Oftalmoloji - Göz Hastalıkları Behçet hastalığı hakkında bilgi ve paylaşım

branş olarak cildiye bölümünde çıktı

:çok üzgünüm: özel hastaneden carsamba gününe randevu aldık deri hastalıkları ....
bencede psikolojık destek gerekli... bu hastalıklamı yoksa duygu durummdanmı bilmiyorum ama erkek arkadasım acaip bir sey oldu ağlamaklı sinirli.... cekilmez bir hal aldı... yardım ve desteğiniz çok tesekkürler... psikolojık desteği hiç düşünmemiştim...bencede olmalı... fisfisfis
 
canım geçmiş olsun ama inşallah bu hastalık değildir tek başına ağızda aft çıkması behçet olduğuanlamına gelmiyor ayrıca genital organda aftlar oluyor durumdan haberdar edrsen sevinirim eğer erkek arkadaşındada bu hastalık çıkarsa sana çok iş düşüyor pskolpjik olarak bozuk olduğu için yakınlarıda etkiliyor.....umarım birşey çıkmaz..... canım kendine iyi bak
 

ben süphelniyordum çünkü sürekli ağzında dilinde aft çıkıyordu arastırdım bana behcet gibi geldi oda sürekli diş doktoruna gittiğinde söylüyordu kenecort a veriyor tuzlu gargara yapmasını öneriyordu.. ama tekrarlıyordu.. kendsi sporu çok seviyor ve yapıyorda uzun zamndır eklem ağrılarından sikayet ediyordu kendiside netten okumuş bazen sırtında kasıklarında cıban gibi yaralarında çıktığınıda söyleyince oda korktu bende umarım değildir... basit bir hastalık gibi görünsede tedavisin imkansız olması insan yıkıyor desteğiniz için tskler haftaya gidicez doktora testler felan uzun sürer sanırım.. eğer hastalık çıkarsa psikolojık destek içinde zorlamam gerekecek..

gecen gün ayrılmayı t eklif etti...senağlama benim sonum bellideğil bitir istersen hiç kızmam dedi içim ezildi....allah hiç kimseye dermansız dert vermesinsenağlama
 
Ay yazık üzüldüm ya Moralini bozmasın hemen. Bende de çok aft çıktığı için şüphelendiler behçetten. Sonra o testi yaptı dermatologum ve şükür çıkmadı bende. Aft mide rahatsızlığı, vitaminsizlik veya kalıtımsal olarak da çıkabiliyor. Benim dayımda ve kuzenimde var mesela. Bir de mide rahatsızlığım var, haliyle çıkıyor aft. İyi beslenip vücudun savunma sistemini güçlü tutmak gerekiyor.
Diğer behçet hastası yakını olan arkadaşlara da Allahtan sabır ve şifa diliyorum.
 

tskler canım suan kesin değil süpheleniyoruz... kesin tanıyı doktor koyacak insallah değildirsenağlama
 
Ağzınızda çıkan yaralar behçet hastalığının habericisi olabilir.
• Ağzınızda senede 3’ ten fazla aft çıkıyorsa,

• Cinsel bölgenizde yaralar oluşuyorsa,

• Vücudunuzda sivilce benzeri lezyonlar, bacaklarınızda ağrılı kızarık şişlikler görülüyorsa;

anlamlandıramadığınız bu şikayetler Behçet hastalığına işaret ediyor olabilir.

Tüm dünyada Türkçe olarak anılan tek hastalık olan Behçet hastalığı ilk olarak basit belirtilerle kendini gösterse de vücutta tüm sistemleri olumsuz etkileyerek ölümcül sonuçlara neden olabilir. Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ayfer Aydın ,“ Ağız yaraları ve Behçet hastalığı ilişkisi” hakkında bilgi verdi.

BEHÇET HASTALIĞI NASIL BİR HASTALIKTIR?

