• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Bebeklerimizin Zeka Gelişimine Katkıda Bulunmak İçin Öneriler.

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

esssraaa

minik kurabiyenin annesi
Kayıtlı Üye
24 Aralık 2009
2.434
4
116
Ankara
Arkadaşlar,herpimizin bebişleri genetik koşulların elverdiği bir zeka kotasıyla doğuyor ve beslenme-sosyal çevre-aileyle iletişim gibi etmenlerle bu kotaya yaklaşıp-yaklaşamamaları söz konusu oluyor..Peki bu aşamada bizlere düşen görevler neler?

Ben kendi payıma hamileliğim boyunca hergün aynı saatlerde kulaklığı karnıma yerleştirip Mozart dinlettim kızıma..Mutlu bir hamilelik yaşamak için elimden geleni yaptım..Ama iş bu kadarla kalmıyor asıl şimdi başlıyor..

Yaklaşık bir haftadır Monozebra Zeka Gelişim Setinin oyun kartlarını kullanıyoruz..
Kızımın tepkileri şaşırtıcı,büyük bir ilgiyle kartları izliyor..
Kartların üzerinde dairesel şekilli siyah beyaz hayvan figürleri var..her karttaki hayvanla ilgili hikayer uyduruyorum,seslerini taklit ediyorum,komşular çıldırdığımı düşünüyor olabilir:)) Kızım da heyecanla ve gülücükler saçarak takip ediyor..Hayvanı tanıtırken ağzıma-dudak hareketlerime bakıyor..
0-12 ay arası için uygun olarak tasarlanmış ama biz malasef 4.ayda tanıştık bu kartlarla..
Hatta huysuzluk ederken bile ilgisini çekiyor:)

Evet bu yaptıklarımızla bebeğimizin Baby Einstein olmasını beklemiyoruz ama eğer mümkünse(ki uzmanlar mümkün olduğunu söylüyor) genetik kotalarına yaklaşmalarını sağlayabiliriz:)
Doğru adımlar atılırsa 10 puanlık bir IQ artışı bile sağlanabilirmiş ama bize var olan cevheri kullanmaları bile yeterli:))

Eskiden beri ninnilerde bile ''uyusun da büyüsün,okullara gitsin,büyük adam olsun'' diye dilekler dile getirilirmiş,anladım ki zaman ne kadar değişse de annelerin dileği ortak:))

Tüm bebişlerimiz Büyük İnsan olup,güzel işler yapsınlar inşallah..Bizler de bilinçli anneler olarak onlara yardımcı olalım..

Peki sizler ne tür şeyler yapıyorsunuz?Paylaşalım,öğrenelim hepbirlikteopuyorumnanaktan

İşte, zeka gelişiminde bebeğinizle birlikte gerçekleştirebileceğiniz aktiviteleri de içeren 25 öneri:

1- Göz teması kurun: Yeni doğan bebekler kısa süre içinde yüzleri ayırt etmeye başlarlar ve sizin yüzünüz onun için en önemlisi! Size her baktığında, belleğini biraz daha oluşturur.

2- Onunla uzun konuşmalar yapın: Alabileceğiniz tek karşılık, boş bir bakış olacak ama çocuğunuz konuşmaya istekli gibi göründüğü zamanlarda, konuşmanıza kısa aralıklar vermeyi unutmayın. Kısa süre sonra, diyalogların ritmini anlamaya başlayacaktır. Bakışları da boş olmayacaktır.

3- Anne sütüyle besleyin: Anne sütü ile beslenen çocukların daha yüksek IQ’ları olduğu bilinen bir gerçek. Ayrıca emzirirken; çocuğunuzla konuşmayı, ona şarkılar söylemeyi ya da basitçe saçını okşamayı ihmal etmeyin.

4- Dil çıkarın: Araştırmalar, yeni doğan bebeklerin daha iki günlükken basit yüz hareketlerini taklit edebildiklerini gösteriyor. Bu da çok erken problem çözebilme yetisi oluşturmalarını sağlıyor.

5- Aynada kendine baksın: Bebeğinizin aynada kendisine bakmasını sağlayın. İlk başta, başka bir bebeğe baktığını düşünebilir ama ’diğer’ bebeğin kollarını hareket ettirmeye ve gülümsetmeye bayılacaktır.

