• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ben mi abartiyorum? 100 TL normal mi?

Merhabalar.Esimin bana abartiyorsun dediği bir konu hakkında danışmak istiyorum.

Benim şu anda 16. aya girmek üzere olan bir kızım var.Kafama takılan durum ,biraz da utanarak yazıyorum.Kizima doğumda verilen hediyeler.Benim aile tarafımdan çoğu , 100 TL verdi.Cok garibime gitti.Tl olunca enflasyondan kafamiz karisiyor diye yazıyorum, o zaman için 4 dolar idi.Diger teyzemin zaten elinde avcunda yok o hediye vermese de başım gözüm üstüne.Ama olup ta bu şekilde ,işte biz hediye almasını bilmiyoruz diyip 100 TL verilmesi sanirim zoruma gitti.Bir iki kişi değil hani.Ben onlarda her zaman eli açık olmusumdur.Asla böyle davranmadim.

Şimdi ben de diyorum ki ,kuzenlerim de dahil çocukları olduklarında ben de aynısını yapacacagim.Kim bana nasılsa ben de oyleyim.Eskiden olsa bir takım alıp ,değiştirme kartı koyup giderdim en azindan.Esim de diyor sen niye böyle düşünüyorsun.Ben mi çok art niyetliyim?
Yap kız aynısını

4 dolara denk geliyor dediğin 130 TL. Zaten ebebekten waikikiden basit bir bebek elbisesi de alsan hemen hemen o rakam. Ben de elalemin (kuzenimin,arkadaşımın) çocuğuna gider hemen hemen o fiyata bir elbise alır veririm. Ne yapayım, kuzen çocuğuna altın mi takayim?
Aslında bir yandan para vermek kıyafet almaktan daha mantıklı . Çünkü kıyafeti alıyor mesela çilekli tütülü yaz elbisesi. Çocuk o elbiseye sigdiginda aylardan Aralık oluyor. Hiç giyinmeden gidiyor. Ya da kalın bir şey alıyor, çocuğun gelişiminde o yaza denk geldiği için giyinmeden çöp oluyor.
Bence olmuş bitmiş,çoktan gecmis şeye bu kadar kafayı takma. Çocuğun senin için çooook kıymetli, dünyalara deger. Ama sen,eşin ve kök aileleriniz hariç kimsenin umrunda bile degil. Misafire giderken adet yerini bulsun diye çıkarıp bahsis niyetine bir şey vermişler işte. Çok da bir beklentin olmasın
Yo çocuk kıyafetleri 400₺500₺ oldı

annem verse bozulurum 😁 ama geriye kalanların ne verdiğini önemsemem pek ama tabi çok gelirse başım gözüm üstüne 😋

Bukadar ince düşünmem dusuncek olcagim şeyi de yapmam ya.. ben mesela kendime yakisani yaparım gücüm elveriyorsa karşimdaki ne yapıyorsa yapsin. yaptimmi beklemem yani herkes kendi bilir aylarca bunları düşünerek geciremem cidden

Merhabalar.Esimin bana abartiyorsun dediği bir konu hakkında danışmak istiyorum.

Benim şu anda 16. aya girmek üzere olan bir kızım var.Kafama takılan durum ,biraz da utanarak yazıyorum.Kizima doğumda verilen hediyeler.Benim aile tarafımdan çoğu , 100 TL verdi.Cok garibime gitti.Tl olunca enflasyondan kafamiz karisiyor diye yazıyorum, o zaman için 4 dolar idi.Diger teyzemin zaten elinde avcunda yok o hediye vermese de başım gözüm üstüne.Ama olup ta bu şekilde ,işte biz hediye almasını bilmiyoruz diyip 100 TL verilmesi sanirim zoruma gitti.Bir iki kişi değil hani.Ben onlarda her zaman eli açık olmusumdur.Asla böyle davranmadim.

Şimdi ben de diyorum ki ,kuzenlerim de dahil çocukları olduklarında ben de aynısını yapacacagim.Kim bana nasılsa ben de oyleyim.Eskiden olsa bir takım alıp ,değiştirme kartı koyup giderdim en azindan.Esim de diyor sen niye böyle düşünüyorsun.Ben mi çok art niyetliyim?
"Hediye" beklentisiz içten gelerek verilir.
"Öndüç" dediğimiz Anadolu üzerindeki sistemde eş değeri verilir. Yani düğündeki takı takma mantığı, o bize çeyrek taktı biz de çeyrek takmalıyız...

