Cidden mi :) sen önce Türkiye ye gel de, konuşuruz :) üstelik anavatanım Türkiye benim, o yüzden sıkar biraz " hayırcılar gitsin" demek. Hele benim ailem birinci dünya savaşından kaçmamış hayatını kaybetmiş, öyle ülkeyi siz dediniz dıye terkedecek değiliz:) vatandaşlık gibi rüşvetler de sökmez canım. Öyle uzaktan " herşey çok iyi" diyemiyorum çünkü değil; ülkenin nereye gittiğini görmek için de kabin olmaya gerek yok.
Ama Avrupa şöyle kötü, böyle gavur diye söylenip, orada sol partilere oy verip, burada milliyetçi muhafazakar partilere oy vermekle olmuyor o işler. Madem ülkeye en büyük hizmetİ, "sağ" partiler yapıyor; Avrupa da gidip sağ partilere oy vereceksiniz ,Avrupa sağı da avrupa solunun "multı kültürel " yaklaşımlarından hazzetmıyor, ve Avrupa kültürünü yok ettiğini düşünüyorlar.
Yurtdisinda yasayan hayir da verse evet de verse farketmez burda yasamayanin oy kullanmasi sacma sapan birsey..benim hayatimi etkileyecek ama burda yasamiyor kendi etkilenmeyecek ne guzel ya:)Evet gelmezler cünkü yurtdisinda kullanilan oylarin yarisinda cogu hayir cikti.. keske kullanilmasaydi..
Evet ya yurtdisinda o kadar iyi sartlar altinda yasaniliyoki sorma.. gece gündüz fabrikada calisip kenara tatilde vatana gidebilmek icin para biriktiriliyor.. türksun müslümansin diye eziliyosun okumak istesen bak annen baban fabrikada calisiyo orda calisan insanlarada ihtiyat var sende öyle bisey düsünmelisin diyen ögretmenler var..orada iyi sartlar altında yaşa. burası ıcın oy kullan
büyük bi kul hakkı!
Bir insanın anavatanda yaşama demek başka şey; anavatanda herşey çok iyi,biz burada zulmü görüryoruz, Türkiye daha iyi deyip , totaliterdir rejime oy vermek başka sey. Bu kişileri ülkelerinden uzaklaştıran ekonomı ıdıyse, ve turkıyenin ekonomısı su an iyi ise; tabi ki geri gelmeleri beklenir. Sıfır yabancı dil ve uzak oldukları bir kültüre taşınmalarını beklemiyor kimse; "çok düşündüklerini" söyledikleri ve ekonomisi iyi dedikleri, dilleri ve kültürleri aynı olan iınsanların yaşadığı anavatana donmeleri işteniyor. Bilmem anlatabildim mi!Nasilmis? Nasil benim sana nerde yasaman gerektigini söylemeye hakkim yoksa seninde yurtdisinda yasaylara yok.. ister türkiyede yasarlar ister yasamazlar türkiyede yasamayanlar ülkelerini sevmedikleri icin degil baska sebeblerden dolayi yurtdisinda yasiyolar.. sen yurtdisinda yasiyo olsaydin oy kullanmaya gitmicekmiydin?
Merak etmeyin son bi kac sene icinde o kadar gurbetci döndüki dönmeyede devam edicekle bekleyin ve görün..Bir insanın anavatanda yaşama demek başka şey; anavatanda herşey çok iyi,biz burada zulmü görüryoruz, Türkiye daha iyi deyip , totaliterdir rejime oy vermek başka sey. Bu kişileri ülkelerinden uzaklaştıran ekonomı ıdıyse, ve turkıyenin ekonomısı su an iyi ise; tabi ki geri gelmeleri beklenir. Sıfır yabancı dil ve uzak oldukları bir kültüre taşınmalarını beklemiyor kimse; "çok düşündüklerini" söyledikleri ve ekonomisi iyi dedikleri, dilleri ve kültürleri aynı olan iınsanların yaşadığı anavatana donmeleri işteniyor. Bilmem anlatabildim mi!
Ya çok mu zor " evet Türkiye değişti, eskiye göre daha iyi; ama gerek yaşam şartları; parkları, bahceletı, engelli hakları, eğitim kurumları, yolları, çevre temizliği vs. Orada daha iyi " demek. Çünkü öyle, ve ne yazık ki bizim ülkemiz daha öyle değil.Bizim.avustralyada yasayan tanidiklar iki uc defa tr ye geldi evlerini yerlestirdiler herseyi yaptilar yepyeni iki uc ay sonra tekrar oraya donduler en son 4-5 ay falan oldu iste gideli yine yapamadilar burada
Ya çok mu zor " evet Türkiye değişti, eskiye göre daha iyi; ama gerek yaşam şartları; parkları, bahceletı, engelli hakları, eğitim kurumları, yolları, çevre temizliği vs. Orada daha iyi " demek. Çünkü öyle, ve ne yazık ki bizim ülkemiz daha öyle değil.
