• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek mevludu yapamayanlar...

Hanımlar hemen konuta girmek istemiyorm
Çok fazla çevremiz olmadığı ve annelerimi ile görüşmedigimiz için bebek mevludu yapmaktan cekiniyorum açıkçası. Ama çocuğum için dua da okunmasını istiyorum ne yapacağımı şaşırdım.Benim gibi olup başka birşey yapanlar var mı? Ne bileyim kurban kesmek ya da başka birşey?
Kizim mevlut istememisti. Onun icin ayirdigimiz butceyi bir vakfa bagisladik, o gun yoksul ailelere yemek dagitildi. Mevlut sart degil...

İnstagramdaki gösteriş diyarı mevlütlerle kıyaslamayın hemen ya. Böyle şeyler hep vardı ama insanlae abartarak çoğu şeyi değiştirdi. Bebek mevlüdünün amacı bebeğin yaşayacağı evde hayır bereket olması için dua okumaktır içinden gelen bebeğe hediye verir bu kadar. Bebek adına hayır yapmak vs alakası yok isteyen akika kestirip yemeklide yapabiliyor

ya bilmiyorum ama bir kaç sene öncesine kadar kim böyle bebek mevlüdü yapıyordu ben daha önceleri hiç duymadım . son zamanlarda moda oldu her modaya ayak uyduracak halimizde yok bence
Yeni değil ki 40 sene öncede vardı.

Çok fazla çevremiz olmadığı ve annelerimi ile görüşmedigimiz için bebek mevludu yapmaktan cekiniyorum açıkçası. Ama çocuğum için dua da okunmasını istiyorum ne yapacağımı şaşırdım.Benim gibi olup başka birşey yapanlar var mı? Ne bileyim kurban kesmek ya da başka birşey?
Camide erkekler arasinda okutabilirsiniz. Benim cocugum icin okutulmustu. Bende esimin ailesinde yaptim kadinlarla.

Ben de mevlüt yapmadım. Yapmayacağım. Mevlüt’te duadan çok dedikodu oluyor ve çok göz kalıyor. Bir de üstüne millet yiyip içip döküp batırıp gidiyor temizliğiyle uğraşıyorsun. Anneanneler babaanneler ve dedeleri kuran okuyor gelince. Bir de biz kurban kesmiştik. Her şeyden önemlisi biz anne ve babası olarak dua ediyoruz devamlı. Her ne kadar çevredekilerin Mevlüt yapılmalı baskısı olsa da ben ve eşim hiiiiççç gerek duymadık içimiz rahat:)

Ben gelin mevlüdü yapmadım bir gün bebek olursa bilemiyorum içinde kalmasın diyorsan annen kardeşin kv görümce alt üst komşuyu çağırıp kendi aranızda kuran okuyabilirsiniz. Bence en güzeli al bebeği yanına aç youtubedan dua videolarını hocayla birlikte okuya okuya ilerle.

Kurban kesmek Zaten islam dinine göre yeni doğam çocuğa kesilmesi gereken müstehab dır.. kurban kesmek ayrı mevlid okutmak ayrı. İkisini bağdaştırmanız değişik geldi .. mevlid yıllardır olan bir şey sosyal medyadaki mevlidleri kastetmiyorum. Yeni doğan bir bebek için, ya da evlenen kızların okuttuğu gelin mevlidi ya da evde kuran okunsun diye yapılan durumlar çok farklı. Evde kuran okunması kadar güzel bir şey var mı ? Kurban kesin okey ama mevlid ile aç çocuk doyurmak ya da muhtaç insanlara yardım farklı ben bağdaştıramadım. Ben 2,5 yıllık evliyim en son gelin mevlidi okutmuştum smdi içimden geldi bu hafta tekrar evde kuran okutacağım çok kişiye de gerek yok 5-10 kişi bile yeterli yani ..

