Benssenbcim hayirlisi olsun, sorunda yok sende istersen gitme. Kizlar noluyor herkes kendini mutfaga atmis:))
Nesemesecim bazi opsiyonel testlerden bahsetti, alfa-feta protein, down sendrom profili gibi. Bunlari istersek yaptirabilirmisiz.
Sonra HIV testi yapilcakmis bana. Bazi diger sifilis ve sistik fibrosis gibi hastaliklarin tasiyicisi olup olmadigimiza baktirabilirmisiz. Bunlarin onemi hakkinda bilgilerin bulundugu ciktilar verdi.
Sonra, bebek dogum ve emzirme siniflari varmis, istersem belirli bir ucret karsiligi katilabilirmisim. Ayrica anne sutunun onemi hakkindada bilgiler var.
Hamileligim boyunca almam gereken kalori miktarlari hakkinda bilgi, mesela 1.trimestirde 0 kalori, 2. ve 3. trimestir 300 kalori ve emzirirken 500 kalori almam gerekiyormus.
Almam gereken protein, folik asit, kalsiyum, demir miktarlari ve bunlarin onemi hakkinda bilgi. Ne kadar kilo almam gerektigi ile ilgili bilgi.
Kusma ve mide bulantisi nasil giderilebilir bununla ilgili bilgi, ayrica hamilelikte uygulayabilecegim ornek bir menu.
Hamile iken pismis et yemek cok onemli imis. Cunku bakterilerden kolayca etkilenilebilirmis. Bazi baliklarin yenmemesi gerekiyormus, mesela kilicbaligi, cig yada az pismis kabuklu deniz hayvani, kopek baligi gibi deniz urunleri yenmemeliymis.
Somon, ton baligi gibi baliklar ise iyi pismis olarak haftada sadece iki kere yenebilirmis.
Dogum sonrasi olusabilecek kotu hisler, depresyon bununla ilgili bilgi. Kendimizi nasil daha iyi hissedebiliriz bununla ilgili bilgi. Dogum sonrasi her 10 kadindan 8 inde baby blues adi verilen depresyon tarzi bir mod degisimi goruluyormus.
Aglama, mod degisimi, kisa sureli keyifsizlik, ofke, duygusal olma, korkulu yada hircin olma gibi durumlar baby blues un isaretleriymis ve ilgili saglik personelinin aranmasi ve yardim alinmasi gerekiyormus bu durum olusursa.
Bebeklerin neden agladigi ve agladiklari zaman neler yapilmasi gerektigi ile ilgili bilgi ve cok asiri agliyorsa kolik olabilecegi ve boyle bir durumda ilgili saglik personelinden yardim alinabilecegi.
Ayrica doktorumla ilk gorusmede yani ilk doktor ziyaretinde kanim alinarak bircok seye bakilcakmis. Ayrica ilk doktro ziyaretim ama ultrasonla bakilmayabilirmis cunku burda oyle her ay ultrasonla bebek gosterilmiyor, iki hak var. Ve biz ilkini baska bir doktorun hemsiresi ile kullandik 6. haftamizda ama ben yinede sansimi denicem. Ayrica ultrason bebek icin zararliymis ama maasallah bizim ulkede her ay ultrasona giriliyor, anlamiyorum nasil is. Iste diger ultrason hakkimizda cinsiyeti ogrenirken olucak insallah.
Yani iste bunlari detayli degilde boyle baslik baslik gecti, bir el kitabi ve daha once yazdigim gibi tum bu bilgilerin bulundugu kagitlar verdi.
Iste bu kadar. Sesi cikmayan kizlar mavi deniz, Rahel, nur_84, beyaz16... napiyorsunuz??