Burada sinirlenerek bir şey yok birincisi insanların maddi durumu gerçekten olmayabilir ikincisi içinden sadece 100tl takmak gelmiştir, fazlası kopmamıştır😅

Siz bir şey yaparken bana da bunu böyle yaparlar beklentisi ile yapmayacaksınız, gün olur zamanı gelir sizi rahatsız eden bir husustur siz de aynı şekilde dönüş yaparsınız olur biter.

Sizin ekonomik özgürlüğünüz var yaptınız aile içinde de size karışıkmadı, belki teyzenin yok bu özgürlüğü veya bu kadar bonkör çocukları ve eşi yoktur, yahut vermek gelmemiştir içinden... seçenek çoğalır.

Sonuç sizi rahatsız etmiş doğru veya yanlış bu sizin fikriniz hiç eşiniz ve evinizin huzurunu kaçırmaya da lüzum yok. Yeri geldiğinde ona göre davranırsınız olur biter. 10 misafir 5 çeyrek taktı diye zenginleşecek haliniz yok, 100 TL taktı diye üzülecek haliniz de yok. Boşuna huzurunuzu bozmayın.
Bu tarz şeyler sizi üzüyor ise değer olarak çok yüksek meblağlı hediyeler götürmemenizi öneririm. Beklenti ve karşılık alamamak sizi yoruyor ise hiç girmeyin bu toplara.

Bebişinizi büyütün ailenizle mutlu olun boşverin diğer şeyleri🌸

Teşekkür ederim öncelikle cevabınız için.Biraz bozuldum açıkcasi.Esime karşı da mahcup hissettim.Küstüm mü hayır ,ama ben de ,o zaman ben niye bişey yapayım onlar için algısı oluştu.
Yani yakınlarınızın bu şekilde davranması hoş değil.
Aynısını yapıp geçin sizde takılmayın bence.

Çok takılmışsınız bence ya.
Samimiyet durumunuz nasıl bu önemli. Kuzen var kuzen var sonuçta.
İkincisi insanların ekonomisi ona el vermiş olabilir. Para verelim gönlünce, zevkine göre bir şey alsın düşüncesi gelişmiş olabilir.
Üçüncüsü bu kadar takılmadan yürütün işlerinizi. Yani madem dert oldu sizde onlara aynısını yapın geçin ama günlerce kafaya takmadan. 16 ay geçmiş üzerinden siz hala oradasınız, anda değil.

Bizde de genelde para verilir kendi istediği şeyleri alsın sonra diye düşünülür ve normal karşılanır. Ne güzel işte çocuğun parası birikiyor eşyaya ihtiyacı yoksa da toparlayıp altın alıp koyarız cocuk için. 10 yaşında bir çocuğa bile ceyrek alıp bu senin diyince seviniyor çocuklarımız. Bence para verilmesi de normal o da hediye.

Çok takılmışsınız bence ya.
Samimiyet durumunuz nasıl bu önemli. Kuzen var kuzen var sonuçta.
İkincisi insanların ekonomisi ona el vermiş olabilir. Para verelim gönlünce, zevkine göre bir şey alsın düşüncesi gelişmiş olabilir.
Üçüncüsü bu kadar takılmadan yürütün işlerinizi. Yani madem dert oldu sizde onlara aynısını yapın geçin ama günlerce kafaya takmadan. 16 ay geçmiş üzerinden siz hala oradasınız, anda değil.
Evinden cikmadigim,bziim evden gitmeyen ,dipdibe olduklarımiz yapınca bozuldum.Zaten 32 tane kuzenim var.Bazilari tebrik de etmedi.Normaldir.cunku görüşmüyoruz.

Ekonomileri gayet iyi.Yok olsa zaten asla bozulmam.