Behçet Hastalığı, başlangıç aşamasında ağız içi ve cinsel bölgede yaralarla ortaya çıkan ;ancak bütün sistemleri tutabilen ve hastanın yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkileyebilen, hatta hastanın ölümüne neden olabilen bir hastalıktır. 1937 yılında bir cilt hastalıkları uzmanı olan Hulusi Behçet tarafından tanımlanmıştır.

BEHÇET HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Hastalığın tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, otoimmün (bağışıklık sistemini ilgilendiren )bir hastalık olarak tanımlamaktadır. Otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi vücuttaki dokulara karşı savaşa geçer. Hastalığın gelişiminde bakteri ve virüs enfeksiyonlarının rolü olabileceği de düşünülmektedir. Genetik geçiş şekli tam olarak bilinmemekle birlikte, hastalığın ortaya çıkmasında kalıtımsal faktörlerinde rol oynadığı bilinmektedir.

AĞIZDA ÇIKAN YARALAR

Ağızda oluşan aftlar Behçet hastalarının hemen hepsinde vardır. Bu belirti, hastalığın diğer belirtileri ortaya çıkmadan yıllarca önce tek başına görülebilir. Yaralar; yanak içi, dil, dudaklar, yumuşak damakta tek ya da çok sayıda ortaya çıkabilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Genellikle 7 ile 14 gün içinde iyileşirler. Bu ağız yaralarının en önemli özelliği, yıl içinde tekrar tekrar ortaya çıkmasıdır ancak; tekrarlama sıklığı hastadan hastaya değişir.

GENİTAL BÖLGEDE GÖRÜLEN YARALAR

Ağızdaki aftlara benzer şekilde genital bölgede de yaralar çıkabilir.

DİĞER DERİ BELİRTİLERİ

• Ağız ve genital bölgede görülen aftlar dışında deride görülen belirtiler, hastalığın başlangıcında veya seyri esnasında sık görülür.

Genelde bacakların ön yüzünde 1-5 santimetre çapında, kırmızı ve ağrılı sertlikler görülür. Bunlar nadiren gövdede düzensiz ve dağınık olarak ortaya çıkabilirler. Bu lezyonlar bir hafta-on gün içinde, yara haline dönmeden, çoğunlukla yerlerinde hafif bir leke bırakarak iyileşirler.

• Sivilce benzeri belirtiler, sırt, yüz, göğüs, kasıklar, kalçalar, cinsel bölge, kol ve bacaklarda ortaya çıkan, mikropsuz; ancak iltihaplı görünümde lezyonlardır. Görünüm açısından sivilceden farklı değildirler. Bu nedenle hastalığın diğer belirtileri ile birlikte değerlendirmek bir anlam taşır.

• Vücudun genellikle; koltuk altı, meme, ayak parmak araları ve cinsel bölge haricinde, ağız içindeki aftlara benzeyen yaralar görülebilir. Bunlar diğer belirtilere göre daha az ortaya çıkar.

BEHÇET HASTALIĞI DERİ DIŞINDA HANGİ ORGANLARI TUTAR?

Behçet Hastalığı Tüm organ sistemlerini tutabilen ve ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır.

GÖZ TUTULUMU:

Bu, hastalığın en ciddi tablolarından biridir. Tutulum genellikle iki taraflıdır. Gözler hastalığın başlangıcından sonraki ilk 3 yıl içinde tutulabilir. Bu tutulum alevlenmelerle giden, tekrarlayıcı bir seyir gösterir. Gözün hem ön hem arka kamaraları tutulur. Her alevlenmeden sonra, giderek körlüğe neden olacak bazı yapısal hasarlar oluşturabilir.

EKLEM TUTULUMU:

Genellikle, ayak bileği, diz, el bileği ve dirsek eklemleri etkilenir. Monoartiküler (tek eklem tutulumu ) ya da oligoartiküler (4 ya da daha az eklem tutulumu) gözlenir. Bu iltihap genellikle birkaç hafta sürer ve eklemde hasar bırakmadan düzelir.