6- Ayaklarını gıdıklayın: Bebeklerin espri anlayışını geliştirmenin ilk adımı gülmektir. Ayak parmaklarından çenesine kadar onu gıdıklayarak; "Geliyor geliyor..." ya da "Seni yakalayacağım" oyunları oynayın. Bu, çocuğunuzun olacakları tahmin edebilme becerisi oluşturması için ilk adımdır.

7- Farklılıkları vurgulayın: Birbirine benzeyen ama aralarında küçük bir fark bulunan iki fotoğrafı bebeğinizin yüzüne doğru tutun. Çok küçük bir bebek bile, bir birine bir ötekine bakacak, anlatmak istediğiniz şeyi anlamaya çalışacak ve sonunda ayırt edici ayrıntıyı görecektir. Bu egzersiz okumaya başlamarken katkı sağlayacaktır.

8- Manzarayı paylaşın: Bebeğinizle birlikte syürüyüşlere çıkın. Yürürken ona etrafta olup biteni anlatmayı unutmayın. Böylece bebeğinize sonsuz bir kelime haznesi kazandırmış olursunuz.

9- Yanında çıldırın: Bebeğiniz sizin değişen tonlarda sesler çıkararak yaptığınız konuşmalardan büyük keyif alır.

10- Şarkı söyleyin: Bazı araştırmalar, müziğin ritmini öğrenmenin matematik öğrenme ile bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Günlük yaptığımız işleri ona melodiler eşliğinde söyleyin.

11- Bezini değiştirme süresini iyi kullanın: Bebeğinizin altını yavaşça değiştirin. Rutininizi anlayabilmesi için o sırada neler yaptığınızı ona sakin sakin anlatın.

12- Oyun bahçesi olun: Yere sırtüstü yatarak üzerinize tırmanmasına, üstünüzde emeklemesine izin verin. Böylece bebeğiniz ileride koordinasyon ve problem çözme becerilerine sahip olur.

13- Alışverişe gidin: Oyunlara ara verdiğinizde onunla birlikte alışverişe gidin. Oradaki yüzler, sesler ve renkler bebeğinizin iyi vakit geçirmesini sağlayacaktır.

14- Kitap okuyun: Araştırmalar, 8 aydan itibaren bebeklerin bir hikayeyi 2- 3 kez dinledikten sonra, içindeki kelimeleri öğrenmeye başladıklarını gösteriyor. Ona kitap okuyun!

15- Ce-e oynayın: Saklanma ve bulunma oyunlarınız sayesinde bebeğiniz, objelerin kaybolabileceğini, sonra yine geri gelebileceğini öğrenir.

16- Albüm yapın: Akraba ve arkadaşlarınızın fotoğraflarının olduğu bir albüm yapın ve bebeğinizin hafızasını tazelemek için zaman zaman ortaya çıkartın.

17- Yemeğiyle oynamasına izin verin: Hazır olduğunda, farklı farklı yiyeceklerin tadına parmaklarıyla bakmasına izin verin.

18- Yerdekileri toplayın: Bebeğiniz durmaksızın mama sandalyesinden aşağı bir şeyler atıyor. Sinirlenmeyin! Bebeğiniz yalnızca yerçekimi kanununu öğreniyor.

19- Engelli bir yol hazırlayın: Minderleri ve oyuncakları yere serpiştirin ve ona,bunların nasıl üstünden ya da altından emekleyerek geçebileceğini gösterin. Motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlamış olursunuz.

20- "Beni yakalayamazsın!" oynayın: Bazen hızlanıp bazen yavaşlayarak evin içinde dizlerinizin üstünde gezinin ve sizi takip etmesini sağlayın. Eğlenceli oyunlar oynayabileceğiniz yerlerde durmayı ihmal etmeyin.

21- Komik surat yapın: Bebeğiniz burnunuza her dokunduğunda ’Bip’ sesi, kafanıza vurduğunda komik bir ses çıkarın. Aynı ses ya da davranışları üç-dört kez tekrarlayın.

22- Kendi yolunuzu bulun: Bebeğinizi kucağınıza alıp tüm evi dolaşın. Ellerini soğuk cama, yeni yıkanmış çamaşırlara, yumuşak yapraklara ve diğer güvenli eşyalara dokundurun. Dokunduğu her nesnenin adını söylemeyi de unutmayın.

23- Uzun hikayeler anlatın: En sevdiği hikayeyi bulun. Hikayenin kahramanının adını bebeğinizin adı ile değiştirerek daha cazip hale getirin.