Anda kalkamıyorum.Bu sene etrafımdaki tüm insanları ,bana yaptıkları ve yapmadıklarını irdeliyorum.Annem ve kardeşim ile başladı süreç .ama bu durum paradan çok başka şeyler

Yo çocuk kıyafetleri 400₺500₺ oldı
Yaaa kkya göre otuz binden ucuza sehirde kira yok, üç binden ucuza ayakkabı yok, yurtdışına çıkacaksan minimum yüz bin lirayı gözden çıkaracaksın, düğün salonu istiyorsan yuzelli bin liradan kapı açılıyor vs vs
:) her şeyin bir alternatifi vardir. Her şeyin ucuzu veya pahalısı vardir. Ben daha yeni 5 saat ucak uculan bir yere gidiş dönüş üç bucuk bin liraya bilet aldım, ya da 'o şehirde oteller yüz eurodan basliyor' denen şehirlerde yirmi euroya gayet iki kişilik odalar buluyorum. KK enflasyonu benim gerçeğimi yansıtmıyor bence:)
Kendi çocuğuna en iyisini almak istersen tabii fiyatlar 500den açılır . Ama bu kuzeninin, eşinin dostunun çocuğu. Sırf elin boş gitmek ayıp olur diye alacağın bir kıyafet.
Şu attiklarımin hepsi ebebekten. Kalitesini bilmem, çocuğum yok ama adı duyulmuş bir marka. Eminim (ve biliyorum) ki daha adı duyulmamış yerlerde çok daha ucuza bulmak mümkün
IMG_20240322_102036.jpg
IMG_20240322_102102.jpg
IMG_20240322_102127.jpg

• Beğen
Reactions: H M
Sizin aile tarafı derken kimler mesela? Kardes anne baba falan mı? Kuzense falan kafaya takmazdım ben. Ayni sekilde 100 lira gotururdum.
Benim oglum oldugunda esimin kardesleri 100er lira verdi. 100 liraya 1 takım bile etmiyor. Esimin kuzenleri de 100 lira verdi kafaya takmadım. Ama cocugun amcaları 100 lira verince şok olmuştum. Uzun sure atamadım o şoku.

16 aylık ise 1.5 sene önce tahmini yüz TL komik bir rakam yakın akrabaların bebek ziyareti için. Konu komşu uzaktan eş dost için uygun olabilir. Kim ne götürduyse onu goturun düşünmeye gerek yok eşin ne diyor altın mi götür diyor?

Şimdi ben de diyorum ki ,kuzenlerim de dahil çocukları olduklarında ben de aynısını yapacacagim.Kim bana nasılsa ben de oyleyim.
o zaman bu mantıkla bakarsak senin çocuğuna insanların çoğu tam altın takmış olsaydı
senin de şu an tam altın takman gerekirdi ?

yapılanın aynısını yapacağım diye düşünmenin temelinde yatan şey tam olarak nedir ?
insanların verdiği parayı düşük bulmak mı ?
yoksa yapılana aynı biçimde karşılık vermek zorunda hissetmek mi ?

böyle konularda durumun neye el veriyorsa onu yapmak gerekir
kaldı ki şuanda yine 100 lira götürürsen kendine güldürürsün
1.5 sene önce 100 lira ile alınabilenler şu an alınamıyor
yani en az 200 tl falan götürmen lazım bence

bi de herkesin çocuğu kendisine özel kendisine kıymetli
sadece sen, eşin ve anneanne babanne dede ekseninde özel yani
kuzenlerin kuzen çocuklarını aşırı önemsediklerini düşünmüyorum eğer çok çok can ciğer bi ilişki yoksa aranızda
o yüzden zaten böyle konularda büyük beklentilere girmek doğru gelmiyor
kimse ay ne hediye alsam diye düşünmez kuzeninin çocuğunu. 100 tl çıkarıp vermişler onu da ayıp olmasın diye yapmışlar :D
sen de bi 200lük atar geçersin amaaan

Bana kayınvalidem bile hiçbir şey yapmadı canım. Ne bebeğe ne bana hiçbir şey takmadılar, daha doğrusu eşimden para istemiş künye yaptırmış bir tane isimli. Getirdi onu taktı ben de haberim yokmuş gibi yaptım parasının bizden çıktığından. Üstelik o sıra işlerimiz de çok iyi gitmiyordu. Yapsa yapabilir miydi, evet yani bir torununa küçük altın alamayacak durumda değil ama içinden gelmemiş demek ki. Bana göre gölge etmediği sürece hiçbir sorun yok. Yeter ki canımı sıkmasın. Hiçbir şey takmasa da olur.

Back