NÖROLOJİK TUTULUM:

Sara nöbetleri, artmış kafa içi basıncıyla ilişkili baş ağrısı ve beyin bulguları karakteristiktir. En ağır biçimi, erkeklerde görülür. Bazı hastalar, psikiyatrik problemler geliştirebilir.

GASTROİNTESTİNAL TUTULUM:

Mide- bağırsak sisteminde de ülserler (yaralar) görülebilir.

HASTALIĞIN TANISI

Behçet hastalığı bir vaskülittir yani bir damar duvarı iltihabıdır. En önemli ve diğer belirtiler henüz ortaya çıkmadan kendini gösteren ilk bulgu: ağızda tekrar eden yaralardır(aftlar)

Behçet hastalığında bütün bulgular bir arada olmadığında tanı koymak zor olabilir. Eğer hastada ağızda, cinsel bölgede, göz ve deride bulgular varsa tanı kolaylaşır.

HASTALIĞIN TANISI AŞAĞIDAKİ KRİTERLERE GÖRE KONULUR:

Yılda en az 3 kez ağızda tekrar eden aft ile birlikte aşağıdaki kriterlerden iki veya daha fazlasının bulunması:

Cinsel bölgede yaralar
Göz tutulumu (Üveit ve retinada hasar)
Deri bulguları
Pozitif paterji testi (Behçet hastalığını tanımak için yapılan bir test)

PATERJİ(DERİNİN ÖZGÜN OLMAYAN REAKSİYONU) DERİNİN AŞIRI DUYARLILIĞINI ORTAYA KOYAN BİR TESTTİR.

Paterji testi, hastanın önkol derisine steril bir iğne batırılarak yapılır. Reaksiyon 24 saatte belirginleşip 48 saatte maksimum seviyeye ulaşır. Önce kırmızı 1-2 milimetrelik bir kabarıklık iken steril cerahatli sivilce haline de dönebilir. Paterji testinin pozitif olması Behçet hastalarında pozitif tanı kriteri olarak kabul edilir.

TEDAVİSİ

Tedavinin seçimi hastanın klinik belirtilerine bağlıdır. Alevlenmeler ve düzelmelerle seyreden bu hastalık zaman içinde belirtilerinin hafiflediği veya kaybolduğu devreler gösterebilir. Tedavi lokal(haricen) ve sistemik olmak üzere iki kısımdan oluşur. Lokal tedavi deri, ağız içi ve cinsel bölge belirtilerinde uygulanır. Sistemik tedavi ise organ tutulumlarında kullanılır.

Behçet hastalığı bütün organları tutabilen bir hastalık olduğu ve sonuçları tutulan sisteme bağlı olarak (Örneğin göz tutulumu körlük ile sonuçlanabilir) hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemesinin yanı sıra hastanın ölümüne dahi neden olabilir. Bu nedenle hastalığın erken tanı ve tedavisi çok önemlidir. Hastalık tekrarlayıcı olması sebebiyle bir uzman tarafından düzenli takip gerektirir.

 
Kızım bundan 5 yıl önce üveit oldu.Çok şükür erken teşhis olduğundan görme kaybı yok.Teşhisi bütün göz dr. ları koyabiliyor. Ama tedavisini açıkça her göz dr. yapamıyor.İlk teşhis koyan dr.sabah akşam kortizon iyneleri verdi ve hastanedeki bütün birimlere yönlendirdi.Behçet araştırmasıydı sanırım.Üveit üzerine uzmanlık yapmış prf.dr.Yılmaz Özyazgana götürdüm.Allah binlerce kez razı olsun.Beni ve kızımı psikolojik olarakta rahatlattı.Korkmamamızı hiç olmamış gibi yaşama devam etmemizi üveitle ilgili tedavi paketlerinin olduğu , behçet araştırmasına şimdilik gerek olmadığını söyledi.Tedavimizi olduk.Artık gelmenize gerek yok problem olursa gelirsiniz dedi.Geçen ay gözünden sürekli yaş gelmiş iş yerinde.Hemen gittik.Üveit atak yapmak istemiş ilaç tedavisi verdi.Allaha şükür çok iyi kızım.Sizlerle paylaşmak istedim.
 