24- Bir hayvan kitapçığı oluşturun: Onunla hayvanat bahçesine gidin ve en çok ilgi gösterdiği hayvanların fotoğraflarını çekerek bir albüme yerleştirin. Daha sonra, hep birlikte hayvan kitabınızı okumaya başlayın. Arada hayvan sesleri çıkartmayı unutmayın.

25- Her şeyi sayın: El ve ayak parmaklarını, evinizdeki merdivenleri ya da yerdeki oyuncakları birlikte sayın. Kısa süre sonra o da size eşlik etmeye başlayacaktır.

Sabah-Günaydın

a.s.

Paylaşım için teşekkürler,çok yararlı bilgiler..
Bu listedekilerin çoğunluğunu yapıyoruz ama yaşımız yeterli olmadığı için ve hiç aklıma gelmediği için yapmadığımız şeyler de var tabii..Tekrar teşekkürler..

zaten hepsini yapmaya kalksanız minik kurabiyenin nevri döner bencekafamçokkarıştı
a.s.

:))) Hakikaten döner:)))
Özellikle aman şunu yapmalıyım eyvah halinde değilim de,akışa göre kendiliğinden birşeyler yapıyorum zaten:)
Amaç mutlu bir çocuk yetiştirmek,iyi iletişim kurmak..ve mümkün olduğunca gelişimine katkıda bulunmak..

Monozebranın oyun kartlarını da en çok bu yüzden sevdim,birlikte keyifli vakit geçiriyoruz,iletişim kuruyoruz:) Dedim ya baby Einstein olmasını beklemiyorum:))

Eee anneler nerdesiniz,yok mu öneriniz,kimse birşey yapmıyor mu ?

kartlar benimde ilgimi cekti en kısa zamanda edinmeliyim...
bizde uykudan uyandığımız zaman 1 saat oyun oynuyoruz parmaklarını sayıyorum anlamasada :) sarkı söyleyip kucağımda oynuyoruz her gün yarım saatte olsa parka götürüyorum renkleri tanııyorum h,kaye anlatıyorum

1 saatte özgür bırakıyorum kendi kendine oynuyo bütün odaları geziyor emekleyek tabiki nerde ne var karıstıyor sonra yorgun düşüp uykuya dalıyor...

benim bebegim 2 aylık oyun kartlarıyla oynaya bilirmiyiz acaba

Doğumdan itibaren kullanılabiliyormuş..

kartlar benimde ilgimi cekti en kısa zamanda edinmeliyim...
bizde uykudan uyandığımız zaman 1 saat oyun oynuyoruz parmaklarını sayıyorum anlamasada :) sarkı söyleyip kucağımda oynuyoruz her gün yarım saatte olsa parka götürüyorum renkleri tanııyorum h,kaye anlatıyorum

1 saatte özgür bırakıyorum kendi kendine oynuyo bütün odaları geziyor emekleyek tabiki nerde ne var karıstıyor sonra yorgun düşüp uykuya dalıyor...

Yaptıklarınız süper ama ben en çok etrafı karıştırmasına bayıldım:))) gözümde canlanıyor o minik tosbağanın ilerleyişi:))

Arkadaşlar,herpimizin bebişleri genetik koşulların elverdiği bir zeka kotasıyla doğuyor ve beslenme-sosyal çevre-aileyle iletişim gibi etmenlerle bu kotaya yaklaşıp-yaklaşamamaları söz konusu oluyor..Peki bu aşamada bizlere düşen görevler neler?

Ben kendi payıma hamileliğim boyunca hergün aynı saatlerde kulaklığı karnıma yerleştirip Mozart dinlettim kızıma..Mutlu bir hamilelik yaşamak için elimden geleni yaptım..Ama iş bu kadarla kalmıyor asıl şimdi başlıyor..

Yaklaşık bir haftadır Monozebra Zeka Gelişim Setinin oyun kartlarını kullanıyoruz..
Kızımın tepkileri şaşırtıcı,büyük bir ilgiyle kartları izliyor..
Kartların üzerinde dairesel şekilli siyah beyaz hayvan figürleri var..her karttaki hayvanla ilgili hikayer uyduruyorum,seslerini taklit ediyorum,komşular çıldırdığımı düşünüyor olabilir:)) Kızım da heyecanla ve gülücükler saçarak takip ediyor..Hayvanı tanıtırken ağzıma-dudak hareketlerime bakıyor..
0-12 ay arası için uygun olarak tasarlanmış ama biz malasef 4.ayda tanıştık bu kartlarla..
Hatta huysuzluk ederken bile ilgisini çekiyor:)

