Oftalmoloji - Göz Hastalıkları Behçet hastalığı hakkında bilgi ve paylaşım

MuneMune hesabı doğrulanmış üye.

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
56.231
216.165
1.223
52
Behçet Hastalığı birden fazla organ sistemini ilgilendiren, kronik ve kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır. Ülkemizde oldukça sık görülür. "Behçet" ismi onu 1937 yılında ilk defa tanımlamış olan ünlü Türk bilim adamı Hulusi Behçet'ten gelmektedir.

Behçet Hastalığı özellikle ülkemizde ve Akdeniz ülkelerinde sık görülür.

Hastalığın temel belirti ve bulguları şöyledir:
Ağızda tekrarlayan aftlar (ülserler),
Genital bölgelerde (cinsel organ çevresinde) yara bırakan ağrılı ülserler,
Gözde üveit (gözün iç yapılarında iltihap)
Bunlara ilave olarak:
Eklem iltihapları (artrit)
Damar iltihapları (vaskülit)
Anevrizmalar
Pıhtılaşma eğilimi

Behçet Hastalığı hangi sorunlara yol açar?
Körlük: Tedavisi ihmal edilen kimselerde bir kaç sene içinde üveit ve retina damarlarındaki iltihapla birlikte körlük meydana gelir.
Nörolojik Sorunlar: Beyin ve meninkslerdeki lezyonlar sonucu ilerleyici felçler, kişilik değişiklikleri, menenjit ve demans gelişebilir.
Vasküler Hastalıklar: Damar iltihapları, anevrizmalar ve ölümcül anevrizma yırtıkları meydana gelebilir. Akciğerde vasküler tutulum olduğunda öksürükle birlikte kan gelebilir.

Behçet Hastalığı'nın Tanısı
Tanı için herhangi bir laboratuvar incelemesi kullanılmaz. Tanı genellikle klinik olarak konur, yani şikayetler ve bulgular doğrultusunda konur. Ancak diğer hastalıkların olmadığından emin olmak için tetkik yapılabilir.

Tedavisi
Behçet hastalığının kesin tedavisi yoktur. Çünkü söz konusu yaygın inflamasyonuna neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Fakat kolşisin, kortikosteroid ve immün süpresör ilaçlarla mevcut iltihabın ilerlemesi durdurulabilir. Ayrıca ağızdaki ve genital bölgelerdeki yaralara kolşisinin iyi gelmektedir.

Behçet hastalığının neden olabileceği sorunların takibi şarttır. Örneğin üveit için her 6 ayda bir göz doktoruna gitmek gerekir. Gastroenterologlar da şüphelenirlerse sindirim sistemindeki ülserler için endoskopi yapabilirler.

Medikal tedavinin -yani İlaçla tedavinin- yanı sıra eğer anevrizma gelişmise cerrahi müdahale de gerekebilir.

Sonuç olarak
Behçet hastalığı düzenli takiplerle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Behçet hastalarının düzenli ilaç kullanmaları ve herhangi bir nedenle bir doktora gittikleri zaman Behçet hastası olduklarını söylemeleri gerekir.
 
Tesekkur ederim hepinize. Bana iki yil once Capa Tip Fakultesinde Behcet tanisi kondu. Iki yildir Kolsisin (Colchicum Dispert) kullaniyorum. Cocuk sahibi olmak istiyorum. Doktorum Kolsisin kullanirken gebe kalmanin bir sakincasi olmadigini soyledi ama ben cok korkuyorum.

Behcet Hastasi olan bunlari yasayan birisi varsa bana yardimci olabilecegini, en azindan deneyimlerini benimle paylasabilecegini dusunmustum. Belki Behcet Hastasi olmasina ragmen gebelik geciren birileri beni bu konuda umutlandirabilir ya da kotu sonuclar dogurmamasi icin beni bu kararimdan vaz gecirebilir.

Hepinize ilgilendiginiz ve bana birseyler yazdiginiz icin cok tesekkur ederim.