benim halamın kızı behcet hastası. kaç senedir çekiyor. ama bu hastalık hakkında fazla bir bilgim yok. kendisi evli evlendikten sonra hasta olduğu ortaya çıktı. çocuğuda yok. sormuyorum ama sanırsam kendileri çocuk istemiyorlar. rabbim hastalara acil şifalar versin.
 
ARkadaslar,

Aranizda Behcet Hastasi olan ya da Behcet Hastasi tanidigi olan var mi? VArsa lutfen bana yazabilirler mi?senağlama

Bir yakınım behçet hastası hemde çookk uzun süredir...Seninde bildiğin gibi kesin tedavisi yok, yapılan uygulamalar ve alınan ilaçlar, bu hastalığa bağlı hasarları azaltmak amaçlıdır ...Bi çok hastalıkta olduğu gibi üzüntü ve stres bu hastalığın ataklarını tetikliyor, moralini çok yüksek tutmasını öneririm..
Çook gemiş olsun..
 
Son düzenleme:
kıslarr benimde sol gözümde ön üveit çıktı bundan 2 ay kadar önce damla kullanıorum behçet diil dediler 1 ay ege üniversitesindeydim her gün yapılmadık test kalmadı tesadüfen çıktı o yüzden erken teşhis oldu bakalım sonumuz ne olacak ama artık eskisi kdr kafama takmıorumm
 
benim erkek arkadasımda sürekli aft çıkıyordu agzında ve vücudunda sivilceye benzer yaralar cıkıyordu ..doktora gitti göz kontrolü, kan testleri ve paterji testi yapıldı ama çok şükür behçet çıkmadı ..acaba bu paterji testinin yanılma payı varmıdır ..teşhise yarı behçet yazdılar ve behçet ilaçları verdiler ..erkeklerde daha hızlı ilerleyen bir rahatsızlıkmış bu inşallah sonradan ortaya çıkmaz
 
benim de sürekli ağzımda aft çıkıyor hatta şu an bile var , hem de biri geçsin hemen birkaç güne kalmadan diğeri çıkıor öyle böle çekilmiyor ,acıdan yemek yemiyorum bile yaa..eşimin arkadaşı bu hastalıktanmış bize birgün behçet misin acaba dedi gözlerinde sorun var mı diye sordu , bilemiyorum içime korku düşürdü bi an dr gideceğiz gidip size de yazarım..ha ayrıca da sizin bu yorumlarınızdan anladım ki sivilce de çıkıyormuş benim sırtımda arada çıkıyor off umarım değilimdir Allah yardımcımız olsun ne diyelim....benim de bildiğime göre belirtlieri ; ani baş ve göz ağrıları eklem ağrıları ve aftlar ,mide ağrısı da yapıyormuş arkadaşıımızın dediğine göre ....
 
kızlar benim de geçenh afta gözümde ağrı, kızarma ve yaşarma oldu. ben zaten devlet hastanesinde çalışıyorum. hemen göz doktoruna göründüm. üveit dedi. altında yatan sebebinin araştırılması lazım romatolojiye git dedi bana. sizler hep cildiye diyorsunuz ama benim romatolojiye gönderdi. her neyse orada testler yapıldı. benim sedimastasyonum dışında herşeyim normal çıktı. sedimim yüksek biraz.romatolog şu an birşey yok üveit bir daha atak yaparsa gelirsin dedi ama ben bilgisayardan baktım tanıma behçet sendromu yazmış. kafam çok karıştı benim eklem ağrım çok var özellikle bir senedir çok ağrım var. ama ağzımda veya genital organımda aft , yara.. vs bir oluşum yok. ağızda aft çıkmadan da behçet tanısı koyulan var mı aranızda veya çevrenizde.
 