Ya ben siyasileri anlamıyorum; geçen oy vermeye çalışan engelli bir vatandaş elleri üstünde yukarı kata çıkıyordu, bundan nasıl hicap duymaz insanlar; altlarda son model arabalar, bozuk kaldırımlar ve yollardan giden sıyasiler; caddelerde çöpü karıştırıp iki lokma ekmek ya da satacak şey bulmaya çalışan insanlar, ve iş cinayetlerinde ölen yüzlerce işçi hiç mi vicdanları sızlatmaz. Ben duygusal bir insanım, ve yaralıyor bunları görmek beni. Bu insanlar yurt dışına çıkıyor ve meslektaşlarının ülkelerini görüyorlar; bir sorumluluk ve utanç duymorlar mı bilmiyorum. Akp için değil söylediğim, heps için geçerli. Gelip Türkiye ye insanları manipüle edip, oy devşirmek için kullanıyorlar bütün herşeyi. . Keşke ülke çok iyi olsa, keşke kimse yurtdışında yasamak zorunda kalmasa ama öyle değil. Eğitim bitmiş durumda, bır ülkenin en büyük sermayesi insandır. İnsana yatırım geleceğe yatırım demek. Ama hala laga luga peşindeyiz. Okullarımız dökülüyor; gelecegımız dökülüyor. Keşke böyle olmasa, keşke gerçekten " hayt huyt" diyebilecek durumda olsak.
Haa iste böyle bunlarla gelin! böyle hem fikiriz.. Türkiye degisiyo evet bunu görün o kadar geride kalmiski ülkemiz malesef düzelmesi uzun yillar alacak keske bi sihirli deynek olsada biran önce gerceklesse, malesef yok..
Ama inanmak gerek birlik gerek beraberlik gerek o zaman inaniyorumki türkiye dahada güzel bi hale geleck..
Yiine döndük basa, az önce türkiye degisti demedinizmi önemli olanda zaten degismesi daha iyi yerlere gelmesi degilmi hepimiz türkiyenin daha iyi olmasini istiyoruz bunun icin birbirimizi kirarak asagilayarak bi yere gelemeyiz..Anlmadigin bu Nida; gelismiyor turkiye.Turkiye Adnan Menderes ile baska evreye evrildi. Akp hukumeti de bu serinin devami, yani ulkeyi bir adim ileri attiracak degiller. Herseyi ozellestirmis durumda, sanayi yatirimi yok, insan kaynagi yok, ve egitime yatirim yapmadigi icin yirmi sene sonra nitelikli insan kaynagi olmayacak. Senin anlamak istemedigin ve gormek istemedigin bu, O yuzden git neoliberalizm oku diyorum;o yuzden ulkenin girdigi carkin farkina var diyorum. Keyfimden soylemiyorum; okuyorum ve goruyorum. Ben iyi kotu cuhmuriyet okullarinda, kismen devlet okulunda da olsa iyi egitim aldim;bundan sonraki neslin "parasi yoksa:" buna sansi yok. Alanim bu, calisiyorum bu alanda. Rakamlari biliyorum ve goruyorum.
Deseydin ki milli gorusculer yaprdi o isi, evet yapabilirlerdi;hic degilse bir ideolijileri ve milli sermaye diye amaclari vardi ama akp nin yok Farkli frasiyonlardan bir suru insan bir arada.
Yiine döndük basa, az önce türkiye degisti demedinizmi önemli olanda zaten degismesi daha iyi yerlere gelmesi degilmi hepimiz türkiyenin daha iyi olmasini istiyoruz bunun icin birbirimizi kirarak asagilayarak bi yere gelemeyiz..
Fikirlere yeniliklere acik olmamiz gerekiyorki bazi seyler degissin ben akp hükümeti kusursuz demiyorumki.. bence sizde adnan menderesin hayatini yaptiklarini iyice bi okuyun ve kendinize bi sorun halkin sectigi bi basbakan acaba neden asildi?
