• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ben mi abartiyorum? 100 TL normal mi?

ailenizde hediye işlerini siz mi yönetiyorsunuz?

yani mesela eşinizin tarafında birine giderken de siz mi karar verip alıyorsunuz?
eşiniz kendi tarafından gelene, yapılana ne diyor?

kendi adıma cvp vereyim. bekarım.

benim annem her bebeğe kendisi mutlaka el örgüsü birşeyler yapar. bu onun bir geleneğidir. seviyor. genel olarak bize de (kardeşimin bebeği var mesela) el örgüsü gelir. ama el örgüsü böyle güzel modelli yelekler, takımlar filan. hakkını veriyorlar örgünün. ama püf noktası şu annem yapmuş, gelenler onun torununa geliyor. kardeşim çok az kişiye özel birşeyler yapmıştır.

ben ancak çok sevdiğim özel önem verdiğim birilerine bebek hediyesi özel olarak götürürüm. bebeğm olmadığı için bir karşılık da beklemiyorum. ama para olarak bir şey vermem.

teyze dediğiniz kişi çok yaşlı, bir yol yordam bilemeyecek biriyse yaptığını kafama takmam. bizde de yaşlılar bayramda harçlık verir gibi böyle para verebiliyor. ama görece gençse ne biliyim alışveriş bilebilecek yol yordam bilecek biriyse şık bulmam. 1 kişi 2 kişi değil dediğiniz kişiler sizin daha önce büyük hediyeler yaptığınız kişileri de içeriyor galiba, ona mı bozuldunuz? mesela siz bebeğin büyük hediye yaptını aynı kişi mi size 100 lira verdi yoksa annesi filan mı? bu da önemli.

miktar için bişey diyemedim. gelir düzeyiyle alakalı.

cevabı gönderdikten sonra onu da düşündüm o zaman da 25 lira olması lazım, o günlerde 25 lira da değildi ki. 25 lirayı daha yeni geçti neredeyse. bu yaz başında.
Şimdi niye öyle hatırladığını buldum.Yazin köye gidince verdiler.

Tahmin ettim ben hemen getirmemişlerdir, küsuratlıdır, mobil bankacılık 17 iken 18 den veriyordur vs. Sonuç olarak 100 tl yani, 5 sene önce değil 1 sene önce.
Para vermek abes bir kere, bayram harçlığı mı bu ne parası ya?
Yazın köye gidince verdiler.O yüzden aklımda öyle kalmış

Yok benim hatam sanırım.Yani 5.5 dolarda olabilir.bebek dış çıkarıyor uykusuzum
miktar o kadar küçük ki 4 dolar olsa ne olcak 6 dolar olsa ne olcak :D evet %50, normalde büyük fark ama miktar 100 TL olunca bi önemi olmuyor...

siz kışın doğum yapmışsınız muhtemelen sonraki yaz gördünüz , ben de teyzelerimi, kuzenlerimin büyük bir bölümünü yazdan yaza görüyorum.

Doğum yapalı 16 ay olmuş. Siz hala doğumda gelen hediyeleri düşünüp duruyorsunuz. Başka işiniz yok sanırım. Bi de hesaplamışsınız 4 dolar ediyordu diye. Çocuğu da hediye gelsin diye yaptınız heralde. Ama acele etmeyin, 16 ay az olmuş, çocuk üniversiteye başlayana kadar düşünelim bu konuyu. O zaman da bakarız o anki dolar kuruna göre.
Evet hediye gelsin diye yaptım.Az gelince dara düştük.Zor oldu.Hic böyle hesaplamamistik

o değil de, 16 aylıksa bebeğiniz, doğumu 2022 kasım filan yapıyor , o dönem dolar 18 lira filandı. eminim buna. maaşımı dolarla alıyorum çünkü :KK70:

doların 4 lira olduğu zamanlarda 100 lira vermiş olsalar 25 dolar yapar o da bugün 25 x 30 750+ lira filan yapar normal bir meblağ olur gayet.

