Belçika Paylasim Alani(Tanisma)

Merhaba Arkadaslar,
Belcika'da yasiyorum ve kucuk oglum icin iyi bir anaokulu ariyorum. Benim icin cocugumun ana dilini yani Turkce'yi duzgun konusmasi cok onemli. Ozellikle Flaman okullari maalesef cok fasizan bir yaklasim sergiliyor ve cocuklarimizin ana dilini konusmasini engelliyor hatta cezalandiriyor. Sebep olarak da "Turkce konusurlarsa Flamanca'yi ogrenemezler" gibi son derece absurd birsey soyluyorlar. Oysaki onlar egitimci ve cok iyi biliyorlar ki ana dilini konusamayan bir cocuk ikinci bir dili ogrenemiyor ve en onemlisi de dusuk benlik saygisi ile yetisiyor. Burada "Turk okullari" diye adlandirilan okullarda da maalesef ayni yaklasim gecerli(bizzat ilkokul muduru ile konustum ve bana Turkce'yi anne babaya havale ettiklerini ve cocugum eger okulda herhangi bir arkadasi ile Turkce konusursa uyari alacagini soyledi)
Benim sizden ricam cift dilli cocuklarin gelisimini destekleyen okul biliyorsaniz bunu paylasmaniz. Dahasi, cocugum icin diger Turk cocuklarindan olusan oyun grubu ariyorum. Cocuklar en iyi oyun oynarken ogrendigi icin baska cocuklarla oglumun Turkce iletisim kurmasi benim icin onemli. Ayni hassasiyeti paylasan diger annelerle tanismak isterim, zira uzulerek goruyorum ki Belcika'da yasayan bircok Turk cumleye Turkce baslayip Flamanca veya Fransizca devam ediyor ve ortaya son derece acikli bir tablo cikiyor.
Cok selamlar,

Mrb Vom,

Ben wallon'da dogmus buyumus biriyim ve sizin ne demek istediginizi anliyorum. Cocugun ztn okullarda flamancayi veya fransizcayi ztn ogreniyor, oradaki cocuklar ile iletisim kurunca. Ve siz evde onunla dogru bir lugat ve gramer kullanarak turkce konusursaniz cocugunuz icin turkce ogrenmek hicte zor olamayacak. Cocugunuzun turkce'yi de bilmesi icin illede okullarda turkce konusmasina gerek yok. Turkceyi egitim disinda da ilerletebilir. Siz bunu onun hem egitimi hemde sosyal hayati için istiyorsunuz ama boyle birseyi belcika gibi demokrasi olmayan ve irklarin cogunluk olarak bulunan bir ulkede biraz zor elde edersiniz. Charleroi bolgesinde okul saatleri disinda turkce ders veriliyordu ama hala gecerli bilmiyrm, sizin içinde biraz uzak sanirim :-S

Cevabin icin tesekkur ederim Canim67. Belcika'da dogup buyudugun icin beni anladigini goruyorum. Ben cocuguma Turkce'yi ogretmek icin elimden geleni elbette yapacagim. Bir anne olarak en onemli gorevlerimden biri bu. Benim icin cocugumun orta derecede bir Turkce konusmasi yeterli degil. Turkce'yi duzgun, dogru konusmali, Turkcemizde cok olan deyimleri bilmeli ve zengin bir kelime hazinesi olmali. Wallon'da nasil bilmiyorum, ben Antwerp'te yasiyorum ve sunu soyleyebilirim buradaki Turklerin bircogu Turkce'yi duzgun konusamiyor. Kendini yetistiren insanlar, istisnalar var aralarinda elbette. Belcikalilarin irkci oldugu gercegini degistiremeyiz ancak 3-5 anne bir araya gelirsek cocuklarimizi bir araya getirirsek bu sekilde aralarinda duzgun Turkce konusmalarini saglayabiliriz. Biz kendi ana dilimize sahip cikmaliyiz ve cocuklarimizin ogrenmesi icin caba sarfetmeliyiz, elalemin gavuru bunu bizim yerimize yapacak degil(gavur ifadesi icin ozur dilerim, ama baska nasil ozetleyebilirim bilmiyorum)
Antwerp'ten selamlar