Bebek mevlidi de sonradan çıkan bir şey.
Maksat bebiş dünyaya geldi diye birilerini sevindirmek.
Bir yetimin herhangi bir ihtiyacını giderin, evinizde de Kuran okuyun bir kaç kişiyle, tamamdır 👍👍👍

ben mevlud istememistim kalabalik ve ikramlarla ugrasmamak icin.akika kurbani kesmisti ailem.

Nasıl yani hoca okuyor kimse gelmiyor mu ? Bi dediğiniz mantıklı geldi

Yok canim,
ben almanyada yasiyorum simdi yanlis bilgi vermek istemem ama mevlit yapmak istedigini söylüyorsun- hocada millete haber veriyor (genelde sohbet gruplarindaki kadinlar bu isleri organize ediyorlar).
ben anneme ve babama camide yapiyorum ve tanimadigim insanlar bile geliyor. yani yaklasik 80-100 kisi geliyor. pesine yemek dagitiyorum.
bence en güzeli.

Mevlit dini bir görev degil, gelenektir. Peygamberimizin dogumu anlatılır. Sonra da Kuran ' dan ayetler, sureler okunur. Devamında da sohbet verilir. Burada okunması gerekli bir şey varsa illa o da kuran olabilir. Onu siz kendiniz de okuyabilirsiniz. Cocugunuz için de dualar edersiniz. Bu kadar. Ben yapmayı düşünmüyorum. Ama o kadar adet halinde ki insanlar yapacak mısın diye bile sormuyor. Yapacağımı varsayarak konuşuyor. Bi ara acaba dedigim oldu. Ama yapsam başkaları için yapmış olucam o yüzden vazgeçtim. Ben şimdiden aklıma geldikçe elimi karnıma koyuyor ayetler okuyorum ve bebegim için kendim hatim yapıyorum. Şimdiden onun için dualar ediyoruz babasıyla. Bu kadarı yeterli

yani herkesin fikri kendine de ben böyle süslü beyaz elbiseler, paralı ilahi söyleyenlerin olduğu bebek mevlidinin dinimizde çok da yeri olduğunu düşünmüyorum. çevremde de yapan yok. çevremdeki dindar insanlar tarafından kabul gören bir şey olduğunu da hiç duymadım. yemek dağıtmak veya dua okutmak sevaptır ama bol israflı, hediyelikli, her yerde isimli isimli afişli törenler hiiiiç hoş gelmiyor.

Ailemden uzaktayim ne bebek mevludu ne gelin mevludu vs yapamadim yalnizliktan ama kendim oturup dua okudum bence yeterli

eskiden normal zamanda da cok yapılırdı. cok gittigimi hatirliyorim. bebek icin cok hatirlamiyorum ama ozellikle ev alanlar evinde hem yemek verilsin hem kuran okutulsun diye yapardi. onun disinda mevlit grubu gibi bisi vardi. her ay yada her hafta neyse sirayla birinin evinde okunurdu. hazirlik olarak yemek olurdu sadece. etli yada tavuklu pilav arti ayran. varsa bir de tatli sarma flan. severdim o yüzden cocuklen mevlitlere gitmeyi. degisik degisik mahallere giderdik
Aynen, güne dua yapiyorlardi birde😃
Ben bebek mevidine de çok gitmiştim. Normal okumaya da vardı yani bu değerler hep. Şimdi herkes yok moda bu falan diyor. Degerlerimiz kaybolmamali bence. Hele karsi komsumuza selam sabahı düşünerek veriyorken

Biz yaptık mevlid ama yapmasaydık da olurmuş, kanun değil ya sonuçta yaptırmak istemiyorsanız yaptırmayın.
Ben içimden böyle şeyler geçtiğinde durumu olmayan çocuklara, bebeklere yardımda bulunurum genelde. Giyecek, yiyecek yardımı, ya da tamamen durumu kötüyse bez-mama yardımı. Bana daha hoş geliyor ve bir işe yaradığımı hissediyorum.

Evdeydik kulağına isim okuması için gelen akrabamız biraz da çocuğum için dua okudu. O kadar. Kışın ortasında herkes gripken çocuğun olduğu yerde dua okutmak bana çok sağlıklı gelmiyor...

Back