dolar 2018de filan 4 liralardaydı en son..çocuğunuz 8 yaşında deilse hesapta bir sıkıntı var.
Şimdi farkettim.yazin köye gidince verdiler.o yüzden aklımda öyle kalmis

Evet hediye gelsin diye yaptım.Az gelince dara düştük.Zor oldu.Hic böyle hesaplamamistik

Başkasının ipiyle kuyuya inilmez. Kendine güvenmeyen çocuk yapmasın :) hediye gelirse ekstrası olur, gelmezse de aylarca bunu düşünüp konuşup dillendirmek bence birine özensiz bir hediye vermek kadar yakışıksız. Ama bunlar benim fikrim tabi. Sorduğunuz için söylüyorum.

Yazın köye gidince verdiler.O yüzden aklımda öyle kalmış
Yani önemli değil 3 5 10. Bir kere para vermek ayıptır, hadi köyde gördüler bir şey alamayacaklar, söylediğim gibi bir hediye örülebilir, çeyizlik havludur vs vs. 1000 tl verse yine aynı yorumu yaparım, para hediye değildir hiçbir zaman ve ayıptır. Siz de ona göre davranın artık.

Bu sene kendi adıma büyük bir değişimdeyim, ne ektiyse kimse benden göreceği de o. Verilmeyenleri söke söke alma ya da dile getirme, aman kırılmasın gücenmesin diye tolere edilenleri ortaya serme dönemi ve bunca sene ama bana göre değil, olsun diyerek yük edinmişim. Size de şiddetle tavsiye ederim. Misal akrabalarınızın çocuklarına yapacağına öksüz yetim çocuklara yaparsınız mis gibi.

Benim tarafımı ben yonetirim.esimin eşi dostu kısmını o bana söyler ki genelde ben de tamam derim.Hic hayır demedim.

El örgüsü de geldi.Cok guzeller kullanıyorum hep.Ama meslea bir tanesi vardı , yanlıs örülmüş.Baya baya yeleği goydirdigimde boyun açıklığı göbeğinde.Dedim ki çok garip.esim tarafından gelmişti.kv dem de dedi ki sen de başkasına ver.Ben kendim begenmedigim şeyi niye başkasına vereyim...Üst üste böyle şeyler olunca bı sorguladim.

Teyzeme kirilmadim zaten.Köyde kadın,bir emekli maaşı ile geçiniyorlar.Benim kirildigim kuzenlerim oldu aslında.

Dolar konusu benim hatam sanırım.5.5 dolarmis.
teyzeyi hoşgördüm valla, köyde o anda elinde birşey olmamış olabilir. illa da birşeyler yapmak gerekiyor. köyde kültür öyle.

köyde çok teyzem yengem var yalnız yaşayan böyle bir hediye koymaları gereken zamanda çocuklarına kaş göz ettiklerini onların da omuz silkip veremem işareti yapıp kalkıp gittiğini çok gördüm. çok hatırlarım ki o zamanlar bu kadar ekonomik darlık yoktu.
neyse

sizin asıl taktığınız kuzenler
yani "kuzenlerime ben doğumlarında güzel güzel hediyeler yaptım, karşışında 100 TL gibi paralar tutuşturup geçtiler" diye konu açmış olsaydınız daha net olurdu.

ben açıkçası bana kim ne yapıyorsa onu yapıyorum. mesela bebeğim yok diye bebek hediyesi yapmaz tabii ama mesela gelirken bana hediye getiriyor. ya da köy yani orası (benim de köyüm var, hemen her yaz giderim) biri salçasını turşusunu yapmış hazırlamış koyuyor öbürü avel avel bakıyor. o da yapabilir aynı imkanlara sahip, hatta daha bol imkana sahip. ben de ona alıyorum öbürüne almıyorum mesela.

Yani önemli değil 3 5 10. Bir kere para vermek ayıptır, hadi köyde gördüler bir şey alamayacaklar, söylediğim gibi bir hediye örülebilir, çeyizlik havludur vs vs. 1000 tl verse yine aynı yorumu yaparım, para hediye değildir hiçbir zaman ve ayıptır. Siz de ona göre davranın artık.

