi probleminden kaynaklanır.....biyolojiktir ve önüne geçilemez....o yüzden ilaç kullanımı genelde şarttır ama ben kendi namıma ilaç kullanmıyorum.....fakat erkek arkadaşlarınıza ilaç kullanma,kendin yen gibi gerizekalıca:) tavırlarla lütfen yaklaşmayın....böyle bişiy dünyada yok çünki,,,,hastalık ciddidir,,,sizi yorar.....manik defresif sevgilis olan üç değil beş değil 10 kez düşünsün bunu,,yıpratıcıdır,,uzun vadede sağlıklı kişinin de psikolojisi genel olarak bozulma eğilimine girer,,,,başınız çok ağrır,,,çok büük aşkla tutkuyla sevmiyorsanız bu kimseleri yolunuzu erkenden ayırın derim....ilaç kullanım zamnalrında saplantılı kişilik göstergelerinin ortaya çıkmak olasılığı oldukça yüksektir,,,, genel olarak bu rahatsızlık kısmi deliliktir....eğri oturalım doğru konuşalım derim.... ben şahsen bu hastalıktan muzdarip biri olarak,,,,,,yol yakınken erkek arkadaşınızdan ayrılın derim....çok da samimiyim...bu hastalık ciddidir ve yaşam kalitesini son derece bozar.....siz onun yerine bir gün kendinizi akıl hastanesinde bulabilirsniz:))(altyapınız müsait ve empati yeteneğiniz yüksek düzeydeyse özellikle)...iyi yanlarımız yok mu,,elbette var.....son derece zekiyizdir,,,,nerdeyse ortak tek özelliğimiz budur,,,,bizimle olursanız iş ve kariyer hayatınızda bilgi birikimimiz ve zekamız sayesinde sizlere çok ayrdımcı olabiliriz ama bence unutun bunu....:) sağlığınız daha önemli,,,,manik zamanalrda başımıza gelenleri burda anlatmıyacağım bile....:) kısaca yorulur ve ypranırsınız,,,,bizm hayatlarımız ferrari hızındadır,,normal,ortadüzey segment arabası olan bizim dışımızdaki tüm düğer canlılar hızımıza asla yetişemez,,,,bu mümkün değil...yıpranır ve çökersiniz,,,,ve sakın bizden bunu anlamamızı beklemyin,,,,böyle bir kabiliyetmiz hiçbirimizin yok....çok uzn yazmak ve detay vermek siterim ama...işlerim var.....kısacası,,,,ahhh,,,zoruz,uzak durun....

tabi ki ilacını bırak demiyorum, hatta kullanması için teşvik ediyorum. onu seviyorum, gerçekten seviyorum...çok zor bir durum biliyorum ama, onsuz yapamam ki... ona destek olmak istiyorum. evet ben de yıpranıyorum bu arada...peki bu insanlar hiç mi sevmeyecek birisini, hiç mi aile kuramayacaklar? ilaçlarını düzenli kullandıkları sürece sorun ne kadar ciddi olabilir?

Son düzenleme:

Elbette aile kurulabilir ama manik depresiflerin yakınlarının hastalık belirtilerini çok iyi tanıyor olması gerekiyor. Hangi evrede nasıl davranabilir bilmesi gerekir. Ve her zaman ilişkide manik depresifler hastalıklarından dolayı bir sıfır öne gecer. Sizi aldatsa dersiniz ki hasta ondan yapıyor maniye girmiş. Doğrudur da. Geniş düşünmeniz lazım.Herşeyi göze almanız lazım. Şidet de görebilirsiniz,sürekli küfür de. Aşırı yükselmiş benlik veya rijidite de. Dediğim gibi bir psikiyatri çalışanı haline dönüşmeniz gerekir. İlaçlarını aksatmadan ve bağımlılık yapacak olanlarını eleyerek,yan etkilerini bilerek yaşamak gerekir. Herşeye rağmen derseniz elbette sizin tercihiniz. Önemli olan dayanma gücünüzden emin olup olmadığınız.

bnde uzun sure depresyon tedavısı gordum 6 yıl kadar farklı teshısler kondu depresyon,anksıyete.manik sonrada bipolar su an bipolarım çok düşünuyorum ister istemz herşeyi kafama takıyorum sonra ya en basıtı mesela uzay bununla ılgılı sureklı araştırma uyelıkler kıtaplar bı terım bulurum o terım nerden çıktı araştır araştır oku oku çokçokçok dengesızım kımı zaman çok hiperaktıfım dunya sığmıyo içime uyumuyorum hiç acıkmıyorum uzay evren uzaylılar buyu vs bunlarla kafayı bozmuş durumdayım boyle bı fılm ızledım mı uzay uzaylılar olağanüstülük acayıp tepkıler verıyorum içime bı heycan sığmıyorum aşırı mutluluk, aniden ağlama ama öyle böyle değil hıçkıra hıçkıra titreme kendımı durduramıyorum ölmek ıstıyorum bazen canımın yanması çok hoşuma gıdıyo acı çekmeye bayılıyorum sankı dunya bnm etrafımda donuyo sonra bı dengesızleşıyorum 5 dk kahkaha şen şakrak delılıkler yerımde duramam 2dk gecmıyo ağlamalar hayat kusmeler ölmeler öldurmek ıstemeler ölumden korkmalar anım anıma uymuyo etrafımdakıler sevda sakın ol bırasdan ağlıcan dıye korkuyoz dıyolar daha bırsuru kızlar hastaneye yattım tedavı gorudm sımdı ılaçlarımı bıraktım sıkıldım cunku ama aynı aynı aynı d:2::2::2:aha bırsuru yazmıyım fazla uzun :):):):)

düşündüğünden daha da ciddidir....gerçekten kendine güveniyosan gir bu işe,,yoksa,uzak kal....biz bi şekilde hayatımızı idame ettiriyoruz,,bazen gerçekten sürünüyoruz:) tuhaf bir şekilde iç direncimiz çok yüksek çoğumuzun ama normaller de bu direnci ben hiç görmedim açıkcası.....o nedenle işiniz çok zor bilesiniz,,,,tabi bu dediklerim çift kutuplular ve sürekli mani-depresyon arasında gidip gelen ben gibiler için..depresyon hastalarına yönelik konuşmuyorum....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…