Marmaray, Hızlı Trenler, Şehirlerimize Havaalanları,
Elektrik Santralleri ( 610 yeni Santral)
Üniversiteler (51 yeni devlet üniversitesi), Stadyumlar ( 48 yeni Stadyum ),
Spor Salonları ( 343 yeni Spor Salonu )
Olimpik ve Yarı Olimpik Yüzme Havuzları ( 28 havuz yapıldı, 48 daha yapılıyor ),
Yeni Tiyatro Sahneleri
Metrolar, Tüneller ( 50 km den 207 km ye çıktı), Raylı Sistemler ( 4 il'den 11 il'e çıktı )
Barajlar, Öğrenci Yurtları ( 234 yeni Yurt), Gençlik Merkezi (119 yeni gençlik merkezi)
Kültür Merkezi ( 56 yeni kültür merkezi)
Nükleer Santral 3 Proje start aldı
Modern Bölünmüş Yollar, Modern Adliye Sarayları,
Yerli Marka Otomobil Projesi başladı ( 2020 de tamamlanacak)
İnsansız Hava Aracı üretildi (19 adet ihraç edildi )
Milli Silahlar : Milli Tank (Kendi tasarımımız ALTAY TANKI üretildi)
Milli Helikopter-ATAK; Sismik Araştırma Gemisi, Boğazın Altına Tüpgeçit, Dev Şehir Hastaneleri
81 İle Ücretsiz Kanser Tarama Merkezi
Yatağa Bağlı Hastalara evlerinde bakım başladı
Tersaneler, Limanlar, Çöp Geri Dönüşüm Tesisleri
Türkiyenin ilk yerli FÜZE Yakıtı üretildi
BOR Projelerine destek verildi
Elektrikli Araç Projelerine destek verildi
Yerli Lazer Silahı Projelerine Destek verildi
TEKNOPARK sayısını artırdı(2 den 37 ye çıktı)
Organize Sanayi Bölgeleri kuruldu( 88 yeni OSB )
Dar Gelirliye Konutlar yapıldı
Başörtüsüne özgürlük ve serbestiyet getirildi
Hz.Muhammed s.a.v in Hayatı ve Kuran seçmeli ders yapıldı
Uzaya yerli uydularımız atıldı...
AKPARTİ
Ambulans sayısını artırdı ( Uçak,Gemi ve Helikopter Ambulansları)
Hastane sayısını %10 artırdı ( 79 yeni hastane )
Hastane yatak sayısını %13 artırdı (13845 yeni yatak)
Yoğun bakım yatağını %793 artırdı (6891 yeni yatak)
Yeni doğan yatağını %405 artırdı (2695 yeni yatak)
MR cihazı sayısını %1544 artırdı (278 yeni cihaz)
Tomografi cihazı sayısını %277 artırdı ( 335 yeni cihaz)
Ultrason cihazı sayısını %428 artırdı ( 2121 yeni cihaz)
Diyaliz cihazı sayısını %212 artırdı ( 3201 yeni cihaz)
Ağız ve diş sağlığı merkezi sayısını %800 artırdı ( 112 yeni merkez)
Yeşil Alan miktarını ( 3 milyar 250 milyon Fidan dikti )
Orman miktarını artırdı (1.7 milyon hektar artır)
Milli Park sayısını artırdı ( 7 Yeni Milli Park)
Tabiat Parkı sayısını artırdı ( 167 yeni Tabiat Parkı )
Temiz Plaj sayısını artırdı..
Bunlar sadece bi kismi..bunlar 80 yil icerisinde yapilamadida son 15 yil icinde yapildi buna bi cvp istiyorum
Ya çok mu zor " evet Türkiye değişti, eskiye göre daha iyi; ama gerek yaşam şartları; parkları, bahceletı, engelli hakları, eğitim kurumları, yolları, çevre temizliği vs. Orada daha iyi " demek. Çünkü öyle, ve ne yazık ki bizim ülkemiz daha öyle değil.
Ya ben siyasileri anlamıyorum; geçen oy vermeye çalışan engelli bir vatandaş elleri üstünde yukarı kata çıkıyordu, bundan nasıl hicap duymaz insanlar; altlarda son model arabalar, bozuk kaldırımlar ve yollardan giden sıyasiler; caddelerde çöpü karıştırıp iki lokma ekmek ya da satacak şey bulmaya çalışan insanlar, ve iş cinayetlerinde ölen yüzlerce işçi hiç mi vicdanları sızlatmaz. Ben duygusal bir insanım, ve yaralıyor bunları görmek beni. Bu insanlar yurt dışına çıkıyor ve meslektaşlarının ülkelerini görüyorlar; bir sorumluluk ve utanç duymorlar mı bilmiyorum. Akp için değil söylediğim, heps için geçerli. Gelip Türkiye ye insanları manipüle edip, oy devşirmek için kullanıyorlar bütün herşeyi. . Keşke ülke çok iyi olsa, keşke kimse yurtdışında yasamak zorunda kalmasa ama öyle değil. Eğitim bitmiş durumda, bır ülkenin en büyük sermayesi insandır. İnsana yatırım geleceğe yatırım demek. Ama hala laga luga peşindeyiz. Okullarımız dökülüyor; gelecegımız dökülüyor. Keşke böyle olmasa, keşke gerçekten " hayt huyt" diyebilecek durumda olsak.