Bu sene kendi adıma büyük bir değişimdeyim, ne ektiyse kimse benden göreceği de o. Verilmeyenleri söke söke alma ya da dile getirme, aman kırılmasın gücenmesin diye tolere edilenleri ortaya serme dönemi ve bunca sene ama bana göre değil, olsun diyerek yük edinmişim. Size de şiddetle tavsiye ederim. Misal akrabalarınızın çocuklarına yapacağına öksüz yetim çocuklara yaparsınız mis gibi.

Düğünlerde de para takılmasın diyorsunuz o zaman. Düğün, doğum falan bunlar benzer kültürel işler.

Düğünlerde de para takılmasın diyorsunuz o zaman. Düğün, doğum falan bunlar benzer kültürel işler.
Evet. Hayatımda takmadım, bana da takılmadı, takıldığını görmedim. Para niye takayım birine ben? Gidip emek harcayıp evine bir hediye alabilirim ya da o para karşılığı ziynet, altın vs. Para nedir, cepten çıkar ver, nerede düşünce, özen, çok çirkin bence. Para dediğiniz çocuğa verilir harçlık, bayramlık. Diğerleri değersizlik yineliyorum ‘benim’ için böyle.

Para vermek abes bir kere, bayram harçlığı mı bu ne parası ya?
köylerde bebeğ para vermek ayıp değil ya...
hatta bizde el öpmesine gelen yeni gelinlere de direkt nakit para verirler :D

ama bunu büyük yengeler, büyük teyzeler yapar, mesela annemin yengesi -büyük yenge dediğim baya 75-80 yaşında insanlar yani.

ama hani düğünde de takmasın para dersen ohooo o türkiyenin %99.99'unda ayıp değil zaten.

köylerde bebeğ para vermek ayıp değil ya...
hatta bizde el öpmesine gelen yeni gelinlere de direkt nakit para verirler :KK70:

ama bunu büyük yengeler, büyük teyzeler yapar, mesela annemin yengesi -büyük yenge dediğim baya 75-80 yaşında insanlar yani.

ama hani düğünde de takmasın para dersen ohooo o türkiyenin %99.99'unda ayıp değil zaten.
Bana bir köy bulun acilen yahu geri kalıyorum bu kültürden.
Eşimin köyü var ama deniz koy oraya, yazlık site. Yaşayan yok zaten ve sıfır hayvancılık, sıfır tarım.
Çok heveslenmiştim evlenince köye gidiyoruz hayvan göreceğim doğal ortam diye, bana çıka çıka iç anadoluda villa tatil köyü çıktı ahsjsh.

Evet. Hayatımda takmadım, bana da takılmadı, takıldığını görmedim. Para niye takayım birine ben? Gidip emek harcayıp evine bir hediye alabilirim ya da o para karşılığı ziynet, altın vs. Para nedir, cepten çıkar ver, nerede düşünce, özen, çok çirkin bence. Para dediğiniz çocuğa verilir harçlık, bayramlık. Diğerleri değersizlik yineliyorum ‘benim’ için böyle.

Anladım🤷🏻 ama günümüzde bir çeyrek 4 bin tl olmuş, gramı da buradan hesap edin, imkanı olmayan 500 de 1000 de verebilir bence. Herkes ziynet, altın alamayabilir. Ev hediyesi de riskli o kadar davetli içerisinde aynı şeyi alanlar olacak, sizin önceden almış olduğunuz şeyi alanlar olacak. Sonra çöplüğe dönecek ev. Ne biliyim. Çocuk hediyesi de aynı şekilde. Ablam doğum yaptı herkes zıbın aldı herkes. Çocuk yüzde 90ını giyemeden büyüdü. Sonra biz de o hiç açılmamış zıbınları hediye götürdük. Sonsuz bir zıbın döngüsü oluştu. Keşke bize para verselerdi bebeğin bir sürü detaylı ihtiyacı vardı kreminden losyonundan ayrı ayrı. Benim fikrim de bu şekilde 🥲😅