Saglikli gunler dilerim,
 
bende behçet hastasıyım henüz bekarım ama üniversitelerde behçetle ilgili konferanslara katıldım.orada profesörlerin söylediği kesinlikle ama kesinlikle behçet hastağı esnasında hamile kalmanın ne bayan ne de çocuk üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı için rahat olsun ben demiyorum profesörler diyo naniknanik
 
BEHÇET HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİ VE PAYLAŞIMMM

Hastalığın temel belirti ve bulguları şöyledir:
# Ağızda tekrarlayan aftlar (ülserler),
# Genital bölgelerde (cinsel organ çevresinde) yara bırakan ağrılı ülserler,
# Gözde üveit (gözün iç yapılarında iltihap)
Bunlara ilave olarak:
# Eklem iltihapları (artrit)
# Damar iltihapları (vaskülit)
# Anevrizmalar
# Pıhtılaşma eğilimi
Behçet Hastalığı hangi sorunlara yol açar?
# Körlük: Tedavisi ihmal edilen kimselerde bir kaç sene içinde üveit ve retina damarlarındaki iltihapla birlikte körlük meydana gelir.
# Nörolojik Sorunlar: Beyin ve meninkslerdeki lezyonlar sonucu ilerleyici felçler, kişilik değişiklikleri, menenjit ve demans gelişebilir.
# Vasküler Hastalıklar: Damar iltihapları, anevrizmalar ve ölümcül anevrizma yırtıkları meydana gelebilir. Akciğerde vasküler tutulum olduğunda öksürükle birlikte kan gelebilir.
Behçet Hastalığı'nın Tanısı

Tanı için herhangi bir laboratuvar incelemesi kullanılmaz. Tanı genellikle klinik olarak konur, yani şikayetler ve bulgular doğrultusunda konur. Ancak diğer hastalıkların olmadığından emin olmak için tetkik yapılabilir.
Tedavisi
Behçet hastalığının kesin tedavisi yoktur. Çünkü söz konusu yaygın inflamasyonuna neyin sebep olduğu bilinmemektedir.
Behçet hastalığının neden olabileceği sorunların takibi şarttır. Örneğin üveit için her 6 ayda bir göz doktoruna gitmek gerekir. Gastroenterologlar da şüphelenirlerse sindirim sistemindeki ülserler için endoskopi yapabilirler.

Medikal tedavinin -yani İlaçla tedavinin- yanı sıra eğer anevrizma gelişmise cerrahi müdahale de gerekebilir.
 
arkadaslar bu behcet hastalığı nasıl bir sey kendisi yada yakını hiç bu hastalığa yakalanan oldumu??? netten arastırdım ama tatmin olmadım.. doktor olarak hangi brans seçilmeli tedavisi nasıl bilgisi olanlar beni aydınlatırsa çok sevinirim..:çok üzgünüm:
 
Hastalık hakkında detaylı bilgim yok ancak behçet hastası bir yakınımızdan edindiğim izlenimleri aktarabilirim, özellikle ağzında aft ve benzeri yaralar çıkardı, bağışıklık sistemi zayıftı,bazen aşırı yorgunluk hali olurdu, sanırım bu hastalığın kesin bir tedavisi yok ancak anladığım kadarıyla iyi bir bakım ile bu hastalık ile yaşanabiliyor, bence doktorlara soru sorabileceğiniz sitelerden de araştırın, bölüm olarak da dahiliye düşünmüştüm ben ama emin değilim tabiki
 