Evet bu yaptıklarımızla bebeğimizin Baby Einstein olmasını beklemiyoruz ama eğer mümkünse(ki uzmanlar mümkün olduğunu söylüyor) genetik kotalarına yaklaşmalarını sağlayabiliriz:)
Doğru adımlar atılırsa 10 puanlık bir IQ artışı bile sağlanabilirmiş ama bize var olan cevheri kullanmaları bile yeterli:))

Eskiden beri ninnilerde bile ''uyusun da büyüsün,okullara gitsin,büyük adam olsun'' diye dilekler dile getirilirmiş,anladım ki zaman ne kadar değişse de annelerin dileği ortak:))

Tüm bebişlerimiz Büyük İnsan olup,güzel işler yapsınlar inşallah..Bizler de bilinçli anneler olarak onlara yardımcı olalım..

Peki sizler ne tür şeyler yapıyorsunuz?Paylaşalım,öğrenelim hepbirlikteopuyorumnanaktan

esracım merhaba.bende bu kartlardan edinmek istiyorum fakat bulamadım,internet üzeri dışında nerden bulabilirim,ben ist.anadolu yakasında oturuyorum.

Esraaam yakaladım seni bizi bıraktın da kurabiyenin zekasını mı geliştiriyorsun seni seniiiii. Canım çok iyi yapmışsın topiği açarak. Biz de yüzündeki organları kullanarak ağzım minnacık, burnum hokkacık şarkısını söylüyoruz, şarkıları söylerken mimikve el kol hareketleri yapıyorum ben. Listedekilerin çoğunu yapmaya çalışıyorum ben de.

Ben de bunları buldum.

4 – 6 Ay Bebekler için Beyin Geliştirici Aktiviteler

* Bebeğinizi kucaklayın ve sevgi dolu sözler söyleyin.* Bebeğinizle sık sık konuşun. Konuşurken gözlerine bakın.

* Bebeğinizi ismi ile çağırın.

* Bebeğinize obje resimleri gösterin, bu yaşlarda bebekler dünyayı keşfederken daha çok görme duyusunu kullanır.

* Bebeğinizin görüş alanı içinde ilginç obje veya oyuncakları hareket ettirin. Hareket onun ilgisini çekecektir.

* El ve ayak parmakları ile oynayın, özelllikle sayı sayarken.

* Onun yüzünüzü elleri ile araştırmasına izin verin.

* Tekerleme ve ninniler söyleyin. Bebekler tekrardan hoşlanırlar.

* Farklı şeyler görebilmesi için bebeğinizi yürüyüşe çıkarın ve gördüğünüz şeyleri ona anlatın.

* Bebeğinizi aynanın önüne götürüp yüzünde değişik bölgeleri gösterin.

* Abartılı mimikler yapın, eğlenceli sesler çıkarın.

* Bebeğinizin oyuncakları ve diğer objeleri eline almasına ve yere atmasına izin verin. Bu, onun farklı sesleri, düşme kavramını ve ellerini kontrol etmesini öğrenmesini sağlar.

* Tahta kaşıklar veya başka basit aletlerle ritmik sesler çıkarın. Bebeğinizi de yapması için cesaretlendirin.

* Bir kutunun içine sallayınca ses çıkaracak malzemeler koyun. Bunların içinde ne olduğunu sorun ve objenin adını söylerken bebeğinizin dokunmasına izzin verin.

esracım merhaba.bende bu kartlardan edinmek istiyorum fakat bulamadım,internet üzeri dışında nerden bulabilirim,ben ist.anadolu yakasında oturuyorum.

canım merhaba,bu seti hepsiburadadan alabiliyoruz sadece,malesef satış noktası yok bildiğim kadarıyla..

Esraaam yakaladım seni bizi bıraktın da kurabiyenin zekasını mı geliştiriyorsun seni seniiiii. Canım çok iyi yapmışsın topiği açarak. Biz de yüzündeki organları kullanarak ağzım minnacık, burnum hokkacık şarkısını söylüyoruz, şarkıları söylerken mimikve el kol hareketleri yapıyorum ben. Listedekilerin çoğunu yapmaya çalışıyorum ben de.