meraba bende sağ gözümde üveit teşhisi kondu 6 ay tedavi gördüm tüm tahlilleri yaptırdım hepsi temiz çıktı.Kortizyon hapı kullandım .Doktor düzeldiğini söyledi 3-4 ay sonra tekrarladı bende başka doktorlara gittim.Gözümde iltihaplanma olduğunu ve ırsi olabileceğini söylediler Ağrı ve bulanık görme şikayetleriyle gitmiştim.Şimdi yine düzenli 3 ayda bir gidiyorum.Çünkü şikayetlerim tekrarlıyor .Ama nereye kadar sürer bilmiyorum doğrusu.sanırım bir doktorda sabit kalmamak gerekiyor.HAYAT GÖZLERLE GÜZEL. Allah kimseyi gözlerinden etmesin.....
 
Benim kızkardeşim behçet hastası...Tamam çok zor bir hastalık, ama tedavisi yok diye de bir şey yok.. zaten tıpta adı behçet sendromu olarak geçiyor, hastalık değil yani... sendromlar zaman zaman ataklar halinde kendini gösteriyor ( göz tutulması, aftlar,cinsel organ yaraları, romatoit artirit vs. ) Önemli olan sürekli doktor kontrolünde olmak, ve düzenli olarak ilaçlarını kullanmak.. Bir de hayata küsmemek, ne kadar zor olsa da yaşam kalitesini bozmamak...Moral en üst seviyede olmalı kesinlikle..Hasta kendini çok iyi dinlemeli, yorgun hissettiğinde yatmalı dinlenmeli, fazla yorulmamalı..Gerçekten zor, biz ailecek ilk başlarda sürekli ağlıyorduk, kabullenememiştik, bi sabah kalkıyo kız gözü görmüyo , ertesi sabah dizleri iltihaplı yürüyemiyor...Ama şükür alıştık.. Alışmaktan da başka çaremiz yoktu, kardeşim sürekli iyi ki doktrlar var , iyi ki ilaçlar var diyor...:))
 
herkese geçmiş olsun arkadaşlar, bu başlıga ne zamandır yazılmamış ama bi yardımcı olun lütfen, 1 haftadır behçet hakkında kitap yazacagım artık resmen, tez çalışmalarına kadar her şeyi okudum.

Bende belirtilerden sadece dış genital üzerinde çıban benzeri içi kan dolu bezelerin olması var, bunlar 7 8 senedir durmadan çıkar dururdu, ben bunu hep normal bir şey sanmışım, alışmışım resmen senelerdir. Herkeste var sanıyordum.

Bu aralar gene çıkınca 1 hafta önce bir internette neler var bakayim der demez. Tek hastalık behçette takılıp kaldım arkadaşlar.

Çünkü başka hiç bir hastalıgın belirtisinde çıkan yaraların zımbayle delinmiş gibi iz bırakır yazmıyordu. Daha yeni geçen gün TUSa girmiş bir sürü arkadaşım var hepsi de evet bu şekilde bir behçeti biliyoruz dediler.

Lütfen hasta olan ya da tanıdıgı olanlar beni bu genital bölgedeki izler ve çıbanlar hakkında bilgilendirebilir mi ? ınternetteki fotograflar hep uç örnekler biliyorsunuz. Kan kırmızısı bir göz gibi şeyler var.

Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar. Moralim çok bozuk günlerdir. =((
 

moralini bozma kuzum.en kısa zamanda dr a git ve ondan bilgi al..internet güzel hoş da ..bazen insanı yanlış şeylere sürüplüyebiiyor..araştırmaları kendi üzerinden yap.boşver başkalarının belirtilerini..kimisinde aft diye gidip oluyor kimiisinde ise belirtisiz..zamanını değerlendir..ve dr git geçmiş olsun..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…