Sosyal medyada bir söz dolaşıyor, sahibi kimdir bilemiyorum ama katılıyorum;
Gelişmiş ülke fakirlerin bile arabaya binebildiği ülke değildir, zenginlerin bile otobüse bindiği ülkedir.
Sen nat geo tarafından yapılan marmaray belgeselini izledin mi? Öyle buyuk bir teknolojiyi nasıl 15 yıl önce kullanmalarını bekliyorsun?
15 yıl önce telefon yeni yeni yayılıyordu ya. Bu dediğinde ciddi olamazsın valla çok şaşkınım gece gece.
Vakit alır yazarım ben, ama şimdi sırf senin yaptığını yapıp kopyala yapıştır yapacağım bende, daha fazlasını yapmam için şuan bir gerekçe görmüyorum. İlk on beş yılı bile on basar du döneme.
Senin kafandakilere göre akp öncesi Türkiye'de kagni ile yolculuk yapıyor, kocakarı ilaçları ile tedavi oluyor, okula bile gitmiyorduk. Sayesinde uçtuk, şeyh uçmaz müritleri uçurur demişler.
"
6 Nisan 1920’de ilk olarak Anadolu Ajansı, Milli Mücadelenin haklı davasını tüm dünyaya duyurmak amacıyla kurulmuştur.
19 Nisan 1923’te Türkiye Şeker Fabrikaları kurulmuştur.
26 Ağustos 1924 tarihinde ülkenin sanayi ve ticarette kalkınmasına katkıda bulunması amacıyla Türkiye İş Bankası Atatürk tarafından kurulmuştur.
1924’te Ankara Fişek Fabrikası ve Gölcük Tersanesi kuruldu.
19 Nisan 1925’te Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş olan Feshane Yünlü Dokuma, Beykoz Deri ve Kundura ile Hereke ipekli ve Yünlü Dokuma Fabrikalarını devralarak işletilmesini sağlamak amacıyla Sanayi ve Maadin Bankası kurulmuştur.
5 Mayıs 1925’te Atatürk’ün çaba ve gayretleriyle Ankara Orman Çiftliğikurulmuştur. Çiftliğin tüm masrafları Atatürk tarafından karşılanmış, yine 1937’de Atatürk, çiftlikleri ve içerisindeki köşkleri Türk milletine armağan etmiştir.
5 Kasım 1925’te Ankara Hukuk Fakültesi (Ankara Adliye Hukuk Mektebi), ülkenin hukukçu ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur.
1925 yılında Atatürk’ün onayıyla silah, bomba ve cephane üretecek olan Şakir Zümre Fabrikası ve Adana Mensucat (Dokuma) Fabrikası özel sektör eliyle kurulmuştur. Aynı yıl Eskişehir Hava Tamirhanesi de kurulmuştur.
1926’da çıkarılan bir yasa ile petrol arama ve işletme hakkı devlete verilmiştir.
1926 yılında Alpullu Şeker Fabrikası, Uşak Şeker Fabrikası, Kayseri Uçak Fabrikası kurulmuştur. İnşaat demiri üreten ilk haddehaneİstanbul’da kurulmuştur. Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri, Bakırköy Çimento Fabrikası 1926’da faaliyete geçmiştir.
1927 yılında Kırıkale Mühimmat Fabrikası, Bünyan Dokuma Fabrikası ve Eskişehir Kiremit Fabrikası, Bursa Dokumacılık Fabrikası kuruldu. Aynı yıl Köy Öğretmen Okulları kurulmaya başladı; İş Bankası ve Anadolu Ajansının %70’ine sahip olduğu Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi kuruldu.
1927‘de Ankara-Kayseri, Samsun-Havza-Amasya tren hatları yapımına başlanmış; sonraki beş yılda Amasya-Zile, Ankara-Sivas, Kayseri-Şarkışla, Kütahya-Emirler, Fevzipaşa-Gölbaşı, Gölbaşı-Malatya, Ulukışla-Niğde, Zile-Sivas, Kütahya-Balıkesir gibi tren hatları yapılmıştır.