canımmm,baktım bizim topik yavaşladı boşlukta kurabiyemin zekasına sardım:roflol:
paylaşımın da tam bize uygun ayları içeriyor,süpersin canımın içiolumunekankayizsmile
ilk fırsatta bize de öğretin o ağzım minnacık şarkısını:)

kızlar sık sık hikaye okuyorum ama hiç yanımda durmuyor beni takmıyor :1: oyuncaklarıyla oyunuyor ama ben genede okuyorum...
be n gelsin böğrüme yatsın ona hikaye anlatayım istiyorum :1no2:

kızlar sık sık hikaye okuyorum ama hiç yanımda durmuyor beni takmıyor :1: oyuncaklarıyla oyunuyor ama ben genede okuyorum...
be n gelsin böğrüme yatsın ona hikaye anlatayım istiyorum :1no2:

ay allah da seni güldürsün,çok güldüm:)))
böğrüne yatırma cümlesine bayıldım,süpersin:)))

en enerjik zamanları bebişin,oyuncaklar daha cazip gelecek ama hikaye okuman ilerde işini kolaylaştırır,mutlaka çok işe yarıyordur,sabırla devam:) ben de ona kitap okurken uyusun diye özeniyorum ama kızım tüm ezberimi bozuyor,bakalım bu hevesime nasıl karşılık verecek:))

ben yinede okuyorum esracım insallah beyninin ücra köşelerine gidiyordur... oyuncakları elinde alsam bu sefer kitaba saldırmaya baslıyı cok okucakmıs gibi :1: amaç kağıt yesin..cok severde :1:

günde kaç kere yada kaç sayfa okumak yeterlidir acaba bugün 30 sayfa okudum 32. sayfada ağlamaya abarttım mı acaba

hemen söyleyelim şarkımızı

ağzım minnacık
burnum hokkacık
yanaklarım elmacık
gözlerim boncuk
benim adım çocuk

ahhh bende istiyom benim oğlan göğsüme yatsın ama ben bastırıyom bağrıma o bağıra çağıra kafayı kaldırıp duruyo sıpa

jjuliett 30 sayfa mı okudun valla iyi dayanmış kuzucuk o yaştayken biri bana o kadar sayfa okusa ben kafamçokkarıştı böyle olurdum herhalde

ben yinede okuyorum esracım insallah beyninin ücra köşelerine gidiyordur... oyuncakları elinde alsam bu sefer kitaba saldırmaya baslıyı cok okucakmıs gibi :1: amaç kağıt yesin..cok severde :1:

günde kaç kere yada kaç sayfa okumak yeterlidir acaba bugün 30 sayfa okudum 32. sayfada ağlamaya abarttım mı acaba

canım yine çok güldürdün,30 sayfa ha :1:
bebeklerin ilgisi çabuk dağılıyor,sıkılınca bırakmazsan hikaye saati kabus saati gibi olabilir:)))
fisher price kumaştan kitap yapmış,hatta iki boy,biz küçük olanı kullanıyoruz,ilerleyen aylar için büyük boyu var,sesli falan.. kitap sevgisi için faydalı olabilir..
bizimkinde çiftlik hayvanları var,hatta çıngıraklı ayracı bile var:)) uyuturken elinde oynuyordu, elinde uyudu,babası gördü çok güldü,yazık çocuğa şimdiden neler yapıyorsun diye:))) babası gibi elinde kumandayla uyumasındansa annesi gibi elinde kitapla uyusun dedim:)))

hemen söyleyelim şarkımızı

ağzım minnacık
burnum hokkacık
yanaklarım elmacık
gözlerim boncuk
benim adım çocuk

ahhh bende istiyom benim oğlan göğsüme yatsın ama ben bastırıyom bağrıma o bağıra çağıra kafayı kaldırıp duruyo sıpa

tamam ömer çağanımla zeynomu kucağına alıp söylersin o zaman:dance:
ama iki dik kafa bağrına yatmazlar,söyleyeyimsempatiksalakcinni
görünce özeniyorum,bizimki bırak bağrımı,arkası dönük omzuma bile yatmıyor,illa etrafa bakacak:1rolleyes:

o zaman azaltayım yoksa yakında davinci şifresine falan gecmem gerekecek :1::roflol:

birde beşiğindeyken (park yatağı var alt tarafta olduğu için fileden görüsüyoz :))
kenara saklanıp melisanın annesi nerdeymiş diyorum bulmaya calısıyo bulunca gülmeye baslıyo
bütün gün parmak sayıyoruz şimdilik ben sayıyorum o elimi ısırmaya calısıyo ama öğrencek insallah...
hayvan taklitleri yapıyoruz şimdilik vak vak ve hav hav ı becerebiliyorz..

Back