ben seni biraz aydınlata bilirim.bende her hafta aft çıkıyordu aynı ayda 2-3-4 sağlıkocağına gidiyorumkenocort-a veriyordu bir işe yaramıyordu.dahiliye gittim kan testi yaptı herşey normal çıktı behçet ilacı verdi tanıyada behçet yazmış.ben şüphelendim paterji testi var behçet için kola 4-5yerden iğne batırıyorlar reaksiyona göre tanı konuyor o yapılmadı.uludağ üniversitesinde behçet polikliniğine gidecektim önce dermotolojiye başvur onlar yönlendiriyor dediler.yüzümdede ayrıca sivilceler çıkmaya başlayınca iyice şüphelendim.afttın senede 3ten fazla çıkması behçet şüphesi doğuruyor ama bunun yanında en az 2belirti daha olmalı.vücudunda özellikle koltuk altı sırt diğeryerlerde çıban benzeri sivilceler,gözde ödem,eklem ağrıları şişmesi, cinsel organda yaralar da görülür paterji testide pozitif olursa behçetsin.bende tam tetkik yaptı doktor şüphe kalmasın diye ama 3 ay sonra herşey yeniden yapılacak aft için yine colsin kullanıyorum kullanmasam aftlarım azıyor yani behçet değilim ama aftların çok sık çıkmasının nedenide belli değil bence stresten tabi.kendi hikayemle aydınlata bildimmi bilmem ama internette sana çok bilgi veriyor behçet yaralarının resimleri mevcut.özellikle üniversite hastanelerinin dermotoloğuna başvur çünkü ben gibi dahiliyeye gidersen kendini behçetli sanıp için içini yer nedeni belli olmayan hastalık tedavisi yok sürekli kontrol altında olup kolsin kullanacaksın.hastalığın seyri hiç belli değil erken tanı en önemli tedavi yoksa hemen göze vuruyormuş.başka sorun olursa cevaplarım
 
bende bu şüpheyle cildiyeye başvuranlardanım ve bana paterji testi yaptılar.Sonuç olarak şu an yok ama potansiyelin var dendi.Benimde ağzımda sürekli aftlar çıkar baba tarafımda olduğu için bununla yaşamaya alıştım.Ancak en son genital bölgemde çıkmıştı ve ben behçet hastalığından haberdar olduğum için çok korkmuştum o nedenlede hemen hastaneye gitmiştim.Doktor paterji testi dışında beni göz doktorunada göndermişti onun sonucuda temiz çıkmıştı.Bu hastalığa sahip olan kimseyi tanımıyorum aslında böyle birisi seni daha iyi aydınlatabilirdi.
 
benim çok detaylı bi bilgim yok ama amcaoğlum yaklaşık 7-8 yıl önce behçet hastası olduğunu öğrendi ağzında sürekli aft benzeri yaralar çıkardı (bunun için kuşburnu çayı ve adaçayı içiyordu sürekli iyi geliyormuş,ikisini karıştırıyordu.)birde cinsel organını etrafında yaralar çıkıyordu sanırım hastalık vücudun nemli bölgelerinde daha fazla belli ediyormuş kendini ilaçlarını kullandığı sürece hastalık ilerlemeyecekti doktorların söylediği bu kullanmadığı zaman çok kötü oluyordu bacakları şişiyordu elleri şişiyordu..en son gözleri baya bir bozuldu ilaçlarını kullanmamış bi süre sıkılmış sanırım .şimdilik hatırladıklarım bu kadar geçmiş olsun..sevgiler
 
merhaba canım.benim de geçen sene gözümde üveit hastalığı olmuştu.göz doktorum bana ağzında genital bölgede yaralar çıkıyor mu diye sormuş ve bazı kan testleri yaptırmıştı(sanırım behçet hastalığına yatkınlıkla ilgili). bende behçet hastalığı çıkmadı ama sana tavsiyem ne şikayetin varsa o doktora git o seni yönlendirir.
ama yukarıda yazılanlardan anladığım kadarıyla cildiyeye başvurman daha kısa sürede sonuca ulaşmanı sağlayabilir.
geçmiş olsun
 
arkadaslar hepinize teşekkür ederim beni çok aydınlattınız.. bende değil erkek arkadasımda sürekli aft çıkıyordu ben netten baya arastırdımbana göre evet behcetti ama onu doktora göndermeye bi türlü ikna edemiyorum. kendisi sürekli spor yapar; gecen artık sporda yorulduğunu eklmelerinin ağrıdığını söyled
i ve kendisi netten arastırdı.. korktu bu gün gözden randevu aldı ağzında çıkan aftlar içinde cildiye yada dahiliye düşünüyoruz hepinize çok tesekkürler.... teshısı zor tedavisi yok
 