Anladım🤷🏻 ama günümüzde bir çeyrek 4 bin tl olmuş, gramı da buradan hesap edin, imkanı olmayan 500 de 1000 de verebilir bence. Herkes ziynet, altın alamayabilir. Ev hediyesi de riskli o kadar davetli içerisinde aynı şeyi alanlar olacak, sizin önceden almış olduğunuz şeyi alanlar olacak. Sonra çöplüğe dönecek ev. Ne biliyim. Çocuk hediyesi de aynı şekilde. Ablam doğum yaptı herkes zıbın aldı herkes. Çocuk yüzde 90ını giyemeden büyüdü. Sonra biz de o hiç açılmamış zıbınları hediye götürdük. Sonsuz bir zıbın döngüsü oluştu. Keşke bize para verselerdi bebeğin bir sürü detaylı ihtiyacı vardı kreminden losyonundan ayrı ayrı. Benim fikrim de bu şekilde 🥲😅
Hediye alırken dikkat ettiğim hususlardan biri değişim kartıdır. Benim erkek çocuklarıma kız kıyafeti geldi, o kadar diyeyim😂
Ya da birkaç kişi toplaşıp ihtiyaç olan bir ürünü almaktan yanayımdır, söylediğiniz gibi boşa gitmesin diye.

Altın haklısınız şuan inanılmaz rakamlar ama düğüne boş gitmeyi yeğelerim ben para yerine. Zaten düğününe gidecek kadar bir samimiyette isem illa ki evine de gideceğimdir ve o zaman bir hediye yapmayı planlarım. Ben mi değişiğim anlamadım, boş gitmeyi hoş görebilirken(ki çok normal insanlar düşer kalkar yoktur o dönemler) parayı kabul edemiyor bünyem çünkü düşünce ve kıymet yok işin içinde.

Bana bir köy bulun acilen yahu geri kalıyorum bu kültürden.
Eşimin köyü var ama deniz koy oraya, yazlık site. Yaşayan yok zaten ve sıfır hayvancılık, sıfır tarım.
Çok heveslenmiştim evlenince köye gidiyoruz hayvan göreceğim doğal ortam diye, bana çıka çıka iç anadoluda villa tatil köyü çıktı ahsjsh.

villa tatil köyü..iç anadoluda. abovv. hemen herkesin gurbetçi olduğu bir yer filan mı? onlar villa yaptırıyor köye.

şimdi şöyle düşün bir de film:

eskiden beri köy mantığında asıl para bulmak vermek kıymet göstergesi, çünkü trampa sistemiyle dönen bir ekonomi var. kadınların hele çok azında para bulunuyor. (memur bir çocuğu filan yoksa kadınlar genelde parayı görmüyor). erkekler bile harmandan harmana para yüzü görüyor çoğu kez. kadın para bulmuş vermiş birine hediye olarak bu kıymetli yani...köy mantığına göre ayıp bir şey değil.

köyde eskiden (ben çocukken) düğüne filan köyden giderken teyzeler, yoğurt mayalar, kilim dokur öyle şeyler götürürlerdi.
şu anda tezgah kalmadı halı kilim dokuyan yok, çoban kalmadı yoğurt mayalayan yok. bitti gitti köye ait çoğu şey.

bizimkiler yine el örgüsü biliyor, yapıyor. ama herkes yapamaz veya evinde hazır bulunduramaz. bazısının da zaten ördüğü bir şeye benzemiyor. örgü ben de çok güzel örerim oradan biliyorum yani.

yani günümüze gelince de köyden yapacak şey bebek için pek yok, bebeğe yufka mı taksın?

parayla alışveriş yapıp onu hediye etmesi icap eder, düşünceli biriyse. değilse direkt para.

Ben yakın arkadaşlarım daha yeni hamileyken soruyorum sana ne alayım diye. Bebek bakım çantasınķ almayı severim genelde ya da odasına dair bi şey alıyorum. 100 liranın izahı yok. Hiç hediye götürmem karşılık olark.

villa tatil köyü..iç anadoluda. abovv. hemen herkesin gurbetçi olduğu bir yer filan mı? onlar villa yaptırıyor köye.