27 Haziran 1928’de koruyucu hekimliğin tahlil, kontrol, üretim ve araştırma görevlerini yürütmek amacıyla Merkez Hıfzısıhha Müessesesi kuruldu.
1928 yılında Kırıkkale Elektrik Santrali ve Çelik Fabrikası, Malatya Elektrik Santralı, Ankara Çimento Fabrikası, Gaziantep Mensucat Fabrikası kuruldu.
1928‘de Anadolu Demiryolu Şirketi yabancılardan satın alındı.
1929 yılında Ankara Havagazı Fabrikası, Ayancık Kereste Fabrikası,Trabzon Hidroelektrik Santralı ve İstanbul Otomobil Montaj Fabrikasıkuruldu.
1929‘da Mersin-Adana, Anadolu-Bağdat, Mersin- Tarsus Demiryollarıyabancılardan satın alındı.
1929‘da Haydarpaşa Limanı yabancılardan satın alındı.
1930 yılında Kayaş Kapsül Fabrikası ve Nuri Killigil Tabanca, Havan ve Mühimmat Üretim Tesisleri kuruldu.
15 Nisan 1931’de Atatürk’ün direktifleriyle Türk tarihinin araştırılması amacıyla Türk Tarih Kurumu kurulmuştur.
12 Temmuz 1932’de Atatürk himayesinde Türk dilinin araştırılması ve Türkçenin güncel sorunlarıyla ilgilenilmesi için Türk Dil Kurumu’nun kurulması sağlandı.
1933 yılında sanayi kuruluşlarına kredi vermek ve tüm bankacılık işlerini yapmak ve sanayinin gelişmesine ilişkin tedbirler almak üzere Sümerbankkuruldu.
20 Mayıs 1933’te Devlet Hava Yolları, Petrol Arama ve İşletme İdaresi ileAltın Arama ve İşletme İdaresi kurulmuştur.
1934 yılında Eskişehir Şeker Fabrikası, Turhal Şeker Fabrikası, Konya Ereğli Bez Fabrikası, Bakırköy Bez Fabrikası, Bursa Süt Fabrikası, İzmit Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası, Zonguldak Antrasit Fabrikası, Zonguldak Kömür Yıkama Fabrikası, Keçiborlu Kükürt Fabrikası, Isparta Gülyağı Fabrikası, Ankara, Konya, Eskişehir, Sivas Buğday Siloları, Kayseri Bez Fabrikası kuruldu.
2 Haziran 1935’te devletin maden ve enerji ihtiyacını sağlamak amacıyla Etibank kurulmuştur. Yine aynı yıl içerisinde Maden Tetkik Arama Enstitüsükurulmuştur. İstanbul Rıhtım Şirketi yabancılardan satın alınmıştır.
1935 yılında Nazilli Basma Fabrikası, Bursa Merinos Fabrikası, Gemlik Suni İpek Fabrikası kuruldu.
1936 yılından itibaren madenlerin millileştirilmesi politikasına gidildi.
1936’da Ankara Çubuk Barajı, Zonguldak Taş Kömürü Fabrikası, Nuri Demirağ Uçak Fabrikası, Malatya Sigara Fabrikası, Malatya İplik Fabrikası, Bitlis Sigara Fabrikası, Elazığ Şark Kromları İşletmesi kuruldu.
1936’da İzmir Havagazı Şirketi ve İstanbul Telefon Şirketi yabancılardan satın alındı.
1937 yılında Malatya Bez Fabrikası, İzmit Kağıt ve Karton Fabrikası, Karabük Demir Çelik Fabrikası kuruldu. Kozlu Kömür İşletmeleriyabancılardan satın alındı. Diyarbakır-Cizre demiryolu yapıldı. Trakya-İstanbul Demiryolları yabancılardan satın alındı. Urfa Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği kuruldu.
1938’de Divriği Demir Ocakları, Sivas Çimento Fabrikası kuruldu."(2013)http://www.turkomania.org/tr/ataturk-doneminde-kurulan-fabrikalar-kurum-ve-kuruluslar.html
Bu da tezhttp://acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/30758/nuray_ozdemir.pdf
Bu da konferans bildirisi http://www.inovasyon.org/pdf/Sahinkaya.9Eylul.IktisatKong.2012.pdf
80 yilda yapilmis icraatleri aynisinda 15 yilda yaptiklari icin insanlar suanki hukumeti seviyor.
Yaslisina, Engellisine daha cok sahip cikildigi icin suanki hukumet seviliyor.
Bunun gibi bir cok ornek verebilirim..