• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Bebeklerimizin Zeka Gelişimine Katkıda Bulunmak İçin Öneriler.

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri
Merhaba
Benim oğlumda 4 aylık.Biraz önce tavsiyeniz üzerine hemen monozebra kartlarından sipariş verdim.
Çalışan bir anneyim.Akşam eve gidince kucağımda dolaşmak ve hiç uyumamak istiyor.Dolaşırken önce odaları baktıgı nesneleri tanıtıyorum ama öyle yorgun gidiyorumki eve ,bir dolaş iki dolaş yoruluyorum.Çünkü miniğim 8de başlıyor 11e kadar dolaştır beni diye ağlıyor.Bazen dolaşmasıda kafi gelmiyor mızırdanıp ağlayıp duruyor.
Bazen yatağında beyaber yatıyoruz başucuna balonlar asmıştım renklerine göre balonlara vurup renklerini söylüyorum bir melodi tutturup:) Birkeresinde o uyumuş kalmış ben balonlarla şarkıya devam eder buldum kendimi:))
ama o anlar çok güzeldi.
Bir keresinde eve geldim bu arabasında aldım karşıma o gün kırtasiyede gördüğüm bir oyuncağı ballandıra ballandıra anlattım dikkatle dinliyordu beni.Hayaller kurdum beraber nasıl oynayacağımızı anlattım anlattım sonra "evin bahçesine birde köpek yaparmıyız çok güzel olur dimi" dedim "uuu"diye sevinçli bir ifadeyle bana karşılık vermişti.
Böyle anılarımız çok az ama.Sürekli kucağımda o da sıkılıyor bende yoruluyorum.Bazen dolaşırken masal uyduruyorum.Bazen masal dinlerken uyuyup kalıyor.
Salonumuzda küçük bir beşiği var dün ona yatırdım bir yandan elimi oynatıyordum biryandanda tvdeki diziye gözüm kaydı o arada o elimi tutmuş ağzına götürmüş ıslaklık hissedince bir döndüm öpüp bırakmış gibi elimi itip gülmeye başladı yüzünde muzur bir ifadeyle çok tatlıydı.
Tam onu oyalayacak aynı zamanda geliştirecek ne yapabilirim diye düşünürken sizlerin yazdıklarınızı gördüm.Monozebra kartları sanırım ikimizide iyi gelecek.
tepkilerini yazarım
Teşekkür ederim
görüşürüz

oğlum çınar şu an 8 buçuk aylık.el koordinasyonunu geliştirmek için 40 günlükten itibaren pusetine oyuncak astım vurması için.klasik müzik dinlettim.odaları dolaştık ve her gün bazı objeleri rutin olarak gösterdim.her gün buzdolabından vitaminini beraber aldık.şimdi dolabı açınca ilacını kendi alıyor.
korkuları olmaması için benim kucağımdayken elektrikli süpürgeyi açtık.klozetin sifonunu çekerek gösterdik.çamaşır makinesi blendırı çalışırken gösterdik.ışığını mesela.soyuttan anlamadıkları için göstererek öğrenmesini sağladık.gördüğü sesten değil görmediği seslerden korkuyorlar bence.bir de on annenin rahatlatıcı gülümseyen mimikleri önemli.
bir aylıktan itibaren hafif kol bacak egzersizlerine başladım.4-5 aylığa kadar günde 3 kez 3 dk.yapıyordum.şu an hareketleri çok aktif,güçlü.
bebek dergileri vs. beraber karıştırıyoruz.anlatıyorum.ilkokuldan kalma çocuk şarkılarını sürprizleriyle söylüyorum.uyku öncesi bu eğlence gülme ile gevşeyip daha rahat uyutabiliyorum.
yaz kış kar dışarı çıkamasam da balkonda 5 dk hava aldırıyorum.bu şekilde araba sesinden korkmuyor.temiz hava+ vücut direnci artıyor.1 kez çok kısa bir hastalığı olmuştu.
bez kitabımız var.ce ee li.onu anlatıyorum .ama hep aynı cümlelerle.tanıdık olması için.ikeadan aldığım iç içe giren kovalarımız var.5 farklı yapıda topumuz var.üstüste dizilen halkalı oyuncağımız var.
ce ee oyunları çok önemli.bunu farklılastırarak zenginleştirmek lazım.sesli bir oyuncağın koltuk arkasına gitmesi ile görünmezken aslında onun hala var olduğunu öğretmesi mesela.
odadan çıkarken hep aynı cümleyi kullandım.'çınaar ben gidiyorum gelicem tamamı' önce birkaç saniye sonra dönmekle başladım.diğer odadan hep ses verdim.şimdi birkaç dakika (kontrol ederek) odada yalnız kalabiliyor. anne şu an görünmese de var.
uykudan uyandığında koridorda odasına gidene kadar 2- 3 saniye de olsa çınaaar geliyoruum derim.
bebekler için görünmeyen şey yoktur bilincini bu ce ee oyunları öğretiyor.
şu an kucakçı değil.kucağa alışır diye korkmayın.koku duyusu için de iyidir.mutfakta hep beraberdik.tek elimle iş yapar ona hep anlatırdım.başından beri genelde böyle oldu.
parmaklarıyla sayı sayarız.
çok sık yaptığımız şeylerin ismini ne olduğunu bilir.bunlarda tekrarladığım kelimeler var.çok kalabalık cümle kurmadan.bu da hafızası için iyiy oldu bence.pantolon.çorap.bezini değiştiriyorum. elma armut.ekmek.yoğurt.organları.kucağıma gel.elini ver.bıcı bıcı. vs.