şimdi şöyle düşün bir de film:

eskiden beri köy mantığında asıl para bulmak vermek kıymet göstergesi, çünkü trampa sistemiyle dönen bir ekonomi var. kadınların hele çok azında para bulunuyor. (memur bir çocuğu filan yoksa kadınlar genelde parayı görmüyor). erkekler bile harmandan harmana para yüzü görüyor çoğu kez. kadın para bulmuş vermiş birine hediye olarak bu kıymetli yani...köy mantığına göre ayıp bir şey değil.

köyde eskiden (ben çocukken) düğüne filan köyden giderken teyzeler, yoğurt mayalar, kilim dokur öyle şeyler götürürlerdi.
şu anda tezgah kalmadı halı kilim dokuyan yok, çoban kalmadı yoğurt mayalayan yok. bitti gitti köye ait çoğu şey.

bizimkiler yine el örgüsü biliyor, yapıyor. ama herkes yapamaz veya evinde hazır bulunduramaz. bazısının da zaten ördüğü bir şeye benzemiyor. örgü ben de çok güzel örerim oradan biliyorum yani.

yani günümüze gelince de köyden yapacak şey bebek için pek yok, bebeğe yufka mı taksın?

parayla alışveriş yapıp onu hediye etmesi icap eder, düşünceli biriyse. değilse direkt para.
Yukarıdaki açıklamandan sonra yaşlı kesimden kabul edilebilir olduğuna ikna oldum.
Onlarda değerli olan para ise evet bir emek ve özen olarak düşünebilirim. Ben kendi büyüklerimden de para yerine yağdırılan hediyeler gördüğüm için hiç denk gelmedim bu meseleye.
Kendim aşina değilim, aha evliyim kocamda da bende de nakit çıkmaz öyle bir para huyumuz asla yok.
Hatta o kadar ki kendi babamdan harçlık alamazdım öğrenciyken utanırdım. Kendi bir yere bırakırsa oradan alabilirdim.
Bu huyum hiç değişmedi, geçenlerde adam jest yapmış kenarda bir para dursun diye, çağırdı bir yere aç çantanı diyor, ben onu itiyorum o beni😂
Almam da almam diye tutturdum, gören kapkaç sanacak öyle bir itişme, ne alaka yani. Neyse sonra yüzümü yere eğip aldım ahshshs

Velhasıl, yukarıda bir üye yazmış kuzenlerin hediyesi diye başlık açılsa daha uygun olurdu diye, senin yorumun mu hatırlayamadım.

Gurbetçi değiller yahu, klasik iç anadolulu ne yapar ticaret😂 mazallah eker biçer hayvan bakarlar falan bedenleri yorulur, her taraf kuru dağ taş. Bahçedeki 5 ağacı ‘vay şu doğaya bak köy ne güzel’ diye selamlıyoruz tövbe estf.

Arkadaşıma 0.25 gram almıştık 2 kişi onda bile vermeye utandım ama ben çalışmıyorum arkadaşımın masrafı çoktu zaten arkadaşımızın da beklentisi yoktu orası ayrı, samimi değildik🤦🏼‍♀️🤣

Ama insan utanır 100 vermeye, biberon bile alınmaz bu paraya. Verdim demek için veriyorlar sırf. Aynısını ben de yapardım. Değer verildiği kadar değer veririm. Ben birine hediye bir şekilde birikimimden kendimden kısıyorum sonuçta. Karşı taraftan da bunu beklerim. (yapabilecek durumda olup yapmayanlar adına konuşuyorum)

100 tl gerçekten çok az çok değersiz. Ben 100 tlyi 7 sene önce arkadaşımın bebeğine vermiştim ki şuan verecek olsam en az bir takım kıyafet parası veririm o da en az 300 tldir yani.. bence akrabalarınız işin kolayına kaçmış 100 lira ile savsaklamış bende olsam kırılırdım, zaten hepimiz akrabalarımızın maddi durumunu az çok biliyoruz eminimki veremiycek durumda olsalar siz de hiç takılmazdınız bu konuya.. ve ben kısasa kısas yapılması taraftarıyım size hak verdim eşinize bakmayın.

Back