Bunu tatlıyı ingiliz sınıf arkadaşım yaptığında yemiştim ilk defa;çok hoşuma gitmişti...
Geçenlerde aklıma geldi ve yaptım denemenizi tavsiye ederim çok güzel
Hamuru;
4,5 su bardağı un
1 çorba kaşığı toz maya
1 su bardağı ılık süt
1 adet yumurta sarısı
1 kahve fincanı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
50 gr tereyağ
İçi;
Çok sulu olmamak şartıyla istediğiniz tür marmelat ya da reçel kullanabilirsiniz. Ben böğürtlen ya da çilek olabilir
Maya, üzerine ılık süt eklenerek iyice eritilir. Mayayı eritmek için süt yerine su da kullanabilirsiniz.
Eritmiş olduğunuz mayayı karıştırma kabında una ekleyerek yaklaşık 10 dakika bekletin. Ayrı bir kapta yumurta ve şeker çırpılır. Erimiş olan tereyağ ve tuz da şeker ve yumurta karışımına eklenir ve çırpılmaya devam edilir. Bu karışım mayalı una karıştırılır ve yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur.
Yoğurulan hamur yaklaşık 20 dk dinlendirildikten sonra yuvarlak parçalara ayrılır, parçalar bir avucunuza sığacak büyüklükte olacaktır. Parçaları elinizle ya da ufak bir merdane ile çok ezmeden düzleştirin ve unlanmış bir zemin üzerine alın. Berlinerlerin daha düzgün şekilli olmasını istiyorsanız su bardağı ağzı ile yuvarlak şekilde kesebilirsiniz. Şekillendirilen hamurlar 30 dk dinlendirildikten sonra kızgın yağda kızartılır. Soğumalarının ardından her birinin içine pasta üzeri süsleme aparatı ile iç malzemesi doldurulur ya da ortalarından keserek içlerine marmelatı ekleyebilirsiniz.
Ben üzerine pudra şekeri serpmeyi seviyorum ama tarçını da deneyebilirsiniz. Afiyet olsun...