Evet, sizi cok iyi anliyrm, burdakilerin de turkceleri BERBATT!!! kardesllerim ve zamaninda bende dahil. Turkiye'ye her gittigimizde kendimizi ifade edemiyorduk. Ogrendigimiz turkce seviyesi ancak kendi aramizda anlasmamiza yetiyordu onuda fransizca kelimelerle karistirarak. Sizin gibi, bende bundan hic hoslanmiyordum ve kendimi guzelim turkceme verdim. Hep kitap okudum, okudum, sonra KK gibi forum'da yazarak turkcemi gelistirdim. Bir cocuga ogretmek daha kolay olacaktir. Baska anneler ile bunu yapmanizda buyuk destek veriyorum. Ve inanirmisiniz, turkcemizde okdr guzel ve tek anlamli sozler varken, turk insalari fransizca'dan turece kelimeeri almalari ve onlari kullanmalari beni sinir ediyor cunku bu yavas yavas turkcenin kaybolmasina isik gosteriyor. Mesela, "alismak" kelimesini "adapte"ye ceviriliyor. veya, "nokta" diyecegine "puantiye" (pointillé in Frans) diye kullaniliyor, sirf batila benzemek icin. Ben bundan cok buyuk huzursuzluk duyuyorum ve bu yuzden gercek turk asilli kelimelere onem veriyrm. Charleroi'dan da selamlargonderiyrm, tesekkurler :-)

merhaba arkadaslar ben de Bruksel de yasiyorum. henuz 1 yildir Belcikadayim ancak anlatmak istediginizi cok iyi anliyorum. suan 7 aylik hamileyim ve nasip olursa Nisanda bir oglum olacak simdiden tasassi dustu bize de . cunku benim tum kuzenlerim yurtdisinda dogup buyudu yazin tr geldiklerinde sohbet ortamlarinda zaman zaman uzaydan gelmis gibi bakmalari beni ta ozamanlardan rahatsiz ediyordu. simdi kendi cocugumun o duruma dusmesini istemiyorum. sunu cok iyi biliyorum ki evde surekli turkce konusmak buyuk olcude katki saglayacaktir ancak yeterli olmayacak . ben okuloncesi ogretmeniyim ve cocuk gelisimi dersleri aldim sadece sizlere yardimci olabilmek adina bir kac ornek varmek istedim
dil gelisimini saglamak adina bol bol turkce hikayeler okunup cocukla karsilikli soru cevap egzersizleri yapilabilir
oyun evet cok onemli oyun oynarken onunla caktirmadan konusulup cevaplar istenilebilir ancak sizin de oyuna birebir katilmaniz sartiyla cunku en buyuk modeli siz olacaksiniz
geceyatmadan once yatagina gecince cocuk cesitli dil gelisim etkinlikleri yapilmali uykudan onceki ogrenim en kalici olanidir
onunla karsilikli kukla oynatabilirsiniz once siz ardindan cocugunuz eline kukla alip bol bol konusmali gibi gibi bu tip etkinlikler cogaltilarak dil gelisimi veayni zamanda bedeb vezihin gelisimi olumlu yonde desteklenir.:nazar:

merhaba arkadaslar ben de Bruksel de yasiyorum. henuz 1 yildir Belcikadayim ancak anlatmak istediginizi cok iyi anliyorum. suan 7 aylik hamileyim ve nasip olursa Nisanda bir oglum olacak simdiden tasassi dustu bize de . cunku benim tum kuzenlerim yurtdisinda dogup buyudu yazin tr geldiklerinde sohbet ortamlarinda zaman zaman uzaydan gelmis gibi bakmalari beni ta ozamanlardan rahatsiz ediyordu. simdi kendi cocugumun o duruma dusmesini istemiyorum. sunu cok iyi biliyorum ki evde surekli turkce konusmak buyuk olcude katki saglayacaktir ancak yeterli olmayacak . ben okuloncesi ogretmeniyim ve cocuk gelisimi dersleri aldim sadece sizlere yardimci olabilmek adina bir kac ornek varmek istedim
dil gelisimini saglamak adina bol bol turkce hikayeler okunup cocukla karsilikli soru cevap egzersizleri yapilabilir
oyun evet cok onemli oyun oynarken onunla caktirmadan konusulup cevaplar istenilebilir ancak sizin de oyuna birebir katilmaniz sartiyla cunku en buyuk modeli siz olacaksiniz
geceyatmadan once yatagina gecince cocuk cesitli dil gelisim etkinlikleri yapilmali uykudan onceki ogrenim en kalici olanidir
onunla karsilikli kukla oynatabilirsiniz once siz ardindan cocugunuz eline kukla alip bol bol konusmali gibi gibi bu tip etkinlikler cogaltilarak dil gelisimi veayni zamanda bedeb vezihin gelisimi olumlu yonde desteklenir.:nazar:

mrb,

yazdiklarini okudum ve cok begenerek taktir etmek isterim. Sizin gibi teferruatli dusunen cok az insan var ama galiba bunu turkiye'den gelen biri oldugunuz icin ve disardan bizim nasil oldugumuzu gorebildiginiz icin boyle dusunebeliyorsunuz ama burdaki insanlar goremiyor cunku ic ice yaziyrz. Verdiginiz oneriler icelikle dusunulmus, tesekkurler, aklimin ucunda tutayim ki bir gun anne olmak nasip olursa uygularim. Ne yazikki cocugu ile oynayan pek az anneler vardir, cocugunu oyunun karsisina koyar, cocuk oyuna dalinca temizlik isini halletmeyi dusunurler ki anne icin iyi ama cocuk icin iyi olmayan bir sey..