kesin behçet olduğunu anlamak için dediğim gibi üniversite hastanesine başvursun çünkü onlar tam tetkik yapıyor,bana tüm kan ,idrar testi,göz muayenesi,paterji testini yaptılar çıkmadı ama kestirip atmadılar çünkü bu hastalığın belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkıyor
aft çıktıktan 10 yıl sonra bile diğer belirtileri ortaya çıka biliyormuş.kendisine uygun bir dille anlat eğer behçetse erken tedavi başlanmassa göze vurup körlüğe kadar gidebiliyor.en ünlü ozanımız aşık veysel düşünün.
 

evet elimden geleni yapıcam ilginiz için tska.s
 

sorun ona anlatmak değil teshisi koyacak doğru doktoru bulmak ve doğru tedaviyi uygulamak.. bu çok sancılı bi dönem umarım değildir bunun psikolojısı bile çokkötü .. çokduygusal bir insan eğer hasta olduğu kesinleşirse çok yıpranır ben onun halinden korkuyorum..:çok üzgünüm:
 
merhaba arkadaşım benim eşim behçet hastası 5 senedirşu an imuran ve deltacortril kullanıyor bende bir şey merak ediyorum herbehçet hastası eşim kadar asabimi aşırı derecede hayatta hiç bir şeye tahammül edemeyen bir insan konuşmaya korkuyoruz o kadar
 

canım sanırım aynı dert bendede var çok stres yapıyor sannırım streste hastalığı tetikliyor daha kesin değil doktora gidicez haftaya umarım değildir..
esin hangi doktora gitmişti teshiş nasıl konuldu??? bilgilendirsen sevinirim..geçmiş olsunfisfisfis
 
arkadasım;eşimin kuzeni var onun eşi behcet hastası.bu hastalık ilk olarak agızda aft seklinde yaralar la kendini basgösteriyo.halsizlik ve eklem agrılarıyla seyrediyo.aftlar agrılar arkasıından genital bölgede cıban tarzı sivilcelerle seyrini devam ettiriyo.eger behcet hastası olan kişi bu tanı konmadan önce alkol alıyorsa hastalık kendini gözde ve beyinde son bulduruyo.kuzen anlatıyo aynen dediğni sana yazıyorum.bi akşam yattık ve sabah kalktığımda gözünün biri kaymıstı dedi.daha sonra agırlasmıs halisinasyonlar görmüş ve son olarakta yani felç.kuzenin eşi 3 senesini yatakta felçli olarak gecirdi.ve tedavilere verebildiği kadar yanıt verdi suan ayağının biri aksıyo herseyi biliyo farkında ama vucuutta kalıcı hasarlar bırakıyo.allah kimsseyi hastalıkla sınamasın behcet cok zor bi hastalık.ve gene kuzenin dedği seyi sölüyorum bu hastalık genelde genc erkekleri vuruyomuş.kuzenede dr sölemiş.allah yardımcınız olsun umarım böle bi hastalık kimseyi bulmaz.herkese sağlıklı günler
 

çok tesekkürler... insallah tanısı ve tedavisi zor bir hastalık kuzeninizede büyük geçmiş olsun...:1shok:
 
canım biz sakaryada oturuyoruz önceden devlet hastanesi ne gidiyordu ama bu hastalı orda anlamadılar sora özel hastaneye gitti orda teşhis kondu ama daha geniş kapsamlı olarak izmit arştırma hastanesine gitit amam şimdi 3 ayda bir istanmbula cerrahpaşa hastanesine gidiyor ama benim tavsiyem ilçlarla birlikte pskyatri ilçlarıda almak sürekli bir hastalık olduğu için bu gerekli benim eşim pskyatri ilçlarını kullanmadı .....çok yanlış kendin için ve çevrendeki insanlar için bence önmli
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…