ilk öğrettiğim kelimeler oyuncağı eline verip tut -çek oyunuydu.40 ı çıkıncabaşlamıştım.hala çok kullanırım bunu.çok işlevli kelimeler.

Üye olup 420TL ödedim ilk ay seti geldi sonra ki setler gelmedi, aradım defalarca. İlgileniyoruz göndericez dediler. Aradan 3 ay geçti son kez arayayım dedip çok şükür ki ilgilendiler. 4 iş günü içinde elimde olacakmış göreceğiz bakalım. Bu ürün yerine Tübitak yayınlarını, Meraklı Minik, tavsiye ederim.

benim ufaklık 4 aylık daha 2 aylıkken babası 3 boyutlu kitaplardan hikayeler okuyordu boş boş bakan gözler,imiz şimdi fıldır fıldır resimlere bakıyor, oyuncaklarıyla oynatıyorum,ce-ee oynuyoruz, müzik dinliyoruz vs..

Arkadaşlar,herpimizin bebişleri genetik koşulların elverdiği bir zeka kotasıyla doğuyor ve beslenme-sosyal çevre-aileyle iletişim gibi etmenlerle bu kotaya yaklaşıp-yaklaşamamaları söz konusu oluyor..Peki bu aşamada bizlere düşen görevler neler?

Ben kendi payıma hamileliğim boyunca hergün aynı saatlerde kulaklığı karnıma yerleştirip Mozart dinlettim kızıma..Mutlu bir hamilelik yaşamak için elimden geleni yaptım..Ama iş bu kadarla kalmıyor asıl şimdi başlıyor..

Yaklaşık bir haftadır Monozebra Zeka Gelişim Setinin oyun kartlarını kullanıyoruz..
Kızımın tepkileri şaşırtıcı,büyük bir ilgiyle kartları izliyor..
Kartların üzerinde dairesel şekilli siyah beyaz hayvan figürleri var..her karttaki hayvanla ilgili hikayer uyduruyorum,seslerini taklit ediyorum,komşular çıldırdığımı düşünüyor olabilir:)) Kızım da heyecanla ve gülücükler saçarak takip ediyor..Hayvanı tanıtırken ağzıma-dudak hareketlerime bakıyor..
0-12 ay arası için uygun olarak tasarlanmış ama biz malasef 4.ayda tanıştık bu kartlarla..
Hatta huysuzluk ederken bile ilgisini çekiyor:)

Evet bu yaptıklarımızla bebeğimizin Baby Einstein olmasını beklemiyoruz ama eğer mümkünse(ki uzmanlar mümkün olduğunu söylüyor) genetik kotalarına yaklaşmalarını sağlayabiliriz:)
Doğru adımlar atılırsa 10 puanlık bir IQ artışı bile sağlanabilirmiş ama bize var olan cevheri kullanmaları bile yeterli:))

Eskiden beri ninnilerde bile ''uyusun da büyüsün,okullara gitsin,büyük adam olsun'' diye dilekler dile getirilirmiş,anladım ki zaman ne kadar değişse de annelerin dileği ortak:))

Tüm bebişlerimiz Büyük İnsan olup,güzel işler yapsınlar inşallah..Bizler de bilinçli anneler olarak onlara yardımcı olalım..

Peki sizler ne tür şeyler yapıyorsunuz?Paylaşalım,öğrenelim hepbirlikteopuyorumnanaktan
Teşekkürler paylaşımınız için..

Merhabalar benim kizim 4. Ayina henuz girdi kartlarla henuz tanismadik ama fuzel buldum kisa zamanda almayi isterim. Biz genelde konusuyoruz konusmayi cok seviyor dediginiz gibi bakislar cok onemli ona bakip gulumsuyorum ve bana en tatli karsilik veren varlik suanda.
Ona sarki soylemeye vayiliyorum cunku muzigi cok seviyorum ney ufleyip bendir caliyprum ama henuz onu bu aletlerle tanistirmadim :-) ana kucagina taktigim minik ayiciklarla konusup onlara kiziyor onlara tepki veriyor. Onunla ilgili o kadar anlatacak sey verki en sevdigim an altini degistirdim an gecenin bor yarisi bile degistirsem kahkalar atip minicik bacaklariyla beni durtuyor sozu fazla uzattim simdiki bebekler fazla akilli bence :-)

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Back