kindergarden61 tavsiyelerin icin tesekkur ederim. Soylediklerini elimden geldigince uygulamaya calisacagim. Benim oglum daha 4 aylik ve insallah guzel Turkce ogretmeyi basarabilirim. Senin de oglun olacakmis ve belki ileride cocuklarimizi bir araya getirip oynamalarini saglayabiliriz. Ben cocugumun senin gibi bilincli annelerin cocuklari ile arkadas olmasini isterim. Belki fark etmissindir burda bazi annelere "cocugunuzun Turkce ogrenmesi icin ne yapiyorsunuz?" diye sordugunda cok sacma bir soru sormussun gibi bon bon bakiyorlar ve "birsey yapmiyoruz evde bizden ogreniyor" "televizyon izliyoruz" ya da "Turkce ogretmeye kalkarsak beyni cok mesgul olur ve Flamancayi/Fransizcayi ogrenemez" diye cevap veriyorlar. Bana mi denk geldi hepsi bilmiyorum ama hic senin gibi ya da canim67 gibi bilincli insanlarla karsiladmadim maalesef. Hatta bu konuda Belcika'da yasayan Turk akademisyen, doktor vb birkac insanla da iletisime gecmeye calistim ama maalesef bir geri donus yapmadilar. Sanirim bu konuda herhangi bir calisma yok.
Benim sana onerim bizler gibi anadili onemseyen anneler olarak bir araya gelelim ve bu konuda cocuklarimiz icin ne yapabilecegimizi dusunup kucuk de olsa adimlar atalim.
Belki aramiza baska anneler(veya gelecekte anne olacaklar) da katilir ve boylece grubumuzu genisletiriz. Eger boyle bir grup kurmanin faydali olacagina inaniyorsan lutfen bana ozel mesaj at.

Baskalarin dusunceleri sizin isteklerinizden alikoymasin, bu mucadelenizde ztn ne kdr cesur ve hedefli biri oldugunuzu gosteriyor. Manevi olarak buradan destek veriyrm ama bu toplumu olusturmak icin bu fikirlerinizi yaymaniz gerekir ister iletisim siteleri ile ister forum ile ama ne kdr cok kisiyi bilincli kilarsaniz okdr cok buyursunuz. nasil denir fransizca "il faut sensibiliser les gens"

Baskalarin dusunceleri sizin isteklerinizden alikoymasin, bu mucadelenizde ztn ne kdr cesur ve hedefli biri oldugunuzu gosteriyor. Manevi olarak buradan destek veriyrm ama bu toplumu olusturmak icin bu fikirlerinizi yaymaniz gerekir ister iletisim siteleri ile ister forum ile ama ne kdr cok kisiyi bilincli kilarsaniz okdr cok buyursunuz. nasil denir fransizca "il faut sensibiliser les gens"

canim67 bizi destekledigin icin cok tesekkur ederim. sen de bizimle ayni fikirde olduguna gore grubumuzu 2 den 3e cikaran ilk kisi sen olabilirsin mesela :) seni de bekleriz fikirlerinden ve cevrende yasadigin tecrubelerden yararlanmamizadina. ben de soyledigin gibi lafta kalmasini istemiyorum meslegimi gercekten cok severek yaptim 3 yil boyunca simdi burda ise dogacak olan oglusum ve sizler gibi dusunen tum arkadaslarimin bebislerine cevrelerine yardimci olabilmek beni cok mutlu edecek vom ile zaten yazisiyoruz simdilik tasari yapiyoruz insallah soyutluktan cikip real bir seyler yapacagiz :nazar:

canim67 bizi destekledigin icin cok tesekkur ederim. sen de bizimle ayni fikirde olduguna gore grubumuzu 2 den 3e cikaran ilk kisi sen olabilirsin mesela :) seni de bekleriz fikirlerinden ve cevrende yasadigin tecrubelerden yararlanmamizadina. ben de soyledigin gibi lafta kalmasini istemiyorum meslegimi gercekten cok severek yaptim 3 yil boyunca simdi burda ise dogacak olan oglusum ve sizler gibi dusunen tum arkadaslarimin bebislerine cevrelerine yardimci olabilmek beni cok mutlu edecek vom ile zaten yazisiyoruz simdilik tasari yapiyoruz insallah soyutluktan cikip real bir seyler yapacagiz :nazar:

tabiki.. akilli bir beyin, sorunu gorur ve cozumune odaklanir. Siz de akilli insanlardansiniz ve emin olun ki bu dayanismaniz, sonuca varmak icin kullandiginiz yolu, tefekkur sahibi olmaniz sizi basariya dogru goturecektir. Duzenli bir egitim, onu olusturmak ve gelistirmek için istek, ve sabir ztn sizin elinizde, bunu goruyrm. Bir kac faaliyetten sonra bakmisiz siz turk egitim okulunu acmissiniz? ;-) neden olmasin..

tabiki.. akilli bir beyin, sorunu gorur ve cozumune odaklanir. Siz de akilli insanlardansiniz ve emin olun ki bu dayanismaniz, sonuca varmak icin kullandiginiz yolu, tefekkur sahibi olmaniz sizi basariya dogru goturecektir. Duzenli bir egitim, onu olusturmak ve gelistirmek için istek, ve sabir ztn sizin elinizde, bunu goruyrm. Bir kac faaliyetten sonra bakmisiz siz turk egitim okulunu acmissiniz? ;-) neden olmasin..

:) :) insallah degilmi neden olmasin :):) :nazar:

merhaba,

ben biraz degisik dusunuyorum galiba, bende burda dogup buyudum, belcikalilarin turkce konusma yasagina katiliyorum, cocuk turkceyi evde ogrenebilir cunku genelde anne baba zaten turkce konusuyo, ama cok turk olan siniflarda cocuklar fransizcayi konusmuyo ve konusamiyo,
benim annemde tr den geldi babamda calisirdi aksam gelirdi, turkceyi biliyordum ama okulda entegre olamiyordum annemden yardim istesem bile faydasi yok cunku o da bilmiyo, anaokulunda sayamadigim icin ogretmen beni azarlamisti agladigimi bilirim, sinifta cok turk vardi, nerde tasindik tek turk ben oldum sinifta orda ilerlettim fransizcami, burda tanidiklarim bile az turk olan okullara vermeye calisiyo cocuklarini cunku cocuklar birsey ogrenmiyo gelistirmiyorlar, mesela tr den gelen bir arkadisimin kizi var turkceyi konusuyo (agir bir kayseri koy sivesyle :KK66: ) ama fransizca sifir, cocuk 5 yasinda derdini anlatamioyo konusamiyo onun icinde arkadaslarina fazla sosyal olamiyo, baska bir arkadsim var kizi o kizin ayni sinifinda, kizin turkceside fransizcasi da super, bence birazda aileden geliyo egitim, benim zamanimdada turk okulu vardi hala da var, turkce okumayi kanallarin alt yazilarindan okumayi ogrendim. belki super bir turkcem yok ama bana yeterli oluyor.

bu da benim dusuncem

Merhaba
Bende yeni evliyim. Ama eşimle daha evli olduğumuzu anlayamadan Belçika'ya dönmek zorunda kaldı. Kendisi Belçika vatandaşı. Ama Türk değil. Türkiye'de evlendik. Sürekli gel git yapmaktan işyerinden aldığı izinlerde bitti. Balayı bile yapamadık. Şimdi de aile birleşimi vizesi için evrakları toparlıyoruz. %70 red geliyor diyorlar ama :KK14: Umarım yakın zamanda alabilirim vizemi bir sorun olmadan.

Merhaba
Bende yeni evliyim. Ama eşimle daha evli olduğumuzu anlayamadan Belçika'ya dönmek zorunda kaldı. Kendisi Belçika vatandaşı. Ama Türk değil. Türkiye'de evlendik. Sürekli gel git yapmaktan işyerinden aldığı izinlerde bitti. Balayı bile yapamadık. Şimdi de aile birleşimi vizesi için evrakları toparlıyoruz. %70 red geliyor diyorlar ama :KK14: Umarım yakın zamanda alabilirim vizemi bir sorun olmadan.

Merhaba,

Ben de aile birleşimi vizesi ile geçen hafta geldim buraya. Sizin vizeniz sonuçlandı mı? yakın zamanda benzer şeyler yaşamışız. Ben şu an biraz zorlanıyorum zamanla alışacağıma inanıyorum. Ailemi çok özledim. Siz naptınız??

Ayy bende geçen hafta geldim:KK3:. Henüz bir özlem yaşamadım yada alışma sorunu. Zamanla çıkar belki :KK1: Tek sorun kimseyi tanımamak burda.Siz hang, bölgeye geldiniz?

X