ekmekte biberiye tadını beğeniyorsanız size focaccia ekmeği yapmanızı öneririm. İtalyan yassı ekmeği olarak da biliniyor. ben orijinal tariftekinden farklı olarak üzerine domates, soğan vs koymadım. onun yerine kurutulmuş domatesleri küp küp keserek hamura ilave ettim. ayrıca siyah zeytin dilimleri de koydum.
hem pazar kahvaltıları için hem de akşamları yanında peynir tabağı ve kırmızı şarapla hoş bir lezzet.
afiyet olsun..
Focaccia ekmek
Hamuru için;
•3,5 su bardağı un,
•1,5 su bardağı ılık su,
•1 paket kuru maya,
•1 yemek kaşığı toz şeker,
•2 çay kaşığı tuz.
Zeytinyağlı karışım için;
•1 küçük çay bardağı zeytinyağı,
•1 tatlı kaşığı kekik,
•1 tatlı kaşığı biberiye,
•1 tatlı kaşığı fesleğen,
•1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Süsleme için;
•6-8 adet kuru domates,
•1 adet kırmızı kuru soğan,
•1 dal taze biberiye,
•1 dal taze kekik.
Hazırlanışı:
•Un, tuz, maya ve şekeri karıştırın. İçine ılık suyun tamamını ekleyin ve yumuşak, ele yapışır bir hamur elde edin.
•Hamuru zeytinyağı ile yağladığınız büyük bir cam kaseye alın, üzerini streç filmle kapatın ve oda sıcaklığında hamur iyice kabarana kadar bekleyin.
•İyice kabardıktan sonra, ellerinizi biraz sıvıyağ ile yağlayın tekrar yoğurun ve kabarması için yine aynı kasede aynı şekilde mayalanmaya bırakın.
•Hamur mayalanırken sıcak su dolu bir kaseye kuru domatesleri koyun ve hafif yumuşayana kadar bekletin, kağıt havlu üzerinde kurutun.
•Soğanı yarım santim kalınlığında halkalar halinde doğrayın.
•Zeytinyağını sos tenceresine koyun ve hafifçe ısıtın (asla kaynamasına izin vermeyin). Altını kapattıktan sonra kuru baharatları içine atın ve karıştırın (böylece baharatların aroması artacaktır).
•Mayalanmış hamurun içine hazırladığınız zeytinyağının yarısını ekleyin ve nazikçe yoğurun. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Yağlı hamuru fırın tepsisine alın ve ellerinizle hafifçe bastırarak yerleştirin. Üzerine parmaklarınızla bastırarak şekil verin. Domates ve soğanları yerleştirin, kalan zeytinyağının birazını üzerinde gezdirin. Taze otların sadece yapraklarını koparıp serpiştirin. Bu şekilde tekrar kabarana kadar oda sıcaklığında bekletin.
•200 derecede önceden ısıtılmış fırında (30-40 dakika) altın rengi olana kadar pişirin. Pişmesine yakın üzerindeki sebzelerin ve taze baharatların yanmaması için yağlı kağıt örtebilirsiniz.
•Fırından çıkardıktan sonra, bir fırın telinin üzerine alın ve sıcağı gittikten sonra dilimleyerek servis edin.